Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Overmatig assertief?

Whaa!

Soms heb ik zo de balen van mijzelf! Ik heb altijd mijn snater vooraan, tot op het irritante af.

Gisteren viel het me zelf weer eens op. Ik had 2 'meetings' op school. 1-tje van de klasse ouders, een koffie uurtje met de directeur, om een beetje te babbelen over het hoe en wat, en 's avonds een meeting met de muziek-ouders (nieuw initiatief op school, om een soort schoolorkestje op te zetten, leuk!)

Maar, maar, maar...ik vind dat er over het algemeen zo klungelig, rommelig en inproductief gepraat en overlegd wordt. Ik heb het gevoel dat ik in mijn hoofd altijd al 3 stappen verder ben dan iedereen. En dan lukt het me gewoon niet om mijn mond te houden. Een onbedwingbare neiging om de dingen 'even te regelen', of even snel helder neer te zetten. Ik laat mensen niet uitpraten, maar omdat ik in mijn hoofd al tig stappen verder ben dan wat er in de groep bepraat wordt voel ik me achteraf altijd zo'n enorme olifant in een porceleinkast.

Soms lijkt met me zo gedistingeerd om zwijgzaam toe te horen, en dan af en toe zo'n echt doordachte opmerking te maken, maar nee, dat zit geloof ik niet in mijn systeem. Wat ik ook probeer, aan het eind van zo'n sessie voel ik me dan altijd degene die de boventoon heeft gevoerd, en nooit eens gewoon kan luisteren.

Grr.

Iemand die dit herkent? En bestaan er truukjes om jezelf eens wat in te houden??

Ingrid

Nee joh

Enige wat je misschien af en toe kan proberen is even 1 seconde voorbij horen gaan in je hoofd en dat combineren met een instemmende knik. Dan geef je de ander net genoeg tijd om ook wat te zeggen, doen ze niet dan hebben ze dat aan zichzelf te 'danken' ;-)

Niets aan jezelf veranderen, je bent goed zoals je bent.

Hmmm

Hoewel ik mezelf niet van overmatig assertiviteit zou betichten, herken ik je irritatie over oeverloos gezwam tijdens vergaderingen wel. Ik snap ook nooit dat mensen de rode draad niet herkennen, niet kunnen samenvatten en niet met korte, bondige ideeën kunnen komen. Ergo, ik ben ook te veel aan het woord. Enige remedie is achteroverhangen als jouw belangrijkste punten zijn geweest en uitzitten. Werkt ook goed bij informatieavonden op school trouwens. Wat ook wel werkt is een ander de oplossing subtiel aanbieden alsof diegene het zelf heeft bedacht. Dan schiet zo'n vergadering ineens op, omdat degene met het 'idee' daar zo enthousiast over is dat ie door wil gaan.

amk

amk

20-11-2008 om 19:02

Dat zijn dan meestal ook mannen

die hebben nu eenmaal een neiging tot lang wauwelen om zichzelf te horen en te profileren.
Daar zijn wij vrouwen gewoon niet goed in. Hebben we ook geen tijd voor want nog tig andere dingen te doen.

Ja, ik herken het dus. En bij ons worden de mannen in de afdeling (wel 2, en nee niet in de zorg maar in een technische hoek) dus snel afgekapt en hebben we het afdelingsoverleg weten in te korten tot 1x per maand 1 uur.

groet,
Angela

Ardnax

Ardnax

20-11-2008 om 19:26

Haha

Ik heb juist de ervaring dat vrouwen oeverloos kunnen zaniken over details.
En een tip ?
Ja, op je tong bijten.
En niet zeggen hoe het volgens jou zou moeten, maar op zo'n manier een vraag stellen dat ze het vanzelf op jouw manier gaan doen of zeggen of knopen gaan doorhakken (ik herken mezelf namelijk volkomen in je en ik heb het me ook aan kunnen leren)
Ik ben nu overigens voorzitter van een redelijk belangrijke vergadercyclus. En dat is zo leuk, dan is het de bedoeling dat je op de goede momenten afkapt, samenvat en de boel op de rit houdt en ze weer een aantal stappen verder zet. Heerlijk :)
Grtz.
Ardnax

Terpi

Terpi

20-11-2008 om 20:22

Ingridt

Haha, ik heb geen tips maar wel ontzettend veel herkenning! Wat vreselijk, dat oeverloos gezwam en het zou ook zoveel sneller en efficienter kunnen...
Mijn oplossing is wegblijven, ik ga alleen ergens naartoe als ik het ook zo belangrijk vind dat het in mijn ogen legitiem is dat ik de zaken daar naar mijn hand zet ;)
Groet Terpi

Ook last van

Hoi Ingrid,

Ik ben precies zo en voel me dan achteraf ook wel eens rot. Ik heb enige tijd geleden besloten alleen mee te doen aan dingen die wel bij me passen en niet aan kippenhokbijeenkomsten. Ik zit in school in de Medezeggenschapsraad en dat is leuk. Aan de ouderraad (het organiseren van feesten sint, kerst, etc, etc) moet ik ook niet denken. Het type moeder wat daar in zit, past gewoon niet bij mij. Prima mensen hoor, maar zet mij er niet tussen. Je moet gewoon jezelf kennen en weten waar je JA en waar je NEE tegen zegt.

Groetjes,

[email protected]

IngridT

IngridT

20-11-2008 om 21:39 Topicstarter

Ha, gelukkig,

herkenning!

Dat scheelt al een beetje.

En natuurlijk is zo'n koffieuurtje met klasseouders het toppunt van mutserigheid. Daarom leek het me ook zo handig dat wat er gezegd moest worden in 10 minuten gedaan werd zodat we daarna nog 3 kwartier mutserig konden koffieleuten. In plaats daarvan wist onze directeur (aardige vent overigens, daar niet van) het voor elkaar te krijgen om ruim 3 kwartier vol te praten over of er een foto van ons op de website moest, en of het erg was als een klasseouder een andere achternaam had dan haar kind.

Het enige min of meer relevante onderwerp (een simpel protocolletje om duidelijk te maken dat een klasse ouder geen surrogaat-juf is, en niet geacht wordt zich met pedagogische dan wel onderwijskundige dingen te bemoeien) kwam daardoor niet meer aan bod ('lees dat thuis maar eens door')

Ik weet het, utterly unimportant allemaal, maar toch.

Ik zal volgende keer eens wat voorbereider zo'n sessie instappen, met een imaginair stuk ducktape op mijn mond, of een interruptiequotum (strak idee Cobi!)

Of misschien moet ik toch maar weer eens een baan ofzo, zodat ik mijn bemoeizucht ergens anders betaald kan botvieren.

Ingrid (net een invalbaan als natuurkundejuf geweigerd trouwens. Kwam toevallig langs, maar 10 versnipperde lesuurtjes in de week op een uur rijden van hier leek me weinig ideaal om logistiek te managen als eerste overgang van 'niets' naar 'iets)

Andere oplossing

Voorzitter worden :-) Dan kun je de boel in de hand houden. Ook ik heb overigens de ervaring dat met name de dames heel uitgebreid en off topic kunnen praten en de mannen meer to the point blijven.

mijk

mijk

20-11-2008 om 22:07

Totale herkenning

en natuurlijk moet je aan de baan! van mijn kennis moest je zsm de rug bellen :)

Grinnik ingrid

Ben jij zo over assertief dan :-))) Ach, prive val je wel mee hoor!
Maar je mag gerust een beetje van mijn non-assertieve houding overnemen, dan leen ik een beetje assertiviteit van jou want daar ontbreekt het mij nog wel eens aan. Getuige het uitstellen van lastige en moeilijke telefoontjes, adrem reageren op over-assertieve moeders, alhoewel, dat zou een compliment betekenen, noem ze maar viswijven ;-) Tja, t'is ook nooit goed maar blijf jij maar lekker wie je bent, is m.i. prima!

IngridT

IngridT

20-11-2008 om 22:56 Topicstarter

Gna, cobi,...goed he? ( en de rest)

een oeverloze discussie van een kwartier hoe de anonimiteit van de klassemoeder-met-de-afwijkende-achternaam op te lossen. De eerste insteek was 'man/kindsachternaam erachter', maar de gescheiden klassemoeders hadden daar sociaal-emotionele problemen mee. De andere optie ('moeder van pietje') werd als alternatief aangedragen. Uiteindelijk werd er een extra namenrondje gedaan, zodat iedere klassemoeder individueel kon aangeven naar welke optie haar voorkeur uitging. (en zo waren we weer 20 minuten verder)

Whaaaaaaaaaaah!! dat ik me niet ter plekke heb afgemeld als klasse ouder is al een toppreatatie an sich!

Ingrid (enne, Mijk, ik zal erachteraan!! Enne Marith: bedankt!)

Monddiarree

noemt een vriendin van mij dat. Monddiarree heb je vooral als je heel erg aan het proberen bent niets raars, stoms, schokkends, geks te zeggen.

Het komt er dan met veel meer inpact uit.

Mamasan

Mamasan

21-11-2008 om 15:01

Hmmm

Ik kan nu al niet volgen wat nu precies het probleem is, dus op zo'n ouderavond al helemaal niet. Als mensen verzanden in oeverloos gezeur voel ik me helemaal niet geroepen om daar iets aan te doen. In een werksituatie overigens wel, maar daar voel ik me ook meer thuis dan in een ouderbijeenkomst.

Jippie

Jippie

23-11-2008 om 07:05

Nikus

"Ik ben al 3 onderwerpen verder en dan is de ander nog maar op de helft.
Heel irritant voor mij. "

Nee, vooral heel irritant voor je gesprekspartner(s). Die blijft zitten met een voor hem/haar onuitgewerkt item. Dat is veel vervelender dan even achterleunen en genieten van jouw superieure bevattingsvermogen. (of natuurlijk jouw beperkte bevattingsvermogen zodat JIJ de reikwijdte van het item onderschat en je je niet voldoende kan inleven in de problemen die anderen daarme kunnen hebben :-))

Fragmentarisch

ik denk volgens mij heel fragmentarisch, dan zie ik iets en dan heb ik daar een heel grappig beeld bij wat ik meteen moet vertellen, bijv een kind met iets groens aan warvan ik dan een heel grappig beeld bij krijg in mijn hoofd over een kikker. De ander snapt het niet en tegen de tijd dat die het dan snapt heb ik het al over iets anders wat daar eigenlijk al niet zoveel meer mee te maken heeft bijvoorbeeld over een ander dier in de dierentuin.

ik ben in dat soort buien meestal niet te volgen, alleen andere mensen die creatief werk doen met veel beeldmateriaal snappen mij. Het is ook heel leuk om in een brainstorm met gelijkwaardige fragment-denkers concepten te verzinnen.

Emmawee

Emmawee

23-11-2008 om 14:39

Jippie heeft een punt

Als ik denk dat ik het allemaal al begrepen heb en me begin te vervelen (ergeren, of mezelf wat superieur begin te voelen), probeer ik tegenwoordig extra goed te gaan luisteren. Dat kost moeite, zeker als ik het onderwerp mutsterig vind. Zeker als mijn hersenen bulderen: "!)@(#$%$ wat een gez**k!".
Maar dan hoor ik soms tussendoor waar het eigenlijk om gaat. Waarom iemand iets zo belangrijk vind, dat hij / zij het voor de 3e keer herhaalt. Ik heb dit ergens ooit moeten leren en ik vind het vervelend om te moeten toegeven, maar ik heb er heel veel aan.
Groeten, Maw.

Emmawee

Emmawee

23-11-2008 om 20:54

Nikus

Ik moet overigens toegeven dat ik het rondje 'namen-opties' dat Ingrid beschrijft, ook niet uitgezeten zou hebben zonder "Bert-blik".
Groeten, Maw.

Jippie

Jippie

24-11-2008 om 10:19

Emmawee

"Ik moet overigens toegeven dat ik het rondje 'namen-opties' dat Ingrid beschrijft, ook niet uitgezeten zou hebben zonder "Bert-blik" "

Tja, ik zou juist afwisselen een "Ernie-gniffel" en soms een "Bert-blik" hebben bij zo'n discussie. Juist voor een sneldenkend persoon is dit een uitdaging: een kwestie waar jij geen probleem in ziet, maar waarvan bekend is dat direct betrokkenen het wel als probleem beschouwen. Geweldig toch om met zo'n zootje twijfelaars uiteindelijk toch overeenstemming te hebben, zonder dat je ze direct overstemd?
En ja, ik weet het: het kost tijd...

(Hmm...die namenkwestie doet me overigens sterk denken aan min. Klink en zijn EPD. Zou hij ook met grote stappen hebben gedacht en niet hebben voorzien wat voor ophef die achternamen op een bezwaarformulier zouden hebben?)

Wilma

Wilma

24-11-2008 om 11:18

Ja, ik herken 't helemaal

Alsof je 't over mij hebt, IngridT, ik doe dus net zo. Da's voor mij ook een reden om niet in een ouderraad of mr te gaan, al dat geneuzel en dan niet verder komen en dán weer een nieuwe datum prikken om weer verder te neuzelen.
Ik lijk ook altijd concreter te werk te willen gaan dan de meesten.

Tjonge, wat omschrijf je 't goed zeg, heel goed ...

Groetjes, Wilma (ga nu pas de reacties lezen, maar vond 't zo typerend dat iemand hetzelfde heeft als hoe ik mezelf soms ervaar)

Wilma

Wilma

24-11-2008 om 11:23

Emmawee

Die tip van je probeer ik mee te nemen, vind ik een goeie. Ik luister wel, maar bij oeverloos gezeur vind ik het soms best moeilijk, dan beland ik ook vaak in de mens-erger-je-niet-fase. Kan ik altijd als ik 't nóg beter luisteren niet meer volhoudt (omdat 't geneuzel te lang aanhoudt) daarna de methode van inslaapsussen gebruiken ;-).

Groetjes, Wilma

Emmawee

Emmawee

24-11-2008 om 20:54

Haha emmabee

Ik heb ook betere dingen te doen, maar als ik dan tóch in zo'n vergadering zit... Door te luisteren naar al die onzin ga ik ook de processen beter begrijpen en (heel belangrijk!!) kan ik hier invloed op uitoefenen. Maar eh... je hoeft niks van mij hoor!
Trouwens, bedankt voor alle credits, maar Jippie is de echte voorvechtster hier voor deze aanpak.
Groeten, Maw.

ik kan het niet laten

'maar Jippie is de echte voorvechtster hier voor deze aanpak'

Laat Jippie nou toch ontzettend een voorvechTER zijn ;-) Het duurde even, maar toen kwamen we daar ook achter in het hardloopdraadje.

Groetjes van Purk

Emmawee

Emmawee

25-11-2008 om 21:15

Hè nee hè?!

Dank Purk m/v...
Sorrie Jippie!! Al die vrouwen hier ook!! Kunnen de mannen hier zich niet gewoon Rinus of Tinus noemen? ;-)
Groeten, Maw.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.