Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kerst gevoel ontbreekt

Ik zit met een vraag die eigenlijk wel een beetje taboe is. Het zit namelijk zo: ik kan absoluut niet in de kerst sfeer komen. Kan ik al jaren niet hoor, mede omdat ik niet gelukkig was met m’n partner. Maar nu ben ik sinds 6 maanden vrijgezel en nòg merk ik dat ik het hele kerstfeest maar onzin vind. Ik zie werkelijk waar het nut niet in van kerstversiering, cadeautjes, avondmaal,… Maar als ik dat zomaar zeg tegen iemand die ernaar vraagt, dan stuit ik op gefronste wenkbrauwen. Ik heb 2 kinderen (12 en 16) en voor hen ‘doe ik wel mee’, want ik wil niet dat zij iets missen in hun jonge jaren. Voor hen is het nog wel belangrijk, al die poespas en cadeautjes. Bij de (Franse) familie van m’n ex gaan ze dan ook echt uitgebreid eten en zijn ze met een man of 20. Ben blij dat ik er hier niet bij hoef te zijn!
Ik vind mezelf absoluut niet zielig, mijn ouders en broer wonen in NL (ik in FR) en ik ben er onlangs nog geweest. Ik heb hier 2 vriendinnen die mij hebben aangeboden om te komen, heel aardig, maar eigenlijk heb ik geen eens zin. De mensen die ik lief heb, zie ik al vaak genoeg en samen een wijntje drinken of iets eten komt dan ook veel voor. Ik kan dan de grootste lol hebben! 
Ik schaam me bijna voor het feit dat ik geen feestelijk gevoel krijg (ook niet met Pasen of verjaardagen) want mensen kennen mij als immer opgewekt, positief en een tikkeltje maf 😜.
Ik ben gewoon benieuwd of er meerderen zijn zoals ik en of zij weerstand bieden aan de kerst clichés.


Niet echt, maar mis je zelf iets? Anders maakt het toch niets uit?

MRI

MRI

10-12-2021 om 19:26

Ik zie ook het probleem niet

Ik zie het taboe niet echt vrees ik. Ik ken meer mensen die niks hebben met kerst dan mensen die gek op kerst zijn. Wat voor taboe zie jij?

Ik ben ook niet zo dol op kerst. Wij gaan dan ook vrijwel altijd in de kerstvakantie naar een zonniger oord. Toch versieren we voordien de boel hier in huis uitbundig. Want ik wil mijn gevoel niet meegeven aan de kinderen en in deze sombere dagen fleurt het toch wat op 😊
Van enig taboe heb ik echt never nooit iets gemerkt. Dat zit echt tussen je eigen oren denk ik

Hier dagen als alle anderen.

Zwelgje

Zwelgje

10-12-2021 om 20:54 Topicstarter

Goh, is dus niet zo gek. Het zal wel liggen aan de streek waar ik woon. Hier leeft kerst heel erg, terwijl ze door het jaar heen niet zulke feestbeesten zijn. Hebben duidelijk minder gevoel voor spontane gezelligheid (ik heb 5 jaar een dorpsrestaurant gerund hier in de Charente, ik ken de mensen) maar met kerst is het bijna een wedstrijd van ´hoeveel-kun-je-besteden-aan’… 

Ik heb jaren geleden besloten om geen kerst meer te vieren. Sindsdien zijn het dagen als alle andere inderdaad, tot vreugde van het hele gezin.

dan

dan

11-12-2021 om 12:09

Ach, ik heb ook weinig met het kerstgebeuren hoor, bij mijn man idem dito. Dus geen kerstboom meer in huis, hooguit wat kleine dingetjes die we wél leuk vinden. We doen geen uitgebreid kerstdiner maar een kerstlunch met verse soep en broodjes, net zo lekker. Aan kado's bij kerst hebben we nooit gedaan, wel vroeger met sinterklaas. Wat een ander ervan vindt, dat boeit me weinig. En ook ik ben een positief iemand dus daar ligt het niet aan. 

Ik dacht vroeger altijd dat kerstmis een echt christlijk feest was maar ik had een collega die streng christlijk was/is en die had ook nooit een boom of versierselen en ze vierden het ook niet. Het werd gezien als heidens. Daar keek ik toch wel van op.

Voor echte gelovigen gaat het om Pasen. Op zich niet onlogisch, geboren worden kan iedereen, gekruisigd worden is gelukkig al lastiger en opstaan uit de dood ….

Ik houd van kerst trouwens maar ik vind dan weer geen bal aan andere dingen waar veel mensen lol in hebben. Oudejaarsavond bijvoorbeeld, en carnaval. Nou en?

Ik vind kerst wel gezellig maar ook overhyped en te zeer gericht op consumptie. 
Wij gaan altijd een dag naar mijn ouders en een dag naar mijn schoonouders. Dan is het gewoon gezellig en we eten samen uitgebreid. Maar dat kan wat mij betreft net zo goed op een andere dag. 
Een kerstboom of andere versiering hebben wij ook niet. Op de een of andere manier is er in onze woonkamer/keuken niet echt een plek waar een kerstboom handig staat (ofwel voor de tv, ofwel voor de deur van de trapkast ofwel in de keuken maar daar staat-ie ook in de weg). Daarnaast hebben mijn man en ik beide talent noch animo om zo'n ding op te zetten en te versieren. De kerstversierknutsels die dochter op school maakt hangen of zetten we wel ergens neer en dat is het. Het gaat uiteindelijk ook helemaal niet om de versiering of om uiterlijk vertoon. Het gaat om de verbinding met je naasten. 
Ook winkels die volhangen met allemaal chique kleding en hippe accessoires alsof iedereen elk jaar voor kerst nieuwe kleren koopt en alle kerstversiering nieuw aanschaft. Die consumptiegerichtheid stoort me wel een beetje.
Liturgisch gezien is advent net als de veertigdagentijd een periode van bezinning, inkeer en soberheid. Tegenwoordig is het een tijd waarin je van alle kanten cadeaus en eten en chocola krijgt toegeschoven. 

dan

dan

11-12-2021 om 15:09

MamaE schreef op 11-12-2021 om 15:02:

Ik vind kerst wel gezellig maar ook overhyped en te zeer gericht op consumptie. Het gaat uiteindelijk ook helemaal niet om de versiering of om uiterlijk vertoon. Het gaat om de verbinding met je naasten.
Ook winkels die volhangen met allemaal chique kleding en hippe accessoires alsof iedereen elk jaar voor kerst nieuwe kleren koopt en alle kerstversiering nieuw aanschaft. Die consumptiegerichtheid stoort me wel een beetje.



Dat heb ik dus ook wel een beetje, het is een en al kerst in de winkels en je hoort veel mensen bezig over kadootjes kopen en uitgebreid eten. En sinds vorig jaar wat mopperen vanwege de corona maatregelen (advies maximaal aantal gasten). Mijn schoonouders zijn overleden, mijn vader ook. Mijn moeder komt een van de dagen bij ons langs en een dag bij mijn zus. Er wordt zeker lekker gegeten maar geen lange familiediners, zo'n geweldige kok ben ik nu ook weer niet. 

dan schreef op 11-12-2021 om 15:09:

[..]

Dat heb ik dus ook wel een beetje, het is een en al kerst in de winkels en je hoort veel mensen bezig over kadootjes kopen en uitgebreid eten. En sinds vorig jaar wat mopperen vanwege de corona maatregelen (advies maximaal aantal gasten). Mijn schoonouders zijn overleden, mijn vader ook. Mijn moeder komt een van de dagen bij ons langs en een dag bij mijn zus. Er wordt zeker lekker gegeten maar geen lange familiediners, zo'n geweldige kok ben ik nu ook weer niet.

Wij kopen geen nieuwe kleren speciaal voor kerst. We trekken wel wat moois aan, maar niet overdreven en iets wat we gewoon al hebben. Cadeaus doen we ook niet aan, we hebben net sinterklaas gehad. Het hoeft niet allemaal én én én. Dat vind ik ook belangrijk om mijn kind mee te geven. En wat betreft het eten...Het is lekker, maar ook niet heel bijzonder of over the top. En dat hoeft ook niet.
Ik denk dat veel mensen zich ook niet aan het maximumadvies zullen houden dit jaar, nog minder dan vorig jaar. Bij mijn ouders waren we vorig jaar ook met vier (advies was drie) volwassenen op bezoek. En drie kinderen onder de twaalf, maar die telden niet mee.

ik zou best mn kerstgevoel van vroeger terugwillen. Toen ik kind was. Toen mn oudste kind klein was. Ook over Sinterklaas trouwens. Maar ja het is verdwenen.
Soms pak ik de gekleurde kerstlichtjes uit de doos die me doen denken aan mezelf toen ik 8 was of zo. Maar ze zijn anders dan toen. Ik ben anders. Geen wonder, ik ben bijna 8x8. De dingen die mij als kind verrasten, doen kinderen van nu weinig, die zijn zoveel meer gewend dan een meisje uit de jaren 60. 

Verwondering, Christmas Cheer, hoe geef je dat door ?
Ik wil niet grijs en zuur doen, maar echt, ik heb best heimwee naar ooit. 

MamaE: hier ook jaren geen kerstboom gehad tot ik erachter kwam dat mijn kinderen dat eigenlijk wel jammer vonden (niet dat ze daar zelf mee kwamen natuurlijk...) Toen ben ik mijn kinderen gaan volgen daarin en vandaar dat we nu altijd een boom hebben en elk jaar wat bijkopen aan versieringen. Ook hebben we verschillende jaren met kerst met z'n allen kerststalfiguren zitten kleien. Ik durf zomaar te beweren dat wij de meest bijzondere kerststal hebben inmiddels!
Dus zo onstaan vanzelf nieuwe tradities en gebruiken en dat is -denk ik- super belangrijk in het gezinsleven. 

Dus wat ik eigenlijk wilde zeggen: vraag je kind of ze een boom wil 😊

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.