Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Mees

Mees

26-08-2009 om 09:07

Circus met wilde dieren

Het circus is weer in de stad. En daarbij ook alle acties de afgelopen tijd in bijv. de supermarkt voor kortingskaartjes.

Nu vraag ik me af wat jullie van circussen vinden. En dan heb ik het over een circus met wilde dieren, zoals olifanten en aapjes. Gaan jullie er naartoe? Denken jullie over het leven dan die dieren na?

Ik zelf zal nooit meer naar circussen met wilde dieren gaan. Ookal zouden de kinderen het natuurlijk heel erg leuk vinden.
Maar ik vind het zo ontzettend jammer dat zoveel mensen toch gaan, en niet nadenken over de lijdensweg van deze dieren. Hun leven bestaat uit lange transporten, leven aan kettingen in het circus en in transportwagens waar ze hun kont amper kunnen keren. En wij betalen daar aan mee! Kan het mensen dan niets schelen? Willen mensen hier dan niet over nadenken die hier naartoe gaan? Is ons uitje al dit leed waard??
Soms snap ik het gewoon niet....

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Nee

Hier pas ook zo'n circus in de buurt. We kwamen er tijdens een fietstochtje toevallig langs, en konden tussen de wagens door een olifant zien staan op het veld. Dat vonden de kinderen leuk, en er kwam ook de vraag of zij naar een voorstelling mochten ('om te zien hoe de dieren kunstjes doen') - toen heb ik uitgelegd waarom we dat niet doen - zelfde redenen als jij aangeeft. En dat was goed.
Heb trouwens van niemand in de buurt of school gehoord dat ze ernaartoe zijn geweest.

Caroro

Tja

Ik ben het wel met je eens, maar is het erger dan wat er op gigantische schaal in de bio-industrie gebeurt? Ik weet niet of je biologisch vlees eet, maar zo nee: stel je jezelf dan ook die vragen bij iedere bal gehakt van een varken dat een miserabel leven heeft geleid?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-08-2009 om 10:22

Nee

Wij gaan niet naar een circus en leggen dat ook zo uit aan dochter. Wij hebben verder ook geen diertjes in kooitjes, vind ik net zo zielig.
Wij eten wel gewoon vlees, maar dat is omdat onze portemonee niet is ingesteld op verantwoord vlees. We hebben wel een vleesloze dag en dochter weet ook waarom.

Dendy

Bastet

Bastet

26-08-2009 om 11:16

Nee

Mijn kinderen willen dat zelf liever niet meer!Ze vinden het het heel naar voor de dieren.
Groetjes,Bastet

jitske van dam

jitske van dam

26-08-2009 om 11:21

Wij wel geweest

Wij zijn pas wel geweest, heb er niet echt over nagedacht. Was geen circus met hele wilde dieren (wat lama's, ezels, koeien, kamelen). Ik vond het eigenlijk gewoon bij de opvoeding van mijn kind horen.

Dieren zagen er heel gezond uit, ik had niet het idee dat er zoveel dierenleed was.

Misschien zijn alle andere lama's, ezels, koeien en kamelen wel jaloers op de carriere van hun soortgenoten bij het circus. Je ziet nog eens wat, leert nog eens wat bij, waar je dan lekker eten voor krijgt. Misschien is dat voor zo'n dier wel interessanter en leuker dan de hele dag op hetzelfde grasveldje staan te grazen. Saaaaaiiiiii.....
(Of is dit heel naief gedacht )

Ben het er wel mee eens dat het voor wilde dieren anders is (tijgers etc.), maar gaan jullie dan ook niet naar de dierentuin om dezelfde reden? Want dat is denk ik nog zieliger (in sommige dierentuinen dan), tijgers hun hele leven in zo'n klein kooi.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2009 om 12:35

Ik weet 't niet...

Ik ben sowieso geen circusmens. Ik vind het allemaal heel erg knap hoor, maar nee, ik heb er het geld niet voor over.
Wat de dieren betreft heb ik een dubbel gevoel. Als ze in zo'n klein hok zitten vind ik dat ook erg sneu en niet meer van deze tijd. Maar laatst stond er een foto in de krant van een circusolifant die lekker met de trainer naar het strand was gegaan. Als er zo mee omgegaan wordt kan ik er wel mee leven. Tijgers, leeuwen en beren moeten ze gewoon uit het programma schrappen. Paarden worden door particulieren ook in karretjes rondgereden. Ik ben dus niet tegen het gebruik van álle dieren.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2009 om 12:36

Jitske

Ik vond het eigenlijk gewoon bij de opvoeding van mijn kind horen. ===
We hebben laatst een hele discussie gehad over wat bij de opvoeding hoort, maar eerlijk... vind jij het circus bij de opvóeding horen?

100%mama

100%mama

26-08-2009 om 13:28

Mmmm

Moeilijk. Aan de ene kant zeg ik NEE om idd de reden dat de dieren in super kleine kooien moeten leven en ik vind dat een wild dier een wild dier is en niet in die zin om mij te vermaken. Aan de andere kant, we gaan wel lekker naar de dierentuin. Toe gegeven, daar leven ze iets rianter, maar zondag zijn we bv naar Amersfoort geweest en als ik dan zie dat er 2 volwassen katachtigen in een kooitje zo groot als mijn huiskamer zitten (en die is niet villa groot) dan heb ik ook daar mijn bedenkingen bij. 2 tijgers lopen de hele dag zenuwachtig rondjes, sorry, maar dan kan je mij niet vertellen dat die beesten happy zijn. Kortom, ik vind het moeilijk. Gelukkig is het hier nog nooit om gevraagd dus is het circus wat dat betreft nog niet aan de orde. Bij de opvoeding vind ik het al helemaal niet horen, indien je het er om wat voor een reden niet mee eens ben vind ik dat een stukje opvoeding.

Maylise

Maylise

26-08-2009 om 13:38

Nee

wij gaan niet naar een circus met wilde dieren. Ik heb mijn kinderen ook uitgelegd waarom en ze snappen dat goed. Ze willen nu zelf niet eens meer. Overigens eten we ook biologisch vlees en lang niet elke dag (omdat biologisch vlees duurder is kiezen we er voor om niet elke dag vlees te eten maar dan wel goed vlees als we vlees eten)

Dierentuin verschilt erg onderling. Sommige dierentuinen bieden genoeg ruimte terwijl andere dierentuinen inderdaad van die kleine hokjes hebben.

Maylise

jitske van dam

jitske van dam

26-08-2009 om 13:55

Kaaskopje

Dat draadje heb ik gemist, ik zal eens kijken wat er allemaal bij de opvoeding hoort. Was het in algemeen?

Maar ja: ik vond dat mijn zoon eens naar het circus moest zijn geweest in zijn leven. Dus op die manier vond ik het bij de opvoeding horen.
Ik was trouwens verbaasd dat ik het zelf eigenlijk heel erg leuk vond. En machtig mooi om de reacties van zo'n manneke te zien bij een vuurvreter, clowns etc.

Groet, Jits

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2009 om 14:14

Hier o.a.

http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?sinds=30&template=1&actueel=1&archief=0&thread=147346&forumsel=1&forum=1&post=2364774
Ik vrees dat ik me in dat draadje ook verbaasde over wat bij de opvoeding schijnt te horen.

Dolfinarium

Wij zijn een paar weken geleden naar het Dolfinarium geweest. Geweldige shows, met dieren die daar duidelijk plezier in hadden. Gaan jullie daar ook niet heen en leggen jullie ook uit dat dat een heel verkeerde instelling is?

Verschil met een circus? Ligt aan de kwaliteit van het circus. Wat wel duidelijk is, is dat werken met dieren afhankelijk is van de meewerking van de dieren zelf. Ik zie liever een olifant in een circus kunstjes doen, dan een olifant op een piepklein stukje terrein heen en weer lopen zoals in een hoop dierentuinen. Idem voor leeuwen en tijgers. Dat zijn jagers, als ze dan niet in het wild kunnen leven hebben ze ook prikkeling en uitdaging nodig. Als er circus op tv wordt uitgezonden is het heel interessant om de dierenacts te bekijken, de band tussen trainer en dier. Dan is het echt wel duidelijk dat die beesten niet zielig zijn.

Als beesten dan toch in gevangenschap leven dan is er niks mis met een goed circus.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2009 om 15:10

Duidelijk

Dan is het echt wel duidelijk dat die beesten niet zielig zijn.
Voor mij is dat niet zo duidelijk. Ik heb niet genoeg kennis van de lichaamstaal van wilde dieren. Een hond kwispelt bij plezier. Dat snap ik. Een kat gaat met zijn staart zwiepen als hij zich ergert. Snap ik ook. Als ik in het circus een tijger hoor grauwen weet ik niet of ik dat uit moet leggen als ergernis of als blijdschap. Als ik het totaalbeeld bekijk schat ik het in op ergernis.

Mees

Mees

26-08-2009 om 15:25

Lang maar svp even lezen

onderstaande tekst heb ik gecopieerd van de site van 'Bite Back':

"Het leven van een circusdier is geen pretje. De dieren moeten lang reizen, worden gedwongen tot het doen van kunstjes die tegen hun instinct in gaan, en hebben een gebrek aan bewegingsvrijheid en afleiding. Door deze facetten van het circusbestaan gaan dieren er vaak geestelijk aan onderdoor. Als gevolg hiervan vertonen ze vaak stereotype of apathisch gedrag. Het stereotype gedrag is te herkennen door gerichte observaties bij circusdieren, die constant herhalende bewegingen maken, zoals bij circus Herman Renz te zien is. De olifanten uiten dit vaak door onder andere het herhalend knikken van hun hoofd of het zwaaien met hun lichaam.

De dieren bij circus Herman Renz hebben dan ook geen prettig bestaan. Ook bij Herman Renz leven de dieren in beperkte leefruimtes, en soms zitten dieren voor lange tijd met touw vastgebonden, waardoor ze hun hoofd niet gemakkelijk kunnen bewegen. Ook is er amper tot geen verrijking van hun leefomgeving, waardoor de dieren zich snel zullen vervelen.

Dieren in het circus staan niet vrijwillig in de piste. Dieren worden gedwongen kunstjes te doen die tegen hun natuurlijk gedrag in gaan. Vaak worden ze met dwangmiddelen geleerd te gehoorzamen. Dieren kunnen bijvoorbeeld getraind worden via een methode van belonen, waarbij dieren pas eten en drinken krijgen wanneer ze een kunstje goed uitvoeren. Ook is het gebruik van fysiek geweld niet onbekend in de circuswereld. Zo hebben diverse dierenorganisaties undercoverbeelden gemaakt van trainingen van circusdieren, waarbij duidelijk te zien is dat dieren geslagen worden, zodat ze gehoorzamen. In die videobeelden is onder andere te zien hoe trainers van olifanten gebruik maken van olifantenhaken om olifanten te commanderen. Een olifantenhaak is een stok met een puntige haak, die ze op gevoelige plekken in de olifantenhuid slaan, zodat het dier door een pijnprikkel gestuurd wordt.

Ook circus Herman Renz gebruikt zo’n wrede olifantenhaak. Echter, dit ontkennen ze doodgewoon op tv. Clown Milko, medewerker van Herman Renz, zei in een recent televisie-interview dat ‘olifantenhaken iets van vroeger was’. Actiegroep Circusleed toonde daarop het tegendeel: namelijk video-opnames en foto’s (opgenomen in 2006 bij circus Herman Renz), waarop duidelijk te zien is dat circus Renz wel degelijk olifantenhaken gebruikt!

Dierenorganisaties CircusLeed, Bite Back en Dierenbelangen Limburg roepen het publiek op om zich te informeren over het dierenleed van circusdieren, en te kiezen voor een diervrij circus.

Meer informatie en een verslag van de actie: www.circusleed.nl "

Overigens ben ik ook vegetarier.
Maar ik vind niet dat je kunt zeggen: "in de bioindustrie zijn zoveel misstanden en die zijn allemaal nog veel erger, dus laten we het niet over de circusdieren hebben".
Zo kun je iedere discussie wel doodslaan.
Ik hoop gewoon dat steeds meer mensen zich bewust worden van hoe de situatie in een circus kan zijn. Daarmee wil ik helemaal niet zeggen dat het in ieder circus mis is.
Maar dat er nog een hoop mis is, lijkt me wel duidelijk.
En natuurlijk zijn er in de meeste dierentuinen ook veel dingen mis. En met dierenbont, met sommige huisdieren thuis, enz.enz. Ook over het dolfinarium is wel eens een onderzoek gedaan, schijnt dat de dolfijnen daar redelijk depressief zijn.
Er is nog zoveel verkeerd met hoe wij met dieren omgaan. Ik hoop dat mensen steeds meer hun ogen gaan openen, en dat ieder voor zich op zijn eigen haalbare manier zijn steentje kan bijdragen aan een bestaan waarbij we respectvol met dieren omgaan.

gr Mees

Gerry

Gerry

26-08-2009 om 15:37

Korter maar ook graag lezen

Van de site van stichting Pantera:

Een dier heeft met name in zijn jeugd, net zo als het zoogdier mens, de nodige fysieke inspanning nodig om het lichaam te ontwikkelen. Ook in latere stadia zal beweging essentieel zijn om het lichaam in een goede conditie te houden. Dit maakt het dus noodzakelijk om de dieren de nodige prikkels te geven om tot activiteit over te gaan. Vooral bij roofdieren is dit essentieel. Maar evengoed zul je de grazers binnen gevangenschap moeten aanzetten tot activiteit om gestoord gedrag te voorkomen. Je zult moeten handelen om hen te leren leven met de beperkingen en het ‘zinvol’ invullen van de tijd. De dieren houden ten slotte ‘tijd’ over doordat het deel van de inspanning binnen hun gedragspatroon rondom het foerageren gering is: de mens voorziet het voedsel immers in hapklare brokken.
De activiteitsintensiteit die middels het werk geboden kan worden is altijd kort in verband met de mogelijke concentratie-inspanning van beide groepen. Ook moet je per groep en soort en uiteindelijk per individu bepalen wat de behoefte is. In eerste instantie splitsen we daartoe de twee groepen weer op in de jagers en de grazers.
De jagers leveren vanuit hun natuur zoals gesteld een korte maar intensieve inspanning. Binnen het werken met dieren in een circus zijn dus de dagelijkse voorstellingen van ongeveer 10 minuten een goede mogelijkheid voor de dieren om hun energie kwijt te raken en de nodige prikkels te ontvangen. Het is intensief in te richten en kort. Dit kan zelfs zijn weerslag vinden in de ruimte waarin de dieren gehuisvest kunnen worden. Binnen hun natuurlijke gedragspatroon is het deel rustgedrag (inclusief slaap) het meest intensief uitgeoefende. Grofweg zo'n 20 uur per etmaal. Dit maakt dat de behuizing van deze dieren gebaseerd moet worden op andere criteria.
De grazers die van nature veel inspanning leveren om aan hun voedsel te komen moeten in gevangenschap ook gecompenseerd worden in activiteit om hun fysieke gezondheid op peil te houden. Paddockhuisvesting of weidegang in combinatie met gespreid voeren, zowel in tijd als in ruimte. Ook deze dieren zullen echter geprikkeld moeten worden om tot de benodigde extra activiteit te komen. De criteria voor de behuizing behoeven ook hier een hele nieuwe kijk op de zaken.

http://www.pantera.nl/joomla/index.php/algemeen/visie

tonny

tonny

26-08-2009 om 16:33

Ik heb niks met circussen

dus mijn mening telt niet.

tonny

Bastet

Bastet

26-08-2009 om 19:00

Tonny

Moet je toch eens kijken op you tube,naar filmpjes van Cirque du Soleil..
Groetjes,bastet

Mees

Mees

26-08-2009 om 19:44

Pandia, dit lees ik over herman renz

En dit heb ik gelezen op de site van bite back: (bericht van 5 augustus 2009)

"Deze olifant wordt helemaal alleen gehouden in het circus, hoewel eigen brancheregels aangeven dat een olifant een sociaal dier is en dus niet in afzondering gehouden mag worden. Als reden geeft het circus aan dat het dier niet met andere olifanten om kan gaan. Dat het dier zich niet sociaal gedraagt, kan betekenen dat het dier slecht opgevoed is en/of last heeft van het Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS) [1] Dit kan de nodige gevaren inhouden voor circusbezoekers.

Circus Herman Renz is bovendien al eerder betrapt op leugens en geweld tegen dieren. In 2006 werden zij betrapt op het gebruik van een olifantenhaak (http://www.circusleed.nl/page/9), terwijl clown Milko op dat moment aangaf dat deze niet meer gebruikt werd. In 2008 overtrad Herman Renz de dierenwelzijnsregels in België. Daarenboven houdt circus Herman Renz dus, tegen eigen brancheregels in, een sociaal dier als een olifant helemaal alleen. “Minister Verburg wil strenge regels in 2011, maar dat zal niet helpen,’ licht Alex Romijn van Bite Back toe. “Ten eerste zijn de regels ontoereikend en ten tweede overtreden circussen nu al massaal en systematisch regels (zelfs als ze die zelf opgesteld hebben). Het is tijd dat er een verbod komt. Als je bedenkt dat Bolivia bijvoorbeeld onlangs nog een totaal verbod heeft ingesteld op dieren in het circus (wild of gedomesticeerd) na onderzoek, durf ik te beweren dat Nederland op het gebied van dierenwelzijn achterloopt!”

Bite Back wil dat de olifant Baby een beter leven krijgt en roept op om de olifant naar een gespecialiseerde opvang te brengen.

Bite Back roept tegelijkertijd de gemeente Amsterdam op om onmiddellijk het goede voorbeeld te geven en geen toegang te geven aan circussen met dieren. Amsterdam heeft een voorbeeldfunctie en kan hiermee vele gemeenten meetrekken. Dat zou een duidelijk signaal zijn aan de minister."

Nu is het overigens niet mijn bedoeling om het over een specifiek circus te hebben. Ik vind gewoon, hoe dan ook, dat je een dier geen kunstjes moet leren. Want denk je nou echt dat een olifant het leuk vindt om op een krukje te gaan zitten? En hoe zou hij dit dan wel niet aangeleerd hebben?
Wanneer het zo is dat circus renz inderdaad geen olifanten meer mee laat reizen, ben ik daar een beetje blij mee. Het is een begin. Maar feit is wel dat hij nog wordt ingehuurd, kunstjes heeft geleerd en die op moet voeren.

gr Mees

Mees

Mees

26-08-2009 om 19:51

Gerry

Ik heb de tekst aandachtig gelezen. Ik ben het er voor een gedeelte mee eens. In zoverre dat ik het goed vind om dieren in gevangenschap de nodige uitdaging en prikkels te geven. Dus inderdaad voeren op diverse plekken, speeldingen neerleggen, zorgen dat ze moeite moeten doen om iets te krijgen.
Maar, kunstjes doen, vind ik toch wel echt van een heel andere orde. Wilde dieren zijn hier gewoon niet voor in de wieg gelegd! Ze doen die kunstjes niet vanzelf, daar is een lijdensweg aan vooraf gegaan! (uithongering, slagen, enz) En wat ik ook zo bezwaarlijk vind aan cirussen, is dat de huisvesting vaak uitermate klein is, en de reisduur vaak lang. En dat betekent stress!
Ik geloof best dat er de laatste jaren steeds meer veranderd is, en ik wil ook absoluut niet beweren dat de mensen van het circus niet (op hun manier) van de dieren houden. Zij weten vaak ook niet beter.

gr Mees

Tirza G.

Tirza G.

26-08-2009 om 19:54

Niet alleen circussen

Met dierentuinen heb ik wat minder moeite, die doen tegenwoordig nog wel een soort van hun best. Maar dieren in de sport: daar mogen ze van mij meteen mee stoppen. Spring zelf maar over die hekjes. Of ga zelf maar hardhollen.

Tirza

Mees

Mees

26-08-2009 om 19:57

Linkje (met filmpje circus herman renz)

En bekijk deze link maar eens
http://reageerbuis.com/?entry=148

Bastet

Bastet

27-08-2009 om 07:43

Pandia

Ken je cirque du soleil?Inderdaad halsbrekende toeren,maar hey,ze kiezen er wel zelf voor..)En gebruiken geen dieren.
Groetjes,bastet

Nee

we gaan niet naar circussen met dieren en we gaan niet naar het dolfinarium. Er valt niets te leren bovendien.

Vroeger in mijn jeugd stond er elk jaar een heel circus letterlijk achter ons huis (groot grasveld bij school), elke dag ging ik natuurlijk kijken bij alle kooitjes en beestenwagens. Nee wij gaan niet naar circussen met dieren, er zit te veel ellende in die ogen van die beesten.

Het dolfinarium daar gaan we ook niet naar toe. Levenslang in te kleine bassins rondjes draaien, constant antibiotica vanwege de infecties die het chloor veroorzaakt, antidepressiva omdat veel dieren anders wegkwijnen. Gelukkig doen ze dan nog die stomme kunstjes anders zouden ze helemaal doodongelukkig zijn.

Ik heb lang zitten te twijfelen of we uberhaupt nog naar dierentuinen moeten zoals Artis, ik vind de verblijven van bijvoorbeeld de grote katachtigen echt triest die beesten lopen daar ook levenslang met zichtbare stress in de ogen heen en weer te draaien op een paar vierkante meter. Artis zal vast zijn best doen maar misschien zijn ze beter af als het allemaal wat moderner wordt, met minder diersoorten maar meer ruimte en meer 'beleving' zoals je wel in andere dierentuinen in Nederland ziet. Ik heb dus besloten niet meer er naar toe te gaan maar naar ruimere diervriendelijkere parken zoals Apenheul en Amersfoort te gaan. Daar zal het ook wel niet bij alle dieren geweldig zijn maar die stressogen en wegkwijnende blikken heb ik daar veel minder gezien.

mirreke

mirreke

27-08-2009 om 10:19

Nee! en dolfinarium is ook dierenleed

Geen circus voor ons, alleen circussen waarin mensen zich uitsloven, aan de trapeze en dergelijke, maar geen dieren die voor ons vermaak een rotleven lijden. De kinderen weten
En het dolfinarium? Dat is dierenmishandeling ten top. Google alsjeblieft eens op dolfinarium en dierenleed.
In Engeland zijn dolfinaria verboden. In België wil men dit verbod ook bereiken. Het dolfinarium in Antwerpen is in 1998 al gesloten. Nu dat van Brugge nog. Harderwijk moet ook dicht...
Het dolfinarium op Curaçao heeft enkele jaren geleden zes wilde dolfijnen 'aangekocht'. Wil je weten hoe men deze dieren vangt?


http://www.youtube.com/watch?v=EgKhjE7XS3Q

Bastet

Bastet

27-08-2009 om 14:08

Pandia (ot)

Leuk,maaaaar toch iets heel anders!
Bastet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.