Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

03-11-2012 om 09:23

Computerles senioren, inspiratie is op

ik geef computerles aan senioren, gewoon een uurtje 1 op 1, mensen boven de 65 ( en nu ook boven de 85 ;-) , die dus wat willen leren over wat kan ik nu eigenlijk met zo'n ding, inmiddels heb ik ze het een en ander geleerd maar mijn inspiratie is een beetje op, wie heeft er nog leuke tips, behalve brieven schrijven, plaatjes bijvoegen, foto's op computer zetten, bankieren, marktplaats advertenties plaatsen,hoe de krant lezen, hoe werken zoekmachine's enz..... alvast bedankt voor het meedenken
Tess

Ehhhhhhh

excel, skype, msn......

Heeft zo iemand nog les nodig?

Ik coórdineer de computerles. Dat betreft ook senioren en 1 op 1 en ook meestal zeer oude ouderen (dus 80 plus). Als ze zoveel alleen kunnen als jij ze geleerd heb zeg ik voorzichtig dat ze wel alleen kunnen zonder 'les' of ze moeten zélf een idee hebben wat ze nog erg graag willen 'leren' ....(meestal niet) en laat ik de leerlingen daarna gewoon een uurtje zelf surfen....en de leraar ernaast met iemand anders wel 1 op 1 die nog niet zover is. Zodat de leraar eventueel kan ingrijpen als de ex-leerling zelfstandig er even niet uit komt.
groeten albana

Meer

Patience, skypen, zoekmachine gebruiken voor Sinterklaasgedichten of genealogie. Maar het hangt natuurlijk helemaal af van het startniveau van degene die bij jou komt en wat ze zelf zouden willen leren met welk doel.

dc

dc

03-11-2012 om 11:15

Facebook!

Is ook leuk voor ze toch?

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

03-11-2012 om 11:27

Spelletjes

Oma hier is dol op woordmojo. Boekenworm (wurm?) heeft ze ook lang gespeeld. Uitleggen waar ze dit kunnen vinden. Googlestreetview, langs de huizen gaan waar je vroeger hebt gewoond. Leren om een printscreen van te maken zodat je de foto kunt mailen. Fotoalbums maken.
Muziek of oude filmpjes opzoeken op youtube.

Rosa van der Zanden

Inge M

Inge M

03-11-2012 om 18:07

Ik zou een groepje bij elkaar brengen

Bijvoorbeeld 3 senioren die elkaar tips geven en met elkaar meekijken bij vragen.
Nu klinkt het als een leuk uurtje dat jou veel tijd kost. Dan kun je beter mensen helpen die echt hulp nodig hebben.

+ Brunette +

+ Brunette +

03-11-2012 om 18:46

Lotgenotenfora, internetdaten

In die leeftijdscategorie tobben nogal wat mensen met hun gezondheid en mensen van wie de partner is overleden.

Online bridge

Speelt mijn moeder (boven de 80), met chatten. Erg leuk, omdat ze dat ook kan doen als ze niet zo mobiel is. En ze bouwt er leuke kontakten mee op. Kreeg zelfs op haar verjaardag een bos bloemen van een online-bridge-genoot (nee, geen man).

Of nog moeilijker: zelf websites maken, of fotoboeken online.

Tsjor

Vragen

Ik zou hen vragen waar ze behoefte aan hebben en vertrouwen op mijn kennis, kunde en ervaring om er ter plekke op in te spelen. Maatwerk dus op basis van hun vraag.

Wisse

Wisse

04-11-2012 om 00:44

Hoe om te gaan met hoax's en gevaren (virussen, privacy, backups

Zelf ervaring met een actief computerende/internettende 80+-vader. Hij vindt alles min of meer zelf uit, soms met een beetje hulp van zijn kinderen. Maar wat ik echt een belangrijke lacune vond, vooral in het begin, was hoe om te gaan met

- hoax-e-mails, fake-waarschuwingen, ketting-e-mails e.d. Wat is serieus, wat niet, wat is gevaarlijk, hoe zie je dat?

- Backup, backup en backup. Een ding is zeker: ieder HD crasht een keer. Etc. En dan ook: wat zijn handige en verstandige manieren om te backuppen, in- en extern. Want er worden belangrijke zaken op zo'n computer bewaard, adreslijsten, financiele admininstratie, foto's, correspondentie, etc. Jezus not only saves but he also makes backups.

- Password/accountbeheer. Niet alleen zorgen dat onbevoegden er niet bijkunnen, maar ook dat nabestaanden er in noodgeval wel bijkunnen (ivm financiele administratie, adresbestanden,etc.)

- Hoe voorkom je virussen, hoe merk je dat je een virus hebt, wat doe je er aan.

- Hoe ga je om met belangrijke/leuke data (tekst, foto's, etc.) die obsolete zijn geworden (programma's bestaan niet meer, bestanden onleesbaar geworden daardoor). Welke formaten zijn beter bestendig/algemener dan andere. Hoe kun je alsnog iets (laten) omzetten? Niets zo vergankelijk als digitale data. Mijn vader was een early adopter en die heeft er echt flink last van gehad dat een bepaald boekhoudprogramma of zo niet meer bestond, e.d. Zolang het bij prutsen blijft is het geen ramp, maar als het om belangrijke of waardevolle data gaat, is dat erg vervelend of jammer. Papier is veel houdbaarder dan digitaal, dus bewaar van belangrijke zaken een print.

Dat soort dingen...

Technische gedeelte

Bij ouderen merk ik vaak dat de computer leuk is als alles werkt zoals ze verwachten en geleerd hebben in een cursus. Maar dan start de computer niet goed op, ze hebben een mail verzonden maar weten niet waar die "gebleven" is. Ze krijgen een mail binnen met bijlage, maar hoe krijg je die open? Hoe krijg je al die vervelende reclame`s weg? Waarom moet ik een wachtwoord gebruiken en wat moet ik doen als ik die vergeten ben? Waarom doet het geluid het niet? Ik kan de tekst niet goed lezen, kan die niet groter?

Wilma

Wilma

04-11-2012 om 19:27

Ohjee

als ik die lijst van Wisse zo lees wil ik ook graag zo'n cursus.

Ilva

Ilva

06-11-2012 om 11:13

Herhalen

Ik ken een mevrouw van in de 80 die ook computerlessen volgt maar soms vergeet ze gewoon wat ze geleerd heeft (en ze is nog goed bij de tijd hoor!). Dus herhaal regelmatig wat eerder is geleerd. Even kort nog doornemen.

mijk

mijk

06-11-2012 om 11:44

Zoekopdrachten?

Geef ze allemaal een vraag en laat ze het antwoord opzoeken. of maak er een quiz van. naast het technische is ook het formuleren van zoekvragen vaak nuttig...

Mijk

rosa

rosa

06-11-2012 om 18:31

Fora

Helemaal eens met de suggesties van Rosa. Mijn schoonmoeder is verder een verstokt tuinierster, dus alles wat met tuinen te maken heeft is voor haar leuk. Bijv. fora over tuinieren.
Beleef de lente - als het weer zover is.
En spelletjes dus, sudoku lekker groot, jigzone.com ook favoriet bij oma (iedere dag een puzzel, aantal stukjes aan te passen).

En tess?

Heb je wat aan de tips? Brengen ze je weer op nieuwe ideeën?

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

10-11-2012 om 20:24

Ja zeker...

ja hoor ik heb er iets aan, zo heb ik laten zien hoe je mooie enveloppen kan maken met een logo erop... inderdaad iemand die van tuinieren houd hoe je daar allemaal dingen over kan opzoeken, komende tijd sinterklaasrijmen op het menu, en het opzoeken van surprises , daarna gaan we kerstkaarten maken en vanaf volgende week krijg ik een echtpaar van 84/85 die nog nooit een computer heeft aangeraakt, dat gaat een hele uitdaging worden, terug bij af...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.