Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Nasha 1st

Nasha 1st

01-12-2009 om 22:39

Inburgeren en wilhelmus leren

Inburgeraars moeten Wilhelmus leren
Gepubliceerd: vandaag 16:38

Het Wilhelmus maakt voortaan onderdeel uit van de inburgeringscursus. De Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie hiertoe die was ingediend door de SGP en het CDA.

De indieners zijn van mening dat kennis van de nationale hymne bij de inburgering een 'vanzelfsprekend element' vormt, waardoor de integratie van migranten in Nederland kan worden versterkt.

De maatregel betekent overigens niet dat allochtonen alle vijftien coupletten van het volkslied hoeven te kennen, zei Kees van der Staaij (SGP) toen hij de motie indiende. "Daar zullen vrijwel alle autochtonen ook niet aan kunnen voldoen. Maar het Wilhelmus dient wel aandacht te krijgen", aldus de oranjegezinde SGP'er.

Nasha 1st

Nasha 1st

01-12-2009 om 22:41

En wie kent hier het wilhelmus? niet googlen!

en dan met name de niet-in-te-burgeren-nederlanders? Mij valt namelijk op dat zelfs nederlanders hun eigen volkslied niet kennen, wat er bij mijn nog "ingeramd" is op school! Ik ken de 2 coupletten die altijd gezongen worden dus, maar wie nog meer hier?

Nou, tot hoever komen we en niet gaan googlen he?

Wilhelmus van Nassauwe....wie gaat verder

Guinevere

Guinevere

01-12-2009 om 22:47

Gelukkig maar zeg!

Nou, ik kom zelf niet verder dan de eerste paar regels vrees ik. Wilhelmus vahahan Nassaue, ben ik van duitschen bloed, Den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. En dan iets met prinsen en onverveerd. Next!

(overigens is het heel fijn dat dit op het programma komt, dan weet er straks tenminste nog íemand hoe het moet, haha).

Jesse_1

Jesse_1

01-12-2009 om 22:48

Ik ken het 1e en het .....e couplet ("Mijn schild..."). Niet ingeramd op school, maar gewoon een afwijking denk ik. Iets teveel typewerk voor hier ;-).
Ik denk wel dat er meer Nederlanders zijn die het Volkslied kennen sinds het iets meer is gaan leven bij voetbalwedstrijden (?).
Jesse

dc

dc

02-12-2009 om 00:01

effe denken

Wilhelmus van Nassaue ben ik van Deutschen bloet, mijn vaderland getrouwe, ben ik tot aan den doet.

Een prinse van Oranje ben ik vrij onverveerd.
De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

Verder kom ik niet. Wel eens op school doorgenomen, dus ik heb een vaag idee waar het over gaat. Maar hoe ga je dat duitse en spaanse in hemelsnaam uitleggen??

Ik denk dat je verder komt met wat leuke voetballiedjes. Veel ingeburgerder : "hop hulland hop"!

reina

reina

02-12-2009 om 07:09

Ja, ik ken 2 coupletten, meer niet, maar ws meer dan veel andere Nederlanders :-)

Ook 2 coupletten

Ik ken er ook 2, zat je bij mij in de klas Nasha? In de 3de hadden wij een invaljuf en die wist niks beters dus dan er bij ons het Wilhelmus in te 'rammen' (bij fouten sloeg ze hard met de aanwijsstok op de tafel zodat je je een hoedje schrok, we moesten het 1 voor 1 zingen, solo, was al gepensioneerde juf, die bij gebrek aan beter van 'stal' werd gehaald...). Ik was zo bang van die juf en voor mijn solopartij van het Wilhelmus dat ik nu nog 2 coupletten foutloos uit het hoofd ken. Ik herinner mij ook dat mijn moeder verschillende keren op school is wezen klagen omdat ze het belachelijke methodem vondt.Maar nooit komt een programma van t.v. mij vragen om het te zingen...
groeten albana

Ik ken ook inderdaad de 2 "standaard" coupletten.
Het is er niet ingeramd vroeger, wel gewoon geleerd op school. Op de middelbare school hadden we een leraar Nederlands die leerlingen bij wijze van straf het HELE wilhelmus op liet schrijven, maar dat heb ik nooit hoeven doen. Als ik nou vervelender geweest was had ik misschien wel alle coupletten gekend ;-)

Oh jee.....

Daar krijg je nieuwe Nederlanders van die heel raar Nederlands praten.
Koninginnedag vieren ze voortaan in Spanje ;-)
Groet,
Miriam Lavell

Puck2

Puck2

02-12-2009 om 09:33

Ook 2

Ook op school geleerd, de 2 standaardcoupletten 1 en 6???

Bellefleur

Bellefleur

02-12-2009 om 10:16

Het is niet duits!

Maar Dietsch. En dat heeft weinig met Duitsland te maken.
Ik ken ook twee coupletten uit met hoofd.
Enne, wisten jullie dat het Wilhelmus een acrostichon is?

Nasha 1st

Nasha 1st

02-12-2009 om 10:30

Dietsch-duits

Ik eb inderdaad ooit geleerd dat het Duitschen bloed waar wij over zingen niks met Duitsland te maken heeft.

Bellefleur, ik ken dat woord niet, maar ws bedoel je dat van Wilhelmus van Nassauwe elke 1e letter het begin van een couplet is? ;-) Dat wist ik namelijk...

Nasha

Ik dacht dat alle 1e letters samen Willem van Oranje vormden? Er zijn toch maar 16 coupletten? Kan ook zijn dat ik verkeerd voorgelicht ben hoor...

Hm, verkeerd dus...

Het vormt Willem van Nassov, en er zijn dus 15 coupletten. Lang leve google...

Ook 2 coupletten op school geleerd

En mijn kinderen kennen couplet 1, van het voetballen. Zij wilden namelijk wel gewoon kunnen meezingen ;-)

Flauwekul

Ik kan het Wilhelmus wel zingen maar ik zing het eigenlijk nooit.De zin: "ben ik van Duitschen bloed" kwam er bij ons thuis niet door. Mijn Joodse vader had/heeft een vreselijke hekel aan Duitsers, enkele uitzonderingen (kennissen)daargelaten.
Ik vind deze motie flauwekul. Laten ze de kostbare tijd liever besteden aan extra taalstages of eerst een nieuw volkslied schrijven.

dc

dc

02-12-2009 om 22:51

Pandia

uit je eigen link (voor de luien onder ons, lees dan vooral de tweede paragraaf):

"Een andere verklaring voor "ben ik van Duitsen bloed" verwijst naar de eerder genoemde betekenis van 'Diets' als 'volk'. De revolutie in de Nederlanden was naast een opstand tegen de Spaanse overheersing ook een opstand van het volk en lage adel tegen de hoge adel. Tegen die achtergrond betekent "Wilhelmus van Nassouwe / Ben ik van Duitsen bloed", "Ben ik van volks bloed". Daarmee zou Willem van Oranje, een man van adel, een brug slaan naar de volkse geuzen, de grondtroepen van de revolutie. (In een bijkomende interpretatie werd dan eventueel ook geen verschil gemaakt tussen de Nederlanden en het overige Duitse gebied, waar Nassouwe (Nassau) een deel van is).

Een dergelijke uitleg is om allerlei redenen bijzonder onwaarschijnlijk, met name omdat Willem van Oranje bij uitstek van hoge adel was en ook echt van Duitsen bloede, ook naar de hedendaagse betekenis van die term. De oorspronkelijke tekst van het Wilhelmus sprak over Duytschen bloed, wat gewoon 'Duits bloed' betekent. Dat dit laatste niet in een sterke tegenstelling met Diets werd gezien, en toen ook geen echt 'vreemde' connotatie had, is weer iets anders. Vermoedelijk is deze hele lezing een fraai voorbeeld van braaf-nationalistisch fabuleren. En de bijkomende grootduitse verklaring is al helemaal een staaltje van het beruchte hineininterpretieren."

tonny

tonny

02-12-2009 om 23:12

Wilhelmus

dat zingen wij bij de dodenherdenking, op koninginnedag, na afloop van de taptoe, op school als de koningin verjaart en op verzoek van (vooral) jongens in de EK/WK-tijd. Nee, ik kan niet beweren het Wilhelmus nooit te zingen.

Een nieuw volkslied vind ik onzin. Volksliederen zijn altijd een beetje (veel) anachronistisch en maf, dat hoort gewoon zo.

tonny

Haha cobi, dat neerlands bloed schoot mij ook al te binnen

Wien Neerlands bloed door d'aderen vloeit, dan zijn wij als gezin nog redelijk ingeburgerd hier. Maar als regel twee erbij komt, "van vreemde smetten vrij", dan kunnen we beter meteen emigreren ;-) Alhoewel... Als de nadruk op vreemd ligt, dan kunnen we beter vertrekken, maar als het slechts om de smet gaat, worden we vast nog wel getolereerd. Zo'n smet zijn al die vreemde bloeddruppels nou ook weer niet...

Bellefleur

Bellefleur

03-12-2009 om 09:10

Mopperen is onze hobby

Ik zou wel eens weten of volksliederen van andere landen ook maf en anachronistisch zijn. Wij nederlanders mopperen graag op ons volkslied, maar hoe is dat bij andere volkeren. Ik ben voor een OOvolkslied. Maar dan moet het wel een acrostichon zijn. ;-)

Andere volksliederen

God shave the Queen/King ;-) verheerlijkt de regerend vorst en is een half soort gebed. Mag je redelijk maf noemen.
The Star spangled banner van de VS spreekt mij niet zo aan. In een volkslied bezing ik liever wat meer dan een vlag.
Das Lied der Deutschen, mwoh, dat kan... Eigen land is het leuxt, er gaat niks boven Groningen, onze vrouwen en wijn zijn het beste ;-)
De Marseillaise vind ik vooral muzikaal wel erg leuk, maar qua tekst doet hij me teveel aan een bloederig computerspel denken. Bloederige vaandels, soldaten die echtgenoten en zonen komen vermoorden, neuh...
Land der Berge, Land am Strome is uiteraard een eerbetoon aan Oostenrijk zelf, best leuk.
Kortom, vermaak je ook eens met http://nl.wikipedia.org/wiki/Volkslied_(nationaal_symbool) waar vandaan je kunt doorklikken naar diverse volksliederen en hun vertalingen.

Frysk bloed

En dan nu in koor met degenen die het kennen:
Frysk bloed, tsjoch op! Ik moat sa noadig pisje...
It wetter stiet my oan'e knibbels ta
It moat derút, âs sil 't een daalder kostje
ik kin san hege wetterstân net ha
---
Van andere dan het Friese volkslied zijn ook vermakelijke versies te vinden. Zo vond ik van the Star spangled banner nog deze variant:
Oh say can you see
Any bedbugs on me?
If you do, pick a few,
And they look just like you!

Bellefleur

Bellefleur

03-12-2009 om 10:50

Genista!

Hoe dúrf je! Ik had als kind het lef niet om zo 'ons' volkslied te tramtearje. Ik werd voor minder gevierendeeld....

Het Gronings volkslied: doar woont de dege degelkhaid, de wille vast as stoal. Ook redelijk maf, en op z'n minst overdreven.

Bellefleur :-)

Op school hebben we het Wilhelmus, en dan met name het 6e couplet ook wel eens zodanig verbouwd dat we stevig strafwerk kregen voor onze creativiteit... Heel veel volksliederen zijn eigenlijk best wel overdreven. Mexico heeft ook al zo'n bloederig strijdtafereel, zag ik. Misschien is Spanje wel het slimst, met een tekstloze instrumentaal nationaal lied ;-)

Kaaskopje

Kaaskopje

03-12-2009 om 15:56

Collega

Een collega van mij moet examen doen voor de inburgeringscursus. Het arme mens is in gedrag zo Hollands als wat, alleen niet hier gestart en daarom moet het dus alsnog. Ik denk dat zij na de cursus en het examen beter weet hoe een Hollandse burger moet leven en wat die moet weten dan ik...

Pandia

Ik ben zelf ooit gezakt voor een online inburgeringstest.Ik zou eigenlijk uitgezet moeten worden.

Damajo

Vergeten

Ik weet van de tekst en mijn vader ook maar toch kan hij het niet uit zijn strot krijgen.Een wijziging zou op zijn plaats zijn of gewoon een Europees volkslied dan voelen meer mensen misschien verbinding.

Damajo

Nasha 1st

Nasha 1st

03-12-2009 om 21:31

Europees?

welnee, er is niks mis met ons volkslied hoor :-)

Maar ik zie inderdaad dat ook hier de kennis niet volledig is....

Vind ik wel goed

Ik ken couplet 1 en 6 wel uit mijn hoofd, wij leren de kinderen in de hogere groepen rond koninginnedag op school couplet 1, we hebben altijd een koninginnedag/spelletjesdag op de laatste dag voor de meivakantie, dan zingen we dus ook het Wilhelmus.
Ik vind het goed dat er aandacht aan besteed wordt bij de inburgeringscursus. Er staat duidelijk bij dat het niet meer is dan dat. Geen uit het hoofd leren of zo, alleen aandacht aan besteden. Ik zou als ik naar een ander land zou verhuizen, ook daar kennis willen hebben van het volkslied. Zonder hem helemaal uit het hoofd te kennen.

Gallifrey

Gallifrey

04-12-2009 om 10:28

Andere volksliederen

Met het Wilhelmus heb ik niet zoveel. Het is wel erg christelijk voor een land met zoveel atheisten.
De Star Spangled Banner vind ik juist weer prachtig, daat krijg ik iedere keer een brok van in de keel. (Dat slagveld en die vlag in het schemer van de ochtend: geweldig!).
Stom hè??

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.