Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Mirage

Mirage

28-09-2012 om 08:43

Niet denken

Van de week sprak ik een vriendin die vertelde dat ze wel eens 'niet denkt', in de zin van ergens op een bankje in de zon zitten en nergens aan denken. Zelf ken ik dit eigenlijk helemaal niet. Wat ik ook doe, ik denk altijd wel ergens aan, over na, etc.
Dus nu ben ik super nieuwsgierig. Zijn er meer mensen die wel eens nergens aan denken? Of is er altijd wel iets waar je dan (stiekem) toch aan denkt?
Ben benieuwd!

amk

amk

28-09-2012 om 09:07

sinds kort lukt me dat wel eens. Maar dan is het ook niet meer dan een minuut of zo.

Maar ik heb bij mindfulness geleerd dat je brein nogal springerig is en er altijd is. Bij een meditatie focus je op 1 bepaald ding en dan als je merkt dat je afdwaalt ga je weer terug naar bv je ademhaling, je voeten etc. Maar echt helemaal niet denken kan vrijwel niet.

Nee

Ik kan ook niet niet denken. Op zijn minst zit ik dan te dagdromen. Maar je hersens helemaal uitschakelen? Ik heb wel eens geprobeerd te mediteren, maar ook dan lukt het me niet om nergens aan te denken.

skik

amk

amk

28-09-2012 om 10:09

Skik

ook bij mediteren denk je ergens aan. Het niet denken tijdens meditatie is een misvatting.
Je legt je aandacht alleen steeds weer terug naar 1 onderwerp (ademhaling, voeten, een punt voor je, whatever works)
Tijdens meditatie oefen je vooral focussen op 1 onderwerp.

Nee

Dat lukt me niet en ik probeer het ook niet. Ik probeer hooguit mijn gedachten op iets te focussen. Dat is al moeilijk genoeg.

Zodra

je nadenkt over niet nadenken, denk je na ;-)
Volgens mij kun je hooguit achteraf bedenken dat je een poosje dom voor je uit hebt zitten staren. Maar dan kun je (denk ik) niet meer nagaan of je volledig breinloos bezig was.

bedoelt jouw vriendin gewoon dat ze geniet van het zonnetje en niet bedankt wat er nog moet gebeuren, of piekert ofzo? Dus nergens echt bewust aan denkt? Wat niet wil zeggen, dat je niet denkt. Dagdromen, ja dat is het goede woord. Dat kan ik wél!

koentje

koentje

28-09-2012 om 11:29

Maar silone

het kan ook zijn dat dat gewoon meta-denken is?

Amk

Okee, maar dat lukt mij ook niet hoor. Ik deed een oefening waarbij je steeds van 1 tot 10 moest tellen in je hoofd. Voor ik het wist was ik bij 53, of via de afwas naar dat gesprek met een vriendin. Ik ben geen meditatietype denk ik.

skik

amk

amk

28-09-2012 om 13:24

Skik

meditatie kun je ook niet in 1x, ik oefen het nu elke dag tenminste 1 uur. (huiswerk van mijn mindfulness training (2 weken gehad, nog 7 te gaan)
En na die twee weken merk ik wel een verschil. Ik gebruik een geleide meditatie, je aandacht wordt dus gestuurd, naar een bepaald deel van je lichaam. De eerste week miste ik het stuk tussen mijn linker enkel en mijn nek (lees het grootste deel van de oefening) Nu, mis ik stukjes, dus van mijn linker enkel ben ik dan ineens bij mijn linkerheup.
Maar ga ik het zelf doen, dan heb ik het na 5 minuten wel gehad en kan ik mijn aandacht er niet bij houden.

meditatie zit er vooral in dat als je constateert dat je afgedwaald bent je je aandacht weer verlegd naar dat waar je op gefocust bent.
Dat afdwalen hoort er gewoon bij. Niks mis mee, en vooral niet veroordelen en dan met 'mildheid' weer terug naar je aandachtspunt. (ik moet enorm lachen nu, want ik zie de trainer echt weer de mildheid melden, en dat voelt nogal zweverig, terwijl die training gewoon verdraaid hard werken is.)

kika

kika

28-09-2012 om 21:42

Jawel

Niet denken kan wel, maar dat overkomt je. Ik heb twee keer zo'n ervaring gehad, kort, en allebei de keren toen ik enorm genoot van de natuur. Het leek wel of ik opging in die natuur. Misschien lijkt dit zweverig en vaag, maar ik kan het niet anders omschrijven. Heb in het verleden veel gemediteerd, maar dat is toch anders.

Tirza G.

Tirza G.

28-09-2012 om 22:52

Uit

Ik kan wel uit. Maar dat is meer een status van niks doen, niet bewegen en loskomen van de omgeving. Heel handig in wachtrijen enzo. In wachtkamers (ik ga vaak met andere mensen mee naar dokters enzo) moet ik uitkijken dat ik niet in slaap val :-) Ik hoef dan zelf niks met die dokter, dus er zit geen spanning ofzo. Dan zit ik gewoon bzzzzzzzzz............niks...........uit.
Niks dénken kan ik niet. En wil ik ook niet. Ik hou erg van denken.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

29-09-2012 om 00:57

Niet denken kan niet

Ook al denk je dat je in staat bent om niet te denken, dan is dat niet zo volgens mij. Er gaat áltijd wel iets door je hoofd.
Het is altijd druk in mijn hoofd. Het kost me moeite om dat uit te zetten als ik ga slapen en als ik wakker word gaat het ook gelijk weer los. En dan loop ik de trap af en dan begin ik tegen mijn man te praten alsof hij moet weten wat ik allemaal al gedacht heb. En dan dénkt hij 'man man... kun je niet even rustig wakker worden of zo?' en hij zegt 'hum hum... ja... o jáhaá... is dat zo?...':-))

Aan omgeving?

Ik kan wel b.v. in het zonnetje zitten en denken aan de warmte op mijn gezicht, de harde bank onder mijn zitvlak en oeps ik voel zelfs de plankjes....door mijn broek heen en ooo hoor ik daar een auto aankomen? Wat een raar bijgeluid heeft die auto en ik soezerig weg door die warmte op mijn gezicht en dat brand een beetje bij mijn wenkbrauwen en die moet ik toch's insmeren want ze zijn w.s. te droog.....
En nu moet ik écht mijn ogen open doen want anders val ik nog in slaap...
Nou ja, zoiets.
Geen verleden,heden, toekomst.
Echt alleen het nú voelen en denken.
Je omgeving.
Niks denken kan volgens mij niet eens, maar ik denk dat dat is wat ze bedoelen.
groeten albana

Mirage

Mirage

29-09-2012 om 18:03

Denkend geraas

Helaas heb ik vriendin nog niet gesproken om het er verder over te hebben. Ben erg nieuwsgierig wat ze onder 'niet denken' verstaat. Lijkt me namelijk zo heerlijk, even niet denken, of aan niks in het bijzonder.
Nog een aanvullende vraag dan: Zit het jullie ook weleens in de weg, al dat denken? Ik ben zelf nog zoekende naar een goede manier om mijn 'focus' te verhogen. Ben zo snel afgeleid door al mijn andere gedachte... Ook herkenbaar?

Niet denken als doel?

ik kan me niks voorstellen bij een streven naar NIET denken. Denken is toch wat een mens een mens maakt? ik zou me een soort plant of voorwerp voelen als ik niet zou denken. Stoppen met piekeren lijkt me wel een nobel streven.

Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

Mirage

Mirage

29-09-2012 om 21:10

Gevraagd

Ondertussen heb ik haar gesproken. Ze bedoelde inderdaad 'aan niks anders denken dan wat er op dat moment is'. Daar kan ik me nog wel wat bij voorstellen, alhoewel me dat ook niet al te best afgaat ;-).

Mirage

Mirage

29-09-2012 om 21:12

Triple

Helemaal niet en nooit denken is natuurlijk geen doel. Maar wat ik hierboven al zei, aan niks anders denken dan aan wat er op dat moment is, dat lijk me wel heerlijk.

amk

amk

29-09-2012 om 21:25

Mirage

dat in het moment zijn is nu precies waar mindfulness naar streeft. Meditatie is een hulpmiddel, geen doel.

Tirza G.

Tirza G.

29-09-2012 om 23:52

Maar wat dan wel weer raar is

In ons taalgebruik kunnen wij heel goed *niet* denken. En dat vind ik zooooooo raar. Ik denk niet, dat ik kom. Ik denk niet, dat ik ga. Ik denk niet dat ik kan slapen - dat is de mooiste. Níet denken dat je iets kunt (met dank aan Freek), kan dat eigenlijk wel.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

30-09-2012 om 15:30

Nou

Het grappige is: volgens mij doet bijna iedereen het fout. Zou het een verstopt Anglicisme zijn? I don't think so......

Tirza

+ Brunette +

+ Brunette +

02-10-2012 om 23:50

Gedachten uitschakelen - onmogelijk?

In de vorige eeuw mediteerde ik regelmatig en één keer is het me gelukt nergens aan te denken. Een paar seconden dacht ik: "Hee! Het is me gelukt om aan niets te denken". En toen was dat moment dus alweer voorbij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.