Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Lys Lionne

Lys Lionne

16-10-2008 om 23:58

Frogers in de bijstand

Iemand het programma gezien? Ik vind het zelf wel 'aardig' om te volgen en als ik er wat bespaartips vandaan kan halen is dat helemaal super. Maar ik vraag me eigenlijk af wat mensen voor wie dit de dagelijkse realiteit van dit programma vinden.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Nog maar het begin

Ik heb het ook gekeken maar ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als ze echt van het huishoudgeld rond moeten gaan komen...Ik vond dat ze toch og dingen kochten die niet zo nodig zijn, bijv een weegschaal. Had ze beter een aardappelstamper voor kunnen kopen dacht ik nog.
Wat mijn opvalt in mijn werk is dat sommige mensen met weinig geld niet echt weet hebben van goede besparingstips. Zo winkel ik vaak met cliënten die dan steevast huismerken en kleine verpakkingen ( pakjes drinken en koek voor de kinderen ipv een beker en een plakje ontbijtkoek mee naar school om maar wat te noemen)kopen.En te veel kant-en klaar producten kopen ( bijv pannekoekmix die veel duurder zijn dan zelf even mixen.
Bij mensen met geldproblemen word ik vaak ingeschakeld voor een workshop consuminderen.Opvallend hoe weinig mensen spaarlampen en andere besparende ideeën gebruiken.Of teveel verzekeringen (dubbel soms) hebben lopen.
Ik zou het een goed idee vinden als er bij een voedselbank ook dat soort cursussen werden gegeven of een coach die bij de mensen thuis komt adviseren.Zodat er ook echt iets veranderd en mensen het idee krijgen dat ze iets kunnen doe aan hun situatie. Er zijn er natuurlijk genoeg die dat al doen en van wie ik vast veel kan leren maar er zijn er ook zeer velen bij wie er onhandig geconsumeerd wordt.
Genoeg ervaringsdeskundigen voor zo'n cursus, en wie weet kan zo'n docent dan wel uit de bijstand en in dienst van de gemeente.

Damajo

Polly Shearman

Polly Shearman

17-10-2008 om 10:32

Een lachertje

ik heb niet het hele programma gezien, maar ik begreep van dhr froger dat ze 600 euro hebben om een maand van te leven de vaste lasten zin al betaald...
EITJE!!!!

dat is toch nog zeer ruim? of zie ik dat verkeerd?
Het is maar voor 1 maand, dus echt zullen ze nooit weten hoe het is.
Laat in die maand hun fiets maar eens gestolen worden en de auto kapot gaan. Dan zullen ze misschien een beetje merken hoe het is.
maar na een maand gaan ze naar huis en lekker met champagne in hun bubbelbad liggen bij komen...

600 euro... is toch genoeg??

Niks lachertje

Ik ben geen Froger-fan, maar ik vind dit werkelijk een moedig programma. Ze laten open en bloot aan hun complete aanhang zien dat zij erkennen dat het bestaan van minder lastig is. En ook al hebben ze het nog geen dag op dat budget hoeven doen, die boodschap kwam al over.
Vind ik knap. En nuttig bovendien. De Froger aanhang is doorgaans niet zo makkelijk te bereiken met gedachten over maatschappelijke kwesties.
Groet,
Miriam Lavell

Leuk

Ik vond het ook een leuk programma. Normaal hou ik me verre van reality soaps maar dit gaat nog ergens over.

Damajo

Sassefras

Sassefras

17-10-2008 om 13:53

Niet leuk

Ik vind het programma van de Frogers ook een lachertje, alleen de geboden hulp aan de voedselbank kan ik dan weer wel waarderen, maar misschien hadden ze dan beter zonder publiciteit een riant bedrag op de rekening van die voedselbank kunnen storten.
Ten eerste is het huis waar de familie in terecht is gekomen verre van een het soort huis waar de gemiddelde bijstanduitkeringstrekker in woont. Dit is gewoon een keurig afgewerkt en best ruime rijtjeswoning met een lel van een tuin, een keurige keuken, en dan nog vinden ze het 'erg klein' en er is 'máár 1 wc'. Er zijn ongetwijfeld veel mensen zijn die een moord zullen doen voor zo'n woning.
En dan hun budget, 600 euro is inderdaad best veel voor een gezin met 2 kinderen, al zal het voor hen ongetwijfeld moeilijk worden. (Als je al gewend bent voor een portie vis voor tussendoor bij de visboer zomaar 75 euro(!) zonder blikken of blozen neer te tellen)
Op het eerste gezicht lijkt het een dappere poging van de Frogers om het verborgen financïele leed in Nederland onder de aandacht te brengen, maar ik kan er niet onderuit dat ik er toch een nare smaak van in mijn mond overhoud. Ik zie het toch weer als de zoveelste publiciteitsstunt van meneer Froger om z'n carriere weer iets meer onder de aandacht te brengen, en deze keer over de ruggen van de bijstandstrekkers. Alleen al het feit dat zij over een maand de deur van die 'vreselijke' rijtjeswoning weer achter zich dicht kunnen trekken en zich weer kunnen onderdompelen in hun eigen extreem luxe leventje moet volgens mij erg zuur zijn voor de de mensen in echte nood die die mogelijkheid misschien wel nooit zullen hebben.
Sassefras

amk

amk

17-10-2008 om 14:07

Ja maar

als jij of ik die actie zouden doen, zou er zeker niemand naar kijken. Je moet natuurlijk wel een publiekstrekker hebben. Een eenmalig bedrag van de familie Froger levert minder op dan bv 1 euro van alle kijkers.
Ik vond vooral die kinderen zeer goed opgevoed. O, dat valt nog best wel mee als reactie op de slaapkamers. Dan slapen we toch gewoon samen, dat doen we op vakantie ook.

En bv dat ze een auto hebben vind ik ook logisch want ze moeten wel gewoon naar hun werk.
Op bijstandsniveau rond komen betekend niet altijd geen auto hebben. Een vriend van mij verdient met 2 dagen werken bijna (2 euro per maand meer) als hij als bijstand zou krijgen (dus die laatste heeft hij stopgezet want veel minder gezeur) en hij heeft ook een autootje. Het zijn voor een deel keuzes die je maakt. Veel mensen laten ook heel veel toeslagen en tegemoetkomingen liggen. Als ik zie wat ik nog aan toeslagen krijg dat betekend dat mensen met een lager inkomen als ik nog veel meer moeten krijgen. Zelf heb ik een modaal inkomen.

Nu de andere 7 afleveringen maar afwachten.

groet,
Angela

Woning

Alleen de trailer gezien, en mijn eerste idee was dat hun voortuin groter leek dan mijn achtertuin. Maar ik denk dat je niet helemaal gelijk hebt, Sassefras, als je impliceert dat 'de' bijstandsklant niet in zo'n huis woont en dat het daarom dus al niet realistisch is. Er zullen veel mensen die op minimumniveau leven in piepkleine woninkjes zitten, maar dat geldt denk ik lang niet voor iedereen (bijvoorbeeld al niet voor mensen die vanuit een situatie van een standaard inkomen en dito huis in bijstand of schuldsanering komen - en dat zijn er heel wat)

Groeten,

Temet

Sassefras

Sassefras

17-10-2008 om 14:38

Temet

"Er zullen veel mensen die op minimumniveau leven in piepkleine woninkjes zitten, maar dat geldt denk ik lang niet voor iedereen (bijvoorbeeld al niet voor mensen die vanuit een situatie van een standaard inkomen en dito huis in bijstand of schuldsanering komen - en dat zijn er heel wat)"
Daar heb je natuurlijk gelijk in, deze mensen zijn er ook genoeg. Maar mensen in deze situatie worden in geval van plotselinge bijstand of schuldsanering ook vaak gedwongen op zoek te gaan naar goedkopere en vaak kleinere woonruimte. Toch blijf ik erbij dat ik het tijdelijke huis van de Frogers niet bepaald representatief vind voor de gemiddelde bijstandssituatie.
Trouwens, de achtertuin is evenals de voortuin ook behoorlijk groot. (Groter als de mijne in ieder geval )
Sassefras

Kan best

Ik ken genoeg mensen met een uitkering die ook zo ruim wonen, als je er lang woont en huurtoeslag krijgt kom je een heel eind.
Veel mensen laten inderdaad toeslagen liggen. Zo heb ik pas met iemand die wil gaan hardlopen goede schoenen en sportkleding gekocht. Daar was ze zelf niet opgekomen.
Ook heb ik al voor verschillende mensen geregeld dat ze af en toe met hun kids naar de bios kunnen, een NS kortingskaart krijgen of een krant kunnen lezen.Er blijft veel geld liggen omdat juist veel mensen in die groep vaak niet goed op de hoogte zijn van alle mogeljkheden.

Damajo

Pelle

Volgens mij heb jij gelijk. Tenminste, dat is vziw wel de Amsterdamse situatie. Zelfs mensen met een koophuis blijven vaak zitten waar ze zitten, omdat goedkopere huizen simpelweg niet voorhanden zijn hier. Voor mensen met een koophuis wordt dan bijstand onder hypotheek verstrekt, mensen met een huurhuis blijven gewoonlijk ook op hun plaats. Het alternatief is de straat namelijk, en dat gaat dan toch weer te ver.

Ik zou me overigens voor kunnen stellen - maar heb hier geen praktijkvoorbeelden van - dat wie een huurhuis heeft boven de 'huursubsidiegrens' (en dus geen woontoeslag heeft) wel bijstand krijgt onder de voorwaarden dat hij zijn best doet een goedkopere woning te vinden. Maar nogmaals: daar zijn er maar weinig van beschikbaar (de wachtlijsten zijn hier eindeloos). Ik vermoed eigenlijk dat in zo'n geval toch een aanvulling uit de bijzondere bijstand wordt verleend totdat zo'n gezin een andere woning heeft kunnen vinden.

Groeten,

Temet

Dons

Dons

17-10-2008 om 15:46

Eens met sassefras

Nee, ik kan het oprechte van de Frogers hier niet uithalen. Ook na het zien van de aflevering ben ik niet van gedachten veranderd. En zogenaamd willen ze de kinderen laten ervaren hoe het is om met minder te doen, ach ik geloof er gewoon niet in en ziet absoluut niet het nu in van deze actie, alleen maar meer publiciteit voor de Frogers en meer niet.

Sassefras

Sassefras

17-10-2008 om 17:03

Pelle

Sorry, ik vind het moeilijk om er anders tegenaan te kijken, ik zie het echt als één grote publiciteitsstunt. De kinderen een paar wijze lessen bijbrengen over consuminderen had naar mijn mening ook in hun eigen privésituatie gekund, daar heb je niet persé zo'n serie voor nodig. Overigens was ik niet degene die viel over het bezit van een auto; natuurlijk ging het werk van meneer Froger gewoon door en dan is zo'n oude bak ook goed genoeg.
Ach, misschien ben ik ook wel iets bevooroordeeld. Ik heb het niet zo met die Froger, vind het geen sympathiek persoon en hij komt op mij over als een met zichzelf ingenomen mannetje die zich niet teveel aantrekt van de mensen in minder goede financïele omstandigheden. Daarom komt het op mij ook niet oprecht genoeg over, en zijn persoon in een dergelijk programma als dit vind ik dus sowieso geen goede combi. Dit in tegenstelling tot zijn vrouw, die ik wel weer een sympathiek mens vind en die zich oprecht lijkt in te kunnen leven in de ellende van een ander. Ik denk dat zij ook degene is die dit programma tot een succes zou kunnen maken, en zeker niet meneer Froger zelf. Maar we wachten af hoe het zich verder zal ontwikkelen, al zal ik hier zeker niet iedere week naar gaan kijken.
Sassefras

Damajo (ot)

doe jij dat werk van mensen begeleiden vrijwillig of is het een betaalde baan het lijkt mij erg leuk werk wat jij hebt. mensen helpen die het met weinig moeten redden of heb ik jou baan verkeerd begrepen?

Nasha the first

Nasha the first

17-10-2008 om 19:23

Gemist...

misschien vanavond de herhaling kijken, anders op internet. Ik vind het goed wat ze doen, heb het dan nog wel niet gezien, maar ik geloof wel in de oprechtheid van deze mensen.....

Branca2

Hoi Branca,

Ik werk als verpleegkundige in de psychiatrische (langdurige) thuiszorg, doe huisbezoeken/gesprekken waarbij ik kijk hoe e.e.a reilt en zeilt en help mensen vooral ook veel met praktische zaken: aanvragen van bijzondere bijstand,vrijwilligerswerk, samen sporten , naar de diëtiste, naar het ziekenhuis, boodschappen doen, mee naar een specialist of huisarts, zo nodig mee naar familieaangelegenheden, de tuin onderhouden,wandelen ( intussen kun je ook praten maar het is beter voor je conditie) enz enz.Het ligt er maar net aan waarbij hulp nodig is.Veel mensen bezoek ik al jaren.

Voor veel cliënten is het moeilijk om betaald werk te doen, die hebben een uitkering.Ik probeer mijn enthousiasme voor consuminderen op hen over te brengen.Besparen op verwarming en electriciteit om te beginnen.Minder roken of zelfs stoppen met roken.
Kun je namelijk van het bespaarde geld iets doen waar je plezier van hebt.Een dagje uit bijvoorbeeld.
Het is inderdaad heel erg leuk werk, ik zou niets weten wat ik leuker zou vinden.

Damajo (verwarming uit en fleecejack aan

Jesse_1

Jesse_1

17-10-2008 om 22:48

Beetje bevooroordeeld, maar...

... hoe dan ook gebruiken de Frogers hier hun bekendheid om aandacht te trekken voor de voedselbank en mensen die het minder goed hebben dan anderen in Nederland. Wat is er dan op tegen?!
Ik weet overigens niet of de Frogers ook gebruik gaan maken van de voedselbank (kan dat voedsel niet beter gebruikt worden voor mensen die het nodig hebben?) - tot nu toe is er alleen vermeld dat ze op bijstandniveau gaan leven.
Jesse

Nanna

Nanna

17-10-2008 om 23:46

Niet gekeken omdat

Ik heb niet gekeken omdat ik denk -een maand in de bijstand, lekker makkelijk, dat kan iedereen, waar slaat dat op-. Het wordt pas echt lastig als je voor langere tijd geen cent te makken hebt. Zonder geld, zonder buffer en dan je wasmachine kapot. Of nog erger een probleem met je gebit. Er zullen best wel regelingen voor zijn die ik allemaal niet ken. Maar een maandje met minder is een makkie.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2008 om 00:54

[email protected]

Opvallend hoe weinig mensen spaarlampen en andere besparende ideeën gebruiken.===
Als je een heel krap weekbudget hebt heb je wel geld voor een goedkoop peertje maar niet voor een dure spaarlamp. Met een krap budget kun je niet of amper op de lange termijn plannen. Zeker niet als je van een weekbudget moet leven. Ik weet nog dat ik dat zo 'oneerlijk' vond. Juist mensen die móeten profiteren van de wekelijkse aanbiedingen kunnen er niet in alle gevallen van profiteren. Als je bijvoorbeeld al een pak wasmiddel in huis hebt geef je je geld niet uit aan een goedkope voorraad uit de reclame. Daar is geen ruimte voor.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2008 om 00:58

Eens met polly

Ik vind 600 euro geen maatstaf voor hoe het is voor een bijstandsgezin. Dat is zéér royaal.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2008 om 01:04

Sassefras

Als je in een koophuis woont zul je inderdaad vaak je huis moeten opgeven, maar als je in een gewoon eensgezins huurhuis woont met een normale huur, kun je er blijven wonen als je in de bijstand terechtkomt. Je krijgt huurtoeslag waardoor het betaalbaar blijft.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2008 om 01:17

Haha

Ik val in herhaling zie ik, dat komt ervan als je pas 's nachts begint met lezen.
Dat de voedselbank met deze serie geholpen wordt vind ik al een reden om het programma niet af te keuren. Alle steun en aandacht is welkom. Ik hoop alleen dat de kijker zich realiseert dat hij met het programma geen kijkje in een typisch bijstandsgezin krijgt.

Kaaskopje

Als je bij de blokker, kruidvat,ikea e.d een spaarlamp koopt ben je heus niet veel kwijt.Ik koop ook geen spaarlampen van 15 euro.
Er zijn regelmatig aanbiedingen te vinden.
Ik ga ervan uit dat ook mensen in de bijstand vooruit kunnen denken en dan spaarlampen kopen. Van de mensen in de bijstand die ik in mijn werk tegenkom zijn er na tips van mij in elk geval al zeer velen overgegaan op spaarlampen (soms met 3 tegelijk gekocht of voor hun verjaardag gevraagd)dus het kan best hoor.Ik vind het altjd weer een uitdaging om mensen te laten merken dat ze best iets kunnen doen ipv machteloos achterover te zitten.
Als ik van een cliënt hoor dat ze 80 euro heeft teruggekregen van de energiemaatschappij hebben we allebei pret.
Wat ik ookprobeer over te brengen is dat je je niet blind moet starten op wat een ander heeft. Consuminderen is voor mij een hobby geworden.
Als er een client op de wachtlijst staat die een complete flat moet inrichten van een beperkt budget sturen ze mij er altijd op af."Damajo kan van 500 euro wel een huisje inrichten"( mits gestoffeerd, dat wel)wordt er dan gezegd.Het meeste ritsel ik gratis via Marktplaats en gratisoptehalen.nl. Ik had Natasja F. nog wel wat tips kunnen geven...

Damajo

Polly Shearman

Polly Shearman

18-10-2008 om 12:57

Pelle

Ik heb niet gezegt dat ze geen 600 euro over kunnen houden na aftrek van de vaste lasten.

ik heb gezegt dat 600 euro per maand voro een gezin van 4 voor eten, kleding enz.. helemaal niet weinig is.
volgens mij houden wij zelfs met zijn 5e nog minder over per maand voor de boodschappen en andere artikelen...
echt geen vetpot, maar armoedig zeker niet!!

Mamasan

Mamasan

18-10-2008 om 14:15

Huishouden

Grappig, zo wordt het een discussie als in Het nieuwe huishouden heel vaak is geweest. Kun je wel of niet met 4 personen rondkomen voor 600 euro per maand? Ik denk dat dat voor een maand nog wel lukt, dan koop je gewoon die maand geen schoenen of kleren. Op de lange termijn lijkt het me lastig, dan moet je op zoek naar koopjes bij Aldi/Lidl en je kleren bij de kringloop.
Het programma van de Frogers vind ik best leuk. Het lijkt me dat ze het maar het beste kunnen zien als luxe kamperen, dan is het prima te doen. De woning zag er bepaald niet slecht uit.

CC

CC

18-10-2008 om 16:55

De ene bijstand is de andere niet

Wanneer je hier woont en in de bijstand zit, dan zit je 5hoog achter, zonder lift op een 3 kamerflatje voor 5 personen.
Wanneer je in "rijkere" steden in de bijstand moet, zijn ze je wel verplicht een woning aan te bieden (als je al inwonende was) en de woning die de Frogers aangeboden kreeg, was net zo groot als mijn eerste koopwoning hier. Met name de voor- en achtertuin waren kleiner, maar ook de woonkamer. En ik was er dolgelukkig mee omdat ik het kopen kon na mijn scheiding.
Bedenk dat het voor de Frogers weer een enorme stap terug is met hoe je je geld gaat uitgeven. Ze gingen ook echt geinteresseerd langs bij die man in Amsterdam, waar je dus ook ziet, wat op bijstandsniveau is.
Wij zijn blij als wij 600 euro in de maand overhouden voor de rest om boodschappen en overige uitgaven te doen. Maar zelf komen wij ook uit een "rijkere" situatie. En dan geef je in het begin echt te snel te veel uit. Waar Natascha rustig de borden van het stel zou overgenomen hebben, om geld te besparen, zegt Rene: ik vind dat te persoonlijk. Als je echt geen cent te makken hebt, maakt het je geen flapdrol uit waar je die borden vandaan hebt. Ze eten zelf ook regelmatig in restaurants... nemen ze dan ook hun eigen borden mee?
Het is voor hun gewoon leren waar je nu je prioriteiten moet gaan leggen. En de doelstelling die ze er mee beogen vind ik ook top.
Volgende week kijk ik weer. Wellicht zie je in loop der tijd hun visie echt veranderen naar: Ohja zo was het toen ook. Want je gaat echt leven naar het geld wat je hebt. Wanneer je ruimer in het geld zit leef je makkelijker.
groeten

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2008 om 18:02

Damajo

Ik ga ervan uit dat ook mensen in de bijstand vooruit kunnen denken en dan spaarlampen kopen.
Ja natuurlijk kunnen ze dat. Maar in de bijstand heb je niet altijd de ruimte om duurdere aankopen te doen.
"Wat ik ook probeer over te brengen is dat je je niet blind moet starten op wat een ander heeft."
Dat is goed van je Daar wordt je inderdaad alleen maar ontevreden van.
Nu hadden wij natuurlijk de situatie dat we én eerst onder en later op bijstandsniveau zaten én/omdat we in de schuldsanering en vanuit die situatie kun je echt geen voorraden aanleggen. 3 Spaarlampen van 5 euro betekende in de beginperiode 1 dag eten. Als je gewoon over je eigen geld beschikt kun je natuurlijk wat meer schuiven met je geld, dus dan zou je wel op aanbiedingen in kunnen gaan, maar ook dan is 15 euro voor een stel spaarlampen best een uitgave. Dat je er op de lange termijn profijt van hebt is mooi, maar daar koop je niet veel voor als je het geld echt voor iets anders nodig hebt. Dat soort artikelen stond dan ook niet bovenaan mijn lijstje. Nu doe ik het wel. Ik koop spaarlampen voor de lampen waarin ze passen.

Chantelle

Chantelle

18-10-2008 om 23:24

600 euro

600 euro is royaal als je uit de schuldverlening komt. Maar is het echt royaal? Ik snap best dat ik mijn boodschappenbudget omlaag kan schroeven voor ons gezin (2 volwassenen, 3 kinderen) maar ons gezin is wel gewend aan - voor ons normale dingen - als vers fruit, veel groente, mager vlees en vis, brood van de bakker, etc. Als ik de luxe dingen (olijfjes, nootjes, luxe broodjes, gebakje, tijdschriftje, doucheschuim) laat staan ben ik toch nog gauw 80 euro (350 euro pm) kwijt als ik niet iedere dag pannenkoeken wil eten.

Ik vind het zuur om te zeuren dat je het zelf in een schuldhulpverleningssituatie veel zwaarder hebt gehad.

Het programma is natuurlijk wel zo opgezet dat ook de Frogers op zoek moeten naar een nieuwe winterjas, de auto gaat kapot, er moet getankt worden, er is een schoolreisje dat betaald moet worden, de schoenen moeten worden verzoold, er moet een verjaardag gevierd worden, beltegoed, uitje, etc. Er zal van die 600 euro echt wel meer betaald moeten worden dan de echte boodschappen voor 4 personen.

Ik schat in dat de Frogers niet drammerig over komen maar dat ze het wel eens moeilijk zullen hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2008 om 02:44

Zo is het niet bedoeld

Als ik onze oude situatie uitleg is dat nóóit bedoeld als zure reactie, maar zuiver als illustratie. Ik weet wat het is om van weinig geld rond te moeten komen en dat kun je niet in een maand naspelen. En je hebt helemaal gelijk dat van die 600 euro niet alleen gegeten wordt. Iemand uit een écht bijstandsgezin moet dat dus ook doen van het geld wat overblijft. En er blijft in heel veel gevallen geen 600 euro over.

plukkie

plukkie

19-10-2008 om 13:44

Ook gezien

Tja,ik ben verzot op real-lifeprogramma's. Gewoon om te kijken hoe een ander leeft. De Frogers heb ik vrijdagavond op herhaling gezien.Ik kijk heel weinig tv en wil House niet missen haha.

Als ze echt €600 overhouden na het betalen van de vaste lasten....tjonge!! Dat hebben wij echt niet over hoor nadat onze vaste lasten betaald zijn(we zitten niet in de bijstand,man werkt fulltime en ik twee halve dagen).En dan vinden ze dat weinig?? Ik zou willen dat wij dat hadden..kon ik eindelijk eens sparen.

Armoedeval

Ik snap dat sommige mensen over die 600 euro vallen. Dat komt voor een deel denk ik omdat helemaal nog niet duidelijk is wat ze daarvan moeten betalen. Is dat alleen eten, of ook de eigen bijdrage voor ziektekosten? Zit daar ook vervoer in? De telefoon? De krant? Eigen bijdrages voor hulpverlening? Schoolreisje?
Ander verwarrend ding is dat gezinnen in de bijstand kunnen rekenen op huursubsidie, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, bijdrage voor het schoolreisje, etc. Naarmate je meer verdient, krijg je van dit soort voorzieningen minder. Dat komt er botweg op neer dat je heel lang van meer verdienen niet meer overhoudt (de bekende armoedeval). Bovendien ga je zelf gaandeweg steeds meer vaste lasten aan. Wel een krant, wel telefoon en internet, wel een inboedelverzekering die je ook nog indexeert met nieuwe aanschaffen, wel tvzenders waarvoor je extra betaalt, wel op vakantie en wel een beetje sparen. Je vaste lasten stijgen. Netto merk je maar weinig van een stijgend inkomen.
Juist hier zit het verschil tussen bijstandsgerechtigden en mensen met een hoger inkomen. Bijstandsgerechtigden kunnen als het even tegen zit (wasmachine stuk én eigen bijdrage ziektekosten moeten betalen én eigen bijdrage hulpverlening) niet meer verder bezuinigen.
Mensen met een hoger inkomen wel. Om te leven heb je geen inboedelverzekering, krant, internet, telefoon of tv zenders waarvoor je betaalt nodig. In kwade tijden kun je minstens tijdelijk zonder.
Mensen die langdurig in de bijstand zitten, missen die rek.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.