Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

10-09-2009 om 01:02

Ben ik nou mal?

Ik zit een testje te doen om aan te tonen of ik een linker- of rechterhersenhelft denker ben. Zie je het meisje rechtsom draaien dan ben je een rechterhelft-mens, bij linksom linkerhelft. Er is ook een klein groepje mensen die het allebei kan zien en verdraaid... ik zie beide! Maar ik verbeeld me dat dat niet aan mij ligt maar dat het een trucje in het filmpje is. Of kan ik het nou echt allebei zien en anderen niet?? Kijken jullie eens?

Yta Chalne

Yta Chalne

10-09-2009 om 07:09

Drie keer klok mee

Man, puberella en mezelf, allemaal rechterhersenhelftdenkers. Ik zie niks twee kanten opgaan, zie niet eens hoe dat zou kunnen.

Inge N

Inge N

10-09-2009 om 07:16

Tegen de klok in

Bij mij draait het meisje tegen de klok in.

Yta Chalne

Yta Chalne

10-09-2009 om 07:25

Wakker

Heb oudste even wakker gemaakt (ze was dolblij...), zij ziet allebei de kanten ("Ja, allebei de kanten natuurlijk, wat je wil") Intrigerend.

mee1977

mee1977

10-09-2009 om 08:00

En toch

Ik zie haar beide kanten op draaien.

Maar toch is het naar mijn inzicht een truc.
Als je op haar benen let zie je dat als ze met de klok mee draai, dat haar rechterbeen omhoog is.
En wanneer ze tegen de klok in draai is haar linkerbeen omhoog.

Of ik ben dus gewoon een genie, want ik zie haar ook nog wisselen met been ;-)

Inge N

Inge N

10-09-2009 om 08:32

Nu met de klok mee

Ik heb net nog een keer gekeken en nu draait ze met de klok mee. Vreemd...

Gerdina

Gerdina

10-09-2009 om 08:34

Allebei

In eerste instantie zag ik haar alleen maar naar rechts draaien. Pas toen ik naar de schaduw keek zag ik haar linksom draaien. Blijkbaar werken allebei de hersenhelften, maar is de rechter net wat dominanter.

rosa

rosa

10-09-2009 om 08:46

Ik zie net als Yta alleen met de klok mee draaien. Geen mogelijkheid voor de andere kant op.
En als ik naar een rechterhersenhelftdenker kijk herken ik me daar ook nog eens niet in...

rosa

MaximeM

MaximeM

10-09-2009 om 08:58

Allebei

Hoi,

In eerste instantie zie ik haar met de klok mee draaien, daarna heb ik even de tekst eronder gelezen en draait ze ineens tegen de klok in. Vervolgens wilde ik haar weer met de klok mee laten draaien en na even staren lukte dat. Dus ik denk dat mijn rechterhersenhelft ietsje dominanter is dan links, omdat ik dat eerder zag.

Maxime

Puck2

Puck2

10-09-2009 om 09:03

Net als maxime

Ook ik zag haar eerst rechtsom draaien en na het lezen van de tekst linksom. Het lukte toen niet om haar weer rechtsom te krijgen, maar toen ik het tekstje eronder gelezen had lukte het wel. Terwijl ik toch zelf vind dat ik een extreem linkerhersenhelftdenker ben. Of zou ik toch nog onvermoede vreatieve rechterhersenhelfttalenten bezitten????

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-09-2009 om 09:04

Verdorie

Verdorie, ze blíjft maar naar rechts draaien. Terwijl ik mij niet kan (wil?) voorstellen dat mijn rechter hersenhelft dominant is. Ben juist zo vreselijk pragmatisch, logisch en analytisch. Dit kan ik dus niet uitstaan!

Puck2

Puck2

10-09-2009 om 09:06

Ook grappig

Ik kijk nog eens naar het draaiende meisje, alleen niet gefocust op het meisje maar zo'n beetje zijdelings terwijl ik de tekst eronder lees. Dan draait ze niet meer, maar zwabbert van links naar rechts en terug. En neeeeee, ik heb geen liter wijn op, ben compleet nuchter.

rosa

rosa

10-09-2009 om 09:09

Beetje

Hm, als ik links ernaast kijk kan ik me voorstellen dat ze linksom draait. Maar zodra ik focus draait ze weer 'gewoon' rechtsom... Ontzettend irritant dit.

rosa

rosa

rosa

10-09-2009 om 09:12

Ik kan het

Fascinerend. Nu zie ik haar inderdaad linksom draaien op haar linkerbeen en dan ineens zwaait ze weer rechtsom en staat ze op haar andere been.

Leuk, Kaaskopje!

rosa

Pluk53

Pluk53

10-09-2009 om 09:18

Vals spelen en oefenen

als je het plaatje gedeeltelijk afdekt, en alleen naar de benen kijkt is het makkelijker om de draairichting om te draaien. Dan het plaatje helemaal bekijken en de richting "blijft" zoals je hem via de benen-alleen hebt ingesteld. Met wat oefening gaat het ook steeds makkelijker met het hele plaatje.

ishtar

ishtar

10-09-2009 om 09:22

Beide

grappig, in eerste instantie zie ik haar linksom draaien, en dan ineens rechtsom. En nu blijft ze maar rechtsom draaien;-)

Grappig

ik zie het meisje heel duidelijk constant naar rechts draaien,ik ga daarna een stukje tekst lezen,en zie vanuit mijn ooghoek opeens een linkse draai,ik kijk nog eens goed en ik zie nog twee maal een linkse draai,maar daarna gaat het meisje toch weer constant naar rechts.
grappig dit.

rosa

rosa

10-09-2009 om 09:38

Hersenen

Gelukkig, dat rechter-linker hersenhelft verhaal is onzin volgens http://www.theness.com/neurologicablog/?p=27:

The spinning girl is a form of the more general spinning silhouette illusion. The image is not objectively “spinning” in one direction or the other. It is a two-dimensional image that is simply shifting back and forth. But our brains did not evolve to interpret two-dimensional representations of the world but the actual three-dimensional world. So our visual processing assumes we are looking at a 3-D image and is uses clues to interpret it as such. Or, without adequate clues it may just arbitrarily decide a best fit – spinning clockwise or counterclockwise. And once this fit is chosen, the illusion is complete – we see a 3-D spinning image.

By looking around the image, focusing on the shadow or some other part, you may force your visual system to reconstruct the image and it may choose the opposite direction, and suddenly the image will spin in the opposite direction.

This news article, like many others, ignores the true source of this optical illusion and instead claims it is a quick test to see if you use more of your right brain or left brain. This is utter nonsense, but the “right-brain/left brain” thing is in the public consciousness and won’t be going away anytime soon. Sure, we have two hemispheres that operate fine independently and have different abilities, but they are massively interconnected and work together as a seamless whole (providing you have never had surgery to cut your corpus callosum).

We also do have hemispheric dominance, but that determines mostly your handedness and the probability of language being on the right or the left. There is also often asymmetry for memory, with some being right or left hemisphere dominant. But none of this means that your personality or abilities are more right brain or left brain. That much is nonsense.

Further, how your visual cortex constructs this optical illusion says nothing about your hemispheric dominance, and is absolutely not a quick personality profile.

Toch nieuwsgierig

Ben ook maar even gaan kijken, zag haar linksom draaien, maar na het elzen van de tekst ook rechtom, kreeg het zelfs afgewisseld. Haha maar begon links en dat klopt wel met mijn omschrijving :o).

Grappig, Pinkelot

Misschien wel onzin, maar

Als het niets zegt over dominantie van de linker- of rechterhersenhelft hoe mijn visuele cortex deze optische illusie weergeeft, wat zegt het dan wèl over mijn visuele cortex dat het me niet lukt om haar linksom te zien draaien al kijk ik alle kanten op en scheel erbij?

Dat ik niet erg visueel ben ingesteld waarschijnlijk en dat klopt ook wel (helaas).

Chris

Mamvantwee

Mamvantwee

10-09-2009 om 10:06

Links/rechts zien en de conclusie

Het zijn wel twee verschillende dingen: op basis van een aantal beelden maakt je brein er een 3D-beweging van. Maar of je daarmee direct meer/minder creatief, analytisch, etc bent, vind ik wel kort door de bocht geredeneerd.

Heel fijn om die nuancering (ontkrachting eigenlijk) van Rosa te lezen. Want ik zie alleen maar een naar rechts draaiend meisje, krijg haar met geen mogelijkheid naar links of zelfs maar zwabberend. Maar ik ben juist super analytisch en pragmatisch ingesteld...'t is zelfs mijn beroep.

groet, Mamvantwee

margje van dijk

margje van dijk

10-09-2009 om 10:09

Grappig

Ik zag haar in eerste instantie alleen maar rechtsom draaien. Met geen mogelijkheid, ook niet met jullie trucs, ging ze linksom. Volstrekt onmogelijk. Ik schrok me dood. Uitsluitend creatief en filosofisch, terwijl ik op dit moment puur analytisch bezig moet zijn voor mijn werk. Mooi is dat.

Pas toen ik echt naast het plaatje ging focussen zag ik haar vanuit mijn oogharen linksom draaien. Maar als ik dan écht keek, draaide ze weer rechts. Ik zag haar gewoon ineens verspringen. En dan was het weer rechts, rechts, rechts en nog eens rechts.

Maar na een paar keer oefenen zag ik haar ineens in heel mijn focus linksom draaien. En toen was het probleem omgekeerd: kon ik haar weer niet naar rechts krijgen.

En nu draait ze consequent linksom, hoe ik ook kijk.
Fijn, kan ik toch nog aan het werk ;-)

Ik heb het ook even aan mijn man gemaild, 'analytisch' is his middle name. Dus ik ben benieuwd of die meteen links ziet.

Margje

Primavera

Primavera

10-09-2009 om 10:33

Truuk niet in het plaatje maar in de tekst

Het plaatje is een doodgewone gif-animatie, die steeds in dezelfde volgorde afdraait. De silhouet van de danseres is echter zo gemaakt dat je niet het verschil tussen voor en achter kan zien. Een been kan als het rechterbeen van achteren worden gezien of worden geïnterpreteerd als het linkerbeen van voren en vice versa. Het zelfde geldt voor de armen en de borsten. Je kunt bijvoorbeeld een ronding als het laatste stukje rechterborst interpreteren als je haar van achter ziet of als het eerste stukje linkerborst als je het silhouet als de voorkant ziet.
Doordat het silhouet steeds een stukje verandert wordt de indruk van een draaibeweging gewekt. Je hersenen vullen vanzelf de tussenliggende bewegingen in. Hoe je die draaibeweging wordt gezien hangt er helemaal vanaf of je de eerste fotogrammen van de danseres als silhouet van voren of achteren interpreteert.
Door de woorden in de tekst wordt je ten eerste gesuggereerd dat ze één kant uit zou draaien. En de tweede suggestie die gewekt wordt is dat het om het DRAAIEN zou gaan, waarvan RECHTS of LINKS om zien draaien gerelateerd zou zijn aan dezelfde hersenhelft, terwijl het in werkelijkheid gaat of je het silhouet bij de eerste beelden van ACHTEREN of van VOREN ziet.
Interpreteer je ze als van achteren, dan draait ze naar rechts, zie je ze als van voren, dan draait ze naar links. Alleen klinkt het ineens een stuk minder logisch dat een silhouet als voorkant of achterkant interpreteren aan één of andere dominantie van een linker of rechter hersenhelft gerelateerd zou zijn en worden de losse schroeven waarop de theorie staat zichtbaar.
Het beide kanten op zien draaien of van been zien verwisselen komt omdat je op een gegeven moment een fotogram van het silhouet i.p.v. achteren als van voren geïnterpreteerd of vice versa, waardoor het linkerbeen het rechterbeen wordt en andersom. Niet iets wat aan hersenhelften is gekoppeld, maar gewoon dat je ineens ook de andere mogelijkheid ziet om het silhouet te interpreteren. Aanvankelijk zag ik haar naar rechts draaien, toen de schaduw van de andere voet in beeld kwam vonden mijn hersenen naar links een logischer interpretatie en met een beetje concentratie kan ik haar nu naar believen linksom, rechtsom of achtjes zien draaien.
Groetjes Primavera
p.s. volgens de andere testen van de site ben ik een nieuwetijdskind met vele paranormale vaardigheden. ROFLOL.

Gewoon willen :-)

Ik heb het plaatje inderdaad eerder gezien, in eerste instantie zonder deze prachtige uitleg. En het viel me op dat het een slim gemaakt plaatje is: je kunt haar beide kanten op zien draaien, het is maar net hoe je het wil.
Ik zal wel te analytisch zijn :-)

Primavera

Primavera

10-09-2009 om 10:43

Rosa, je was me voor

Ik had de Engelse uitleg van Rosa nog niet gelezen, toen ik mijn berichtje typte, maar dat die klopt inderdaad met mijn gezond-verstand conclusie door het plaatje goed te bestuderen. Ipv me af te vragen WELKE kant ze nou opdraait vroeg ik me af WAAROM het zowel de ene als de andere kant zou kunnen zijn.
Primavera

Ontzettend, ontzettend linksom!

Echt, ze gaat tegen de klok in. Natuurlijk! Pas na een kwartier staren leek het oeens toen ik de tekst aan het lezen was of ze heel eventjes vanuit een ooghoek andersom draaide, maar zodra ik echt keek was het gewoon weer tegen de klok in

Ingrid (100 % beta, dus dat klopt, maar ik dacht altijd dat bij de analytische tyoes de rechterhersenhelft de overhand had, vandaar ook dat zoveel beta's linkshandig zijn..want re rechterhersenhelft stuurt de linkerkant vh lichaam aan en vv. Toch? Dus zeggen ze het nou fout op die site?)

Kaaskopje

Kaaskopje

10-09-2009 om 12:05

Leuk!

Ik heb jullie tenminste even van de straat gehouden met dit danseresje:-)
Ik heb vanmorgen wel gemerkt dat ik het kan beïnvloeden. Als ik heel bewust over links wil kijken volgt na een paar seconde dat ik het ook echt zie. Ik moet het dus blijkbaar meer zien als geintje dan dat ik er conclusies uit trek. Maar ook als 'serieus' is het niet zo heel gek als ik allebei kan zien. De punten van zowel links als rechts zijn in meer of mindere mate in mij vertegenwoordigd.

Mamvantwee

Mamvantwee

10-09-2009 om 12:49

Nu lukt het ook

Opeens draaide ze naar links...of beter gezegd (weet ik nu): interpreteerden mijn hersenen de plaatjes anders.

Maar wat een vage site is dat zeg....ik voel me opeens erg hsp en paranormaal begaafd....

Ik wist gewoon dat ik dit ging typen :)

mirreke

mirreke

10-09-2009 om 13:29

Heel even tegen de klok in

en nu alleen nog maar met de klok mee, ik krijg haar niet meer ge-reset, daarnet heel even een klein zwiebertje de andere kant op, maar loos alarm, het blijft toch rechtsom. Rechtsom dus!

Ik spoor niet.

Kijk ik na de lunch nog een keer, en nu draait ze toch echt met de klok mee.Naar rechts dus. Ik krijg het met geen mogelijkheid voor elkaar het andersom te zien.

hahahaha!

Ingrid

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.