Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Boter op brood

Ik zat vanochtend naar de boter te kijken op de ontbijttafel en dacht: is dat nou niet vreselijk achterhaald, dat brood beboteren? Uit de tijd dat we nog minder vet en vlees aten dan nu en boter een goedkope vetbron was? Behalve het argument van "anders rolt de hagelslag van m'n brood" kan ik niet zoveel zinnigs zeggen over boter. Het lijkt me nogal noordeuropees ook. Eerst boter en dan pesto/tzaziki/brie heb ik nog nooit van gehoord.

Jessica O

Jessica O

01-06-2012 om 07:56

gebruik ook alleen maar boter bij dingen die van je brood af kunnen vallen, smeer niet dubbel zeg maar. Al wil de diëtiste wel graag dat je altijd boter gebruikt, om de goede vetten en vitamine ? (d dacht ik).

Vic

Vic

01-06-2012 om 08:47

Nog nooit

Ik heb boter altijd verschrikkelijk vies gevonden. Alleen al van de geur wordt ik onpasselijk. En als mijn vriend een boterham met dik boter en pindakaas smeert (brrrr) kijk ik even de andere kant op. Het gaat prima zonder, en ik kan een beschuit met muisjes netter eten dan veel mensen die er wel boter onder hebben.

Hanne.

Hanne.

01-06-2012 om 08:48

Noord europees

Dat het iets noord europees is hangt denk ik samen met de brood eet cultuur. Een fransman eet bij mijn weten geen boterham met een plakje brie er op (al dan niet met boter). Die eet een stuk brood én een stuk brie.

Als absolute boter (margarine) hater zie ik er ook de meerwaarde niet van. Maar ik heb met laten vertellen dat de meerwaarde zit in 'lekker' en 'anders trekt het beleg in m'n brood'.

Dat was althans het antwoord dat oma gaf toen mijn zoon van't weekend riep 'oma waarom doe je boter onder de jam, de jam blijft toch vanzelf wel plakken'

Irene

Irene

01-06-2012 om 09:10

In spanje

Eten ze wel broodjes (bocadillo: stokbrood met beleg) met een mengsel van gepureerde tomaat met olijfolie bij wijze van boter en dan bijvoorbeeld kaas of ham erop. Heerlijk! Met hagelslag lijkt me dat dan weer wat minder goed combineren...

Uitstervend gebruik

Als kleuter vond ik boter al vies, vooral de in de zon gesmolten campingboter met vetogen erop in de vakantie. Ik eet echt al heel lang geen boter meer op brood. Zo'n plak kaas die over de boter glijdt als je een hap neemt, brrr. Maar op beschuit met muisjes vind ik roomboter wel lekker. Alle Becelachtige dingen vind ik echt om te gruwen.

Ik heb het idee dat boter op brood een beetje aan het uitsterven is. Vroeger moest ik altijd vragen of er geen boter op de broodjes zat in restaurants of vergaderingen, nu kan je er wel van uitgaan dat het er niet op zit. Gelukkig, scheelt je weer kokhalzen in het openbaar als je nietsvermoedend in een warmgegeworden laagje boter bijt.

Ik heb hier wel een kuipje Becel Idee voor de kinderen, dat gebruiken ze bij hagel, kaas en worst. Bij smeersels niet. De jongens van 9 vinden het nog wel gaan, de tienermeiden gebruiken het inmiddels nauwelijks meer.

skik

Mmm

Echte boter op je brood is volgens mij niet echt ergens voor nodig, behalve dan om de hagelslag vast te plakken. Lekker kan het wel zijn (daarom smeer ik ook wel eens boter voor ik jam of honing op mijn brood doe). Normaal gesproken smeer ik mijn brood en dat van de kinderen niet dubbel, dus pindakaas en hazelnootpasta gaan zonder boter. Met name ook omdat boter bij ons ook echt boter is, geen margarine of halvarine. Niet geweldig gezond, dus dan maar niet op elke boterham.

Ik eet trouwens ook wel eens boter als beleg, dus brood met alleen (gezouten) boter. Mjam.

Margarine en halvarine bevatten 'goede vetten' (maar die krijg je volgens mij uit andere bron ook wel binnen), en vitamine D, wat niet of nauwelijks in echte boter zit.

Volgens mij kan je prima zonder, als je tenminste maar op andere wijze aan je vitamine D komt. En mits je geen hagelslag los op je beschuitje strooit, natuurlijk.

Groeten,

Temet

Gewoon lekker

Ik vind het vooral lekker. Ook bij jam, dat de jamsmaak wat gescheiden blijft van de broodsmaak, dito bij stroop en andere beleggen die toch wel blijven plakken. Hoe nodig het nog is, mwôh. Daar had ik me eigenlijk niet in verdiept :-)

Merk niks van uitsterving ;-)

Hier altijd boter op het brood, vooral omdat ik het lekkerder vind, maar ook vanwege de vit. D en de goede vetten.

Vrijwel alle kinderen die bij ons tussen de middag wel eens een boterham mee-eten gebruiken ook boter op hun brood. Het zal best dat het een Noord-Europees gebruik is, maar wat is daar mis mee? We wonen toch in Nederland?

Chris

Hanne.

Hanne.

01-06-2012 om 11:23

Zelf klaargemaakt?

En gaat het dan om boterhammen die ze zelf klaar hebben gemaakt? Of boterhammen die jij voor ze smeert? Mijn kinderen zullen een boterham met boter (mits met mate) nl best opeten, maar het niet snel zelf smeren.

Hier eten de meeste mee etende kinderen overigens boterhammen zonder boter. Omdat ik het domweg vergeet op een boterham te smeren. Of omdat ik vergeet de boter op tafel te zetten.

Heerlijk

Toen mijn vader in 1976 van de bedrijfsarts aan de Becel moest heb ik geweigerd om over te stappen op producten van Jurgens en huppeldepup en dat houd ik tot op de dag van vandaag vol.

Voor mij alleen maar roomboter.

maar.. tapenade vind ik net zo lekker. En andere olijfolie achtige dingen, was er niet nog iets met een p uit zuid-frankrijk of is dat tapenade? Mijn familie daar had een woord voor een boterham met een p erin.

Of gewoon olijfolie.

Oh bij mijn kinderen heb ik 1 boterfan en een boterhater. Kan allemaal. De boterfan kan veel andere dingen niet eten omdat hij niet goed tegen lactose kan, ik denk dat dat soort dingen ook voorkeuren bepaalt. Hij krijgt veel minder dierlijk vet binnen dan zijn sibling. De boterhater is trouwens sowieso een zeur bij de broodmaaltijd ;-)

Lekker

ik hou van boter, alleen niet onder andere smeersels. Ik hoef dus geen boter met pate, of boter met smeerkaas etc.

Lekker een geroosterd broodje met roomboter en verse eigen gemaakte perenjam, zooo lekker. Dat er vitamine d in zit wist ik niet eens, ik heb geen verstand van vitames ;-)

Maylise

Maylise

01-06-2012 om 13:13

Nee

Ik heb boter op brood nooit lekker gevonden. Als kind vond ik het al niet lekker en nu nog steeds niet. Ik eet dus nooit boter op brood. Bij heel droog brood gebruik ik liever een beetje olijfolie om het brood zachter te krijgen. Ik vind brood heerlijk maar alleen als het echt vers is. Brood is ook het enige wat ik consequent elke dag vers haal en anders maar een dagje geen brood.

Silone

Silone

01-06-2012 om 14:57 Topicstarter

Mijn vader

smeerde vroeger reuzel op zijn roggebrood, hu!

Vic

Vic

01-06-2012 om 15:14

Reuzel (o.t.)

Welk (oud) boek is dat nu ook alweer waar de mensen reuzel en geprakte aardappel op hun brood deden? Afkes tiental? Toen ik het als kind las wist ik niet eens wat reuzel was, en eerlijk gezegd heb ik het nu ook moeten googelen ;-)

Ha. kaantjes!

Dat aten wij vroeger wel op brood. Volgens mij strak hetzelfde als reuzel, maar dan nog met stukjes knapperig uitgebakken spek erin. En dan moest er nog wat zou over ook!! Gnagna. Heerlijk gronings eten. lang niet aan gedacht.

Hier zijn de kinderen ook relatieve boter-mijders. idd alleen bij hagelslag of anderszins rommelig beleg. Ik doe zelf overal boter op (nou ja, op boterhammen of broodjes bedoel ik). Liefst echte, maar anders op zijn minst margarine. Van die waterige halvarine komt hier het huis niet in.

Ingrid

Lusitaantje

Lusitaantje

01-06-2012 om 17:13

In zuid-europa

kun je op een terrasje of in een cafeetje gewoon een broodje met boter vragen. Vers brood met echte boter. Verder niks, heerlijk. En het kost ook geen 3,95 met allerlei garnering erbij, maar gewoon 80 cent of zo, met alleen een servetje erbij.

Of twee sneetjes dik gesneden en geroosterd vers casino brood met een heel dun laagje echte boter.

Lang leve Portugal...

+ Brunette +

+ Brunette +

01-06-2012 om 21:09

Alternatieve plakmiddelen

Roomboter vind ik lekker, margarine niet, dat is inderdaad alleen maar goed om hagelslag mee vast te plakken. Mijn dochter lust geen boter maar ze mag van mij een dun laagje pindakaas of chocopasta op haar brood smeren als ze hagelslag wil.

Silone

Silone

01-06-2012 om 22:54 Topicstarter

O ja ingridt

Wij aten dat als ultiem borrelhapje: roggebrood met uitgebakken kaantjes. Dat, of doppinda's. Een traktatie. Ik moet er niet meer aan denken...beide niet eigenlijk.

RoomBoter

RoomBoter

01-06-2012 om 23:16

What's in a name?

Hier vertikt man het om de smeerboter/becel/halvarine achtige smeermiddelen door te geven aan tafel als ik vraag om de "boter". Ik krijg dan steevast de roomboter aangereikt. Bij tijd en wijle komt daar ook nog een verhandeling bij over het ontstaan van boter en zijn gruwen van die andere smeermiddelen.
Hij beweert dat ik het fout zeg en dat "iedereen" in NL boter zegt als hij roomboter bedoelt. En dat niemand het woord "boter" in de mond neemt als hij de smeermiddelen bedoelt.
Als jullie het hebben over wel boter op je brood smeren, bedoel je dan ook werkelijk roomboter? Of is het een andere variant?

Jammie

Wij houden het bij margarine/halvarine en met zon en feestdagen roomboter. Ook nog kaantjes op brood en andere ouderwetse zaken. Zoon houdt minder van boter en smeert spaarzaam.Ik vind boter heerlijk, maar niet elk merk.

Roomboter

Hier heet alle boter boter, halvarine/margarine en roomboter. We hebben èèn variant, dat is de bakboter.Roomboter heb ik niet dagelijks in huis.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

01-06-2012 om 23:28

Boter is boter

En geen halvarine, light, margarine, campingsmeersels of wat dan ook. Boter wordt alleen als plakmiddel gebruikt en daar hebben we smeerbare boter voor. De gewone boter noemen we bakboter. Daar bakken we nl aardappels in en koekjes mee.
De lucht alleen al van die nepsmeersels.....

Rosa van der Zanden

Sjansje

Sjansje

01-06-2012 om 23:29

Boter

Hier heet alles wat een beetje gelig is en wat je als plakmiddel op brood smeert boter.
Soms gebruiken we wel een voorvoegsel zoals bij kruidenboter en bakboter.
Reuzel eten we hier ook als we toevallig spek hebben gebakken, soms nog met kleine stukjes spek erin.
Op witbrood met een dun laagje hagelslag erop, mmmm....

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2012 om 23:48

Ja lekker

Ik heb altijd boter op mijn brood. Boter of halvarine. Boter vooral met feestdagen, halvarine voor de rest van het jaar. Ik heb alleen geen boter onder chocopasta of speculoos, leverpastei of smeerkaas. Ik vind dat lekker, maar ik vind brood zonder boter ook onaangenaam eten.
De jongste dochter eet de laatste tijd wel vaker boter op haar brood, de oudste alleen als ze een hagelvariant op haar boterham eet.

Wisse

Wisse

02-06-2012 om 00:57

Vit d (temet) en echte boter

Temet, ik dacht dat er juist wel vitamine D en A in echte roomboter zit. (Al las ik dat het minder blijkt te zijn dan altijd werd aangenomen.) Juist in die "andere vetten" zit geen vit. D, en daarom wordt het kunstmatig toegevoegd aan margarine.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/boter.aspx

In (koudgeperste) olie zit dan weer vitamine E.

Interessant: in bovenstaande link schrijft het Voedingscentrum dat het alleen "boter" mag heten als het smeersel van melk is gemaakt (en dan heb je roomboter en grasboter).

Voor mij betekent boter ook echt boter. Ik gruw van margarine/halvarine etc., dan eet ik liever niets.

Boter

Ik zeg boter, maar ik bedoel margarine. Roomboter vind ik alleen lekker op vers geroosterd brood en onder chocopasta ;-). Ik kan bijvoorbeeld echt gruwen van jam met roomboter eronder.

Chris

Mea Proefrok

Mea Proefrok

02-06-2012 om 09:08

Hier de kinderen niet, wij wel

Mijn man is opgegroeid met boter die zijn moeder zelf karnt (of hoe dat ook heet). En die ik smerig vind, hahaha, ik probeer altijd onder die boter uit te komen als ik daar op bezoek ben. Wij (man en ik) eten allebei graag boter - echte roomboter het liefst, maar in de praktijk meestal margarine. Man eet ook graag brood met olijfolie, getderrie.
Dochter lust geen boter of margarine maar wel weer olijfolie. En zoon lijkt dezelfde kant op te gaan.
Bocadillo's kennen ze in het land van mijn man ook, tomatenpasta met tonijn of worst. Lekker om mee te nemen naar het strand (die blikjes tonijn met tomaat koop je daar gewoon in de supermarkt en de inhoud smeer je ter plekke op het brood).
Ik noem in de praktijk alles boter, maar weet dat het natuurlijk niet klopt. Who cares.

Zelfgekarnde boter

Mijn schoonmoeder deed dat soms ook, meer voor de hobby dan voor wat anders. Die 'smaakt' ons vies omdat er geen zout in zit...klein beetje zout en hij is wél lekker...écht waar probeer maar eens. Misschien kan je voor de keren dat je er op geen enkele manier onderuit komt een klein zoutvaatje meesmokkelen?
Mijn oma bewaarde altijd het spekvet....en als we logeerden kwam dat uit de koelkast en daarmee besmeerden we geroosterd (oud) brood...Zeer tegen de zin van mijn moeder trouwens, die was er erg op tegen, te vet, te oud (in koelkast misschien wel weken lang) en teveel lang gebrande stukjes waar je misschien wel van alles van kon krijgen. Vooral mijn opa was er gek op :) Ik vond het als kind wel lekker, moet er eerlijk gezegd nu ook niet meer aan denken...
groeten albana

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

02-06-2012 om 19:55

O gruwel

Kruidenmargarine?!
Nee, ik gebruik alleen boter. Roomboter dus. Die andere dingen is een vet met een dubieuze smaak.
Als ik een kookboek in handen heb waar je de taart met margarine oid miet maken, haak ik af. Dat is geen taart. Zo ben ik ooit bij een bakker weg gelopen omdat hij de keus had tussen margarinecake en roombotercake. Hoe kun je nou niet voor de beste kwaliteit gaan?

Rosa van der Zanden

Roomboter

Je man heeft het echt bij het verkeerde eind volgens mij. Alleen zij die gruwen van surrogaatsmeersels en daar een punt van maken zullen dit onderscheid misschien maken, maar vziw zegt het gros van de NL bevolking 'boter' tegen alle smeersels die bedoeld zijn om hagelslag aan je boterham te plakken: boter, margarine, halvarine, wat ook maar.

Je bent toch niet getrouwd met Johannes van Dam? Die doet dat vast ook...

terzijde: hebben jullie die Lätta-reclame gezien? Die ons probeert wijs te maken dat je het moet "scoopen"? a) waarom dat rare woord en b) waarom zou je en c) zou werkelijk iemand dit doen of probeert men hier wanhopig een trend neer te zetten? Het is gewoon halvarine met kapsones, dat eet niemand puur uit het kuipje voor zijn lol.

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor het weer van de markt verdwijnt. Mijn gok: het haalt het volgende WK niet.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.