Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Leandra

Leandra

24-07-2009 om 16:42

Gemeente plaatst kattenval bij vijver met koikarpers particulier.

Hallo!

Wij zijn net verhuisd en lieten vandaag onze kat voor het eerst naar buiten. Na een paar uur stond de dierenambulance voor de deur met onze kat. Nu is dat bij ons vorige huis ook weleens gebeurd omdat het een nogal opvallende kat is en mensen dan denken dat ze ontsnapt is. Dat was nu niet het geval. De medewerker vertelde dat hij haar uit een val had gehaald bij een particulier 1 straat verderop die de val bij zijn vijver met koikarpers heeft staan. De val is door de gemeente geplaatst. Onze kat heeft een bandje met kokertje om (is ook gechipt, maar nog met ons oude adres), maar als ze niet weten waar de kat vandaan komt, brengt de dierenambulance de kat naar het asiel. Als eigenaar mag je dan de kosten van de dierenambulance en van het asiel betalen. Dit vertelde de medewerker ons dus. Ligt het nu aan mij dat ik dit belachelijk vind? Ik snap best dat iemand zijn vijver met dure koikarpers wil beschermen, maar dat kan ook op een andere manier. De medwerker had zelf ook koikarpers en heeft een draadje met laag voltage stroom om zijn vijver. Of doe er een net over of gebruik een gardenguard. Mensen kunnen dus hun kat kwijt raken (als je niet op tijd bij het asiel bent) of voor hoge kosten komen als je kat in die tuin komt! En de gemeente heeft die val verstrekt. Wat als die mensen een paar uur of zelf veel langer van huis zijn? Mijn man heeft de gemeente gebeld en die wist meteen waar het over ging. De val was vooor een bepaalde kat. Mmm, misschien kunnen ze die zijn naam op de val zetten :)? We gaan nu een klacht indienen bij de gemeente. Vreemde is dat de medewerker van dedierenambulance ook vond dat er andere maatregelen te nemen zijn (en zij kunnen steeds opdraven) en de medewerker bi jde gemeente vond het ook raar.
het is hier een kattenrijke buurt, dus dat beloofd nog wat. Onze katten struinen trouwens niet de hele dag buiten, maar een paar uurtjes. Tja, binnenhouden kan of aan een touwtje wat we ook wel doen, maar ik vind dit wel ver gaan.
Wat is jullie mening?

Groetjes Leandra

Ik snap

niet waarom de gemeente zich in heeft gezet.

angela de boer

angela de boer

24-07-2009 om 18:49

Ook

Ook ik snap niet waarom er een val van de gemeente staat bij een particulier (misschien kun je dat eens navragen of uitzoeken bij de gemeente of dit klopt, misschien staat ie er alleen met toestemming van de gemeente), maar ook ik vind het eigenlijk de verantwoording van katteneigenaren om te zorgen dat hun dier anderen geen overlast bezorgt. Maar dat schijnt iets onmogelijks te zijn, als je de eigenaren zo hoort.
Hier ook veel katten van andere mensen in onze tuin: overal stront en geen vogel meer in de tuin. En kom niet aan met water spuiten etc, ik heb hele emmers over katten hier gegooid maar dat helpt geen snars. En als ik gefrustreerd klink, dan klopt dat want ik kan geen mezenbol ophangen of ik moet steeds in de aanslag ernaast staan om katten weg te jagen.
Trouwens, jouw kat is in die val gelopen, die zal ook niet alleen maar even kennis hebben willen maken met vissen omdat de kat nieuw is in de buurt. Die val staat er dus niet voor niks :-))

angela de boer

angela de boer

24-07-2009 om 18:51

Foutje

Jullie hadden de gemeente al gebeld, dan kun je dat deel van mijn verhaal achterwege laten, sorry :-))

Leandra

Leandra

24-07-2009 om 19:00

Reactie

Ik vind niet dat je iemands dier kan meenemen of opsluiten omdat hij toevallig in je tuin komt. In dit geval dus van de buurman met vissen.Ik vind het prima als iemand zijn vissen wil beschermen, maar niet als mijn kat (of die van iemand anders) dan opgesloten wordt en naar het asiel wordt gebracht.Ik vind ook niet dat de eigenaar dat moet betalen omdat de dierenambulance m.i. voor gewonde/verdwaalde dieren is. Zet ze dan maar een straat verderop weer op de grond of zo.Ik snap ook niet dat de dierenambulance daar voor komt. Het is geen gewond of vermist dier. Wat als die mensen langere tijd weg zijn en een kat daar in de val zit? Ik heb ook nog nooit eerder gehoord dat iemand een val zet voor katten en dat dat geaccepteerd is.
Nou ja, ik hoop dat de onze zijn lesje heeft geleerd.
eens horen wat de gemeente ervan zegt. Ik snap ook niet waarom zij haar medewerking hieraan verleend.

Groetjes Leandra

Groetjes Leandra

69er

69er

24-07-2009 om 19:15

Wet

In de flora- en faunawet (artikel 16 lid 3) staat: 'Eenieder is verplicht te verhinderen dat een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt.'
Met een dier worden hier ook huisdieren bedoeld. Dus ook katten.

Mijn buren hadden een "jachtopzichter" , op bezoek en deze vertelde dat hij bij een op heterdaad de eigenaar een geldboete mocht geven.
In mijn gemeente kan je ook een vangkooi halen, maar ik meen ( pin me er niet op vast) bij de politie. ( Buren hebben dit ooit gedaan , omdat een kat het dak van een tuinhuis vernielde.)
69er

angela de boer

angela de boer

24-07-2009 om 19:48

Nou ....

Ik vind het maar raar, dat iedereen het vervelend vindt als er mensen ongevraagd van alles in je tuin doen (je staat toch raar te kijken als vreemden of je buren in je tuin de vijver leeg halen en vervolgens onder je neus de vis gaan staan bakken en opeten of als ze in je tuin een kuil gaan graven, erin poepen en vervolgens de kuil weer dichtgooien)) maar het van katten heel normaal vinden en dat zelfs goed praten.

Jakiro

Jakiro

24-07-2009 om 20:56

Verantwoording

Als jij eigenaar van een huisdier bent is het jouw verantwoording om ervoor te zorgen dat jouw huisdier anderen geen kwaad aandoet.
Neem je die verantwoording niet en laat je je kat in iemand anders zijn tuin de vissen van dat persoon pakken, ben je schandalig bezig.
Die buurman kan niet anders dan een humane (let wel: HUMAAN)val neerzetten om zijn vissen te beschermen, omdat anderen hun verantwoording niet nemen.
Ik vind het werkelijk van de dolle dat je dàt onacceptabel vind, maar het normaal vind dat jouw kat in iemand anders zijn tuin poept, piest, graaft en de vissen uit die tuin vangt.
Die man doet al genoeg moeite om zijn huisdieren te beschermen tegen jouw huisdieren, moet hij dan ook nog tijd en geld erin steken ?
Zoals jij redeneert mag ook een dolle pitbull jouw tuin in rennen om jouw in de zandbak spelende peutertje te vangen....
Jakiro
(en ik heb een kat én een hond, die alleen mijn eigen tuin eventueel onderschijten en graven, maar zeker niet die van de buren)

tonny

tonny

24-07-2009 om 21:15

Aha, dit is weer een kattendiscussie

het verloop is voorspelbaar, zie archief.

In onze vijver zwemt al twee jaar een eenzame koi-karper, hij was er al toen wij dit huis kochten en ik heb geen idee of hij duur is :)

Rond onze vijver lopen verscheidene (buur)katten. Ze doen soms pogingen het beest te vangen, maar tot nu toe vergeefs. Het is kennelijk een slimme karper.

Er komt soms wel een reiger die succes heeft in het vangen van kikkers. Maar ja, kikkers nog reigers zijn iemands eigendom.

Ach, ik vind het allemaal zo'n teuterig gedoe, over de katten en de vissen en de poep etcetera. Buiten is buiten. Binnen is heel wat anders (maar veel mensen zien 'buiten' tegenwoordig als 'binnen' en dat is een denkfout.

Dieren en dingen die je écht onder controle wilt houden, moet je binnen houden.

Tonny

Chantelle

Chantelle

24-07-2009 om 22:40

Reactie

Ik vind het bespottelijk dat kattenliefhebbers denken dat hun kat - omdat het een kat is - dus zomaar 'maar een paar uurtjes per dag' rond kan struinen in de buurt. Ik vind het vies dat zo'n beest door onze zandbak banjert, door onze tuin sluipt, in mijn kamer zit omdat ik toevallig de tuindeuren open heb staan. Toppunt was dat een jong nest vogeltjes is vermoord door het beest van de buren. Die vogeltjes waren me heel wat meer waard dan die kat van de buren. Die koikarpers zijn jouw buurman heel wat waard!

Dus: houd je kat binnen, andere huisdieren én kinderen struinen ook niet door de buurt. Zo niet, zeur dan aub niet over vangkooien en/of dat je de kosten van een dierenambulance/asiel moet betalen.

Ja, ik ben de lachonieke houding van de eigenaren van katten poepzat!

Jo Hanna

Jo Hanna

24-07-2009 om 23:21

Moord en doodslag, die natuur

Ik heb geen (huis)dieren dus ik heb persoonlijk niks te verdedigen. Maar ik vind de vanzelfsprekende controledwang over wat dieren buiten doen, met elkaar in grond, aarde, bomen en planten eigenlijk wel een beetje droevig. Zover staan we van de natuur dat hier iemand serieus refereert aan het feit dat de eigenaar van een kat die op heterdaad wordt betrapt op het vermoorden van laten we zeggen een muis op de bon kan worden geslingerd. Daar wil ik bij zijn!
Groet, Jo Hanna

angela de boer

angela de boer

24-07-2009 om 23:44

Jo hanna

We hebben het hier niet over het doden van een muis (dier uit het wild) maar over het huisdier (koikarper), dat toevallig buiten woont, van iemand anders. De eigenaar probeert de verantwoording te nemen voor zijn dier door een kattenval te plaatsen. De kat die daar in komt wordt niet gedood, verwond of wat dan ook. De eigenaar van de kat die draagt die verantwoording niet, die laat de kat door de buurt banjeren en neemt dus het risico dat kat, als ie iemands anders huisdier om zeep wil helpen, gevangen wordt en dat is nog mild.
Verder, als ik een kat in mijn tuin wil, dan neem ik er zelf wel een. Heb ik ook nog de lusten ipv alleen de lasten. Of heb ik zelfs misschien alleen maar de lusten en anderen de lasten :-)

mirreke

mirreke

25-07-2009 om 00:08

Tja, het wordt idd wel wat teuterig zo

Ik vind katten er ook wel echt bij horen, bij het hele buitengebeuren. Ik vind vreemde katten in onze tuin helemaal niet erg.
Overigens -ik woon in Duitsland- verkopen ze hier in de dierenwinkel een bepaald goedje tegen katten (en ook iets tegen honden). Wat het is weet ik niet precies, maar misschien moet iemand met overlast eens over de grens gaan winkelen.
Verder vind ik wel dat het aantal (wilde) dieren dat door katten wordt afgeslacht niet moet worden onderschat. Ik heb laatst ergens gelezen dat het alleen bij vogels al om miljoenen dieren per jaar gaat. Een van onze katten is ook zo'n jager, wat dus helemaal niet nodig is omdat hij thuis echt zijn buikje rond kan eten. Nu draagt hij een belletje tot zijn chagrijn, met resultaat.

dynastie

dynastie

25-07-2009 om 00:50

Ja, dat ligt aan jou

Jouw kat hoort niet in andermans tuin en deze eigenaar heeft een buitengewoon diervriendelijke manier gekozen om zijn vijver te beschermen. Iets minder leuk voor jouw portemonnee, maar waarom zou hij kosten moeten maken voor een stroomdraad of andersoortige val omdat jij je beest niet op je eigen grondgebied houdt? Een beetje de omgekeerde wereld.

Klopt iets niet

"Met een dier worden hier ook huisdieren bedoeld. Dus ook katten."
Ja, maar met 'het veld' wordt niet de tuin van de buurman bedoeld. Het dier doelt bovendien zeker niet op kooikarpers. Die vind je namelijk niet in 'het veld'.
"Mijn buren hadden een "jachtopzichter" , op bezoek en deze vertelde dat hij bij een op heterdaad de eigenaar een geldboete mocht geven."
Niet in een tuin of op straat.
Het is raar dat de gemeente zich mengt in feitelijk een privaatrechtelijke kwestie. De kooikarpereigenaar versus een huiskat (die misschien geen eigenaar heeft). Ik zou daar ook een klacht over indienen. Probeer te achterhalen wie die kooi heeft geplaatst (ambtenaar) en op basis van welk besluit. Volgens mij klopt het niet.
Blijft dat de kooikarpereigenaar wel zelf kattenvallen mag plaatsen in zijn tuin. En bovendien dat je zelf de consequenties moet dragen van het los laten lopen van je kat.
Groet,
Miriam Lavell

Katten

Dat je geen vogels zou hebben in je tuin als je katten hebt klopt niet. Tenzij wij een uitzondering op de regel zijn. Onze kat en andere buurkatten vaak buiten maar dat houdt vogels echt niet uit onze tuin. Ik heb zelfs een voederhuisje staan wat druk bezocht wordt in het najaar en winter.
Vergis je niet maar vogels onderling zijn grote moordenaars. Er vallen veel meer slachtoffers onder vogels door andere vogels dan door katten.

Verder heb ik een goed kontakt met de buren en zij geven aan geen overlast van de kat te hebben. Ik vraag dat wel eens na. Maar goed, wij hebben een tuin van 33 meter diep en weiland erachter. Kat hoeft dus niet alleen door tuinen. Ik vind wel dat een kat buiten moet kunnen maar het is een ander verhaal of dit midden in de stad moet gezien het verkeer en overlast.

Ik vind het trouwens altijd lastig omdat naast reële klachten er ook vaak mensen zijn die overal over zeuren (zero tolerance). Zo zijn hier achter in het weiland de paarden weggedaan omdat er klachten waren van vliegenoverlast. Van die dikke paardenvliegen. Die waren er inderdaad maar ik vond de overlast meevallen. Niet leuk die dikke vliegen maar wel mee te leven. Ik genoot van het landelijke en ging vaak naar de paarden toe.
Maar ja, een beetje geven en nemen bestaat tegenwoordig steeds minder.

Elke keer verbaasd over anti-katten

sentiment, hier op het forum.

Ik vond mijn schoonpa, met zijn kanariepietjes in een volière (wat ik dan weer onnatuurlijk vond), altijd overtrokken met zijn reactie op katten, maar de reacties hier zijn niet veel anders.

´t Begint bijna het nivo van TBM en borstvoedingslobby te bereiken ;)

Kaaskopje

Kaaskopje

25-07-2009 om 13:03

Ja (mien)

en ondanks dat mijn handen jeuken, heeft mijn inmiddels jarenlange ervaring met Ouders Online nu toch bereikt dat ik er niet meer aan meedoe. De kloof tussen loslopende katten eigenaren en de andere kant is gewoon niet te overbruggen.
Ik heb trouwens ook eens geklaagd bij een ambtenaar van de gemeente omdat ouders van schoolkinderen hun auto pontificaal tegen de uitgang van onze achtertuin parkeerden, met als gevolg dat wij er niet meer langs konden. Ik vroeg of er misschien een betonnen ´broodje´ (ik weet de echte naam niet) neergelegd kon worden zodat er geen auto meer kon staan. Maar nee, dat mocht niet, want het was een officiële parkeerplaats en we hadden toch nóg een uitgang aan de andere kant van het huis?
Soms begrijp ik het allemaal niet zo goed meer. Iets anders heb ik samen met de schooldirecteur dan weer wel voor elkaar gekregen. Het was een beetje donker op het terrein waar we wonen. Er zijn wat brieven over en weer geschreven en toen kwam het antwoord "Verhip, we zijn de straatverlichting inderdaad vergeten!" Klagen heeft soms zin:-) Of ik de gemeente zou betrekken bij een kattenprobleem? Het zou niet eens bij me opgekomen zijn.

dynastie

dynastie

25-07-2009 om 13:03

Zie je dat zo, mien*?

Als anti-katten? Ik zie het hooguit als anti-baasjes, en dan nog niet eens tegen alle bazen, maar tegen die die zich misdragen.

Zo is het hier ineens weer hip om je hond veelvuldig op straat te laten poepen. Dat maakt mij niet anti-hond, maar ik zou die honden, en liever nog hun baasjes dolgraag naar het asiel willen afvoeren ;).

Tirza G.

Tirza G.

25-07-2009 om 13:11

Het zou zomaar kunnen

Dat de gemeente alleen tóestemming heeft gegeven voor het plaatsen van de val. Voor zover ik weet, mag je niet zomaar kattenvallen plaatsen, zelfs niet op eigen terrein. Raar maar waar. Altijd gedacht dat katten zo slim waren en gierend van de lach zo'n val voorbij liepen, maar blijkbaar niet dus.

Tirza

Lidwientje

Ja, vogels vechten veel met elkaar. Het gaat dan nog niet eens om roofvogels maar om rivaliteit en territorium. Daar vallem de meeste slachtoffers.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-07-2009 om 14:24

Dikke middelvinger omhoog, tirza:-)

Een kat van ons die inmiddels naar volle tevredenheid gewend is aan ons huis dacht daar bij aanvang anders over. Ondanks dat wij alle deuren en ramen goed dicht gedaan dachten te hebben was hij toch ontsnapt en zie zo'n angsthaasje dan maar weer eens binnen te krijgen. Toen we doorkregen dat hij wel in onze tuin kwam heb ik hem eerst gelokt met voer, maar daar bleef hij nooit lang genoeg zitten om hem te vangen. Ten einde raad hebben we de dierenambulance gebeld voor een kattenval. Die kregen we zonder enig bezwaar. Bij de eerste poging is katlief wel in de val gegaan, maar was alweer vertrokken voordat de klep dicht kon vallen. 1-0 voor de kat dus en middelteennageltje omhoog:-) Bij een volgende poging lukte het wel. Hij is niet meer ontsnapt. Na een poosje mocht hij gewoon weer naar buiten en kwam hij ook zelf weer terug. Pfff, kátten!

Jakiro

Jakiro

26-07-2009 om 00:00

Iets andere situatie

De loslopende hond van mensen uit mijn buurt (ik weet niet wie die mensen zijn en hond heeft geen halsband om) is in een woedende bui achter mijn kat aan geschoten, die normaal gesproken binnen zit en soms met een lijntje buiten.
Poes zat helemaal angstig aan het lijntje onder de bank en die vreemde hond zat grommend, blaffend en kwijlend voor de bank.
We hebben hem gevangen met een groot visserschepnet, hem gemanouvreerd naar de WC, deur snel dicht en de dierenambulance gebeld met het verzoek hem op te halen.
Je dacht toch niet dat ik hier de woonwijk ging doorstruinen om de eigenaren te achterhalen of het beest weer losliet zodat hij weer achter mijn kat aan kon ?
Ammenmooitniet. Lekker veilig met de dierenambulance mee, naar het asiel en baasjes mogen hem daar zelf ophalen en de kosten gelijk aftikken.
In leandra's verhaal is kat synoniem aan hond en vissen synoniem aan kat en ik vind het dus heel normaal van die koi-eigenaar om zijn maatregelen te nemen.
Die beesten kunnen al gauw een paar duizend euro waard zijn en zijn dus veel te kostbaar om door een kat opgegeten te worden (of wil je als katteneigenaar voor een claim van € 5000,00 komen te staan ???). Dan zou ik liever ambulance en asiel kosten betalen dan dat.
Jakiro

69er

69er

26-07-2009 om 00:29

Miriam

het ging in dit geval om een kat die in een tuin achter de vogels aan ging ( vrije vogelss, niet iemands eigendom) en daar mocht hij tegen optreden, ook op iemands eigen terrein.
69er

Kaaskopje

Kaaskopje

26-07-2009 om 02:00

Kostbare koikarpers

Vissen die zo duur zijn dat het niet alleen voor de liefhebberij erg is als ze opgegeten worden, maar ook voor de portemonnee zou ik sowieso wat beter beschermen. Het zal je toch maar gebeuren dat de eigenaar blij met zijn in een kattenval gevangen kat naar het asiel gaat en bij thuiskomst nog net ziet dat een reiger met zijn karper wegvliegt. Ai...

Dat mag iedereen

Iedereen mag een kat belemmeren een vogel te vangen. Een jachtopziener is niet bevoegd om te bekeuren wegens het gedrag van iemands kat in de achtertuin.
Groet,
Miriam Lavell

Millenia

Millenia

26-07-2009 om 12:15

En de oplossing is.....

Naar aanleiding van een draadje ooit eerder bij Ouders Online hebben wij in onze nieuwe tuin (wonen hier nu een jaar) een petfence aangelegd. Onze twee loedertjes blijven dus in onze eigen tuin. Geweldig systeem. Commentaar van de buurman: "Ik snap niet dat iedereen dat niet neemt". Wij zijn blij want we hoeven niet met buren etc. in de clinch (ook hier vijvers, allergieën en wat al niet). Ook hoeven wij Amivedi niet meer te bellen omdat er ééntje kwijt is, of roepend en met brokjesbakken rammelend de buurt door. De katten zijn blij, want ze kunnen naar buiten in de tuin en liggen zalig in de zon. Ter informatie: het systeem ligt in de achtertuin die ongeveer 10 bij 10 meter is (wat voor Randstadbegrippen een aardig tuintje is).

De naam zegt het al

"Was dat nu een tikfout of een goed bedoelde enorm leuke woordvondst?"
Nou ja... enorm.. ;-)
Maar wel een grapje.
Groet,
Miriam Lavell

69er

69er

26-07-2009 om 15:43

Millenia

Mijn buren hebben ook zo'n systeem ( 2 draden met een ontvanger en een "zender" om de hals(, maar dit werkt niet. Volgens mijn andere buren hebben ze het niet goed geïnstalleerd. Het loopt deels over de grond en door struiken...moet er een minimale afstand tussen de draden zijn? Wat zouden ze fout kunnen doen?
69er

Leandra

Leandra

26-07-2009 om 19:06

Goh wat een reacties!

Ik vind ook niet dat iemand last moet hebben van mijn katten. Ze zijn zelfs jaren als binnenkat gehouden.Maar ze probeerden steeds te ontsnappen en wilden graag naar buiten. Het weekend zijn ze ook binnen gebleven en ze liggen nu in de tuin. Ik blijf het gewoon raar vinden om katten te verjagen door ze te vangen. Al het werk dat het ook geeft. En ik vind het zelf leuk om loslopende katten te zien in de buurt.Dat hoort voor mij gewoon bij het straatbeeld. Maar goed, niet iedereen vindt dat. Hoeft ook niet. Poezen zitten nu weer veilig in onze tuin en ik weet niet of ik de gemeente ga schrijven. Ik weet nu dat het om de schoonzus van de buren gaat en ik wil niet voor zoiets de goede verhoudingen verstoren. We wonen hier net.
Bedankt voor de reacties!

Groetjes Leandra

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2009 om 02:21

Pet fence

Ik heb eens gezocht hoe duur dat is, maar mijn hemel, dat is geen kattenp.. . Voor 1 kat is het nog te overzien, maar als je er meer hebt zoals wij gaat me dit echt te ver.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.