Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

11-08-2011 om 21:27

Gipsy weddings

Al een paar weken zit ik vol verbazing naar de Gipsy's/Travellers op RTL4 te kijken omdat de jongens naar Holland's got Talent hebben zitten kijken. Mijn hemel zeg wat een manier van leven, zeker voor de meiden die het niet echt willen (meisje van vorige week die gewoon al vanaf haar 17de werkte ipv al meteen te trouwen).

Zit er nog iemand vol verbazing op de bank? Zoon zag een voorstukje en begreep niets over de vooroordelen en dat ze bij het regelen van een bruiloft niets los mogen laten over dat het om travellers gaat en dat er mensen onzichtbaar zijn gemaakt omdat ze bang zijn dat hun bedrijf failliet gaat als bekend is dat ze een traveller zijn. Ik vond het moeilijk om uit te leggen.

Fascinerend

Dat kijk ik ook graag, ik vind het echt fascinerend. Ik weet niet zo goed wat ik van hun leefwijze vind. Ik vind het best sneu dat die meisjes eigenlijk geen andere keus hebben dan vroeg van school te gaan, eerst bij hun moeder thuis het huishouden moeten doen, jong trouwen en vervolgens de rest van hun leven schoonmaken en kinderen krijgen. In theorie zullen ze vast wel andere keuzes kunnen maken, alleen 'horen' ze er dan vast niet meer bij. Ook zo bijzonder vind ik dat de meisjes heel beschermd en zedig opgevoed worden, maar er ongelooflijk hoerig uitzien op die feesten. Zelf hele jonge meisjes staan op zijn Shakira's te heupwiegen. Maar het is wel een overzichtelijk leven, je weet precies wat er van je verwacht wordt en het is denk ik ook wel een hechte samenleving. Ik vond de scene op de begraafplaats waar tig familieleden een jong gestorven zoon gingen herdenken best ontroerend. Mijn dochters zijn vooral onder de indruk van de trouwjurken en de bruidstaarten (met lampjes!).

skik

Bijzonder

ik vind het heel bijzonder om een kijkje in hun leven te nemen.ik zie een veilig en (over)beschermd leven.
ik zou zo niet kunnen leven,maar ik ben er ook niet in opgegroeid.

Meer herkenning

Van mijn 14de tot mijn 18de (ofzoiets)zat ik in de klas naast een 'reizigster' (zoals ze het zelf noemde) en oke ik wist het, maar verder amper iemand. En dat terwijl ze wél in een caravan op 'het kamp' woonde.
Deze reizigster stak boven de middelmoot uit omdat ze slimmer was en ook graag 'anders' wilde leven, ooit wilde ze studeren!. Ja eerst kwam ze bij mij thuis. Het heeft (denk ik) wel 1,5 jaar geduurd voor ik de eerste keer met haar mee mocht naar haar 'huis'.
Enigzins kende ik de situatie op 'het kamp' al wel want mijn moeder heeft er jaren les gegeven op het (toen nog apparte) 'kampschooltje' maar dat was allang opgeheven. Zo wist ik ook dat zij daar vandaan kwam, haar achternaam was mijn moeder zeer welbekend.
Volgens de familie van mijn vriendin waren ze géén zigeuners. Maar die reportage daar herken ik van alles cq erg veel in. Zo vergeet ik nooit dat de neef van mijn vriendin overleed (ja ongeluk, tuurlijk met de auto) en mijn vriendin iets van 3 weken niet verscheen. In de rouw waren ze, met de hele familie (euh, mannetje of 50?) inclusief kinderen. 3 weken dus!
De 'smaak'qua kleding en tierelantijntjes komt ook precies overeen. De tradities ook.
Mijn vriendin is uiteindelijk op d'r 18de 'getrouwd' door een nachtje weg te blijven met d'r vriend. En hoewel ze nooit wilde trouwen of verliefd worden overkwam het d'r toch....wel uit eigen vrije wil op dat moment hoor!
En daarna kwam de bruiloft pas. Ben ik ook nog bij geweest, 2 dagen duurde dat. Eerst bruid afscheid nemen bij d'r ouders(+famile+vrienden)met veel emotioneel drama en dan de dag erna feest. Het had ook wel z'n voordelen. Als ik ging stappen (nee, deze vriendin mocht noóit mee, van d'r ouders) en ik+vriendinnen werden enigzins maar verkeerd aangekeken/gesproken etc. en de broers van mijn vriendin zouden het zien dan waren ze hun leven niet meer zeker, hahaha. Dat zeiden ze ook altijd, anders bel je maar.(net of ik dat ooit zou doen) Want ik was de vriendin van hun zus, bij hen thuis geweest dus geaccepteerd en dus onderdeel van de 'familie' ofzoiets. Die knokpartijén tussen jongens en mannen hielden ze daar ook (nooit gezien, wel gehoord) en ze vochten ook met hun honden.
1 keer per jaar kwamen ze met alle reizigers bij elkaar en troffen elkaar dan. Dan werd zelfs hun caravan van z'n vaste stek getrokken meegenomen. Ook daarvoor verzuimde vriendin op school.
Hoe het nu met vriendin gaat weet ik niet. Soms zie ik 1 van haar broers, ze woont (zover ik weet) in het westen van het land, wederom op 'een kamp'. Vriendin heeft nog wel gewerkt toen ze getrouwd was en gewacht met kinderen krijgen tot ze wat verder in de 20 was. Zeer revolutionair in die kringen toendertijd! Maar haar eigen man vondt dat prima, dus dat scheelt. Zelfs reizigersmannen gaan dus wel een beetje met de tijd mee.
O,ja en de beste feestjes hadden we pas toen vriendin getrouwd was. Toen 'mocht' ze opeens veel meer en kon ze pas écht 'los' gaan, uiteraard onder toeziend oog van man(die ook best een sympathieke man was hoor).
groeten albana

Ilva

Ilva

13-08-2011 om 19:33

Ordinair

Ik vind ze wel ordinair overkomen hoor. Helemaal huilen omdat je familie uit het hotel is gezet 'alleen omdat ze herrie maken'. Volgens mij worden ze niet gediscrimineerd omdat het travels zijn maar omdat ze er vaak gewoon een puinhoop van maken. Zoals met die trouwdatum. Dat soort dingen doe je toch niet als iemand zo hard voor je werkt.

Hypocriet

hypocriet door steeds de schuld bij anderen neer te leggen omdat ze zó gediscrimineerd worden .. ja ja maar dat ze zelf oorzaak zijn.
Ik ken de travellers niet, wel op school vroeger met Sinti omgegaan, kinderen ook, ze hebben hun eigen cultuur prima, maar daar mag jij niet aankomen, maar zij kennen wel hún rechten, maar plichten.
En niet allemaal hoor!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.