Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Tihama

Tihama

09-01-2010 om 19:20

Al even zinloos: boekenkast inrichten

We zaten net gezellig met de hele familie te kijken naar Eigen Huis & Tuin. Er werd een gezin geholpen met inrichten. Ze hadden een redelijk gevulde boekenkast. Hoe krijg je die netjes?
En toen zei de presentatrice precies hetgene waar ik al zo bang voor was: "Een boekenkast kun je netjes maken door de boeken op kleur of grootte te zetten".

Aaaaargh. Een boekenkast orden je op thema, genre, schrijver, serie wat dan ook, maar níet op kenmerken die met het UITERLIJK te maken heeft. Voor je het weet zet iemand de blauwe DVD's bij de blauwe boeken of zo. Als ik een boek zoek, dan zoek ik toch niet naar een boek dat een beetje leuk kleurt bij mijn nieuwe winterlaarzen of zo?

Mijn man was het natuurlijk met me eens, maar ik vroeg me meteen af: ben ik nu de enige die hier braakneigingen van krijgt?

Tihama

Rotf

haha, Tihama, ik sluit me volledig bij je aan!

Ik kan me nu niets voorstellen bij een rijtje dat keurig past qua maat of kleur, en dat er dan als volgt uitziet (even mijn eigen planken als voorbeeld genomen): naslagwerk zoogdieren, bert en ernie doen boodschappen, jane austen, stephen king...

Nee, doe mij maar kinderboeken bij elkaar, naslagwerken bij elkaar, leesboeken op soort (fictie, non fictie, biografieen).

Ik kan er ook helemaal niets mee als mensen dat wel op die manier zouden doen. Wat voor lezer ben je dan?

(zullen we anders voortaan ook de folie eromheen laten zitten? Blijven de boeken mooier van...)

Jons

Senseo

Senseo

09-01-2010 om 19:55

Boeken op kleur? hahaha!

Braakneigingen krijg ik niet. Wel de slappe lach. Deze interieur architekt is geen lezer, dat is duidelijk.
Mijn kookboeken staan trouwens wel op volgorde van grootte. Niet in mijn boekenkast maar in een kast in de keuken. Maar dat is juist praktisch.
Boeken op kleur sorteren, hahaha! Echt grappig!

Senseo

Senseo

09-01-2010 om 20:18

Boeken kopen

Waarschijnlijk moet je al rekening houden met de kleur en het formaat bij het kopen van de boeken?

Jetske

Jetske

09-01-2010 om 20:31

Ik ben het wel eens tegengekomen

Bij een zeer gestructureerd oud-collega. Bij zijn housewarming heb ik vol verbazing gekeken naar zijn boekenkast; keurig geordend op kleur EN grootte. Hoe krijg je dat voor elkaar? Loop je dan met een lineaal en een kleurenstaal door de boekenwinkel omdat je nog 1 boek zoekt in die kleur en die grootte?

Lol

Heb het ook eens gezien, bij een goede vriendin, opeens stond er een soort regenboog in de kast ;-) Zij moet altijd wel lachen om mijn boeken-snobisme, ik zet ze idd op genre, schrijver etc., en ben er op het overdrevene af voorzichtig mee.
Na iedere verhuizing kon ik me er weer op verheugen: alle boeken konden weer opnieuw in de kast gezet worden, een heerlijk klusje dat ik voor het laatst bewaarde. Zou ik een nieuwe indeling maken, of toch niet? Zou ik deze keer eens wat meer ruimte openlaten per plank, etc. etc. Ieder zijn fiep, za'k maar zeggen.

Lou

Lou

09-01-2010 om 20:42

Wat een giller

Dat heb ik nou nog nooit ergens gezien. Dus die mensen bestaan echt, lees ik nu. Ik zie al een verlanglijstje voor me: "ik wil graag een donkergroen boek op ongeveer A5-formaat". Ja, en wie is de schrijver en wat is de titel? "Maakt niet uit!" Hahaha.

Maar ja, bij ons is het dan weer het andere uiterste, alles staat door elkaar. Dat heeft ook zijn nadelen. We vinden nooit het boek dat we zoeken. Maar dan weer wel een heleboel andere boeken.

Senseo

Senseo

09-01-2010 om 20:43

Zoeken

Als je dan een bepaald boek zoekt in je collectie moet je precies weten hoe het er ook alweer uitzag. Lastig hoor.

Haha

wat een idioot idee. Ik was even bang dat ze al met op alfabet zettten zou komen. Dat lijkt me ook al een hele klus. Hier staan de boeken per genre of thema. En wat is er heerlijker dan op zoek in je boekenkast naar een boek en er dan tijdens de zoektoch achter komen dat je toch heerlijke boeken hebt en die en die toch ook nog eens moet gaan lezen?

groetjes van Purk

reina

reina

09-01-2010 om 21:06

:-)

Boeken op kleur :-)!! Ik zie het voor me: kleur aanpassen aan je woonkamer, nieuwe inrichting, al je boeken weg, want ze kleuren niet meer bij de rest :-)

Rieke

Rieke

09-01-2010 om 21:09

Ga even zitten....

en huiver, ik heb mijn boeken(waar ik dol op ben en graag lees) op kleur in de boekenkast staan. *Ik kijk even achterom*; wit, groen/blauw/, rood/paars, zwart.
Staat mooi. Ik ken nog iemand van mijn leesclub, die dat ook heeft.
Wat is hier in vredesnaam mis mee?? Ik hou van boeken, verslind ze zo te zeggen, ze staan echt niet voor de sier te verstoffen. Maar ik ben ook een interieur fetjist.
Mijn mooie boeken staan in de woonkamer, op de eerst verdieping hebben we nog een boekenkast met studie en aanverwanten en op zolder de restanten die ooit uitgezocht moeten worden....

Whoehaha!

Hoe moet dat dan met series? De harry Potters bijvoorbeeld hebben allemaal een verschillende kleur. Je zoekt je rot.

Laatst zag ik trouwens een kerstaflevering van Nigella Lawson langskomen en terwijl ze daar zo gezellig spontaan zat te wezen met haar goede vrienden aan de tafel vol heerlijkheden viel me ineens op dat de (enorme, want niet van de straat immers) boekenkast alleen maar boeken in wit, zwart, antraciet en roodtinten bevatte. Geheel in lijn met de kerstdecoratie.

Ik stel me zo voor dat na Driekoningen de kerstboekenkastinrichting naar zolder gaat en de gewone inrichting weer beneden komt. En dan met Pasen alleen maar gele boeken ;-)

Ik heb me trouwens ooit eens laten vertellen dat in het depot van de universitaire bibliotheek van de UvA boeken inderdaad precies op grootte zijn geordend, om optimaal gebruik te maken van de planken. Aangezien elk boek een uniek nummer heeft kunnen ze toch worden teruggevonden. Maar dat gaat voor de gewone huiskamer toch wat ver.

Groeten,

Temet

Lol

Ik dacht al er klopt iets niet......las een blauw boek en heb grijze laarzen aan :) Persoonlijk vind ik een boekenkast leuk in de kamer staan als alles schots en scheef er in staat zodat je er echt in snuffelen kan inclusief stof. Ha ha alles op kleur en grootte als ik niks leukers kan verzinnen kan ik dat altijd nog gaan doen. Maar daar is ieder vrij in natuurlijk je moet je kast inrichten zoals jij het leuk vindt.

Guinevere

Guinevere

09-01-2010 om 21:30

Hahaha

Oh, wat reuze grappig zeg. En dan te bedenken dat ik al blij ben dat een boek IN de kast terecht komt. Laat staan dat ik het op kleur ga sorteren, wat een grap!
Mijn stripboeken had ik ooit wel per serie en dan op nummer gesorteerd, maar inmiddels is dat ook één grote puinhoop geworden. De meeste boeken liggen op een hoop naast mijn bed, da's handig.

Tihama

Tihama

09-01-2010 om 21:33

Rieke

Ik zit;-)

Rieke:
"*Ik kijk even achterom*; wit, groen/blauw/, rood/paars, zwart. "

Nu ben ik geen interieurfetisjst, maar ik kijk nu even naar links. Daar staan 3 delen van de Lord of the Rings plus de Hobbit plus de Aanhangsels. Die drie delen zijn mooi gebonden in rood, groen en blauw. De Hobbit is geel en de Aanhangsels is een zwarte paperback. Zou jij die boeken uit elkaar zetten omdat ze een verschillende kleur hebben?

Tihama

Lou

Lou

09-01-2010 om 21:37

Joost

"Persoonlijk vind ik een boekenkast leuk in de kamer staan als alles schots en scheef er in staat zodat je er echt in snuffelen kan inclusief stof."

Als je ook nog dubbele rijen wilt zien, en liggende boeken bovenop de staande boeken, dan kun je bij ons thuis je lol op. Ik vind het zelf trouwens ook prima zo. Nou ja, behalve die dubbele rijen dan.

Tihama

Tihama

09-01-2010 om 21:41

Eigen huis en tuin

Ik kon het niet laten, heb net even op de website de tips nagelezen:

http://www.rtl.nl/(/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/huis/)/huistuinkeuken/eigenhuisentuin/components/2009-2010/huis/06_januari/articles/20_opruimtips.xml

"Bijna iedereen heeft er een maar bij bijna niemand is hij mooi strak gevuld. Breng daarom rust in je boekenkast. Allerlei verschillende kleuren en afmetingen van boeken brengen veel onrust in je kast en in je huis. Zet de boeken op kleur en grootte bij elkaar. Bijvoorbeeld alle oranje, rode en roze boeken naast elkaar, zo maak je een mooi kleurenpallet in je kast."

Hmmm, een pallet. Ja, dat werpt een geheel andere blik op de boekenkast;-)

Tihama

Sera

Sera

09-01-2010 om 21:41

Niet op kleur

Ik heb de boeken op genre staan.
Fictie/non-fictie/naslagwerken (zoals woordenboeken/atlas)

Binnen fictie heb ik dan weer genres als, fantasy, SF, literatuur, detectives. Binnen non-fictie ook op die manier bijvoorbeeld biografieën, geschiedenis, biologie, astronomie, reisboeken....

Beneden hebben we de fictie boeken staan en de naslag werken omdat die handig zijn om bij de hand te hebben. Op onze studeerkamers staan de non-fictie boeken.

De kinderen hebben op de speelkamer ook een boekenkast voor hun boeken en een boekenkast voor de stripboeken en ook op hun eigen kamers bewaren ze boeken.

Daarnaast hebben we nog twee grote kisten met boeken die we allebei niet weg willen doen maar ook niet vaak willen inzien of herlezen.

Lou

Lou

09-01-2010 om 22:08

Tihama

Ja, een mooie pallet in je boekenkast! Voor een prettig harmonieus interieur. Misschien nog een vorkheftruck in een bijpassend kleurtje erbij.

Zus

Zus

09-01-2010 om 22:09

Hier heb ik een hele sterke mening over

Namelijk dat de boeken niet alleen op kleur moeten staan, maar dat ze ook bij mijn eigen gemengde lente-herfsttype kleuren kleding en make-up moeten staan. Misschien moet ik de styliste maar eens op mijn boekenkast loslaten.

Rieke

Rieke

09-01-2010 om 22:32

Tihama

Hahah, nee hoor, lekker bij elkaar laten staan. Ik heb geen delen van boeken, en de delen die mijn zoon heeft staan in zijn eigen rommelige boekenkast op zijn kamer ( mijn handen jeuken...) Onze boekenkast heeft een schuifdeur en achter die schuifdeur is het niet netjes helaas. En we hebben ook nog veel vakken in de kast waar weer diverse fotolijstjes staan. Dus druk genoeg, maar toch wil ik ergens orde in aanbrengen.....tja het is niet anders.

Nasha 1st

Nasha 1st

09-01-2010 om 22:39

Och

ik weet dat er mensen zijn die hun linnenkast ook hebben gesorteerd op kleur en grootte......

Senseo

Senseo

09-01-2010 om 22:57

Nasha

Dat klinkt een stuk logischer dan de boekenkast. Kleding zoek ik wel eens uit op kleur. Mijn boeken niet. Wat zal ik vandaag eens lezen? Ik denk een blauw boek. Hahaha!

margje van dijk

margje van dijk

09-01-2010 om 23:01

Ja maar

Maar hoe vind je dan ooit een boek terug???

Je onthoudt van een boek toch de schrijver en hooguit de titel, maar toch niet de kleur? Of weet je bij elk boek wat je ooit in je kast hebt gezet nog welke kleur het had? Ik zou nooit meer wat terug kunnen vinden.

Op kleur sorteren kan alleen maar als je slechts één boekenkast hebt of zo. Of eigenlijk is dat al te veel. Enkele planken. Zou ik zeggen.

Maar in ons geval bijvoorbeeld, waarbij we alle wanden van de studeerkamer vol boeken hebben staan, is dat volstrekt onmogelijk. Je zou nooit meer iets kunnen terugvinden. Uiteraard staat het bij ons op genre en binnen het genre op alfabetische volgorde op (achter)naam van de schrijver (ja, laat ik het er maar héél duidelijk bij zetten ;-) Hoewel we wel een categorie "grote boeken" hebben, die niet tussen de normale plankhoogte passen. Dus daar kan nog wel eens een boek tussen verdwalen.

Maar op kleur, nee, ik had het wel eens gehoord bij wijze van broodje aap zeg maar, maar nog nooit mensen ontmoet die dat werkelijk hebben.

En nee, sorry Rieke, ik vind het echt niet kunnen. Een boek is geen kunstvoorwerp. Als je kunst in je boekenkast wilt hebben, dan moet je er maar kunst in zetten, maar geen boeken als kunst behandelen. Dat is net zoiets als je kinderen aankleden als prinsesjes, dat doé je toch niet! (Met een vette knipoog hoor).

Margje

Sancy-OOQ1

Sancy-OOQ1

09-01-2010 om 23:08

En ik

sluit me aan bij de mensen die geen praktische reden kunnen bedenken voor een op kleur en/of grootte gerangschikte collectie boeken. Mijn boeken staan alfabetisch op achternaam. Niet op genre trouwens; ik probeer mijn collectie te beperken tot de kasten waar ze nu in staan, dat is dan nog te overzien zonder genre-indeling. Ongeveer 1 x per 3 jaar ga ik eens helemaal de kasten door, en schuif wat opzij en wissel wat om, afhankelijk van hoe mijn pet staat. Een deel van de boeken mag dan rusten in de zolderberging, een ander deel mag voor het voetlicht :-)

Nasha 1st

Nasha 1st

09-01-2010 om 23:18

Senseo

wie ziet dat nou? Dat je linnenkast op kleur en grootte gesorteerd ligt? Alleen jijzelf toch? Nou, mijn linnenkast ziet er uit zoals ik ben, lekker rommelig ;-) En een boekenkast heb ik niet....Wel een CD/DVD kast....die kan ik morgen weleens leuk op kleur gaan zetten....

Vic

Vic

10-01-2010 om 00:22

1 uitzondering?

Mijn eigen boekenkast staat op alfabet voor het romangedeelte. Daarna volgt een sectie economie, sociaalcultureel, levensbeschouwelijk en overige. Dat ziet er dus niet zo rustig uit. Vandaag heb ik de boekenkast van mijn dochter geordend. Daar heb ik het wel min of meer op grootte neergezet, de series uiteraard bij elkaar. Haar anderhalve meter Disney boekenclubboeken gaat ze zelf nog op kleur sorteren. Dat kan toch wel?

Rafelkap

Rafelkap

10-01-2010 om 09:05

Foei

Tihama, foei! Gezellig met het hele gezin naar Eigen Huis en Tuin kijken? RTL? Van dat soort programma's krijg ik alleen al braakneigingen.
Zonde van je tijd. Je kan beter een boek lezen!

:-)

reina

reina

10-01-2010 om 09:27

Rommeltje!

Mijn boekenkast is een zooitje: het staat op 'genre', maar er staat te veel in, dus er liggen weer stapeltjes boeken bovenop de rechtopstaande boeken. En dan liggen er ook wat in eenromelkamertje, staan er eenstel achter schuifdeuren in de slaapkamer en bevinden zich er een heleboel in dozen, het wordt nooit wat met mij... :-)

Bastet

Bastet

10-01-2010 om 09:40

Boven

ja,Tihama,wat verwacht je ook van zo'n programma..:)
Hier helaas geen volle boekenkast in de woonkamer,want geen plek,maar boven op de overloop staat een boekenkast met alle boeken van de kinderen,en op zolder,op de kamer van mijn zoon staan al onze boeken.
En natuurlijk een recente stapel naast mijn bed.:)
Bastet

Haha

ik ben dit draadje ana het lezen, komt mijn autitische logé met de boeken die op haar slaapkamer lagen:
wil je in de kast ???

heb maar niet gevraagd of ik ze ook op kleur moest leggen....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.