Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

huizenzoeker

huizenzoeker

06-07-2012 om 22:06

Hoelang duurt huizenkoop

dag allemaal.

eind van het jaar gaan wij verhuizen, terug naar Nederland. We zijn er vrij zeker van een huis te willen kopen. Nu vraag ik me af, wanneer het zin heeft serieus op een huis af te gaan - hoeveel tijd kost het doorgaans om alle ste regelen en vanaf wanneer betaal je dan hypotheek? Ik begrijp dat dat afhnakelijks is van vele factoren, maar toch: heeft het 5 a 6 maanden voor de verhuisdatum nut om een huis te gaan bezichtigen bijvoorbeeld?
Lastig is, dat wij voor die tijd maar 2x een week in NL zijn Natuurlijk gaat een van ons extra terug als er dingen geregeld moeten worden tzt.
Iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt!

Jaymza

Jaymza

06-07-2012 om 22:19

Zeker!

Vaak bezichtig je een aantal huizen voor je een geschikte vind. Tussen besluit tot koop en de daadwerkelijke sleuteloverdracht zitten vaak een paar maanden ivm alle gegevens die bijelkaar gezocht ingeleverd en beoordeeld moeten worden. Tenzij jegeen hypotheek nodig hebt, dan kan het sneller. En dan moet je misschien nog eea opknappen aan de woning voor je erin kunt.

Jaymza

Tinus_p

Tinus_p

06-07-2012 om 23:07

Lastig

"Nu vraag ik me af, wanneer het zin heeft serieus op een huis af te gaan - hoeveel tijd kost het doorgaans om alle ste regelen en vanaf wanneer betaal je dan hypotheek?"
Nouja, je betaalt natuurlijk vanaf het moment dat je hebt gekocht :-)
En kopen kan snel, vanaf 'voorlopig koopcontract' tot de notaris kan in een week of 4.
Maar het echte probleem is, dat de NL woningmarkt op zn gat ligt, dat de huizen meestal te duur worden aangeboden (en kan dus vaak aardig wat van de prijs af, maar er moet ook veel vanaf), en dat een hypotheeklening krijgen op dit moment behoorlijk lastig is. Dat maakt het heel onverstandig om vanuit het buitenland te proberen een huis te kopen.

Vic

Vic

06-07-2012 om 23:20

Niet zo snel

"En kopen kan snel, vanaf 'voorlopig koopcontract' tot de notaris kan in een week of 4."
Dat is helaas niet (altijd) het geval. Je zou denken dat nu de huizenmarkt op zijn gat ligt, de banken blij zijn met een klant en snel voor je aan het werk gaan. Niets is minder waar. Eigenlijk willen ze helemaal geen klanten en ze doen er in de regel minimaal 6 weken over om te bedenken of ze je wel betrouwbaar en kredietwaardig genoeg vinden om een offerte uit te brengen.

amk

amk

06-07-2012 om 23:24

de verkopende partij moet vaak nog een ander huis kopen omdat ze wachten met het kopen van een huis tot dat het eigen huis verkocht is.
Meestal krijg je dan iets van een beding dat zes weken na hun overdracht jullie overdracht gaat plaats vinden met een max periode van 6 maanden of zo. Dan weet je soms heel lang niet wanneer jou overdracht gaat zijn.

huizenzoeker

huizenzoeker

07-07-2012 om 00:10

Tinus

..we zijn al wel bij de hypotheker langsgeweest en zijn er vrij zeker van dat we wel een hypotheek zullen krijgen. maar daar ging deze vraag niet over :)

Het kan dus snel gaan.

huizenzoeker

huizenzoeker

07-07-2012 om 00:15

Vic en amk

Als een huis nog bewoond is en de bewoners zelf nog een huis moeten zoeken, dat is wel een goede opmerking. Daar is natuurlijk vrij makkelik navraag over te doen - zeker omdat de meeste verkopers blij zullen zijn als ze hun huis uberhaupt kwijtraken.

Wij kijken ook veel naar ex-sociale woningbouw woningen. Die staan dus al leeg en *lijken* snel beschikbaar.

Maar als ik er binnenkort ben, is het dus niet zo gek om wat bezichtigingen te plannen en te informeren over huizen die ons echt interesseren.

2 maanden dubbele lasten betalen gaat nog wel lukken [dat is wrs niet lang, relatief gezien. Een beetje kamperen in een huis waar nog wat gebeuren moet, is ook niet erg [al zal het even slikken zijn om in een grijs-zwart-witte barokbehang-kamer te slapen haha].

Bedankt voor de reacties so far!

Vuurtoren

Vuurtoren

07-07-2012 om 10:50

Zelfde dilemma gehad

Wij hebben hetzelfde dilemma gehad. Vorig jaar rond deze tijd wisten we dat we in oktober naar Nederland zouden terugkeren en wilden een huis kopen. We zijn in juli een week naar Nederland gekomen om huizen te kijken en in augustus. We dachten dat het niet lastig zou zijn, maar dat valt tegen. Je ziet huizen op funda, denkt dat het leuk is maar aangekomen blijkt er toch het een en ander aan de hand te zijn. En dan de prijzen, men wil hier toch nog teveel geld zien en dat waren wij niet bereid te betalen. Je koopt tijdens een recessie en dan moet je flink kunnen onderhandelen. Vinden wij dan.

Uiteindelijk hebben we in de vrije sector een woning gehuurd en zijn van daaruit rustig gaan zoeken, we hebbennog heel veel huizen gezien en ook 2 x een bod gedaan. Uiteindelijk kwamen we daar niet uit. Toen zagen we ons droomhuis, een opknapper. We hebben goed en onder tijdsdruk kunnen onderhandelen en zijn erg tevreden over de prijs. Nu, na drie maanden is het bijna klaar en gaan we bijna verhuizen.

Wat zijn we blij dat we niet vanuit het buitenland toen een overhaaste beslissing hebben genomen. Wat zijn we blij dat we de tijd hebben genomen buurt te leren kennen. Ik fiets regelmatig langs de huizen die het hadden kunnen worden en gelukkig wonen we daar niet!

Ja, het kost geld en tijd, we moeten een keer extra verhuizen maar dat heb ik er voor over.

Overigens, een hypotheek krijgen was zo makkelijk nog niet. Wij hebben een zeer goed en stabiel inkomen. We hebben veel spaargeld wat allemaal in het huis ging. Het risico voor de bank is erg laag. De hypotheker zei dat het geen enkel probleem zou zijn een hypotheek te krijgen. Net zoals jij zegt. Uiteindelijk waren er maar 2 banken bereid ons een hyptoheek te verstrekken, en het heeft best lang geduurd voor alles rond was. We hadden dat absoluut niet vanuit het buitenland kunnen regelen.

Nee, ik zou het niet doen. Huur eerst iets. In de vrije sector is best wat te regelen. Er staat dat ze minimaal 12 maanden huurders willen hebben maar als je belt zijn ze vaak maar wat blij als ze een paar maanden een huurder hebben. sommige makelaars willen een maand courtage, dat hebben we geweigerd. We hebben een schappelijk bedrag betaald. Op funda staat genoeg.

Vuurtoren

Vuurtoren

Vuurtoren

07-07-2012 om 13:54

Tijdsdruk

onder tijdsdruk moet zijn zonder tijdsdruk. Dat was nou juist het belangrijke van mijn betoog :-)

huizenzoeker

huizenzoeker

07-07-2012 om 14:13

Vuurtoren

Ha, en ii dacht dat het juit door de tijdsdruk goed ondehandelen was, imdat de andere partij er vanaf wilde :)

Je verhaal zet me wel aan het denken. Natuurlijk willen we er optimistisch instappen maar realisme is ook belangrijk.. Dus wie weet toch eerst maar een huurwoning zoeken, in een buurt die we zien zitten..
Extra verhuizen is niet ideaal maar ja, het hoort erbij. Zolang de kinderen op 1 school kunnen blijven, zou ik al heel blij zijn.

Bedankt iig!

Mover

Mover

07-07-2012 om 20:48

Tijdsdruk

Volgens mij kan je alleen maar profiteren van de tijdsdruk (lees minder betalen) als mensen al een tweede huis hebben gekocht, en dit huis dus al leegstaat. Dan kan je er nl direct in. Dan willen de verkopers zsm een deal sluiten en van hun dubbele lasten af. In alle andere gevallen staan er wel veel huizen te koop, maar als de verkopers dan de overdracht willen doen op het moment dat ze zelf een ander huis hebben gekocht, dan kan je soms nog wel een half jaar moeten wachten.
Ander tijdrovend puntje van aandacht dan hypotheek is een evt aankoopkeuring. Ook altijd verstandig.
Twee keer verhuizen is niet ideaal. Een niet ideaal huis kopen in een verkeerde buurt is nog minder ideaal.
Welk deel van ons land zoek je iets?
Succes met kiezen en beslissen.

Eerst huren

Ik begon aan dit draadje en dacht 'kunnen ze niet beter eerst huren?' en lees nu dat Vuurtoren dat ook aanraadt - en die heeft ervaring.

Als je te snel een huis koopt en het bevalt niet dan spring je er met vet verlies uit, omdat je dan, zelfs als je tegen of iets boven de door jou betaalde prijs verkoopt, die kosten koper niet terugverdient.

Twee keer verhuizen is geen lolletje, maar ik denk dat dat toch echt beter is dan onder te grote druk een huis kopen. Bovendien: als je huurt heb je ook meer tijd om de gewenste buurt uit te zoeken. Het is toch wel handiger als je een buurt wat vaker gezien hebt en er wat ervaringen over hebt kunnen horen.

Sterkte met het hele gedoe

Temet

huizenzoeker

huizenzoeker

08-07-2012 om 00:29

Dank

.. We gaan naar de grote stad.. Ik heb al eens eerder tips gevraagd onder andere nick en dat was al heel nuttig - en ik zal daar ook updaten als er knopen gaan worden doorgehakt..

Grappig genoeg heb ik onlangs viavia een heel enthousiast verhaal over stadsdeel Noord gehoord, van iemand die een beetje 'zoals wij' zijn, zogezegd. Ik kan er nu zelfs nog op een school gaan kijken en de kinders staan al op hun aanmeldlijst. Een goed gevoel, maar vooral fijn om eens goed te gaa mn rondfietsen en kijken, want man wil liever echt tds qonen. En dus wrs op een etage en mij trekt het 'uit het hekje en spelen maar'- principe wel..

We zien veel ex-woningbouw-woningen en ik ben wel benieuwd of de verkoop daarvan extra snel gaat. (die staan leeg en er worden keukens en gratis maanden enz bij beloofd..)
Heb er al wel 1 raar verhaal over gehoord: er kon sowieso niet onder vraagprijs worden geboden en na zijn bod kreeg die persoon een mail dat er nog een bieder was en dat ze beide een blind hoger bod moesten uitbrengen. De hoogste bieder kreeg het dan.. Dat deed hij niet en hij kreeg het toch voor de vraagprijs. Krijg je toch het idee dat die andere bieder niet bestond..?!
Hopelijk was dat een uitzondering..

En stel nu dat we een aankoopmakelaar in de arm nemen? Of duurt het dan alleen maar langer?

Hoedanook, we zijn afgelopen 2 jaar al 4x verhuisd en ik ben er van kinds af aan al heel goed in :) dus daar stress ik niet zo over. Ik wil
vooral geen verandering van school - dat wordt nu al een grote omschakeling.

Bedankt voor alle verhalen, het helpt echt on langzaam een beeld te vormen. En we hebben de tijd om erover te bakkeleien, das ook wel fijn.

Slaap lekker.

app-sent

Toke

Toke

08-07-2012 om 11:53

Wel kijken

ik zou in jouw situatie wel de weken in NL gebruiken om alle woningen die ik online interessant vond, live te gaan bekijken. En eventueel nog eens en nog eens. In zo'n moeilijke huizenmarkt heb je als koper meer te wensen dan als verkoper. Dus drie keer in een week gaan kijken bij een huis dat je echt leuk vindt? Ik kan me niet voorstellen dat een makelaar er moeite mee heeft. Gewoon doen.
Ook voor de opleverdatum geldt dat je best wat te vragen hebt. Je komt in augustus tot een akkoord en onderdeel van de voorwaarden is dat het uiterlijk per 1/12 wordt overgedragen. Dat is helemaal niet raar hoor.
Maar... Ik zou niet naar Nederland komen met de innerlijke opdracht binnen een week een huis te kopen. Want dan miskoop je je wellicht. Dus wel veel gaan kijken, zeker als je al goed voor ogen hebt in welke wijk je wilt gaan wonen. Maar geef jezelf geen deadline en zorg voor een planB: huurwoning.
Over dubbele lasten: je gaat de hypotheek pas betalen vanaf het moment van overdracht. Dus overdracht op 5 december, dan betaal je normaalgesproken pas hypotheek vanaf 1 dec. Voor die tijd staat je gereserveerde bedrag immers gewoon nog bij de bank.

Noord

Het zal in andere delen van de stad wellicht ook zo zijn, maar zeker in Noord zou ik ernstig opletten in welke wijk je wel of niet wilt belanden. Er zijn daar buurten waar je volgens mij als buitenstaander liever niet tussen zit. Op zich is Noord wel een stadsdeel met veel vierkante meters voor je geld, dus zeker het bekijken waard.

Succes met zoeken

Temet

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

09-07-2012 om 00:39

Wel kijken

Wat let je om alvast eens rond te rijden en rond te vragen in de buurt waar je je oog op hebt laten vallen? Volgens mij kan dat nooit weggegooide tijd zijn.

Verder denk ik dat juist in jouw geval een aankoopmakelaar handig kan zijn. Die kan dan alvast wat voorwerk verrichten en je in de week dat je hier bent simpelweg de highlights laten zien. En verder kan die denk ik ook prima vertellen waar je wel en waar je niet wilt wonen. En wat dat zou mogen kosten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.