Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

23-08-2010 om 12:22

Een academisch geworden discussie...

Verhip, dank zij Temet kwam ik hem net tegen: een "academisch geworden discussie"! Sinds wanneer is dat ons taalgebruik ingeslopen? In Stieg Larsson kwam ik het telkens tegen en nu dus voor het eerst erbuiten maar blijkbaar was ik tot nu toe niet in gezelschap die dit soort uitdrukkingen gebruikt?

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je denkt: he, nooit van gehoord? en je blijkt de enige te zijn?

Oude koek?

Ik denk niet dat die uitdrukking recent is eigenlijk. Maar misschien is het wel een vreselijke modekreet en heb ik dat gemist. Val ik even door de mand ;-)

"Hebben jullie dat ook wel eens, dat je denkt: he, nooit van gehoord? en je blijkt de enige te zijn?"

Regelmatig. Maar dan gaat het meestal over Iets Belangrijks op Voetbalgebied.

Groeten,

Temet

Vic

Vic

23-08-2010 om 12:35

Ik denk altijd dat ik ze heb uitgevonden

Zo ook die academische discussie. Volgens mij heb ik dat een paar jaar geleden bedacht. Altijd leuk dat je hem dan weer terug ziet komen, hoewel niemand meer weet wie de oorspronkelijke uitvinder was.

Vic

ik ben je dankbaar dat jij dat als eerste hebt bedacht hoor.

;-)

Tihama

Tihama

23-08-2010 om 13:09

Miriam lavell

Ik ben ongeneeslijk nieuwsgierig. De oudste referentie die ik op OO vond is uit 2002. Gebruikt door Miriam Lavell.
http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?template=4&actueel=0&usrkey=26092264938300398107&archief=1&zoek=academische%20discussie&thread=30366&forumsel=0&forum=8&post=440525

Tihama

Oh... ;-)

Maar ik heb dat begrip vast niet zelf bedacht.
Groet,
Miriam Lavell

Maylise

Maylise

23-08-2010 om 14:08

Misschien

Is het niet gewoon een anglicisme? Ik ken de term namelijk wel binnen mijn vakgebied maar dan in het Engels.

Nieuwe woorden

Pelle "Hebben jullie dat ook wel eens, dat je denkt: he, nooit van gehoord? en je blijkt de enige te zijn? "
Ja. Tankini, DS, shortama. Volgens mij trouwen alledrie toevallig in een draadje van jou.
Ik moest het googelen voordat ik wist waar het over ging.
Groet,
Miriam Lavell

joos

joos

23-08-2010 om 16:10

Meestal als het om bn'ers gaat

Afgelopen weekend nog: iemand vertelde dat ze op vakantie een soort filmpje hadden gemaakt waarbij iemand Kim Hollander naspeelde. Vreselijk gelachen, dat begreep ik zeker wel. Ik durfde toen niet te vragen wie Kim Hollander was. Maar ik denk zomaar dat ik er niet zo heel veel aan mis, of heb ik dat fout?

Tirza G.

Tirza G.

23-08-2010 om 16:59

Joos lieverd

Ik zou Kim vooral laten voor wat ze is: een pornoster. Echt, daar knap je niet van op.

Die BN-ers, die herken ik. Of niet, beter gezegd. Van de week staat er een man tegen me aan te praten vanaf de TV over Pakistan. En ik wéét dat het een BNer moet zijn, want die schakelen ze daar voor in. Geen idee wie het was. Blijkt het Jeroen vd Boom te zijn en die zou ik gewoon moeten kennen. O.
Er is een Liptonreclame waar een naam bij staat, gut, wat raar denk ik dan nog. Blijkt de eigenaar van die naam dus de bekende buitenlander te zijn die de hoofdrol speelt in die reclame. Hij is acteur, werd mij verteld. Hij had wat mij betreft ook voetballer kunnen zijn. Of snowboarder.

Jemig. Wat sta ik buiten de maatschappij zeg.

Tirza

Polly Shearman

Polly Shearman

23-08-2010 om 17:26

Ja bedankt pelle

Nu weet iedereen het!!
dat ik onder pseudoniem van stieg larsson, zweedse thrillers schrijf, en hier mijn nieuwe woorden vandaan haal!
al jaren!!

Pinguin

Jaren geleden alweer was ons huis filmlocatie. We hadden de te gebruiken ruimtes al afgesproken, maar toen ineens moest er nog een ruimte bij. De kamer van dochter. Voor de pinguins. Jawel, echte.
Dochter werd direct betrokken bij de onderhandelingen, want zij wist welke vergoeding ze wilde.
"Dan wil ik wel op de foto met."
"Cas Jansn" vulde de producer aan.
"Hè, nee, nou ja.. ik wil op de foto met de pinguins! En wie is nou weer Cas Jansen?"
Ik wist het ook niet.
Groet,
Miriam Lavell

Tihama

Tihama

23-08-2010 om 19:57

Lidwientje

"Net als de term \'kritiseren\' i.p.v. \'bekritiseren\'... etc"

Het grappige is nu juist dat kritiseren het juiste woord was en bekritiseren een contaminatie van kritiseren en beoordelen. Meestal verdringt de contaminatie dan het orginele woord, maar hier is het juist weer teruggegaan.

Zie: http://www.onzetaal.nl/advies/algemeen.php

Tihama

Tihama

Tihama

23-08-2010 om 20:02

Vertaalde uitdrukkingen

Ik weet dat het heel fout is, maar ik vind vertaalde uitdrukkingen vaak heel mooi. Ik ben dol op spreekwoorden en gezegden. Volgens allerlei mensen in mijn omgeving gebruik ik er ook minstens 3 per 5 minuten.

Dus termen, spreekwoorden of gezegden die vertaald net zo mooi zijn, neem ik graag over.

Tihama

Maxime.M

Maxime.M

23-08-2010 om 20:39

Lavabootje

de enige keer dat ik echt met grote vraagtekens voor het oranje scherm zat, was toen iemand het over een lavabootje had. Lava-bootje? ik had geen idee, maar al snel bleek iemand al gereageerd te hebben met de vraag wat een lavabootje was...een wasbakje dus... met het verwijt.... even doordenken zeg ;-) Hahaha nou ik was er zonder uitleg echt niet zelf achter gekomen! (en ik keek net in het archief, dat was alweer uit 2001 !!!! jee loop ik hier al zo lang rond?)

Maxime

Massi Nissa

Massi Nissa

23-08-2010 om 21:00

Berber (ot) en ook nog on topic

Ik kijk nauwelijks tv, zou de meeste BN'ers (dientengevolge) niet herkennen op straat en eet niet bij McDonald's omdat ik altijd precies 42 minuten na afloop verschrikkelijke buikloop krijg. Maar ik lees wel chicklit. En je mag best wat kriebels van mij krijgen, hoor ;-).
On topic: er worden steeds meer uitdrukkingen uit met name het Engels overgenomen, vaak zonder dat mensen goed beseffen *dat* het een anglicisme is. Eens met Tihama trouwens, uitdrukkingen zijn geweldig. Ik probeer ook altijd originele beledigingen te leren in allerlei talen. Zo kan ik in het Bosnisch zeggen: ik pis in je laarzen. En in het Fins: ski een vagina in (eh, zoiets dus). Een mooie Engelse: If I want your opinion, I'll be sure to rattle your cage.
Hoe dan ook, superleuke vraag van Pelle en het is inderdaad absoluut Engels.
Groetjes
Massi

guera

guera

23-08-2010 om 21:46

Raar woord chicklit

ik denk echt meteen aan klit....zeg het maar es snel. De eerste keer dat iemand het zei dacht ik: wat zeg je NOU???? heel stom woord. Je zal het uit mijn mond niet horen.Dalijk verspreek ik me nog.

Tirza G.

Tirza G.

24-08-2010 om 00:12

Berber

Ik kijk enorm veel TV (maar vrijwel geen NL programma's) en lees nu.achterklap altijd als eerste, nog ná het weerbericht. En toch gaat er eneurm veel aan mij voorbij. Ik doe bijv. niets met muziek of film, dat scheelt enorm.
Ik ben deze week al zo enorm blij geweest toen ik ineens doorhad dat de acteur die in Criminal Minds speelt, dezelfde is als die in Darma en Greg speelt. En hij deed van de week ook nog eens mee in een film. Nou, dan kan het niet meer kapot van bekenderigheid bij mij :-)

Trouwens wel raar, bedacht ik mij, dat ik dan wel weer weet wie Kim Holland is.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

24-08-2010 om 01:15

Vader

Mijn vader wilde, zo'n 30 jaar geleden, graag op academisch niveau met ons kunnen discussiëren. Goh, dacht ik toen, hoe doe je dat als je zelf avond-mavo hebt gedaan en je kinderen net zoiets.

Tihama

Tihama

24-08-2010 om 09:09

Nog een contaminatie

""Ik bedenk me net....". Tot voor een paar jaar geleden zei men "Ik bedenk net....". "Zich bedenken" betekent "van gedachten veranderen", maar tegenwoordig wordt het gebruikt in plaats van "bedenken". Ik kan er niet aan wennen en mijn hele wezen verzet zich er tegen :-) "

Volgens mij is 'ik bedenk me' ook een contaminatie en wel van 'ik realiseer me' en 'ik bedenk'.

En bij al deze discussie moet ik dan denken aan Nicolaas Beets, die knokte met zijn drukker die per se een s achter het woord schalk wilde plaatsen. Schalk veranderde in schalks en dat klopte niet;-) Taal leeft nu eenmaal.
Tihama

Tihama

Tihama

24-08-2010 om 09:11

Www.imdb,com

Tirza:
"Ik ben deze week al zo enorm blij geweest toen ik ineens doorhad dat de acteur die in Criminal Minds speelt, dezelfde is als die in Darma en Greg speelt. "

Ken je www.imdb.com? Dat is een ideale website. Ik zag gisteren voor het eerst The Big Bang Theory. Man en zoon zaten zich te bescheuren en ik dacht steeds: wie IS toch die actrice? Die ken ik ergens van. Dus even gezocht op IMDB en ja hoor, ze speelde in het laatste seizoen van Charmed. Kijk, daar word ik dan weer vrolijk van.

Tihama

Tihama

Tihama

24-08-2010 om 09:14

Chicklit

Ik vind het een geweldige genrevorm. Het is gewoon de romcom maar dan op papier. Op imdb zoek ik altijd naar films met genre 'romance' EN 'comedy', maar in de bieb kon dat niet. Nu wel. Afgelopen vakantie gelezen "Waarom heb ik eigenlijk een man nodig?" Heerlijk. Gegarandeerd goed gevoel.

Tihama

Mmmm

"Volgens mij is \'ik bedenk me\' ook een contaminatie en wel van \'ik realiseer me\' en \'ik bedenk\'. "

Leuk bedacht! ;)

Tihama

Tihama

24-08-2010 om 11:01

Berber

Maar 2 keer?

Tihama

Lipton-reclame

Wat de Lipton-reclame betreft, hoe kun je nou Hugh Jackman niet kennen? Ik heb juist het 'probleem' dat ik al die acteurs en zangers dus allemaal ken hè, met naam en toenaam. En dan weet ik ook nog in welke andere films ze hebben gespeeld en met wie ze getrouwd zijn (geweest) en hoe hun kinderen heten.

Daardoor lijkt het alsof dat me enorm interesseert, maar dat is lang niet altijd zo. Ik onthou gewoon gemakkelijk namen en gezichten en triviale feitjes. Beter dan mijn boodschappenlijstjes helaas. En ok, ik geef het toe, ik sla de rode-loperfoto's in een tijdschrift niet snel over.

Chris

Sancy

Sancy

24-08-2010 om 11:25

Wtf?

Wie is Hugh Jackman nou weer?
Even terug naar het begin van deze draad: "een academiscch geworden discussie"? Is dat nieuw dan? ik heb het idee dat ik die uitdrukking toch al een jaartje of 30 ken, maar dan als: "deze discussie is academisch". Raar. Maar goed, als het daadwerkelijk uit het Engels komt dan is het weer niet heel erg raar dat het voor mijn gevoel al heel lang bestaat. soms voelt Engels zo veel natuurlijker aan bij mij dan Nederlands ;-)

Ooievaar

Ooievaar

24-08-2010 om 12:04

1895 en 1938

De "oudste" vermelding die ik kan vinden is de uitdrukking: Een academische kwestie. Uitleg: een theoretische kwestie die voor de praktijk geen betekenis heeft.
"Mij (schijnt) … dat hier niet van een rechtsbelang, maar wel degelijk van een subjectief recht sprake is. En dat is geen zuiver academische kwestie." Dat is geschreven door Treub in 1895
En dan is er ook nog de academische vraag: "dat is een academische vraag" gebruikt door ter Braak. In 1938.

margje van dijk

margje van dijk

24-08-2010 om 13:58

Net als sancy

Voor mijn gevoel ken ik de uitdrukking 'een academische discussie' al een eeuwigheid.

De contaminaties van Tihama vind ik ook erg grappig en herkenbaar. "Ik bedenk me" is iets wat ik heel makkelijk zeg. Ik had me niet eerder gerealiseerd dat dat eigenlijk een samentrekking is. En hetzelfde geldt voor kritiseren/bekritiseren.

Wat ik zelf vroeger geleerd heb als 'fout' is het gebruik van 'betreffende' terwijl je 'desbetreffende' bedoelt. Bijvoorbeeld, je hebt het over een boek en dan zeg je: "het betreffende boek staat in de kast". Dat moet zijn het desbetreffende boek. Betreffende gebruik je alleen als je zegt: "Het boek betreffende de schilderkunst staat in de kast".

Maar tegenwoordig kom ik in dergelijke gevallen haast altijd 'betreffende' tegen en vrijwel nooit meer 'desbetreffende'. Zo erg dat ik me zelfs ga afvragen of ik het soms verkeerd geleerd heb.

En o ja, een andere ergernis: "Als.... zijnde". Als moeder zijnde voel ik dat het goed zit. Dat kan niet. Het is óf: Als moeder voel ik dat het goed zit, óf: "Moeder zijnde, voel ik dat het goed zit" (of die komma nodig is weet ik niet zeker). Maar niet allebei.

Margje

Ooievaar

Ooievaar

24-08-2010 om 15:32

Margje

"Voor mijn gevoel ken ik de uitdrukking 'een academische discussie' al een eeuwigheid." Een eeuw is gepaster. 1895. Zie hierboven.
Wat mij nou weer stoort is het insluipen van ambtelijk taalgebruik in alledaagse uitingen. Zo zeggen tegenwoordig veel mensen van zichzelf of van anderen dat ze 'woonachtig zijn in'. Brrrrrr

Tirza G.

Tirza G.

24-08-2010 om 16:18

Dat komt (van die acteurs enzo)

omdat ik heel slecht gezichten kan onthouden/plaatsen. Nog niet zo lang geleden liep er hier een draadje over, dat het zelfs een échte afwijking is: het niet herkennen van gezicht. Ik ben daar meer en meer van bewust geworden sinds Hyves/Facebook. Ik kijk dan bij mijn contacten naar hun foto's en kan dan amper henzelf herkennen als ze andere kleren aan hebben in een ander groepje ofzo. Een acteur herken ik aan zijn stem, naam of loopje, maar niet aan zijn gezicht.
Mijn dochter heeft bijv. een nieuw baantje, bij een bedrijf waar ik regelmatig langskom. Ik herken haar dan dus niet of nauwelijks, er lopen daar zoveel meisjes zoals zij (bedrijfskleding en dan ook nog allemaal zo'n blond staartje). Ik vind het schandelijk van mezelf, maar in een ruimere context haal ik haar er niet zo 1-2-3 uit.
Hugh Jackman zegt me echt helemaal niets, ik zou geen film op kunnen noemen met hem.

Tirza

Massi Nissa

Massi Nissa

24-08-2010 om 16:26

Berber: mozart enzo

Dat vind ik nu weer niet bijzonder highbrow van jou, hoor, dat je alleen maar Mozart, Bach en Beethoven op je Ipod hebt. Als je nou iemand als Gyorgy Ligeti had genoemd, jaaa dan ben je duidelijk ingevoerd in de meer obscure regionen, maar Mozart?
Groetjes ;-)
Massi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.