Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Guinevere

Guinevere

13-11-2009 om 11:00

Ik ben niet geëmancipeerd, zegt mijn man ;-)

Gisteren maakte mijn man een interessante opmerking. Hij vond mij niet geëmancipeerd en zichzelf wel. Ik viel van mijn stoel van verbazing. Ik heb altijd voor mezelf gezorgd en mijn eigen inkomen gehad. We hebben de zorgtaken verdeeld. Wel is het zo dat hij van het klussen is en dat ik de was doe en vaker kook. Hij vond mij niet geëmancipeerd omdat ik niet boor, zaag en verf. En hij was wel geëmancipeerd omdat hij ook kookt en op kinderen let.
Wat vinden jullie, ben ik ongeëmancipeerd? En wat is jouw eigen definitie van geëmancipeerd?

Vic

Vic

13-11-2009 om 11:16

Niet geëmancipeerd

Ik vind mezelf niet overdreven geëmancipeerd. Eigenlijk denk ik nooit in dat soort termen. Ik kan alles wel, werken, voor kinderen zorgen, boren en timmeren, maar in de praktijk zoek je toch naar een eerlijke verdeling. Dus ook hier staat de man een lamp op te hangen terwijl ik het eten kook.
Ik heb het idee dat mannen zich de laatste tijd een beetje zielig vinden. In de krant staan heel veel artikelen over mannen die moeten vervrouwlijken, terwijl er van de vrouwen weinig terug komt. Ook ineens vrouwenquota in de top van bedrijven, terwijl mannen vinden dat dat helemaal niet nodig is (vrouwen mogen ook in de top, mits ze ook die 70 uur per week werken - en terecht).

Waarom

zijn vrouwen pas geemancipeerd als ze alles kunnen en doen en mannen het al als ze alleen maar in een pannetje roeren.

Mamvantwee

Mamvantwee

13-11-2009 om 11:49

Letterlijk: uit de hand

Emancipatie betekent voor mij dat je niet meer afhankelijk bent van een ander (de man, van oudsher), maar zelfstand je boontjes kunt doppen. Daarmee is niet gezegd dat iedere vrouw met een boorhamer aan de slag kan (was toevallig laatst een topic hier), maar dat je in dat geval bijvoorbeeld zelf iemand kunt regelen (en betalen) die dat voor jou doet.

Je eigen inkomen verdienen is een handige - maar niet eens noodzakelijke - stap in de emancipatie, omdat je nu eenmaal met geld veel kunt regelen. Maar als je thuis bij de kinderen bent, kun je best geëmancipeerd zijn in mijn optiek: je hebt dan een zakelijke overeenkomst met je partner die voor de euro's zorgt en jij zorgt voor de andere basisvoorwaarden in het leven. Het lastige in deze situatie is wel dat het minder zichtbaar en ook minder vanzelfsprekend is dat de niet-verdienende partner ook zelfstandig kan zijn, weer omdat je met geld ook vrijheid krijgt.

Leuke discussie trouwens. Daar kunnen we nog wel even over doorbomen.

groet, Mamvantwee

krin

krin

13-11-2009 om 12:05

Ongeëmancipeerd

vind ik het denken in vrouwenklussen en mannenwerk. Dus zelfstandige vrouwen die de hulpeloze blik paraat hebben bij lekke banden of andere quasitechnische operaties, en welopgevoede mannen die hulpeloos kijken als het om het huishouden gaat, omdat ze stiekem (willen) denken dat vrouwen daar een natuurlijk talent voor hebben (nee hoor, is gewoon een kwestie van veel doen).
Dus vanzelfsprekend ervan uitgaan dat man wel de lamp ophangt terwijl vrouw kookt, is ongeëmancipeerd. Maar samen besluiten dat man toevallig beter is in lampen ophangen en vrouw toevallig lekkerder kookt, is gewoon een mooi voorbeeld van een overleghuishouden.

Starry Night

Starry Night

13-11-2009 om 13:24

Geëmancipeerd

Dat betekent toch niet dat mannen in vrouwen moeten veranderen en vrouwen in mannen? Het heeft te maken met gelijke rechten, gelijkwaardigheid, eerlijke maatschappelijke verhoudingen.
De tijd dat je alleen feministisch kon zijn als je een tuinbroek aantrok en je haar knipte (kortom: een man imiteerde) ligt gelukkig achter ons.

reina

reina

13-11-2009 om 13:25

Tja

Mijn man vindt klussen nou eenmaal leuker dan ik en ik kan beter koken, gelukkig kan hij weer goed strijken en hou ik ok van de stevige tuinklussen, ik heb trouwens een zoon die héél goed kan koken en een schoonzoon die erg onhandig is. Heft dat elkaar allemaal een beetje op? Ik vind geëmancipeerd zijn als je je ook zonder elkaar zou kunnen redden en als je je gelijkwaardig aan elkaar voelt en bent, ook in gesprek etc. Ons inkomen is trouwens ook op hetzelfde niveau (hij heeft een eigen bedrijf en bepaalt zijn 'salaris' aan de hand van het mijne :-))

Guinevere

Guinevere

13-11-2009 om 13:50

Ik vind

Ik vind het zelf geëmancipeerd als je je niet bij je handelingen en gedachten laat drijven door het feit dat je toevallig een man of een vrouw bent. Dus dat je doet wat je wilt, en niet omdat iemand zegt dat het zo hoort omdat je een man/vrouw bent.
Dus een tbm kan net zo geëmancipeerd zijn als een tbv, wat mij betreft. En een timmervrouw kan net zo geëmancipeerd zijn als een timmerman.
Ik heb het vermoeden dat mijn man geëmancipeerd heeft verward met feministisch. Hij is kennelijk feministischer dan ik! :-)

Tja,

Guinevere zegt:'Ik vind het zelf geëmancipeerd als je je niet bij je handelingen en gedachten laat drijven door het feit dat je toevallig een man of een vrouw bent'

Zeg ik nou iets heel controversieels holbewonerigs Janine-Notendinges-achtigs (voor de oudgedienden onder ons) als ik roep dat het toch echt biologisch/genetisch bepaald is dat mannen en vrouwen gemiddeld genomen niet op dezelfde manier denken, of zich op dezelfde manier gedragen? En daar hoeven ze niet eens bij na te denken (ik ben een man, dus....vul maar in) Dat gaat gewoon vanzelf. Of ben je pas geemancipeerd als je je vreselijk je best doet je vooral probeert je typisch vrouwelijk/danwel mannelijke gedragingen of gedachten aan te passen? Of is het genoeg als je gewoon jezelf ben, maar niet doorslaat in extremistich vrouwengedrag? ('ik ben een vrouw dus ik mag geen vuilniszak buiten zetten, en zal nooit leren kaartlezen. Ik ben te slap om een kurk uit een wijnfles te rukken, en als er een man in de buurt is raak ik geen deurklink aan, zoiets)

Ingrid (met veel plezier recentelijk 'verschil mag er zijn' gelezen, van Martine Delfos)

Guinevere

Guinevere

13-11-2009 om 14:07

Verschil

Natuurlijk mag er best verschil zijn, IngridT! Maar je bent wel goed maf als je je naar het aanrecht laat verbannen omdat je een vrouw bent, of je beperkt tot boren en zagen omdat je een man bent. Erger nog: als je als vrouw niet gaat boren en zagen omdát dat voor mannen zou zijn...

*rolt van stoel*

IngridT toch, iets Janine Notendinges-achtigs, hahahahaha!

Ik chargeerde een beetje dames.

Maar soms denk ik dat het bijna verboden is om als vrouw koken leuk te vinden, of een hekel aan boren te hebben, alleen maar omdat je anders niet geemancipeerd bent....

Ingrid (die, snappen jullie hem al, dol op koken is, en het boren liever aan ega overlaat, die idd heel blij wordt van stoere apparaten met stekkers. Gelukkig zet ik ter compensatie altijd de vuilnisbakken bij de straat, en ben ik griezelig goed in kaartlezen)

Tihama

Tihama

13-11-2009 om 15:07

Ingrid

Wetend welke studie jij gedaan hebt, moet ik grinniken.

Ik mag van mijn man niet boren en zagen. Hij voelt zich dan namelijk 'evolutionair overbodig'(zegt ie).

Nu is mijn man ook erg gehecht aan OOTBE. Dus als er nieuwe stekkerapparaten komen mag ik de doos niet openen. Dat doe ik dan ook braaf niet.
Nu ik erover nadenk ben ik eigenlijk heel dociel, volgzaam, timide en bedeesd. Een soort Stepford Wife.

Tihama

Primavera

Primavera

13-11-2009 om 15:23

Een echte geëmancipeerde man ...

Een echte geëmancipeerde man kan zoeken! Zolang ze niet kunnen zoeken, in de zin van vinden wat je op dat moment wil hebben /nodig hebt, zijn mannen niet echt geëmancipeerd.
Groeten Primavera

Ach die goeie ouwe notendingestijd

zo vind je ze niet meer, uitstervend ras ;-)
Ik daarentegen, boor, timmer en schilderen als de eerste de beste EHBK-er, maar kan momenteel niet in mijn eigen levensonderhoud voorzien. Of je moet wel heel erg van droog brood en hutjes op de hei houden. Ben ik nu volgens Guineverus geemancipeerd of niet?

Starry Night

Starry Night

13-11-2009 om 18:15

Primavera

En een vrouw die iet kan zoeken, is die geëmancipeerd..........................................................................?

yelle

yelle

13-11-2009 om 18:21

Ach...

geêmancipeerd zijn heeft in de eerste plaats te maken met op je eigen benen kunnen staan,geen man nodig hebben om verder te kunnen.Als jong meisje was ik eigenlijk een beetje zielig,want thuis werd alles voor me gedaan,echt in de watten gelegd,laat ik maar zeggen...een verwend nest!
Toch toen ik huwde op mijn 21ste,ging er een totaal andere wereld voor me open,want ik mocht op eigen benen staan.Doordat mijn man een drukke job had,vaak weg was,leerde ik al vrij snel wat het was geemancipeerd zijn.Ik zocht en vond een leuke baan,zorgde voor het huishouden en de kinderen en ik was mezelf.Sorry,maar ik ben ook niet echt vertrouwd met mannentaken hoor.Een schroef indraaien en verven dat gaat nog net lukken,maar daar houdt het dan ook op.Maar,een vrouw moet helemaal geen mannenwerk kunnen om geemancipeerd te zijn,dat heeft er totaal niks mee te maken.

dc

dc

13-11-2009 om 18:40

dan is mijn man niet geemancipeerd! Ik doe hier het kluswerk in huis, want hij doet het manana....

Kiki

Kiki

13-11-2009 om 19:51

En als je nu allebei niet klust?

Ben je dan geëmancipeerd of niet?
Ik heb een hekel aan klussen en doe het pertinent niet. Mijn man kan een beetje klussen, maar veel ingewikkelder dan met een hamer moet het ook niet worden.
Trouwens hebben wij alleen maar een hamer en een schroevedraaier. Voor de rest hebben wij geen gereedschap.
Banden plakken doen wij ook allebei niet, daar hebben we een fietsenmaker voor.

Mijn man zet wel het vuil buiten, daar pas ik voor en ik laat graag en met liefde de zware koffers aan mijn man over.

Maylise

Maylise

13-11-2009 om 21:11

Geëmancipeerd

Ik denk niet in mannen of vrouwen taken maar meer in taken die ik kan doen/niet kan doen, wil doen/niet wil doen.

Ik denk wel dat de verdeling van de huishoudelijke taken bij de emancipatie een rol speelt. In het book The Women's Room van Marylin French zegt een van de personages (ik meen Val) op een gegeven moment (en ik parafraseer) I hate discussions on feminism that terminate in who does the dishes. Daar ben ik het wel mee eens. Het lijkt zo banaal en oninteressant om daar over te praten terwijl er aan het emancipatie debat zoveel interessantere aspecten zitten. Echter het is wel van belang want om nogmaal the women's room aan te halen shit and stringbeans horen er uiteindelijk bij. Iemand zal de afwas uiteindelijk moeten doen.

Dus de verdeling van de taken en wie welke taken doet en hoeveel er gebeurd is wel degelijk een teken van emancipatie. Onderzoek in Frankrijk vorig jaar gaf aan dat meer dan 65% van alle huishoudelijke taken nog door vrouwen werd gedaan. De emancipatie is nog lang niet voltooid.

Maylise

Emmawee

Emmawee

13-11-2009 om 23:30

Pannetje roeren

Ik vind de opmerking van Manda helemaal niet geweldig! Sinds wanneer is boren, zagen en verven gelijk aan "alles kunnen en doen" en koken en op de kinderen letten gelijk aan "alleen maar in een pannetje roeren"??!
Groeten, Maw.

En toch...

hoi

ik ben het met bovenstaande stellingen eens: emancipatie gaat niet om de klussen die je doet in huis maar meer of je zelfstandig bent, in je eigen levensonderhoud kunt voorzien.

maar... ik ben een jaar geleden verhuisd naar een nieuwbouw wijk in een totaal nieuwe omgeving. En terwijl ik op het balkon met de electrische zaag de laminaatplanken stond te zagen, om ff de vloer in de slaapkamer te leggen, stonden mijn buurvrouwen bij elkaar koffie te drinken. Even bijkomen van het schoonmaken. Meer deden ze niet, alleen het schoonmaken want klussen (inclusief verven, planken ophangen, ...) dat is voor mannen. En ja, zij hebben allemaal ook een baan om voor zichzelf te kunnen zorgen: schoonheidsspecialiste, masseuse, verpleegster enzovoort.
ik vond ze niet ge-emancipeerd terwijl ze volgens bovenstaande definitie het wel zijn. Voor mijn idee heeft het dan toch ook wel te maken met in hoeverre je in staat bent om zelf de benodigde klussen te kunnen doen die in een huishouden nodig zijn. Met de nadruk op kunnen.

Gruffalo

bibi63

bibi63

14-11-2009 om 15:41

En dan ga je scheiden als man

en je kind (wonend bij moeder) gaat studeren. Weet je wat er dan gebeurt? Dan krijgen beide ouders een formulier om het inkomen in te vullen om te bepalen of kind recht heeft op een beurs. So far so good. Maar vervolgens krijgt kind een bericht dat ze niet de gehele aanvullende beurs krijgt i.v.m. het inkomen van vader (terwijl moeder dus ook een 4-daagse baan heeft). Ook vader krijgt een bericht dat n.a.v. zijn! inkomen, kind gekort wordt op de beurs. Navraag bij het IBG: ja, dat klopt, want vader is hoofdverantwoordelijke. Dus ben je het er niet mee eens, dan moet je dat dan maar met de moeder regelen........ Navraag bij het Ministerie: het klopt wat het IBG zegt.
Ik viel van m'n stoel! Lang leve de inbreng van de overheid.
Gr. Bibi

Guinevere

Guinevere

14-11-2009 om 16:10

Bibi

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh! Wat een halve garen.

Starry Night

Starry Night

15-11-2009 om 10:06

Emmawee

Ik neem aan dat Manda bedoelde dat mannen vinden dat ze al heel goed bezig zijn als ze in dat pannetje staan te roern. Omdat ze de rest niet zo opmerken;-)?

Emmawee

Emmawee

15-11-2009 om 10:47

Starry

"Ik neem aan dat Manda bedoelde dat mannen vinden dat ze al heel goed bezig zijn als ze in dat pannetje staan te roern. Omdat ze de rest niet zo opmerken;-)?"
Dat snap ik. En daarom vind ik het dus geen geweldige opmerking. En zeker niet geëmancipeerd! ;-)! Meer een soort vrouwengezeur.
Groeten, Maw.

Balletmama76

Balletmama76

15-11-2009 om 12:21

Manlief is een mutant...;-)

Vroeger bleef hij altijd verre van de keuken, maar heeft een nieuwe hobby: Koken!
En verdorrie, hij kan het beter dan ik en heeft er ook nog plezier aan ook! Zit urenlang met de perfecte kruidenmix voor de carbonades te experimentieren en heeft de keuken compleet ingepikkt, inklusief onzere 5-pits-fornuis (die hij eerst overbodige luxe vond, maar nu is hij er hartslikke blij mee, op elke pit een pannetje of potje, leuk joh!). Hij kookt nu elke avond. Hooguit, als ik een van mijn weinige specialiteiten maak, mag ik erbij.

Ik ben er blij mee, want koken is mijn hobby niet.

De was doe ik het liefste zelfst - heb er een heel erg gestoord systeem mee en ben overtuigt, dat mijn kleren ruiniert zijn, als ze een keer met het foute wasmiddel gewassen worden...;-)

Ik kan banden vervangen en olie peilen en over 2 weken gaan we een offroad-cursus volgen.

Computerproblemen ben ik meestal voor, omdat ik er meer geduld in heb.

Maar geëmancipeert of niet? Ik weiger me, in deze termen te denken. Ik doe dingen niet, om geemancipeert te zijn, maar omdat ik er plezier in heb.

Net zo als mijn baan - ik ben postbezorger en bij ons is echt mannenoverschoot, het is lichaamelijk gezien soms best zwaar en bij elk weer buiten te zijn is ook niet altijd even leuk, maar daar heb je waterproof mascara en anti-frizz haarspray voor, toch? En het is erg goed voor de lijn en bespaart mij de sportschool.

Katja

Katja

15-11-2009 om 16:11

Ik vind mezelf ultiem geemancipeerd...

.. want ik ben alleen geemancipeerd als het mij uitkomt. Dat is toch het toppunt van geemancipeerd zijn?
;-)))

Katja

Tirza G.

Tirza G.

15-11-2009 om 23:32

Kokende man

Het vervelende van kokende mannen vind ik dan weer (ik hou het zeuren een beetje in stand dames) dat ze vooral léuke dingen staan te koken. Die staan een beetje crea te kokkerellen met een lollig schort voor. Maar gewoon AGV: dát is te saai en te suf.
De hele keuken bezetten en álle pannen etc. gebruiken: dát associeer ik met kokende mannen. Erg he.

Tirza

Carmen

Carmen

15-11-2009 om 23:33

Nee katja

Dan ben je Oostindisch geëmancipeerd!

Carmen.

Carmen

Carmen

15-11-2009 om 23:38

Tirza

Agv IS ook suf! Dat noem ik eten klaarmaken en geen koken. En je omschrijft mij en mijn keuken :-) Jij klinkt als een huisvrouw die helaas ook moet koken, terwijl ik mezelf beschouw als een kok :-) En nee, dat ben ik in het dagelijks leven niet.

Carmen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.