Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Marleen

Marleen

12-11-2010 om 20:56

Dingen die ik me afvraag over amerika (in films en series)

Hoi,
Ik ben nog nooit in Amerika geweest, en ken ook geen Amerikanen, dus leg het jullie voor. Er zitten zo vaak dingen in series en films waarvan ik denk: zou dat echt zo gaan. Nou snap ik wel dat films en series niet echt zijn, maar sommige dingen komen heel vaak voor, dat moet toch ergens op gebaseerd zijn. Komt ie:
- Mensen gaan zo laat uit eten. Dan gaan ze uit, zeggen 'I pick you up at eight' en dan gaan ze eerst nog naar het theater of zo. Hoe doen ze dat! Ik ga om 6 uur al van mijn stokje
- Huizen zijn vaak zo volgepropt en (vind ik) smakeloos ingericht. In al die sitcoms is het een overvolle boel van schilderijtjes, lelijke bloemetjesbanken en niet-moderne keukens. In soaps is het helemaal erg, daar is alles mahonie!
- Mensen huren huizen met meubels er al in?
- Mail- en computerprogramma's lijken heel anders. Dat begon al bij You've got mail, maar vooral in politieseries zie ik systemen voorbij komen waarvan ik denk: kan dat echt?
- Ik vraag me ook wel eens af wat er klopt van al dat highschoolgedoe (sport, jaarboek, promqueen, etc)
- Eerst ga je 'on a date', en dan na een paar keer zeg je dat wilt stoppen met 'seeing other people'. Dus eerst is het ok om met meerdere mensen te daten?
Dit is even wat er zo in me opkwam. Er is vast meer! Wie weet hoet het 'echte' Amerika in elkaar zit? En wie heeft meer van die vragen? Groetjes, MArleen

Maylise

Maylise

12-11-2010 om 21:18

Marleen

Ik ben geen Amerikaan maar heb wel lang geleden een poosje in Amerika gewoond en ben er regelmatig geweest. Het probleem is vooral dat Amerika natuurlijk heel groot is en dat er een enorm verschil zit tussen de verschillende staten.

- Laat eten is naar mijn ervaring niet overal even gewoon. In Phoenix (waar ik woonde) aten de meeste mensen die ik kende vaak rond 18H/19h. De Mexicanen die daar ook veel wonen aten dan vaak weer later. Ik eet zelf trouwens ook nooit voor 20:00 dus ik vind dat ook niet zo laat. Ik denk dat dit soort dingen echt enorm verschillen. Met het theater is het natuurlijk vaak lastig omdat dit vaak vroeg begint en dan voor die tijd eten is zo gehaast en daarna is dan wat relaxter hoewel wel laat. Dat is volgens mij meer een universeel probleem :)

-Inrichting weet ik eigenlijk niet. Amerika is zo groot. Het is gewoon lastig om daar wat algemeens van te zeggen. Daarnaast is inrichting nou iets waar ik nooit zo heel erg op let dus ik heb daar weinig van meegekregen. Op het platteland richten mensen hun huizen denk ik wel iets anders in dan Nederland, meer zoals het hier vroeger was, met veel beeldjes en dergelijk. Maar dit is natuurlijk wel heen generaliserend gesteld. Het zal zo enorm verschillen per staat of zelfs binnen een staat.

-Gemeubileerde en/of gestoffeerde huizen huren is daar normaler dan in Nederland.

-Computer programma's weet ik niks van en is me nooit opgevallen

-high school tradities die je in series hebt bestaan in het echt ook zoals inderdaad een yearbook en homecoming en prom en cheerleaders en commencement en dergelijke. best leuk eigenlijk.

-Volgens mij is daten op die manier vooral iets voor de jeugd. De jeugd hier doet het ook zo heb ik het idee. Ook wel logisch natuurlijk. Als je een keer met iemand naar de bioscoop bent geweest heb je nog niet gelijk een relatie natuurlijk. Op dat moment lijkt mij ook dat je nog met anderen naar de bioscoop mag. Alleen wederom is Amerika een heel groot land. Als je aan de Duggars vraagt wat zij van daten op die manier vinden krijg je een heel ander antwoord dan als je dat aan Jon + Kate vraagt.

vlinder72

vlinder72

12-11-2010 om 21:47

Marleen

Ik heb jaren geleden een jaar in Amerika gewoond en ik kom er nog regelmatig voor een vakantie.

Huizen:
Huizen zijn daar heel anders. Meestal veel groter maar dat zegt helemaal niets over het inkomen van mensen. Waar ik woonde in Amerika waren mensen inderdaad dol op van die Laura Ashley achtige dingen. In onze ogen erg druk. Overal kussentjes. Bedden met een sprei en tig kussentjes. Keuken vol tierelantijntjes. Kon ook makkelijk, koken deden ze toch niet. Vorig jaar hebben wij het in een appartement meegemaakt dat wij een pizza wilden maken in de over. Appartement had een prachtkeuken. Dus hup wij pizza in de over. Begon de boel toch te roken. Rook kwam er aan de boven en onderkant uit. Bleek het wel een oven te zijn maar niet bedoeld voor gebruik. Alles was afgewerkt met plastic (?). Levensgevaarlijk natuurlijk maar wisten wij veel als domme Hollanders. Dus weer iets geleerd. Eerst kijken voordat je de keuken in Amerika ook daadwerkelijk gebruikt.

Verder heeft niet iedereen geld voor allerlei frutsels. Ik ben ook vaak genoeg in huizen geweest waar alleen een houten tafel stond en een bank. Een eethoek ontbrak meestal maar dat was niet erg. In het hele jaar in Amerika heb ik zelden Amerikanen thuis aan tafel zien eten.

Andere bijzonderheden. Badkamers zonder sloten op de deur. Ook heel apart.

Toegangsdeur van het huis komt vaak midden in de woonkamer uit. Van een hal hebben ze vaak nog nooit gehoord. Zeker goedkopere woningen zijn eigenlijk gewoon een vierkante loods met een deur in het midden en die deur komt direct in de woonkamer uit.

Ik woonde toen trouwens in Idaho. Nou niet echt de meest flitsende staat. Maar het akkefietje met de plastic oven vond plaats op Key Largo in Florida.

Natuurlijk zegt dit helemaal niets over heel Amerika. Maar mocht je ooit een keer in de gelegenheid zijn, Amerika is echt een geweldig vakantieland. Het hoort echt tot mijn favoriete bestemmingen. Als het niet zo duur zou zijn dan zou ik wel weten waar ik iedere zomer naar toe zou willen gaan.

Zus

Zus

12-11-2010 om 21:59

Familie

Ik heb familie in Amerika en in Canada, weet van sommige dingen iets, maat inderdaad is er veel verschil tussen stad en platteland en de staten onderling.
-laat eten: juist vroeg en belachelijk vroeg naar bed, rond 10 uur al!
-inrichting is vooral gericht op verblijf in de keuken, daar eten ze ook, staat de tv etc. Ze hebben wel een woonkamer, maar daar zitten ze bijna nooit, alleen als er deftig bezoek is.
-computers zijn gewoon hetzelfde als hier
-wat hier al eerder genoemd is, in veel huizen zit de deur naar buiten in de huiskamer.
Over highschool weet ik niks.
Verder eten ze met 1 arm onder tafel, vind ik er altijd zo boers uitzien! Maar ja, cultureel verschilletje.

Chippie

Chippie

12-11-2010 om 22:43

Eventjes gewoond...

Amerika is natuurlijk heel erg groot (er zijn veel verschillen) en ik heb er maar eventjes gewoond, maar hier mijn antwoorden:

- laat uit eten. Het is heel normaal om uit eten te gaan, soms vaak normaler dan gewoon thuis te eten. Heel vreemd is om je avondeten om 6 uur aan de gedekte eettafel met het hele gezin te nuttigen. Vaak ook later dan 6 uur inderdaad, maar elf uur is wel erg laat. Maar het is geen probleem in Amerika. Om vijf uur 's avonds kun je een ontbijt bestellen en om 1 uur 's nachts diner.

- Yep, de inrichtingsstijl is wel verschillend. Maar ik ben ook wel eens in heel moderne lofts geweest.

- Yep, huizen huren met meubels is heel erg gewoon.

- Mail en computerprogramma's. Geen idee!

- Highschoolgedoe; yep, dat klopt toch wel redelijk. Ik heb winkels vol promjurken gezien, etc.

- In de relatiesfeer vielen me wel wat dingen op inderdaad. Zolang je een girlfriend/boyfriend bent dan wordt er ook rustig met andere kanshebbers gedate. Wordt het iets serieuzer dan ben je verloofd. Ik vond dat mensen met een fiancée er trouwens ook zonder schaamte flirten.

Ik ben twee keer in Amerika geweest. Ik verbaas me er over hoe herkenbaar sommige dingen zien. Een film die opgenomen is in bv New York of San Francisco pik ik er binnen 3 secondes uit en dan heb je nog geen straatbeeld oid gezien.

Brianna F

Brianna F

12-11-2010 om 22:52

Meeste cliches zijn waar

Highschool is echt zoals op t.v. Homecoming, prom, yearbook, fanatieke sporters met even fanatieke coaches, cheerleaders. Mijn dochter heeft het allemaal meegemaakt toen ze een jaar op highschool zat.

Waar zij woonde in het gastgezin (Minnesota) was het huis inderdaad vergeven van de tierlantijntjes, prulletjes, kleedjes e.d. En een enorm huis, ons huis kon er 2 keer in en wij wonen toch royaal, Voordeur kwam uit in de woonkamer ja.
Ze duiden hun huis aan met het aantal kamers en zij hadden 2 1/2 bathroom. Moest ik even over nadenken, maar dat was dus 2 badkamers en 1 aparte w.c.
Eten deden ze bijna nooit thuis (op school en 's avonds in een fastfood restaurant) en als ze al thuis aten was het ieder voor zich. Je haalde wat uit de koelkast/diepvries en gooide het in de magnetron. Twee keer per jaar aten ze met z'n allen tegelijkertijd aan 1 tafel (kerst en thanksgiving)Groente? Nooit van gehoord.

Fietsen vinden ze levensgevaarlijk, hadden ze niet eens, terwijl ze zo landelijk woonden als maar kan zijn, dus ruimte zat om te fietsen. Zelfs naar het restaurant om de hoek namen ze de auto.

Alles werkt daar 50-60 uur per week, tenminste iedereen die we daar ontmoet hebben. Mannen en vrouwen.

T.v. staat altijd aan, ook als er bezoek is uit Nederland,(wij dus) blijft 1 oog gericht op de t.v.

Nou ja, lands wijs, lands eer. Als ze hier komen worden ze wellicht hartstikke claustrofobisch omdat alles zo dicht op elkaar woont.

Tirza G.

Tirza G.

12-11-2010 om 23:07

Precies brianna

Alles wat je over Amerika hoort, is waar. Dat komt omdat het land zo ontzettend groot is en er zo ontzettend veel mensen wonen, er is altijd wel ergens iemand te vinden die een mening, idee of vooroordeel bevestigt. En ze hebben inderdaad de grootste van dit, de kleinste van dat, het duurste, het goedkoopste, de leukste en de lelijkste. Het land is er groot genoeg voor :-) Ik werk voor een Amerikaanse organisatie en kom er regelmatig, ook wel in verschillende steden/staten. En ik denk dat dat zo'n beetje de samenvatting is van mijn beeld over Amerika: alles is er groot. Zelfs de stoeptegels. De wegen, de auto's, de huizen, de maaltijden, alles. Behalve de mensen - die zijn klein. Ik ben 1,66 en in stedelijk Amerika ben ik lang (en slank - daarom kom ik er zo graag :-)). De harten van de inwoners zijn er ook groot, ze zijn altijd vriendelijk, je bent altijd welkom, ze zijn altijd positief.
Sommige dingen zien er in onze ogen verbluffend ouderwets uit. Houten lantarenpalen bijvoorbeeld. Van die vrachtwagens die nog nooit van een windtunnel gehoord hebben, helemaal vol met chromen uitsteeksels enzo.
Het is een land van oplossingen; als iets niet kan gaan ze net zo lang door tot het wel kan. Ze hebben niet voor niets de airco uitgevonden :-) Hoezó je kunt niet wonen in de woestijn, best wel, met airco gaat dat prima.
Waar ik me altijd over verbaas is de afwijkende maat van het papier. Wij hebben A4, zij hebben Letter. Dat is iets korter en iets breder. Heel onhandig :-)
Wat mij vaak opvalt in TVprogramma's is dat ze geen bel hebben (op de voordeur). O, en zo'n leuke dubbele hordeur. Reuze handig. Not.

Tirza

Sancy

Sancy

12-11-2010 om 23:27

Stoeptegels?

Tirza, stoeptegels??? Wat mij opviel (in Maryland / washington DC) was dat de stoep alleen naar de parkeerplaats voor de deur leidde, in de wijken was er haast geen trottoir en de wat grotere wegen naar andere wijken waren helemaal stoeploos.
Wat me verder opviel (naast wat al genoemd is): de krant wordt écht voor de deur gesmeten, er zijn altijd winkels open, afstanden bestaan niet (een uur rijden op een doordeweekse avond voor een etentje in een gemiddeld restaurant is normaal), in de steden lopen carrièrevrouwen met sportschoenen onder hun mantelpakjes over straat, veel mensen hebben 2 banen en zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan het werk.

Fiorucci

Fiorucci

13-11-2010 om 07:52

Veel klopt

Mijn ouders hebben er een jaar gewoond. Huis werd compleet gemeubileerd gehuurd. Na dat jaar was het gasfornuis er slecht aan toe, maar ja, die zijn niet gemaakt om elke dag op te koken, aldus de verhuurder.
En iedereen in dat wijkje (buitenwijk Atlanta) kwam in de avond thuis met afhaal.
Een kokend iemand was daar heel bijzonder. Wij gingen ook weleens bbq'en, dat was nog vreemder volgens de buren.
Stoepen had je er niet, je kon niet lopend naar het winkelcentrum, terwijl het misschien 5 minuten lopen was. Mijn zus zat er op highschool, en echt, de cliches kloppen helemaal.

Massi Nissa

Massi Nissa

13-11-2010 om 08:27

Ja hoor

Ik heb er ook gewoond en veel gelogeerd en voor zover ik weet, klopt alles. Behalve die maildinges, dat was in mijn tijd 'gewoon' net als bij ons. Logisch eigenlijk, wij draaien toch ook Microsoft rommel?
Amerika is ontzettend leuk en ik mis het erg (ben er al zeven jaar niet geweest, snik). Kan Tirza's posting helemaal onderschrijven. En Sancy, in de suburbs zijn er wel degelijk stoepen (met hele grote tegels), maar niemand loopt erop. Sterker nog, lopende mensen zijn verdacht. Ik ben ooit in zes weken tijd twee keer aangehouden door de politie (ik woonde toen net in een suburb en had geen auto of fiets, dus deed lopend boodschappen met een rugzak): "Did your car break down, Miss?".
En ja, de mensen zijn kleine ronde propjes (gemiddeld genomen). En ze zijn ontzettend lief. Ik word altijd boos als mensen zeggen dat dat allemaal maar uiterlijk vertoon is, want ik heb daar ontzettend veel hartelijkheid en steun ervaren van mensen die ik voorheen nooit had ontmoet. Misschien juist door die afstand heb je sneller een band ofzo, ik ben er nog steeds niet uit wat het nu is, maar je maakt gewoon sneller contact.
En dat afstanden niks zijn, klopt. Mijn ex-schoonmoeder reed zo anderhalf uur heen en anderhalf uur terug naar de farmer's market in Pennsylvania. Wekelijks. En iedereen werkte hele lange uren (al heeft onderzoek uitgewezen dat Amerikanen niet productiever zijn dan Nederlanders, die veel effectiever werken).
Groetjes
Massi

Rembrand

Rembrand

13-11-2010 om 11:03

Boek van sylvia witteman

Sylvia Witteman heeft een geweldig leuk boek geschreven over de periode dat ze in Amerika woonde. Het heet "Ik verzin dit niet" .
Ik heb het in één adem uitgelezen.
Veel van de zaken die in dit draadje worden genoemd komen er in aan de orde.
M.

Brianna F

Brianna F

13-11-2010 om 11:12

En van bill bryson

Sterren en strepen, een boek vol columns. Hij heeft 20 jaar in Engeland gewoond en verhuisde weer naar Amerika en bekeek zijn landgenoten en hun gewoontes door de ogen van een Europeaan. Hilarisch en zo ontzettend herkenbaar.

Bellefleur

Bellefleur

13-11-2010 om 11:43

En andersom,

Een Amerikaanse meneer werd boos op me toen ik vol bleef houden dat er in Nederland aparte fietspaden waren. Hij vond het niet netjes dat ik hem voor de gek hield...
Ik heb me altijd verbaasd over de meerdere badkamers in een Amerikaans huis. Ik vraag me dan altijd af wie al die badkamers schoonhoudt. En ja, alle woonkamers die ik gezien heb in Amerika (platteland van de staat Washington) waren allemaal vol met spullen, gebloemd behang en meubels. Wat ik werkelijk een fantastische gewoonte vind, is lunchen met chips. Dat heb ik fanatiek overgenomen. En natuurlijk: gezinsbak ijs uit de vriezer halen, lepel erbij en eten maar!

Brianna F

Brianna F

13-11-2010 om 12:06

Fietsen

O ja, ze vinden het ongelofelijk dat kinderen hier op de fiets naar school gaan. Mijn dochter moest een foto laten zien van de overvolle fietsenstalling op haar middelbare school. Ze vielen van hun stoel. Op de highschool is een enorme parkeerplaats voor alle leerlingen die met de auto komen.

toja

toja

13-11-2010 om 13:07

Over de fiets

Toen ik een keer met beide kinderen aan het fietsen was, 1 voorop en 1 achterop, werd ik staande gehouden door een Amerikaanse toerist. Of hij een foto mocht maken, want dit had hij nog nooit gezien en hij wilde het aan familie in Amerika laten zien. Anders zouden ze hem niet geloven.
Dit is net zoiets als de fietspaden.
Moest ik ineens aan denken door dit draadje.

Denise

Denise

13-11-2010 om 14:06

Computers

Ergens heb ik dat ooit een keer op een soort forum gelezen. Die computerprogramma's, dat is naar mijn idee gewoon nep, alleen in beeld voor de tv serie. Je ziet een mannetje zoeken naar een boef op de computer en dan ineens verschijnt er megagroot in beeld; "suspect found" ofzo... het staat er niet in gewone letters, omdat de tv kijker het dan niet kan lezen over de schouders heen van de hoofdpersoon.
Wat dacht je van csi ofzo, met zo'n laboratorium met dat mooie licht op de achtergrond, ook erg mooie inrichting en binnen 5 seconden hebben ze een fingerprint gevonden. Volgens mij kan een echte laborant hier niet naar kijken zonder kromme tenen. Een normaal lab is toch over het algemeen vrij wit een saai en met tl uitgelicht.
Ook kunnen ze van een vaag fotootje ineens een heel scherp gezicht in beeld krijgen...of in de reflectie van iemands oog of via een glimmend onderdeel van een auto. Jaja..er kan veel, en gedeeltelijk kan dit ook wel, maar echt niet zo mooi als dat ze doen voorkomen in zo'n film.
Mijn man loopt vaak hardop al die dingen te noemen en dan is de sjeu van het kijken er ook wel vanaf, dus meestal verbied ik hem dat te doen, laat ons maar in de waan :-)
P.s. het is misschien een mannending, mijn vader zag dat vroeger al bij The A-team, waar ze met een snijbrander dingen aan elkaar lasten (kan niet) of schieten met een pistool met oneindig veel kogels enzo. (oke, het is een kinderserie, maar toch....)

vlinder72

vlinder72

13-11-2010 om 14:30

Drugs

Ik heb nog bijna ruzie gekregen met mijn klasgenoten omdat zij ervan overtuigd waren dat je in Nederland gewoon overal drugs kan kopen. Ook bij de McDonalds. Echt niet. Maar ze wisten het zeker.

Ook waren ze heel verbaasd dat ik helemaal niets gebruikte. Ook nooit gedaan trouwens.

En die Amerikanen gebruiken toch een alcohol en drugs. Op de college waar ik woonde heb ik nog nooit zoveel drugs en alcohol gezien. Oja, en wapens verborgen in het plafond. En dan maar blijven beweren dat Nederland het walhalla op het gebied van drugs en alcohol was. Nou in Nederland was het een stuk minder dan in de VS.

Natuurlijk kon ik gewoon een glaasje wijn bij het eten wel vergeten. Ze waren ook totaal verbijsterd toen ik een familie foto liet zijn waarbij wij allemaal aan tafel zaten en midden op tafel stond een fles wijn. Dat dat kon. Een fles wijn in het bij zijn van kinderen.

Zo raar. In het openbaar schrikt iedereen zich een hoedje van een sigaret of een glas wijn maar ondertussen zuipen ze zich lens (vooral tijdens spring break) en zitten ze aan de coke en pillen.

Maar Amerika is groot. Niet overal zal het er zo aan toe gaan.

Brianna F

Brianna F

13-11-2010 om 14:47

Hypocriet

Dat zijn ze toch ook wel. Het minste spoortje bloot op t.v. verbieden, bij elk onbetamelijk woord in een film een piep ervoor in de plaats, zodat bij films met bijv. Bruce Willis je hele dialogen alleen piep, piep, piep hoort.
Films vertoont in de klas gaan regelmatig op zwart omdat er sex in voorkomt of een vermoeden van sex.
Maar wel enorm veel tienerzwangerschappen op diezelfde school. waarschijnlijk omdat men ook niet geinformeerd wordt over deze zaken.

Vuurwapens is ook zo iets, de gastbroer van mijn dochter had een geweer, 14 jaar was het gosertje. Alle eekhoorntjes of konijnen die zich te dicht in de buurt van het huis waagden, leefden niet lang meer.

Over dat hartelijk en behulpzaam zijn kan ik wel beamen. Maar ze overdrijven ook zo. We hadden 2 dagen bij een Amish paar gelogeerd en na 2 dagen gingen we weer verder. Meteen kregen we te horen dat ze ons zouden missen en "We live you guys". beetje overdreven in onze ogen, maar zo zijn ze. Ik vond dat toch wel wat hebben.

Daten en seks

Ik heb veel familie in Amerika en ben daar ook regelmatig geweest. Ik woonde al 3 jaar samen, maar mijn familie bleef steevast praten over "the guy you are dating".

Seks doen de Amerikanen als je tv en film moeten geloven, altijd half aangekleed. Het bhtje of negligeetje blijft altijd aan, en als ze al naakt hebben gevreeen, blijft de volgende dag het laken tot onder de oksels geklemd totdat de partner de kamer verlaat.

Een man in zijn onderbroek (boxershorts), is al bijna pornografisch. En nog iets, maar dat is misschien typisch Californisch, het schijnt heel belangrijk te zijn dat als je uitgaat, de man "matching socks" draagt. Niet in de zin van 2 dezelfde, maar passend bij je outfit.

Fely

Maaike

Maaike

13-11-2010 om 17:20

Hgtv

Ik woon op de Antillen (of voorheen de Antillen) en hier kunnen we een aantal Amerikaanse zenders zien. Ik kijk heel veel naar HGTV (Home and Garden TV) met o.a. interieurarchitectuur, tuininrichting en het kopen en verkopen van huizen. Dat laatste is het leukst. De huizen zijn over het algemeen belachelijk groot, en dan toch verzuchten ze soms: the kitchen is tiny! (Mijn woonkamer en keuken samen passen dan in die keuken). En dan hebben ze een dining room, een living room, een familiy room en een man cave (vaak de kelder, 'alleen voor mannen', met pokertafel en big screen tv). Je zou elkaar kwijt raken in zo'n huis!
En vaak heel saaie inrichting, met inderdaad veel te veel meubels en frutsels.

Bij die koop-programma's hoor ik dingen als There is no fridge! Dan denk ik: je laat de koop van een huis toch niet afketsen op een koelkast! Koop even een koelkast, heb je meteen het model dat je zelf wil.

Wat ik wel graag zou willen, is een tweede badkamer, voor logees.

Groetjes, Maaike

Marleen

Marleen

13-11-2010 om 18:42

O ja, beddegoed!

Wauw, wat een hoop reacties al! Fély, dat vind ik ook zo apart, dat ze dan na de sex uit bed stappen met een laken om zich heen. Ik ken helemaal niemand die onder een laken slaapt, maar daar blijkbaar wel? Sowieso ziet het hele beddegoed er anders uit, en ik vind de kussens altijd zo enorm. dan zie je een stel gaan slapen, maar dan wel op zo'n dik kussen dat ze nog net niet zitten. Ik kan trouwens nu wel manlief met al deze nieuwe kennis om de oren slaan, volgens hem is alles in die series nep, nee dus!

Nog drie

Jaren geleden woonde mijn broer in de VS en mijn ouders en ik gingen hem opzoeken.
En ja, de motels zien er in het echt precies zo uit als op tv (ze hebben ook allemaal zo'n beetje dezelfde indeling).
En ja, als je een fles drank koopt, krijg je die daadwerkelijk mee in een bruine papieren zak.
En ja, er staat bij de kassa van de supermarkt inderdaad iemand om je boodschappen in papieren zakken te pakken. Zakken zonder handvat, dus enige afstand lopen met die dingen is onmogelijk, maar dat is natuurlijk ook niet nodig want de auto staat vlakbij.

Dat is zo grappig als je voor het eerst in de VS komt: dat je zoveel herkent van film en tv. De hele tijd mompel je tegen jezelf 'goh, ze doen het echt!'

Groeten,

Temet

Tihama

Tihama

13-11-2010 om 23:18

Grappig

Toevallig had ik het hier vandaag met mijn man over. Laatst bij The Big Bang Theory bleek Sheldon alle cheques van zijn werk niet te verzilveren. Wij vroegen ons toen af of ze in de VS nog steeds met het loonzakje/cheque werkten in plaats van over te maken? Ik wilde deze vraag al ergens gaan stellen, maar ik dacht eigenlijk aan het forum van imdb;-) Weet iemand hoe dat zit?

Tihama

Tirza G.

Tirza G.

13-11-2010 om 23:51

Meer over fietsen

Een Amerikaanse studie van fietsen in Amsterdam

http://www.ski-epic.com/amsterdam_bicycles/

En ik vond alles gewoon gewoon :-)

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

13-11-2010 om 23:54

Tihama

Geld overmaken kennen ze inderdaad nauwelijks. Dat gaat met creditcard en cheques. Gewoon effe een overschrijvinkie of, internetbankieren: niet aan de orde.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

14-11-2010 om 00:25

Wat leuk om te lezen:-) en opmerking van zus

Leuk onderwerp!:-)
Zus: Verder eten ze met 1 arm onder tafel, vind ik er altijd zo boers uitzien! Maar ja, cultureel verschilletje.===
Ik weet niet beter of het is ook volgens de Nederlandse etiquette netjes om de hand die niets hoeft te doen op schoot te leggen of met de pols op tafel te laten steunen.

Massi Nissa

Massi Nissa

14-11-2010 om 08:57

Beddengoed en bruine zakken

Over dat beddengoed: ik dacht altijd dat ze met lakens om zich heen liepen omdat ze niet volledig naakt in beeld wilden of mochten zijn. Amerika is vreselijk preuts, een blote bil en de film is voor boven de achttien.
En over die bruine zakken: ik ging dus lopend naar de supermarkt met een rugzak. En moest de eerste paar keer echt praten als Brugman om mijn eigen boodschappen zelf in te mogen pakken, haha. Ik was gewoon een bezienswaardigheid.
En over alcohol en drugs: ja, er wordt in mijn ervaring veel, veel meer gebruikt dan in Nederland. Ik sloeg stijl achterover van de consumptie van de gemiddelde student. Dat haalden wij in Utrecht bij lange na niet (zeker niet op het gebied van drugs). En het gaat allemaal zo stiekem, je lacht je dood. Bij de Fourth of July Parade staat iedereen met zo'n plastic beker van een fast-food-gigant, en veel mensen doen daar dan bier in of vervangen de helft van de cola door rum ofzo. Na verloop van tijd is dus zeker de helft van alle volwassenen aangeschoten zonder dat er een alcoholische versnapering in zicht is geweest. Het doet heel vreemd aan allemaal (al zag ik wel paralellen met bijvoorbeeld bevindelijk gereformeerden, hihi).
Wat mij ook zo enorm verbaasde: het aantal mensen dat hartstochtelijk in God gelooft (bijna iedereen, leek het soms wel, al was het onder studenten iets minder). En de hoeveelheid openlijk discriminerende opmerkingen over 'zwarten'. Dat was schokkend. En ik zat niet eens in het diepe Zuiden. Goed opgeleide Amerikanen konden de vreselijkste dingen zeggen tijdens een barbecue (die dus in Maryland wel veelvuldig plaatsvonden, ligt misschien aan het geweldige zomerweer daar).
O, en al die maaltijden buiten de deur. Ik heb nooit in mijn leven zo vaak buiten de deur gegeten. Zelfs 's morgens reed mijn schoonmoeder al langs de Taco Bell voor een paar kaasburrito's. Toen ze in Nederland op bezoek kwamen en ik elke dag gewoon in mijn eigen keuken zorgde voor ontbijt, lunch en avondeten, stonden ze paf: en wat doe je dat snel, en waar heb je dat dan geleerd, en wanneer heb je dan tijd om boodschappen te doen (deden zij hooguit eens per week), en heb je dat allemaal zelf gesneden? Want daar zit alles in pakjes en zakjes.
Al zag ik tien jaar geleden al een kerende trend, er kwamen steeds meer organic food markets met verse groenten (dus geen diepvrieserwten) en er kwam echt brood. Mondjesmaat, maar het lag er soms ineens. Zelfs yoghurt zonder suiker en smaakstoffen was incidenteel verkrijgbaar.
En verder mis ik heel veel eten uit de States: krabben eten op het strand, Taco Bell (heel slecht voor je maar zoooo lekker), chili (bonen met warm vlees mmmmm), Amerikaans ijs, tombstone pizza met alles erop. Ze hebben misschien het slechtste, meest genetisch gemanipuleerde fast food ter wereld, maar het is ook het lekkerste.
Groetjes
Massi

Fiorucci

Fiorucci

14-11-2010 om 09:09

Massi nissa bbq

Nee,dat was dus het aparte, het was heel warm in Atlanta, maar niemand kwam buiten om bijvoorbeeld te bbq'en.

Biene M.

Biene M.

14-11-2010 om 09:24

Tirza

Wat een hilarische website!

Biene M.

Biene M.

14-11-2010 om 09:28

Kaaskopje

"Ik weet niet beter of het is ook volgens de Nederlandse etiquette netjes om de hand die niets hoeft te doen op schoot te leggen of met de pols op tafel te laten steunen."

Ieks! Nooit een hand onder tafel! Met de pols op tafel laten steunen (elleboog is ook uit den boze) is de enige nette optie.

Etiquette: je hebt in nl zelden een hand over

... omdat je met mes en vork eet, en dat mes gebruik je afhankelijk van de maaltijd misschien wel alleen om af en toe een onwillige rijst naar je vork te schuiven, maar je gebruikt het wel.

Twistpunt met zoon hier.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.