Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Ongelukje, 2 verschillende verhalen

Onderstaande is iets waar ik niet echt een antwoord op zoek, maar me wel afvraag hoe anderen met zoiets omgaan.

Dochter van 5 heeft op school namelijk een ongelukje gehad. Best wel een flinke wond aan overgehouden compleet met doktersbezoek. Nu zegt ze zelf dat een vriendinnetje haar trok en ze daardoor tegen een tafelpunt viel. Dit is ook wat ons door school is verteld en ook wat oudste dochter hoorde van een overblijfmoeder die het zag gebeuren. Vriendinnetje blijkt echter tegen d'r ouders te hebben gezegd dat ze aan het dansen waren en mijn dochter struikelde. Ik was echt onwijs verbaasd toen ik dit van de moeder hoorde en heb gezegd dat het verhaal van mijn dochter anders is. Maar het wel gehouden op 'ongelukje' want dat was het uiteindelijk ook.

Met deze info doe ik toch niks meer? Loslaten ofzo? Gebeuren dit soort dingen vaker?

De moeder

Hoe reageerde de moeder toen je haar vertelde dat het verhaal van jou dochter anders was?

Dat lijkt me namelijk doorslaggevend of je het makkelijk los kan laten.
Als die moeder erg nonchalant reageerde, zou ik het ook lastig vinden. Haar dochter heeft immers over iets niet onbelangrijks gelogen.
Aan de andere kant is dit de verantwoordelijkheid van de moeder nu. Zij heeft de informatie en het is aan haar hoe zij hier opvoedkundig met haar kind mee om gaat.

Maar ik zou het ook lastig vinden hoor... zou je het meisje er nog op willen aanspreken dat ze een ander verhaal heeft vertelt? Dit lijkt me weer niet nodig als ze er al aandacht voor heeft gehad van haar moeder. Maar als dit niet gebeurt... tja, met welke intentie wil je haar dan aanspreken?

Succes ermee!

Geschrokken

Het gaat hier over kleuters. Ik kan me voorstellen dat het meisje zich rot is geschrokken over de gevolgen. Of het nu een onschuldige duw tijdens spel was, of expres overtrekken uit boosheid - dit had ze natuurlijk nooit zo bedoeld. In de commotie is alle aandacht waarschijnlijk (logisch) naar jouw dochter gegaan, en dan kun je je als 5jarige dader erg ellendig voelen. Misschien was ze bang dat ze iets heel erg stouts heeft gedaan, en heeft ze daarom een wat rooskleuriger versie aan haar moeder verteld.
Haar moeder weet nu wat er echt gebeurd is, ik zou het verder laten rusten.

Picasso

Ai, wat een lomperik ben ik. Helemaal vergeten: hoe is het met je dochter? Ik hoop dat ze niet al te erg geschrokken is en dat het mooi heelt.
Sterkte!

Picasso

Picasso

30-11-2011 om 20:10 Topicstarter

De moeder

De moeder vroeg eerst hoe het met dochter was, dus wel fijn. Maar na het horen van een andere versie reageerde ze wel enigszins nonchalant......Misschien dat dat inderdaad de vooral de reden van mijn verbazing is. Maar hun dochter 'doet nooit iets' dus past wel in het plaatje.
Het gaat trouwens om goep 3 kids. Die van mij is de jongste van de klas.
Met dochter gaat het trouwens wel weer okee na 2 bezoekjes aan de huisarts en gelukkig net aan geen hechtingen (geplakt).
Moet zeggen dat het al scheelt om het hier van me af te schrijven ;-) En mocht ik de andere moeder er nog een keer over spreken dan denk ik dat ik het gewoon nog maar een keer vertel, hoe het ging.

elsje78

elsje78

30-11-2011 om 21:21

Vraag

Heeft school die ouders dan niet ingelicht? Als school ook aangeeft dat vriendinnetje haar omver trok, dan vind ik het vrij normaal dat school die ouders ook even inlicht. (voor zelfde geld is dat meisje vol schuldgevoel)

Beterschap voor je dochter!

Tineke

Tineke

30-11-2011 om 21:25

Taak voor de juf

Bij dit soort ongelukjes hoort de juf alle betrokken partijen in te lichten over wat er gebeurd is. Dus direct ouders van het gewonde kind bellen, na schooltijd ouders van het kind dat oorzaak was inlichten. Gewoon, om rare praatjes te voorkomen.

Picasso

Picasso

30-11-2011 om 21:45 Topicstarter

Klinkt logisch

...dat de juf betrokkenen inlicht. Alleen was het niet in de klas maar tijdens de overblijf. En wij zijn de enigen die zijn gebeld. Men had het ook druk met troosten, verband, icepack enz. Vond dat school op zich prima had gehandeld. Heb er niet bij stil gestaan dat ouders van vriendinnetje ingelicht hadden moeten worden. Had misschien wel handig geweest omdat die ouders nu alleen maar het verhaal van hun dochter kennen en het meisje zelf 's avonds geloof ik ook nog van slag was door het hele voorval.
Maar goed, weer genoeg geleerd deze week.

elsje78

elsje78

30-11-2011 om 22:13

Dan nog

Ook al is het tijdens overblijven, beide partijen moeten ingelicht worden en ik kan me voorstellen dat school dit doet na overleg met de overblijfkracht. Het is formeel wel buiten schooltijd maar het is in school gebeurd, dus ik (en ik ben leerkracht) zou in overleg met de overblijfkracht beide partijen bellen of laten bellen.

Vorig jaar is mijn dochter bij de overblijfkracht gevallen, alleen, maar werd de volgende dag toch even aangesproken door de juf. Gelukkig maar! Ze had zelf thuis ook wel verteld dat ze op haar billen was gevallen, maar nu hoorde ik precies hoe het gebeurd was. Ik had al een afspraak bij de ha voor die dag, omdat plassen zo'n pijn deed, maar ik had bij "billen" niet aan "voorbillen" gedacht. (zo noemt dochter dat) en als ik het niet geweten had, had ik heel wat uit te leggen over de schaafwond die daar zat! Ze was precies op een omgevallen stoelpoot terechtgekomen...

Ik zou toch de leerkracht hierover nog even aanspreken, en als school het zo strikt gescheiden wil houden, desnoods de overblijfkracht.

Jessica O

Jessica O

01-12-2011 om 07:33

Hier een overblijfmoeder

die vorig jaar een kind in de groep had waar wat mee aan de hand was. `s avonds heb ik de betreffende moeder gebeld, gevraagd hoe het met x was. Daarna verteld wat er was gebeurd en wat we met kind y hebben gedaan (die had x verwond).
Vond dat ik, omdat ik erbij was, het even uit moest leggen aan moeder.

Dus mijn eerste ingeving is, overblijf moet het aan beide ouders vertellen, eventueel, in overleg met school, door de leerkracht laten vertellen.

Jessica

Picasso

Picasso

01-12-2011 om 09:15 Topicstarter

Jessica

Wat attent van je!
Ik ben vanmorgen toch maar even naar de juf gegaan en mijn 'dilemma' uitgelegd en gevraagd wat nou gebruikelijk is. Ze wist het ook niet (redelijk nieuwe juf) maar gaat het uitzoeken.
Tx voor alle reacties!

+ Brunette +

+ Brunette +

01-12-2011 om 11:05

De waarheid ligt in het midden.

Dochter zegt dat het vriendinnetje haar trok. Vriendinnetje zegt dat dochter struikelde tijdens het dansen. Ik stel me dan een soort wilde dans voor, hand in hand. Dus beiden hebben gelijk, het zijn twee geloofwaardige versies van hetzelfde verhaal. De meisjes geven elkaar de schuld, zo gaan die dingen. Gebeurd is gebeurd, ik zou er niet langer bij stilstaan.

Als je beslist iemand de schuld wil geven, zou dat degene moeten zijn die toezicht houdt op het overblijfgebeuren, die had paal en perk moeten stellen aan het gedans.

Picasso

Picasso

01-12-2011 om 11:26 Topicstarter

Nee hoor

Brunette, waar lees je dat ik iemand de schuld wil geven? Het is mijn 'eerste keer' met zoiets en ik vroeg me af hoe zoiets meestal loopt. En het is niet het verhaal van mijn dochter tegenover het verhaal van het meisje. Iedereen (ook school, overblijf) heeft hetzelfde verhaal alleen dat meisje niet.
Verder niks aan de hand, het was een ongeluk immers.

Hanne.

Hanne.

01-12-2011 om 11:55

Klopt

Klopt, dat jij niemand de schuld wilt geven, maar uit andere postings blijkt wel dat het andere meisje 'de schuld' krijgt en dat er wordt aangenomen dat ze 'liegt'.

De waarheid ligt waarschijnlijk inderdaad in het midden. Een ongeluk gebeurt snel en vaak zie je nieteens precies wat er gebeurt. Zelfs als de overblijfjuf toevallig heel specifiek naar de meisjes zat te kijken heeft ze dus waarschijnlijk niet exact gezien wat er gebeurd is.

Er zijn nu dus 2 verhalen in omloop die elkaar opzich niet uitsluiten. Kan je niets mee. Als ouder van het niet slachtoffer kind zou ik hoogstens nog eens met mijn kind gaan praten, maar dat zou ik niet de hele wereld aan zijn neus hangen.

Puck

Puck

02-12-2011 om 10:15

T hoeft ook niet eens "liegen" te zijn

Mijn ervaring met kinderen is dat het soms ook gewoon de perceptie van een kind is die anders is. Dat is helemaal geen kwestie van bewust verdraaien of liegen, maar gewoon de oprechte beleving van het kind.
Maar toch snap ik het niet zo goed Picasso. Als het je niet gaat om iemand de schuld te geven, waarom maak je er dan nog zoveel werk van? Wat schiet je ermee op? Ik zou het gewoon laten rusten.

Jesse_1

Jesse_1

02-12-2011 om 14:17

De waarheid van het kind

Misschien dat het vriendinnetje idd in haar hoofd alleen met dochter heeft gedanst. De waarheid van een kind kan anders zijn dan wat er daadwerkelijk gebeurd is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.