Home » Forum » Jaartelling

Jaartelling

Ben jij al begonnen met seksuele opvoeding?

Of wil je weten hoe je dit kunt aanpakken? Deel jouw ervaringen hier!

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
May
Jaartelling

En nog een onder het mom van 'te veel tijd om te denken' Van de week zag ik op tv dat ergens een oud romeins schrijfplankje was gevonden dat was gedateerd op '29 na christus'. Hoe kan dat nou, wisten ze toen al christus bestond, hij leefde toen zelfs nog...

Primavera
Wat betekent gedateerd in deze context?

Een oud romeins schrijfplankje waarvan ze later hebben vastgesteld dat het ongeveer van 29 na Cristus moet zijn of waar een andere tijdsbepaling op stond of door een bepaalde gebeurtenis indirekt te berekenen op die tijd is mogelijk.
Een authentiek romeins schrijfplankje waar in die tijd 29 na Cristus is opgezet is een vervalsing. De jaartelling die de geboorte als Christus als ijkpunt neemt is pas namelijk een dikke 500 jaar (525) later geintroduceerd.
Groetjes Primavera

Temet
Romeinse telling

Volgens mij hadden de Romeinen het systeem 'in het jaar van de consuls x en y'. Die consuls zaten er maar een jaar, dus dan kan je precies dateren wanneer dat geweest moet zijn.
En nu hoop ik dat er iemand is die er meer verstand van heeft, want 29 nC was vziw al in de keizertijd, ik weet niet of ze toen ook die consuls nog hadden, eigenlijk.

Is er een classicus (m/v) in de zaal?

Groeten,

Temet

Damajo@
Misschien

..heeft de gezalfde het er zelf wel op geschreven...;)

Damajo

amk
Niet letterlijk

deze datum staat er niet letterlijk op, maar aan de hand van de gegeven datum valt dan te berekenen welke datum het is met onze telling.
Zo kun je ook de joodse en arabische dateringen naar elkaar omrekenen.

May
Het werd voorgelezen

De oudheidkundige had het plankje in zijn hand, las voor wat erop stond en zei, kijk, er staat zelfs een datum op, 29 na christus.. En dat vond ik dus heeeeeeeeel vreemd.

amk
In het persbericht

staat dat de datum bepaald kon worden. Niet dat het er letterlijk op staat.

May
Fijn

nou snap ik het tenminste, vond het toch wel intrigerend...

Primavera
Temet

Temet:"En nu hoop ik dat er iemand is die er meer verstand van heeft, want 29 nC was vziw al in de keizertijd, ik weet niet of ze toen ook die consuls nog hadden, eigenlijk."
Ja, ze hadden toen ook conculs. In het begin van de keizertijd werden die ook nog gekozen, ze regeerden alleen niet meer, maar hadden nu ook een keizer boven zich. 29 nC hadden ze Gaio Fufio Gemino en Lucio Rubellio Gemino.
groetjes Primavera

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.