Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

liora

liora

16-05-2009 om 12:23

Rara wat vroeg de serveerster bij het afrekenen?

Even in de context van rara wat vroeg de doktersassistente.

Rara, wat vroeg de serveerster toen een vriendin en ik laatst een lunch wilde afrekenen? De vriendin zei: kan ik de helft contant betalen?

Liora

reina

reina

16-05-2009 om 12:54

"Wat bedoelt u met contant?" ?

Jaymza

Jaymza

16-05-2009 om 13:05

Ik denk:

Op welke naam de factuur voor de andere helft gesteld moest worden?

Jaymza

Ineke P.

Ineke P.

16-05-2009 om 13:10

Natuurlijk

"welke helft"?

liora

liora

16-05-2009 om 13:15

Yesss!

De hoofdprijs gaar naar: Ineke P.

Wij konden het niet geloven...

joer

joer

16-05-2009 om 13:57

Is niet zo gek denk ik..

De serveerster wilde weten of jullie de rekening van jou of de rekening van je vriendin contant wilde betalen.
Zij ging er denk ik vanuit dat jullie allebei apart zouden betalen.

Bij jullie ging het om de helft van de rekening in haar gedachte om de helft van de personen.

Of ben ik nou ook helemaal dom??

Groeten JOER.

Joer

ik denk inderdaad dat Joer gelijk heeft,jij had voor 7 euro gebruikt,je vriendin voor 9 euro,en de serveerster vroeg zich af welk deel contant betaald moest worden.

maar als je zegt de helft,had ze ook gewoon de helft van het totaal bedrag kunnen nemen.

joer

joer

16-05-2009 om 14:09

Precies su-sanne

Pffff.. was echt even bang dat ik het dom bedacht had.

Maar zoals jij het schrijft dacht ik het ook.

liora

liora

16-05-2009 om 14:39

Neeee

Er was maar 1 rekening, en de serveerster had echt geen idee wie wat had gegeten. Wij gaven aan allebei de helft te willen betalen, dat had ik er niet bij gezet. Toen zei mijn vriendin dat zij contact wilde betalen en ik de andere helft zou pinnen.

Ik vind het echt OERdom.

Liora

Liora,nu wordt het verhaal anders,nu je erbij zegt dat jullie allebei aangaven de helft te willen afrekenen.
dan is het inderdaad een domme reactie.

Hoeveel

vingers steek ik op

Guinevere

Guinevere

16-05-2009 om 20:22

Kleur

Welke kleur heeft uw oog? En hij zei: "Blauw".
Veel prijsvragen trouwens hier de laatste tijd, wat kan ik bij deze winnen? Nieuwe keuken?

joer

joer

16-05-2009 om 20:32

Inderdaad dom

Als het zo gegaan is dan snap ik haar opmerking totaal niet.

joer

joer

16-05-2009 om 20:36

Ik denk...

Dokter zegt: Waar heeft u last van?

Broer zegt: Kunt u dat niet zien dan?

Ik vind hem wel leuk!

Vic

Vic

16-05-2009 om 21:49

Off topic

Ik heb vandaag al twee keer gelezen dat iemand het over een 'dikke teen' had. Is die teen ontstoken, of is dit in sommige delen van het land de benaming voor 'grote teen'?

kokkertwaiffie

kokkertwaiffie

16-05-2009 om 22:38

Grote dikke teen

Ik ken alleen maar "grote teen", volgens mij is dat juist de normale benaming?

Een doktersassistente

Een doktersassistente

17-05-2009 om 09:33

Aaaah bah flauwe grapjes

Sorry maar ik kan om dat soort grapjes nou totaaaaal niet lachen. HOEvaak denk je dat die dokter dat soort dingen moet aanhoren. Ik neem aan dat die niet in een deuk lag. Nee natuurlijk niet, de zoveelste grappenmaker in zijn drukke ochtendpraktijk vroeg op de ochtend. Pfffff daar heb je er weer zo één...

Tenzij het écht komisch gebracht wordt, maar de meeste mensen doen dat helaas niet, weet ik uit ervaring. Vooral oudere mannen hebben er een handje van.
Ik heb zelf enorm veel plezier in mijn werk hoor en mag graag zien dat het er gezellig aan toe gaat. Maar de dokter en zijn assistente worden wel eens een beetje moe van al die getapte grappenmakers.

Zo dat ben ik even lekker kwijt!! Niet boos zijn nu hoor! Lees het maar met een ;-)

O.t. dikke teen heb ik nog nooit van gehoord, hier heet dat grote teen. Dik is ie als ie ontstoken is.

Coco

Coco

17-05-2009 om 16:24

Nikus

Ik denk dat het heel onprofessioneel van de arts zou zijn om voorbarige conclusies te trekken. Ook als je een ontstoken oog hebt, hoeft dat nog niet de reden te zijn waarvoor je bij de dokter komt. Bovendien kan de dokter ook niet aan het gezicht van je broer zien dat hij HBO+ is (als dat al iets zegt, want er zijn een hoop zeer hoog opgeleide mensen die op bepaalde vlakken behoorlijk onnozel kunnen zijn).

Prulletje

Prulletje

17-05-2009 om 18:11

Snap ik wel, maar toch

Ik begrijp wel dat iemand met een knalrood dik oog ook wel met een andere reden bij de dokter kan zijn. Maar het komt toch wat dommig over van die arts. Als arts kun je daar natuurlijk ook op inspelen. "Mijnheer, dat oog ziet er inderdaad niet goed uit, of is dat al onder behandeling en komt u voor iets anders?

Prulletje

Coco

Coco

17-05-2009 om 18:33

Prulletje

"Ik begrijp wel dat iemand met een knalrood dik oog ook wel met een andere reden bij de dokter kan zijn. Maar het komt toch wat dommig over van die arts."
Ik ben geen dokter, maar ik zou me kunnen voorstellen dat er een bepaald protocol geldt, dat voorschrijft nooit zomaar conclusies te trekken zonder eerst de patiënt te hebben gehoord (dit geldt natuurlijk voor een "normaal" consult, waarbij de patiënt met een klacht komt en gewoon aanspreekbaar is).

Een doktersassistente

Een doktersassistente

17-05-2009 om 18:38

De dokter trekt nooit conclusies vooraf

Prulletje, dat is niet gebruikelijk hoor, dat erop inspelen. Mijn ervaring is dat de dokter aan de patient vraagt waar hij voor komt. Ook al heeft de patient een enorm dik oog en zou het nogal obvious zijn. Blijkt ie dan om een zere teen te komen, dan kan de dokter daarna eventueel nog naar het oog informeren.

Tis net als aan een dikke dame vragen wanneer ze uitgerekend is...

Ayanna

Ayanna

17-05-2009 om 19:12

Mijn ha

Mijn ha vraagt altijd standaard: Zo, hoe is het met je?
Waarop ik altijd reageer met: Eeeh, niet goed, anders zat ik niet hier.....

Jakiro

Jakiro

17-05-2009 om 20:49

Omzeilen

Je kan het als arts ook anders vragen: U komt vast en zeker niet voor uw enkel (als iemand met een knoert van een ontstoken oog, niet mank lopend, binnen komt)
Je hebt dan wel weer een probleem als de patient zegt: Euh nee, en ook niet voor mijn dikke darm.
Maar meestal zeggen ze dan wel waar ze wel voor komen en kan je die dom klinkende vragen omzeilen.
Jakiro

Coco

Coco

17-05-2009 om 22:41

Maar...

...het gaat er toch om dat de huisarts zijn of haar werk goed doet. Als hij/zij heel erg adrem is, is dat mooi meegenomen, maar toch niet onmiddellijk noodzakelijk lijkt me.
Soms is het gewoon erg vermoeiend om voortdurend dom klinkende vragen te moeten omzeilen en wil je ook wel een keer iets stoms kunnen zeggen zonder meteen afgezeken te worden.
Van de andere kant: het zal die huisarts waarschijnlijk een worst wezen dat hij ergens op een forum belachelijk wordt gemaakt.

Vic

Vic

18-05-2009 om 09:40

Standaard vraag

Mijn huisarts vraagt altijd 'wat kan ik voor je doen?'. Dus ook als je aan alle kanten snotterend en met knalrood/groen/gele ontstoken ogen de spreekkamer binnen komt stappen.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

18-05-2009 om 16:26

Begrijp ik nou goed....

..dat hier mensen zijn die het raar vinden dat de dokter een open vraag stelt ('wat is er aan de hand') als je met een duidelijk zichtbare kwaal binnenwandelt?

Wat een onzin. Je zal maar uit een cultuur komen waarin het onbeleefd is de dokter tegen te spreken. Of erg gezagsgetrouw zijn en niet durven te zeggen dat je ook nog een andere kwaal hebt.

Een dokter die een open vraag stelt, is bezig met een goede anamnese. Dat redt levens, weet je wel.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

18-05-2009 om 19:29

Nikus

Nou, in principe meen ik dit serieus. Elke huisarts kent het deurknopfenomeen: dat de patient pas bij het weggaan, met de deurknop in de hand, zegt waar hij eigenlijk voor komt. Dat is geen zeldzaamheid maar dagelijkse praktijk.
Een dokter zal dat willen voorkomen. Die wil weten wat er werkelijk aan de hand is. Open vragen stellen helpt daarbij.

Meteen beginnen over "Zo, u komt zeker voor dat oog" werkt in de hand dat de patient nog minder makkelijk voor de dag komt met zwarte ontlasting, abnormale bloedingen uit de vagina of andere genante maar mogelijk ernstige kwalen.
Dus ja, ik vind het volkomen logisch dat een dokter niet meteen aanwijst wat de klacht zal zijn. Ik vind het vreemd dat daar zo lacherig over gedaan wordt.

Een doktersassistente

Een doktersassistente

18-05-2009 om 19:41

Open vragen

Nikus, volgens mij begrijp je me verkeerd. Ik beweer echt niet dat dat oog van je broer wel meeviel hoor.

Je hoort mij alleen zeggen dat een dokter er goed aan doet om niet meteen te zeggen: zo u komt zeker voor uw oog. Zoals bijvoorbeeld Ellen ook al zegt, het is voor sommige mensen vreselijk lastig om voor de draad te komen met hun kwaal. Vandaar dat de dokter een open vraag stelt. En veel mensen sparen hun kwalen op he, niet te vergeten. Die hebben meer op hun lever dan alleen dat ontstoken oog.

Helemaal eens met ellen

Ik kom regelmatig tegen dat mensen binnenkomen met iets maar die zich ook zorgen maken om iets anders.

Ik vraag vaak iets van "wat kan ik voor u doen, wat is het probleem, waarom bent u hier". Gerichte vragen stellen komt later wel. Ik vraag nooit hoe gaat het want dan krijg ik die vraag terug, is altijd een beetje vreemd ;-)

Een open vraag met genoeg ruimte om de patient te laten praten is veiliger omdat je op die manier uit de meeste mensen een schat aan informatie krijgt over wat er aan de hand is. Aannames doen is gevaarlijk, zoals Tinus zegt "assumption is the mother of all fuck-ups".

Mijn laatste kind met een gebroken pols had ook een ontstoken oog. Ontstoken oog was al onder behandeling, de gebroken pols was niet erg pijnlijk en had ik zeker niet gezien toen ze binnenkwam. Mijn laatste volwassene met een gebroken onderarm was ook nierpatient. Mijn open vraag over wat er mis was leidde er toe dat hij zijn zorgen kon uiten over zijn fistula (voor dialyse) waar hij ook op gevallen was, en zijn zorgen over zijn nierfunctie. Een bloedtest om hem gerust te stellen liet een potassium van 8.0 (dodelijk niveau) zien en een open vraag over zijn probleem leidde dus tot spoeddialyse, gelukkig was de fistula intact. Een snelle rontgen en geen open vragen was makkelijker geweest maar zou slecht voor hem zijn geweest.

Adrem en grappig ben ik wel tegenover mijn collega's, mijn patienten zijn er om serieus en met aandacht behandeld te worden en daar hoort bij open vragen, geen aannames, de tijd nemen en niet grappig doen.

Mariel (EHBO arts)

Een doktersassistente

Een doktersassistente

18-05-2009 om 19:48

Mariel

Nou, amen zou ik zo zeggen!!

Inge M

Inge M

18-05-2009 om 21:13

Het hangt wel van de plek af (hap/ziekenhuis/huisarts)

Als je naar de HAP gaat, dan heb je eerst gebeld. Het is dan al bekend waarvoor je komt.
Als je naar de huisarts gaat, lijken open vragen me helemaal terecht (behalve als je met een bloedend gezicht voor de huisarts staat.....)
Als je naar een specialist gaat, verwacht je zowel open als gesloten vragen over de specialiteit waarvoor je komt. Het liefst ook nog een paar slimme vragen om uit te sluiten dat je eigenlijk bij een andere specialist thuishoort?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.