Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Baas terug uitnodigen voor diner

Afgelopen weekend waren man en ik uitgenodigd voor een diner door man’s baas (bazin). Oorspronkelijk ging dat bij diner bij hen thuis doorgaan, maar er werd meegedeeld dat we toch op restaurant zouden gaan; met enkel een aperitief in hun woning. Restaurant in kwestie was een erg duur restaurant (met michelin ster).

Uiteraard moeten wij op termijn deze mensen terug uitnodigen. Maar kunnen wij hen nu nog bij ons thuis vragen? Worden wij nu geacht ook een restaurantbezoek aan te bieden? Man vindt van wel, ik weet het niet zeker. In principe zou ik er geen probleem mee hebben maar dan moet je ze toch ook in een restaurant van gelijkaardige kwaliteit aanbieden (een duur restaurant dus) en dat soort bedrag neertellen vind ik nou wel wat veel.

Ik kook best goed maar een ster heb ik natuurlijk niet.
Wat vinden jullie?

Minet

Minet

02-12-2008 om 11:18

Waarom?

Waarom werd je uitgenodigd om met de baas te gaan eten?
En waarom zou je dat dan nu terug moeten doen? Het lijkt mij wat vreemd eerlijk gezegd, vorig jaar hadden mijn bazen samen een kerstbuffet voor 170 personeelsleden georganiseerd, verwachten zij dan ook dat alle 170 mensen hen ook gaan uitnodigen voor een etentje?

Groetjes, Minet

Ellen Wouters

Ellen Wouters

02-12-2008 om 12:33

Nee, niet naar restaurant

Bass weet heel goed dat hij zo'n duur restaurant wel kan betalen en dat dat voor zijn ondergeschikten te begrotelijk is. Dus je hoeft beslist niet met gelijke munt terug te betalen.

Bovendien is iemand uitnodigen in een duur restaurant ook een soort van statusvertoon: kijk eens, ik kan me permitteren jou te fêteren.
Het is helemaal niet de bedoeling dat de ondergeschikte daarop reageert door net zo hoog in te zetten.

Als je denkt dat de situatie een tegenuitnodiging vereist, volstaat een etentje thuis prima. WEl een lekker etentje, met de nodige moeite gekookt en een lekker flesje wijn erbij.

Dat is hartelijk en gezellig en bevestigt de bestaande verhoudingen: de baas is de baas en kan met de dikste veren pronken.

Groet, Ellen

Gewoon een gezellige avond, zonder etentje. Dat hebben wij ook wel gedaan en is ook gewoon geapprecieerd.

Tinus_p

Tinus_p

02-12-2008 om 14:06

Juiste vraag

MInet:
"Waarom werd je uitgenodigd om met de baas te gaan eten?"
Dat is inderdaad wel even belangrijk, omdat dat voor een deel ook bepaalt wat je nu geacht wordt te doen.
Verder eens met Ellen, juist door het simpeler te doen, bevestig je de status van de baas, en daar kon het wel eens om te doen zijn.

Hoeft niet uit!

Ik ben sinds kort een klein beetje "baas" en mijn vader is al langer "baas".

Als ik een keertje betaal voor het eten als we uit gaan verwacht ik niet dat daar een tegenprestatie voor staat, een etentje bij iemand thuis is wel altijd heel gezellig.

Mijn vader neemt altijd nieuwe mensen mee uit eten, of vraagt ze bij hem en mijn moeder thuis te eten. Is gezellig en je komt wat meer over de mensen die voor je werken te weten. Ik weet dat mijn vader daar echt geen tegenprestatie voor verwacht, al helemaal niet in een even duur restaurant. Hij geniet gedeeltelijk ook van mensen kunnen verwennen en ik ken meer bazen die dat leuk vinden.

Ik zou dus zeggen, etentje bij jullie thuis, leuk, maar uit hoeft zeker niet.

Ik vraag me trouwens ook af wat de reden was voor het restaurant? Misschien was het eten wel gewoon mislukt of zo?

Mariel

Inge M

Inge M

02-12-2008 om 20:46

Verschil met vlaanderen?

Zorg dat je ook ervaringen/tips van landgenoten krijgt want juist dit soort dingen kunnen per streek/land heel verschillend zijn.

Sasvangent

Sasvangent

03-12-2008 om 10:34 Topicstarter

Reden

Ik heb 'baas' geschreven maar dat dekt de lading niet echt: mijn man is daar gaan werken als 'medewerker'van een iemand die partner is in een associatie, en mijn man heeft ook een groep mensen onder zich; is omzeggens de rechterhand van baas. En baas zou graag een nog meer "gelijke" band met man opbouwen -meer een cooperatie- tussen 2 "gelijken" dus.

Dat restaurant in kwestie is in de buurt van de woning van de baas, en zij nodigen daar vaker uit. Deze mensen leven gewoon in een andere, duurdere wereld (duur huis, dure meubelen enzo). Mi. is dat niet om te pronken, dat is gewoon hun levensstandaard.
Het zou eerder "raar" zijn geweest, mijn man als meerdere te willen binnenhalen, en ons in een restaurant uit te nodigen, waar ze zelf nooit komen.

Maar die levenstandaard is nu net het probleem: deze mensen zijn duur gewoon, en een eenvoudig restaurant vind ik dan ook niet echt kunnen. [het dure restaurant was echt top!]

Dan maar een uitgebreid diner bij ons thuis; inderdaad met aangepaste wijnen. Nu nog man overtuigen. Trouwens, de wederuitnodiging zal nog wel even duren. [In januari nodigt baas nl. iedereen van kantoor uit met parnter, in hetzelfde dure restaurant, en daar verwacht baas natuurlijk geen wederuitnodiging van].

Thuis

Hoi Sasvangent,

Hetzelfde of beter kunnen jullie niet betalen, is dus niet haalbaar. Ik zou dan inderdaad kiezen voor een gezellig etentje thuis. Maar probeer dan ook niet thuis het niveau van dat restaurant te halen, want ook dan schiet je altijd (?) te kort.

Beter lijkt me om een soort gerecht te kiezen waar jij goed in bent en daar lekker omheen koken. Stamppotten, ovenschotels?
Door juist iets heel anders te doen, ga je ook niet de concurrentie aan. Veel leuker!

Jons

Sasvangent

Sasvangent

03-12-2008 om 11:18 Topicstarter

Nog 1 opmerking/vraagje

Het is niet dat wij zo'n restaurant niet kunnen betalen. Maar ik vind het wel veel geld. Bovendien hebben deze mensen geen kinderen, en wij wel.

Als we dan toch zo'n bedrag 'moeten' betalen voor iets, doe ik dat toch liever voor ons gezin, leuk uitje ofzo. Komt deze denkwijze dan krenterig over (wel kunnen maar niet willen betalen)? Dat zou mijn man mij nog kunnen aanwrijven.

En: ik heb al een idee voor de hoofdschotel, een specialiteit waar mijn man tijdens het diner met bewondering over had gesproken. Dat past dus wel.

Nee

nee, ik zou dat zo niet opvatten. Je nodigt die mensen bij je thuis uit, voor een gezellig, informeel 'samenzijn'.

Misschien zou je als je die mogelijkheid hebt, kunnen aanbieden om ze te halen en te brengen, omdat je zulke lekkere wijn hebt, en het zonde zou zijn als ze niet meer konden drinken dan 1 glas? Dat zou dan nog een leuke extra 'geste' kunnen zijn.

Het zou waarschijnlijk eerder krenterig overkomen als je ze zou uitnodigen in een restaurant en het is dan een eetcafe ofzo. Juist omdat je het heel anderrs doet, is de vergelijking er ook meteen uit!

Jons

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-12-2008 om 12:10

Status

Enerzijds wil je er niet aan dat uitnodigen in een duur restaurant ook met status te maken heeft ("ze doen het niet om te pronken, zo leven ze gewoon"), anderzijds maak je je wel druk over hoe jouw uitnodiging overkomt, of je niet te krenterig bent, over wat wel en niet "kan" etc.

Kortom, het leven zit vol met verwachtingen en imago over en weer, en je vindt het wel belangrijk datgene te doen wat 'hoort' en wat 'correct' is in zo'n situatie.

Het is veel makkelijker dan ook gewoon te onderkennen dat status en positie een rol speelt in sociale situaties. Zo gaat dat nou eenmaal en daar is niks ergs aan.
Bij hun leven hoort dat ze duur leven, in dure restaurants eten, in een mooi huis wonen, en geld willen uitgeven aan chique traktaties.
Jullie hebben een ander leven, een ander gezin, en het is nergens voor nodig om je te willen meten met wat zij doen. Wat de precieze arbeidssituatie ook is, of je man nou rechterhand of medewerker of assistent is, hij hoeft niet op dezelfde manier in de bus te blazen als degene die min of meer boven hem staat.

Sterker nog: je dreigt in een kostbare opwaartse spiraal terecht te komen als je dat wel doet. Jullie nodigen hen uit voor een duur diner, zij gaan daar overheen met een nóg luxere uitnodiging, en de volgende keer zit je met de handen in het haar over wat je dán moet doen.
(Ik heb het ooit meegemaakt toen ik die opwaartse spiraal nog niet doorhad. Op zeker moment stonden we met een fles cognac van 80 euro in handen als 'aardigheidje' om bij iemand te gaan eten. Waanzin).

Dat je man het niet goedkoper wil doen dan zij, bevestigt dat beeld voor mij. Hij wil niet onderdoen voor zijn bazin.

groet, Ellen

Ellen Wouters

Ellen Wouters

03-12-2008 om 12:16

Formulering

Hmmz, ik heb het idee dat ik het wat drammeriger formuleer dan ik bedoelde. Sorry. Het is in elk geval niet bedoeld om jullie van oneigenlijke motieven te beschuldigen of zo, het was meer bespiegelend van aard.

Sasvangent

Sasvangent

03-12-2008 om 12:27 Topicstarter

Je hebt gelijk ellen

Ik vind niks drammerigs aan je bericht hoor.

"Het is veel makkelijker dan ook gewoon te onderkennen dat status en positie een rol speelt in sociale situaties. Zo gaat dat nou eenmaal en daar is niks ergs aan." Het is ook daarom dat ik wat bevesiting zocht -en gekregen heb- hier op het forum.

Ik denk trouwens dat de mensen het vast heel sympathiek zullen vinden, een thuisuitnodiging.
Want: ik zal mij inspannen om wat lekkers op tafel te zetten, terwijl zij er zich enigzins gemakkelijk vanaf hebben gemaakt ;-)

Het is nu allemaal klaar als een klontje suiker.

+ Slimme Brunette +

+ Slimme Brunette +

05-12-2008 om 12:02

Ja, thuis uitnodigen

Zij zouden oorspronkelijk toch ook thuis iets maken? Als je het heel veel werk vindt, zou je het eten deels ook nog van een traiteur kunnen betrekken, is toch weer iets goedkoper.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.