Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Graag meedenken: wat kan ik doen voor oudere man met licht verstandelijke beperking?

Dag allemaal,

In mijn vrije tijd ben ik mentor van een meneer met een licht verstandelijke beperking. Deze meneer is alleen, heeft als familie alleen nog een neef en een nicht. Hij woont zelfstandig en hij werkt via een werkbedrijf dat mensen met een beperking begeleidt naar betaald werk. Dat gaat allemaal prima. Maar, hij wordt een dagje ouder en gaat over een jaar of 2 met pensioen. Ik voorzie dat hij dan in een (sociaal) gat valt en ben dus op zoek naar manieren om hem een 'zachte landing' te laten maken.

Ik ben al met hem aan het kijken naar laagdrempelige activiteiten in zijn buurt, zodat hij wat sociale contacten opdoet en misschien ook wel een hobby vindt. Maar ik ben op zoek naar meer. Bijvoorbeeld een vorm van begeleid/beschermd wonen of zo. Ik ben zelf niet thuis in deze tak van sport, vandaar dat ik hier de vraag opgooi. Er zitten hier nogal wat mensen die wél verstand van zaken hebben en/of ideeën  hoe ik deze meneer verder kan helpen...

Op dit moment krijgt hij begeleiding (2 uur per 2 weken) vanuit Middin. Hij woont vlak bij een steunpunt van deze organisatie, waar hij regelmatig eet. Ik heb zijn begeleider gevraagd om mee te denken, maar die komt niet verder dan dat hij voor begeleid wonen een WLZ-indicatie moet hebben en dat hij daar te goed voor is. Dat denk ik ook. Maar ik zie hem straks na zijn pensioen echt verpieteren op zijn flatje (waar hij als puber al is komen wonen met zijn moeder, dat is aan de inrichting ook goed te zien ) en dat wil ik graag voorkomen. Hij doet aan sport, traint 1x per week en heeft af en toe een wedstijd/toernooi en heeft op de club wel wat contacten. Daarnaast gaat hij 1x per week naar de sportschool. Dat levert geen sociale contacten op. Verder kijkt hij graag televisie. Levert ook geen contact buiten de deur op.
Op dit moment bestaat zijn leven echt uit werken en sporten, en 1x per week bezoek van mij, de andere week van zijn begeleider. Ik gun hem meer!
Alle input is zeker welkom!


Ik zou eens navraag doen bij een wijkteam, of bureau sociaal raadslieden , of hoe het dan ook precies in jullie gemeente is geregeld.
Je zou ook eens contact kunnen zoeken met de afdeling HR van zijn werkgever. Kennelijk is dat bedrijf gespecialiseerd in deze doelgroep. Het zou kunnen zijn dat ze een maatschappelijk werker in dienst hebben, of contactpersonen bij de gemeente die je weer verder kunnen helpen.

Wat betreft bezigheden: is vrijwilligerswerk bij bijv een buurthuis, de voedselbank of een kinderboerderij iets voor deze meneer? Iets om voor uit bed te komen, plus waardering en sociale contacten.

Misschien een stom idee, maar je zou het eens kunnen vragen bij de Zonnebloem? En een vriendin van mij heeft een Eet-Mee-meneer, dat is een project (misschien alleen in haar gemeente?) waarbij mensen iemand elke zoveel tijd over de vloer krijgen om mee te eten, dat zou ook wat moeten helpen tegen eenzaamheid. Daarnaast inderdaad vrijwilligerswerk, daar heeft men er hopelijk oog voor dat hij niet al te belastbaar is. 

En vanuit de Wmo naar een dagbesteding? Hier in de buurt is bv een zorgboerderij die dagbesteding geeft aan oudere mensen. Maar ook voor mensen met een beperking. Die doen bv tuinonderhoud bij een vakantiepark. De ouderen knappen meubels op.
Brengt mij op het volgende idee. Bij een kringloopwinkel helpen? Zie ik hier ook nog wel eens als dagbesteding. Misschien ook iets?

MadgeTheBadge

MadgeTheBadge

16-01-2024 om 20:56 Topicstarter

Ik merk dat het nu vooral gaat over hoe hij zijn dagen vult. Dat is ook belangrijk, zeker na zijn pensioen. Maar ik hoop eigenlijk dat ik een fijne plek kan vinden voor hem om te wonen. Ik zie een soort commune voor me, waar mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Met misschien een vorm van begeleiding. Maar volgens mij is dat in onze omgeving niet. Volgens mij wel een gat in de markt voor al die mensen die tussen wal en schip vallen. Eigenlijk niet in staat (of niet wenselijk) om alleen te wonen, maar lang niet ernstig genoeg voor een instelling. Of het nou gaat om ouderen of om mensen zoals mijn cliënt met een (verstandelijke) beperking, ik denk dat er veel mensen gelukkiger zouden worden van zo’n woonvorm…

Ik ga eens bellen met de gemeente. Hij heeft nu begeleiding vanuit de Wmo, misschien kunnen zij ook meedenken. Maar dagbesteding is dus niet wat ik (nu) voor hem zoek. Hij werkt nu nog gewoon 3,5 tot 4 dagen per week. Dat is meer iets voor als hij t.z.t. met pensioen is.

Stichting MEE schoot me nog te binnen, misschien ook een mogelijkheid.

De Zonnebloem vind ik ook een goeie. Hij is wel iemand die een maatje zou kunnen gebruiken. Nu fungeer ik als zodanig, maar als mentor ga ik eigenlijk alleen over het stukje gezondheid en zorg. Ik merk dat hij erg aan me trekt, dus blijkbaar heeft hij wel behoefte aan contacten. Ook help ik hem bij van alles waarvan ik eigenlijk vindt dat zijn begeleider via de Wmo daar een rol bij zou moeten spelen. Nieuwe telefoon, hoe gezond hij eet, nieuwe gordijnen, koffer, een nieuwe bril. Allemaal zaken die hij eigenlijk niet zelfstandig kan regelen. Officieel ben ik daar als mentor niet van, maar ja, je laat hem ook niet bungelen natuurlijk…

Zijn werkgever vind ik ook nog wel een idee, maar ik weet niet of hij dat zelf wel zo fijn vindt. Die parkeer ik vooralsnog even.

Dank tot zover. Ik kan weer even verder met mijn speurwerk. Maar meer suggesties zijn natuurlijk nog steeds welkom!

Hij woont nu ook zelfstandig? Waarom zou dat na zijn pensioen niet meer kunnen? Voor dagbesteding zou ik ook kijken naar wat er mogelijk is vanuit de WMO.

MadgeTheBadge

MadgeTheBadge

16-01-2024 om 22:08 Topicstarter

Daglichtlamp schreef op 16-01-2024 om 21:00:

Hij woont nu ook zelfstandig? Waarom zou dat na zijn pensioen niet meer kunnen? Voor dagbesteding zou ik ook kijken naar wat er mogelijk is vanuit de WMO.

Hij kan het wel, maar het is (lijkt mij) zo eenzaam voor hem dan. Hij heeft geen contact met zijn buren, er is zelfs niemand die een sleutel van zijn huis heeft voor noodgevallen. Dat is nu nog geen ramp omdat hij zijn werk en zijn sport heeft, maar dat werk gaat dus over een jaar of 2 ophouden. Dan zou een woonomgeving waar hij wel aanspraak heeft zoveel fijner voor hem zijn…

Maar ik ga maar eens beginnen met pogingen om zijn sociale netwerk uit te breiden. 

In mijn woonplaats is een verpleeghuis met daar omheen zorgappartementen (via de woningbouwvereniging) en huurstudio’s (via de zorginstelling) voor zelfstandig wonende mensen. Volgens mij zijn dat wel vooral nog een stuk oudere mensen dan jouw meneer. Maar misschien is er ook zoiets voor die doelgroep? Bijvoorbeeld op het terrein van een instelling waar mensen met een verstandelijke beperking zorg krijgen? 

Vreemd dat de instelling die meneer begeleidt zo weinig ideeën heeft. Misschien een vergelijkbare instelling in dezelfde regio bellen? 

ik zou MEE in zijn woonplaats contacten en vragen of ze kunnen meedenken. Die kennen de sociale kaart voor mensen met een beperking goed en hebben zelf ook allerlei aanbod (geen wonen trouwens, maar bv wel clientondersteuners die kunnen helpen met uitzoeken van mogelijkheden en aanvragen van financiering daarvoor).
Heel handig van je trouwens om nu al wat voor te gaan sorteren op de veranderingen die er over een jaar of twee aankomen voor deze meneer. Zo is er -hopelijk- voldoende tijd om eea in gang te zetten... succes net de zoektocht!

Is langer doorwerken een optie? Vrijwilligerswerk? Iets van een buurthuis waar ze dingen organiseren als kaarten, bingo, repair café? Koffie schenken in het verzorgingstehuis? Ergens de tuin doen?
Om te wonen zou ik niet direct weten waarom dat moet veranderen als hij met pensioen gaat. De meeste mensen van die leeftijd wonen nog zelfstandig, soms met wat ondersteuning voor de huishouding. 
Instellingen zijn vaak gericht op zorgbehoefte, niet op sociaal contact. De mensen die daar wonen, zitten daar omdat ze veel zorg nodig hebben en niet voor de gezelligheid. Neemt niet weg dat die er niet kan zijn, maar dat is niet het hoofddoel en de reden van indicatie. 
Als hij met pensioen gaat, mist hij de contacten van werk. Die zijn op te vangen met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een hobby/sport.

ik ben ambulant werker voor mensen met lvb ik reageer morgen even uitgebreid.

Wat vindt deze meneer hier eigenlijk zelf van? Dat hij ergens anders dan in zijn vertrouwde omgeving zou moeten gaan wonen?
Bij het vrijwilligerswerk waar ik werk is een vergelijkbaar geval. Deze persoon is 67, eenvoudig van geest,  woont nu alleen in zijn ouderlijk huis en na zijn pensioen van eenvoudig werk is hij bij ons vrijwilligerswerk komen doen. Voor de contacten en het gevoel wat nuttigs te doen. De huishoudelijke hulp geeft wat aanspraak thuis en houdt oogje in het zeil. 
Ik denk dat hij erg verdrietig zou worden als hij zijn vertrouwde omgeving zou moeten verlaten.

Ik ben zelf werkzaam binnen de lvb doelgroep maar dan met een gedragscomponent binnen de wlz. Er is inderdaad een beetje een gat tussen begeleiding vanuit de WMO en de WLZ. Heb je wel eens gedacht aan het maatjesproject? Ik weet niet of dosis bij jou in de buurt zit,  maar die zijn vrijwilligers die "leuke dingen" met mensen doen die dit nodig hebben. En anders kan hij natuurlijk altijd naar een reguliere 55+ woning ( bejaardenflat) daar is ook vaker wat meer sociale interactie  

als de client wmo indicatie heeft krijgt hij niet snel een wlz indicatie. Dat gat is mega groot. Eigenlijk vallen wmo clienten vaak buiten de boot. Dat is soms heel sneu en vervelend.

verhuizen naar een andere woning zou dus inderdaad dan alleen kunnen door te gaan wonen op een seniorenwoning via de woningbouw, de vraag is of dat hij dat wil…

je zal het inderdaad meer moeten zoeken in: maatje via handje helpen, hobby’s zoeken/uitbreiden, dagschema maken zodat er voor elke dag invulling is, vrijwilligerswerk, samen met hem gaan koken, koken met nieuwe contacten enz. 
Goed kijken welke projecten de gemeente biedt en welke organisaties er zijn voor eenzamere mensen. 
Meer zal erg lastig zijn ben ik bang. Zo zijn er erg veel mensen die eenzaam zijn, of tussen wal en schip vallen. Vandaag nog meegemaakt, schrijnend soms…

MadgeTheBadge

MadgeTheBadge

18-01-2024 om 12:38 Topicstarter

Dank voor al jullie input! Hier kan ik wel wat mee. Anders wonen lijkt dus niet te gaan lukken. Jammer, maar helder dat ik dan ik beter mijn energie kan steken in het regelen van een iets groter sociaal netwerk/vangnet voor en met hem.
Huishoudelijke hulp heeft hij niet, dat is een van de dingen waar ik mee bezig ben te regelen. Ook inderdaad vanwege de aanspraak en het oogje in het zeil. Maar ja, dat kost ook flink wat, zeker voor iemand met zijn inkomen.
Genoeg te doen, dus!

yasmijn27 schreef op 17-01-2024 om 15:55:

Wat vindt deze meneer hier eigenlijk zelf van?

Dit ja!?


Ik lees alleen wat jij denkt/vindt/verwacht en hem gunt, maar lees nergens hoe deze man er zelf over denkt of wat HIJ wilt? Allemaal heel lief gedacht van jou, daar niet van, maar je vult nogal wat in voor een ander. 

Misschien is hij gewoon heel tevreden met hetgeen hij nu in zijn leven heeft en wil hij helemaal niet verhuizen? Geeft zijn huidige huisinrichting hem juist een vertrouwd gevoel van ‘thuis’ al is het voor een ander oubollig en gedateerd. Vindt hij het prima om ‘s avonds lekker voor de buis te zitten naast zijn vaste activiteiten die hij nu heeft (sport en hobby/toernooi).

Hij is licht verstandelijk beperkt, niet achterlijk of wilsonbekwaam. Niet iedereen heeft een rijk gevuld sociaal leven nodig om gelukkig of tevreden te zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.