Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

tonny

tonny

10-01-2009 om 19:39

Staat jullie geboortehuis er nog?

Het huis waar je bent opgegroeid? Kom je er nog wel eens of wonen je ouders daar allang niet meer? Wat voor gevoel heb je erbij als je er komt?

tonny
(mijn geboortehuis -nou ja, niet letterlijk, ik kwam in een kraamkliniek ter wereld- is een jaar of wat geleden afgebroken. Net als de meeste huizen uit mijn jeugd en de school. Toch wel een wat sneu gevoel, al kan ik als ik mijn ogen dichtdoe er nog 'doorheen lopen')

Geen idee

Ik ben geboren in het ziekenhuis, en dat staat er nog wel ;-) maar ik weet eigenlijk niet precies of het huis waar mijn ouders toen woonden er nog staat.
Ze woonden toen op een flatje, in het dorp/stadje waar mijn oma en mijn vader nog wonen maar ik kom nooit meer in die buurt. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 2,5 was en ik ben daarna, eerst met mijn moeder en later met moeder en stiefvader zo vaak verhuisd dat ik ook totaal geen binding heb met welk huis dan ook.
Toen ik 18 was zijn mijn moeder en stiefvader in een mooi huis gaan wonen en in dat huis zijn mijn oudste 2 kinderen geboren. Wij woonden toen op een flat zonder lift en omdat ik daar niet mocht bevallen ben ik (met vriend) een paar weken voor de uitgerekende datum bij hen gaan logeren. Met dat huis had ik wel een band, dat voelde als thuis.
Helaas zijn ook mijn moeder en stiefvader een paar jaar terug gescheiden en is mijn moeder inmiddels verhuisd. Ik vind het wel jammer dat mijn oudste 2 kinderen niet meer kunnen rondlopen in het huis waar ze ter wereld gekomen zijn.

Ulla

Ulla

10-01-2009 om 20:17

Van mij wel, van mijn kinderen helaas niet meer

Mijn ouders wonen nog steeds in het huis waarin ik ben geboren! Ze wonen daar alweer 44 jaar!

Het ziekenhuis waar mijn kinderen zijn geboren staat er helaas niet meer.

Stadsdeelkantoor is het geworden

..aan het Vondelpark. Was vroeger Diakonessenhuis.

Nog meer Amsterdammers?

Ik vind het nog steeds wel leuk om te vertellen, heb veel met ambtenaren te maken voor mijn werk. Leuke binnenkomer.

Holiday

Holiday

10-01-2009 om 20:29

Bizar toeval

Wat een leuke vraag.

Ik maakte vorig jaar iets heel raars mee.

Ik werk op een klantenservice. Op een dag krijg ik een meneer aan de telefoon. Om zijn gegevens te zoeken vroeg ik naar zijn postcode en huisnummer. Ik toetste het in en op mijn scherm verscheen....mijn geboorte-adres.

(Ik heb daar maar een half jaartje als baby gewoond, mijn ouders zijn toen verhuisd dik 100 km verderop en ik ben er nooit teruggeweest).

Normaal blijf ik professioneel als ik iets geks of zo zie bij een klant die aan de telefoon hangt (bijv. een bekende nederlander!) maar nu...Ik kon het echt niet laten. Ik zei oh meneer ik kom tot de ontdekking dat u woont in het huis waar ik geboren ben.

Die man was sprakeloos. Ik ook.

Lang verhaal kort: meneer had het huis 40 jaar geleden gekocht van mijn ouders, wist hun namen nog en wat het huis destijds kostte, hoe blij hij ermee was. We hebben heerlijk zitten praten. Hij sloot het gesprek af met de vraag of ik de hartelijke groeten aan mijn vader wilde doen! Leuk he?

Ik belde natuurlijk mijn vader, je raadt nooit van wie jij de groeten krijgt....Hij viel om van verbazing toen ik het verhaal vertelde.

krin

krin

10-01-2009 om 21:03

Ja!

En een paar dagen terug heb ik een 'eerste keer op de schaats'-foto gemaakt van zoon, die ik zo naast die van mezelf van vroeger kan leggen. Zelfde sloot, zelfde uitzicht, heerlijk. Als het kon, zou ik het tzt zelf kopen om te zorgen dat er niemand anders komt wonen dan een van 'ons'.

Rieke

Rieke

10-01-2009 om 21:19

Jazeker

Mijn ouders woonden destijds bij oma in en ik ben als oudste en eerste in dat huis geboren. De jongste zus van mijn vader woont er nu,daarna zijn we verhuisd en dat huis bestaat ook nog. Beide huizen staan op een monumentenlijst en zullen er nog wel eeuwen lang blijven staan.

Brianna F

Brianna F

10-01-2009 om 21:38

Ik heb in mijn jeugd altijd in hetzelfde huis gewoond, het staat er nog. Mijn ouders zijn 7 jaar geleden verhuisd en ik kwam er kort geleden achter dat mijn geboortehuis weer te koop staat. Ik heb op Funda zitten kijken naar de foto's van de inrichting nu en het is bijna onherkenbaar. Veel verbouwd, nieuwe keuken en badkamer, hele andere inrichting, wel leuk om te zien.

mem

mem

10-01-2009 om 21:39

Ja en nee

geboren in het ziekenhuis in Drachten en volgens mij is dat afgebroken, de huizen waar ik samen met mijn ouders heb gewoond staan er alledrie nog wel. Het studentenhuis en de flat waar ik samen met mijn man heb gewoond in Groningen, daarvan weet ik het niet maar verwacht eigenlijk wel dat die er nog staan. De huizen daarna staan er ook nog, dus de 3 huizen waar onze kinderen geboren zijn.

Nely

Nely

10-01-2009 om 21:47

het huis (boerderij) waarin ik geboren ben staat er nog steeds maar is niet meer bewoond. Soms fietsen we wel eens die kant op en nemen even een kijkje. Ik word er wel verdrietig van om te zien hoe het intussen vervallen is.

Nasha the first

Nasha the first

10-01-2009 om 22:23

Ja en nee

het ziekenhuis waar ik geboren ben staat er niet meer, maar het huis waar ik opgegroeid ben wel, mijn ouders wonen er al jaren niet meer, maar het is huis is er nog...

reina

reina

10-01-2009 om 22:24

Ja!

Eervorig jaar waren m'n ouders 50 jaar getrouwd en maakten we een foto-boek over die jaren. Ook het huis waar ik geboren ben (en waar ik 4 jaar woonde) moest erin, met m'n broer ben ik teruggegaan naar het dorp-van-toen en er een foto van gemaakt.

Tirza G.

Tirza G.

10-01-2009 om 22:41

Geen idee

Ik ben geboren in een kraamkliniek, díe is er niet meer. Is nu een brandwondencentrum. Het eerste huis is er niet meer en die van daarna: tja, dat weet ik allemaal niet zo goed meer. Toen ik in dit huis kwam wonen (waar ik nu dus woon) was ik 28. En het was mijn 14e verhuizing :-)

Tirza

Jujube

Jujube

11-01-2009 om 00:14

Weet ik niet

Ik ben in Geneve geboren, in een kraamkliniek. Geen idee of ' ie er nog staat. Het huis waar we gewoond hebben in Madrid staat er nog, heb ik gezien via Google Earth. En de andere huizen waar we hebben gewoond staan er ook nog. Ik heb in 5 verschillende huizen gewoond als kind. Mijn moeder is in haar huidige huis gaan wonen toen broer en ik net een paar maanden op kamers woonden, dus dat voelt niet als ' thuis'. In mijn studententijd ben ik ook wel aardig wat keren verkast en sinds mijn trouwdag zijn we 11 maal verhuisd (in het begin anti-kraak gewoond in verschillende panden, dus dat schiet dan wel op....).
Groet,
Jujube

Kiki

Kiki

11-01-2009 om 01:10

Nee,

Den Haag heeft half Duindorp platgegooid, waaronder mijn geboorteadres.

Ze hebben er nu nieuwe woningen gebouwd en ik herkende het haast niet meer

En er woont een familielid in, dus ik kom er nog regelmatig. Vind ik erg leuk, dat ik nog regelmatig naar binnen kan lopen.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2009 om 02:22

3 huizen

Of het huis waar ik als baby terecht kwam er nog is weet ik niet. Ik hoop dat ooit met eigen ogen te mogen bekijken, maar dan moet ik eerst heel lang vliegen. Het tweede huis, waar ik tot mijn 9de heb gewoond is er nog. Ik ben zo'n 19 jaar geleden nog eens terug geweest om het aan mijn man te laten zien. Ik wilde hem wat dingen uit die buurt laten zien maar de buurt waarin mijn school stond was onherkenbaar veranderd. De flats waren van huur naar koopwoning gegaan en dat leverde ook wel wat verschil op met vroeger. In het derde huis heb ik tot mijn twintigste gewoond. Ik kom ieder jaar wel een paar keer in dat dorp, maar ik heb niet de speciale behoefte om langs dat huis te lopen. Het uit de verte zien is genoeg.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2009 om 02:25

Oh ja

Ik ben geboren in een 'babyhuis'. Dinsdag alweer héél veel jaar geleden:-)

Ja hoor, nu van broertje

mijn geboortehuis was een huis met een winkel erbij. de winkel is uigebreid, woongedeelte erbij getrokken. mijn slaapkamer is nu kantoor+koffieruimte. de kamer van mijn middelste broer is nu opslagruimte en de slaapkamer van mijn ouders is nu directiekamer. de zolder (ook 2 kamers) is ook kantoor.en de keuken is een soort minikantoor+ achteruitgang. de oude badkamer (boven) is nu keuken mét het oude keukenblok van beneden. ik kom er nog regelmatig, de winkel is nu van jongste broertje (niet daar geboren).
groeten albana

Bastet

Bastet

11-01-2009 om 09:10

Ja,hoor,het huis in GilzeRijen waar ik geboren ben,staat er nog.Maar mijn ouders zijn al verhuisd toen ik drie was.De twee huizen daarna staan er ook nog,daarna zijn mijn ouders gescheiden,dus echt een ouderlijk huis waar je ouders al jaaaren wonen,heb ik niet.
Groetjes,Bastet

tonny

tonny

11-01-2009 om 10:07

Alles lijkt kleiner...

als je terugkijkt op de plaatsen van je jeugd. Apart is dat he, je herinneringen blijken niet zo betrouwbaar.

Leraren waren ook 'oud'. Toen ik vele jaren later ooit op een reunie van het VO was, werkten sommigen er nog, dus echt oud kunnen ze in mijn jeugd niet geweest zijn!

tonny

Lynna

Lynna

11-01-2009 om 11:14

Kraamkliniek niet, huis wel

Ik ben geboren in een kraamkliniek en voorzover ik weet is dat gebouw afgebroken. Daarna heb ik 5 maanden met mijn ouders op zolder bij vrienden van mijn ouders gewoond. Een jaar of 2 ben ik daar voor het eerst weer geweest, was bijzonder om te zien waar mijn wieg ooit gestaan heeft.

Het huis waar ik 11 jaar gewoond heb en de beste herinneringen aan heb, bestaat gewoon nog en is hier in het dorp. Mijn ex woont 3 huizen voorbij het huis waar ik daarna ging wonen met ouders en broertje. Zometeen mag ik er weer langsrijden als ik de kinderen naar hun vader breng. Dat erlangsrijden doet altijd weer even pijn, mijn broer en ik hebben het volgens afspraak verkocht toen mijn moeder met een hartaanval in het ziekenhuis lag en 3 dagen later was ze dood. Van haar nieuwe huis heeft ze maar 1 nachtje kunnen "genieten".

Mijn kleuterschool staat naast het kerkhof waar mijn beide ouders liggen, de basisschool bestaat niet meer en op mijn oude middelbare school werk ik zelf (nog een weekje)!

Sancy

Sancy

11-01-2009 om 15:24

Mijn geboortehuis staat er nog, maar ik heb er geen band mee, ik woonde daar maar anderhalf jaar. De huizen erna (3 stuks) bestaan ook allemaal nog, maar alleen met die laatste heb ik een band. ik woonde daar van mijn zesde tot ik op kamers ging. Mijn vader woont er nog en waarschijnlijk zal mijn broer het huis overnemen.
Wat ook nog staat zijn de huizen waar mijn ouders opgegroeid zijn. Mijn vader is in dat huis ook geboren, een neef van hem woont er nu. Mijn moeders geboortehuis ken ik niet, wel het huis waar ze opgroeide en met dat huis heb ik een sterke band. Na de dood van mijn oma is het verkocht aan de buren van de overzijde. Ik wil er altijd nog graag eens naar terug, het werd in 1953 speciaal voor mijn grootouders gebouwd.

Sancy

Sancy

11-01-2009 om 15:27

Uitleg

"het werd in 1953 speciaal voor mijn grootouders gebouwd." --> dit behoeft misschien uitleg. Mijn opa's werkgever heeft dat huis voor mijn grootouders gebouwd, en zij huurden het dus van de werkgever. na de dood van mijn opa in 1970 beloofde de eigenaar dat mijn oma er tot haar dood mocht blijven wonen. Dat heeft hem later enorm gespeten, hij rekende er niet op dat mijn oma er nog eens bijna 30 jaar zou blijven ;-)

Monique D*

Monique D*

11-01-2009 om 17:23

Mijn gebootehuis was een ziekenhuis..

..dat nu verbouwd is in wooneenheden. En dat vind ik wel jammer.
Een geboortehuis heeft wel iets nostalgisch. Je kan altijd terug met de gedachte van: hier ben ik geboren en eventueel geleefd. Hier is mijn leven ontstaan. In een ziekenhuis is het zo onpersoonlijk.. mensen vinden het leuk om aan tegeven in welk huis ze zijn geboren. Een ziekenhuis als geboortehuis? Dat komt vaak voor, maar dat is toch niet zo interessant. Daarom hoopte ik voor mijn kinderen dat ze thuis zouden worden geboren. En dat is ook gebeurd. De oudste is in de slaapkamer geboren en de jongste in de huiskamer. Ze zijn allebei verwekt in de slaapkamer. Mochten wij verhuizen dan weten ze hun geboortehuis te vinden waar ze ook hun jeugd hebben doorgebracht. Tenzij dit wordt gesloopt..
Ik weet nog dat wij tijdens een vakantie in het geboorteland van mijn vader zijn geboortehuis hebben bezocht. Dat was een heel emotioneel moment.
Het geboortehuis van mijn moeder bestaat niet meer.
Bij beroemdheden wordt ook vaak verwezen naar hun geboortehuis. Soms gaan ze terug en willen het bezoeken. Ook kan het een museum worden.
Vroeger werden mensen vaak thuis geboren i.p.v. in het ziekenhuis. Misschien dat het daarom toch belangrijk werd en wordt gevonden!
Maar ja, eigenlijk maakt het niet uit waar je geboren bent.. het is eigenlijk wel bizar. Ik denk aan het berichtje van een baby in Zeeland die geboren werd in een auto langs de snelweg. Dit omdat het ziekenhuis te ver weg was. Zouden die mensen die auto ook tot in den eeuwigheid moeten behouden als geboorte-auto? Of die plek langs de snelweg zou als geboorteplek aangeduid moeten worden..

Monique D*

Monique D*

11-01-2009 om 17:35

Het eerste huis waar ik geleefd heb

Na een week na mijn geboorte kwam ik in de kamer bij een hospita waar mijn ouders toen woonden. Een paar maanden later kregen ze een eigen woning in de Pijp in Amsterdam waar we de eerste 8 jaar hebben gewoond. Daar liggen mijn eerste herinneringen. Het pijpenlaatje waar wij woonden, het kolenhok, de zwarte kolenkachel en de kolenkit, de smalle stijle trappetjes naar boven, de zolder van de buurvrouw van 3 hoog waar ik ging schommelen, de Albert Cuypmarkt om de hoek waar wij onze boodschappen gingen doen... mijn broer die werd geboren en die wij gingen ophalen vanuit het ziekenhuis, en die ik inmiddels door al die jaren helemaal kan uittekenen. Ik ruik de geur nu nog..
Toen ik negen was kochten mijn ouders een woning in een dorp. Wat fantastisch, zo'n groot huis! Iedereen had zijn eigen kamer en centrale verwarming! De kamers waren in onze ogen zalen en zo'n grote woning voor ons zelf alleen! Wij kochten melk van de boer en genoten van het loeien van de koeien van de boerderij aan de overkant van ons huis. Maar o, wat moest ik toen wennen, vooral aan de school met de plattelandskinderen.. Mijn ouders wonen daar nog steeds en dat dorp is in die 36 jaar geen boerendorp meer.. en die boerderij aan de overkant is al jaren geleden verdwenen.

Monique D*

Monique D*

11-01-2009 om 17:57

Correctie: die ik helemaal kan uittekenen..

en die ik inmiddels door al die jaren helemaal kan uittekenen. Ik ruik de geur nu nog..
Ik bedoel de Albert Cuypmarkt!

Asa Torell

Asa Torell

11-01-2009 om 20:47

Ik geloof van wel

dat dat stuk ziekenhuis er nog staat. Maar van binnen is het wel helemaal veranderd, althans 10 jaar geleden al toen ik er eens een kijkje ben gaan nemen. Ik werkte toen in de universiteit die erbij hoorde, dat was wel grappig, ik kon altijd zeggen dat ik het al 500 m ver gebracht had in het leven ;-).
Het huis waar mijn ouders toen woonden staat er ook nog, maar is allang helemaal verbouwd van bouwval naar yuppenoptrekje. Jammer genoeg is het huis van mijn eerste herinneringen, tevens geboortehuis van mijn broertje, wel afgebroken en vervangen. Ik kom trouwens nooit meer op die plekken, maar wel in de tijd dat ik studeerde want dat was in mijn geboortestad.

Ja!

En toen mijn geboortehuis te koop kwam staan in 2006, heb ik een bezichtiging geregeld, samen met mijn ouders! ;-)
Was erg leuk om te zien hoor, ben er geboren en op mijn 6e verhuisd.

Nog net

twee jaar terug was ik vlakbij mijn geboorteplaats op vakantie,natuurlijk ben ik naar mijn geboortehuis wezen kijken en heb ik foto,s gemaakt,net op tijd,de huizen stonden op de nominatie om afgebroken te worden,ze zijn inmiddels gesloopt,eigenlijk heb ik wel een beetje spijt dat ik de bewoders niet heb gevraagd of ik nog even binnen mocht kijken.

Bewoders?

ik bedoel natuurlijk; bewoners;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.