Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Dubio

Dubio

03-02-2009 om 11:43

Hoe neem ik een besluit?

Goedendag allemaal,

De titel (en naam) zegt het al: ik moet een belangrijk besluit nemen en weet niet hoe ik dat moet doen. Beide opties hebben voor- en nadelen eb ik vind bij beide opties leuke dingen en nare dingen. Niks doen is ook een keuze en is eigenlijk een van de twee opties. Ik besef dat het eigenlijke probleem niet de opties zijn, maar ikzelf, nl. ik weet niet precies wat ik nou wil. Of liever gezegd, misschien wil ik wel "the best of both worlds".

Ik maal en maal en ik kom er niet uit. Hebben jullie ooit wel eens in zo´n situatie gezeten en wat (en waarom) hebben jullie toen gedaan?

Ik hoop op reacties.

Dubio

Rembrand

Rembrand

03-02-2009 om 11:51

Gevoel.

Wat zegt je gevoel ?
M.

angel3

angel3

03-02-2009 om 12:13

Hulpmiddel

vaak is het probleem dat je niet goed weet wat je voelt. Een hulpmiddel kan zijn om een muntje te gooien. Optie a is kop en optie b is munt. Je gooit en je kijkt wat er met je reactie gebeurt als je de uitkomst ziet. Opluchting? blijdschap? verwarring?
Is een hulpmiddel om te ervaren wat je gevoel zegt :)
Sterkte ermee

Opschrijven

Dat wil wel eens helpen om het overzichtelijk te krijgen. En eventueel jezelf een limiet stellen vóór wanneer je een besluit moet hebben genomen van jezelf. Van tevoren stellen dat als je niet binnen die limiet hebt besloten, het automatisch die ene optie wordt. Dit werkt natuurlijk alleen als je de discipline hebt om je daar ook aan te houden ;-)

Tinus_p

Tinus_p

03-02-2009 om 12:19

Ga fietsen

Als je al tijdje bewust hebt gedacht, overwogen, en gekauwd (inclusief de tips van Genista), en je komt er niet zo goed uit, is het tijd om te stoppen met bewust nadenken en bv een stuk te gaan fietsen, wandelen, ofzoiets. Het is ook, zoals rembrand zegt, de manier om dan je gevoel te laten spreken.

Wilma

Wilma

03-02-2009 om 12:24

Eens met tinus

Doe een combinatie van alle tips hier. Schrijf zowiezo de voor- en nadelen op, dat verheldert al een beetje.

Dan dat muntje gooien, dat verheldert zéker. Niet te lang nadenken over wat je als eerste voelde, het éérste gevoel (teleurstelling, opluchting) is wat telt.

En dan ga je fietsen en weet ik wat en laat je 't los. Hoelang heb je nog tijd om de beslissing te nemen ??

Groetjes en sterkte met je keuze,
Wilma

Mamvantwee

Mamvantwee

03-02-2009 om 13:24

Artikelen - onderbewuste

Lees dit eens:
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/27028202/

En geef je onderbewuste de opdracht om bijvoorbeeld zondag het antwoord te geven.

De kunst is ook om daarna niet meer te gaan twijfelen: de beslissing is dan genomen.

succes.

liora

liora

03-02-2009 om 14:01

Opties

Hoi,

Wat helpt is je in ieder geval bedenken dat welk besluit je ook neemt, je altijd een dubbel gevoel zult hebben. Er komt niet ineens een antwoord of doorslaggevende factor.

Zelf heb ik jaren gedubt over wel of niet een tweede kind, en niks hielp. Als ik voor- en nadelen opschreef of ging fietsen, het bracht me niet tot een besluit. Het enige dat hielp was de tijd. Op een gegeven moment had ik zo vaak besloten het niet te doen, om dan daarna toch weer die wens te voelen, dat ik het maar heb 'gedaan'. En sinds ik zwanger ben van de tweede is de twijfel, gek genoeg, helemaal weg.

Ik herken wel dat niks doen een van de beslissingen is, en daar heb je pech mee, omdat je dat andere altijd blijft willen. Maar misschien is dat bij jou niet het geval.

Liora

Tja

onderscheid maken tussen 'wat is het beste voor jou' en 'wat voelt het beste' ?

Is dat het probleem in je keuze ?

Oh en

indd als je niet kan kiezen dan kies je er voor om niet te kiezen. Verder heeft ieder mens recht om elk moment van gedachten te veranderen aangezien het leven geen statisch iets is.

Dubio

Dubio

04-02-2009 om 13:36

Allemaal bedankt..

..voor de reacties. Fietsen is heerlijk en ik kan dan inderdaad de zinnen wat verzetten. Alleen helpt het me niet om daarna "fris" tegen de zaken aan te kijken. Ik ga daarna weer gewoon verder met malen... Het liefst kom ik op een punt dat ik gedwongen word om voor een van de opties te kiezen... dat ik niet anders kán, als het ware.
Misschien is het nog het beste om juist mijn gevoel niet mee te laten stemmen... ik heb nl. het gevoel dat precies mijn gevoelens me in de weg staan om een goeie beslissing te nemen. Gevoelens zijn zo verraderlijk, is mijn ervaring. Maar ja, hoe doe je dat, je gevoelens uitschakelen?

In ieder geval veel dank voor jullie inbreng.

(Nog steeds in) dubio

angel3

angel3

04-02-2009 om 21:53

Dubio

ik denk dat je 'gevoelens' en 'emoties' met elkaar verward. Je gevoelens moet je zien als je intuitie. Je onderbuik gevoel, je basis vertrouwen, het 'weten'. Emoties komen daarover heen en kunnen maken dat je verward bent. Van puur een rationele beslissing is nog nooit iemand beter geworden maar het kan inderdaad wel meehelpen om je emoties (dingen als: verliefdheid, angst etc) niet de boventoon te laten voeren, dat is meestal niet verstandig :)

Dus neem het besluit dat je even niks besluit en laat het los. Geef je onderbewuste de kans het werk te laten doen. En dan ineens onder de douchte: 'weet'! je het gewoon. Ineens weet je wat je moet doen en ondanks alle moeilijke emoties die daarbij meteen ongetwijfeld komen 'weet' je dat het goed is. Wat niet betekent dat het daarna makkelijk wordt. Maar het feit dat je het 'weet' bij jezelf zal je kracht geven om te doen wat je te doen staat, wat het dan ook maar is.
Succes

Dubio

Dubio

05-02-2009 om 11:37

Angel3

Ja, daar zeg je wat... Het zijn inderdaad meer de emoties die me verwarren, terwijl de gevoelens veel "vertrouwder" zijn. Hier kan ik wat mee. Ik laat het inderdaad even los en kijk wat dat oplevert. Hartelijk bedankt!

Dubio

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.