Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

08-10-2012 om 20:09

Straatfotograaf

Het is vandaag 8 oktober en dat betekent voor Alkmaar een feestdag in verband met Alkmaars Ontzet. Man en ik stonden vanmiddag langs de weg te wachten op de "Grote Middagoptocht". Dat zijn praalwagens, muziekkorpsen en allerlei mensen die verkleed voor of achter de wagens lopen. Op 8 oktober lopen standaard ook straatfotografen langs de wachtende mensen, die vooral kinderen op de foto zetten. Dan krijg je een bonnetje in de hand gedrukt en met dat bonnetje kun je bij een winkel de foto bekijken en kopen als je dat wilt.
Kopen jullie deze foto's? Ik ben daar gewoon nieuwsgierig naar:-)

Tirza G.

Tirza G.

08-10-2012 om 20:17

Uitsluitend

Als ik er wenselijk op sta. Maar meestal bezoek ik zulke evenementen niet en ontwijk ik fotografen. Raar eigenlijk :-)

Tirza

Heerlijk (ot)

Modes komen, modes gaan, maar de Grote Optocht blijft altijd bestaan. En daarna, mag ik toch hartelijk hopen, het ringrijden met prijzen voor Miss Ring en Het Schoonst Geheel, en aan het einde van de dag het Groot Schitterend Vuurwerk.

Had het er vandaag nog met een collega over dat half Alkmaar vermoedelijk in de Efteling zou zitten (ooit een keer in de Efteling geweest op 8 oktober, en dan wemelt het er van de Alkmaarders), maar de andere helft stond kennelijk gewoon langs de optocht.

En jullie hadden er een knappe dag voor, dat verhoogt de feestvreugde aanzienlijk.

Groeten,

Temet

Nee

Net als Tirza ontwijk ik dergelijke fotografen meestal.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-10-2012 om 23:34

Tirza en genista

Dus jullie zouden niet met de kinderen naar zo'n optocht gaan, eens per jaar? De fotografen zijn daar niet bij te ontwijken. Er liepen vandaag zo'n 3 of 4 langs de route. De foto's kopen is natuurlijk niet verplicht.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-10-2012 om 23:41

Temet o.t.

De hondenmiddag is in het verleden gesneuveld en er zijn pogingen om de jeugd er meer bij te betrekken, dus er zit wel een beetje beweging in het programma, maar in grote lijnen blijft het zoals het was.:-) De Marine, brandweer, paarden, Oudhollandse kermis, de optochten, enzovoorts.
Het was zeker prima weer. En wat ook vaste prik is voor ons op 8 oktober is het Stedelijk Museum. De boel is opgeknapt zo hier en daar, dus het was leuk om er weer een rondje te doen.

Oh leuk zeg

Ik wist niet dat dat bestond, maar als ik in Alkmaar woonde zou ik denk ik ook wel gaan kijken. Wij zijn jaren naar een carnavalsoptocht gegaan, daar waren ook straatfotografen. Die maakte inderdaad foto's van de kinderen. Ik heb ze nooit gezien die foto's en dus ook niet gekocht. Ik ging niet speciaal terug naar die plaats daarvoor. Maar anders had ik ze waarschijnlijk wel gekocht. Zeker toen de kinderen klein waren.

Kaaskopje

Ik heb al in geen jaren meer zo'n straatfotograaf gezien, maar wel genoeg optochten. Dus ofwel we gaan precies naar evenementen waar zij niet zijn, ofwel ik heb een soort natuurlijk schild of iets dergelijks. De laatste keer dat ik me heugen kan, was op een kermis toen ik een jaar of twintig was. Daarna ben ik ook op kermissen geen straatfotograaf meer tegengekomen. Daarom dacht ik eigenlijk dat het een uitstervend ras was.

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2012 om 07:06

Kaaskopje

Ik zou er wel heengaan, maar de foto's niet kopen, zoals ook bij Efteling,Blijdorp etc.

Ook hier

Hier is een ander soortige optocht (zelfs 2 keer per jaar) en dan wemelt het ook van die lui. Vreselijk. Heb nog nooit zo'n foto gekocht en probeer ze ook te ontwijken. Ik wil zowiezo niet bij de Blokker of een vergelijkbare winkel 'te kijk' hangen....Wat meestal helpt is linea recta zeggen dat ze me kunnen overslaan want ik koop de foto toch beslist niet. Daar reageren ze meestal nogal chagerijnig op....Maar op de foto kom ik dan in ieder geval niet. En dat is de bedoeling. Het heeft trouwens niet geholpen om dit goede voorbeeld te geven. Mijn pubers gaan wel graag op de foto en gaan dan zichzelf bekijken. Kopen doen ze vrijwel nooit...Op 1 keer na, toen puber verliefd was en met deze jongen op de foto stond :) Al pratend langs de kant van de weg en bij toeval en voor de foto even wat dichter bij elkaar. Het is trouwens nooit wat geworden dus de foto heeft niet geholpen.
groeten albana

Clo

Clo

09-10-2012 om 12:26

Nee.maar.

In principe koop ik de foto's niet. Zeker het vooral fotograferen van kinderen omdat de ouders dan vast en zeker wel de foto zullen kopen, nee dan koop ik hem juist niet.
Behalve die ene keer, toen ik als twintiger met mijn vriendin in Londen in het griezelmuseum was. 'Verplicht'(men drong in ieder geval zeer aan) was een foto op het schavot, dan pas mocht je naar binnen. Wij, mopperdemopper, gingen die foto écht niet kopen, mopperdemopper. Toen we hem zagen hebben we zó moeten lachen. We hebben hem dus maar gekocht, ik heb er geen spijt van :-)

Merel

Merel

09-10-2012 om 14:43

Soms

Soms koop ik zo'n foto, maar dan moet ie wel écht heel leuk zijn en niet achterlijk duur. Tegenwoordig kan je natuurlijk zelf je fotootje ook wel maken (met je mobiel) die worden ook steeds beter, dus ik denk dat de handel voor de straatfotograaf langzamerhand zal uitsterven.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-10-2012 om 15:14

Uitsterven

Het verbaasde mij ook wel dat er zoveel langskwamen. Mijn man herkende een van de fotografen, hij had deze man zo'n 7 jaar of langer geleden leren kennen. Toen deed hij dit werk ook al. Blijkbaar zorgt het dus voor genoeg inkomsten om het te blijven doen.
Wij kopen dat soort foto's sporadisch. Alleen als ze écht leuk zijn en het geld dus waard. Of ik met mijn kop op zo'n bord of achter een etalageraam hang, kan mij niet zoveel schelen eigenlijk. De fotograaf heeft er moeite voor moeten doen en ik niet:-)

Tirza G.

Tirza G.

09-10-2012 om 16:12

Mmmmmm

Ik woon in toeristisch gebied. Het staat hier in de zomer ból van de evenementen, je struikelt over de optochten, braderieen, XXX-dagen, oliebollenkramen, kermissen, vlootschouwen, ringsteken, boegsprietlopen - en dat zijn nog maar de volkse vermaken.
Dan is er ook nog de categorie verantwoord vermaak: oude ambachten, kunstroutes, kunstdagen, kunstmarkten, historische spektakels, toneelstukken, concerten, theater - enzovoort.
En nee, daar ga ik niet naar toe. En blijkbaar zit de helft van Alkmaar in de Efteling, dus je bent een uitzondering :-)

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2012 om 00:21

Tirza

Aangezien de helft van Alkmaar toch nog zo'n 45000 inwoners betreft, mis ik in mijn uitzonderingspositie de Eftelinggangers niet hoor. Het is met de helft druk genoeg:-)
Mijn man is een geboren Alkmaarder en hij kan het zich niet voorstellen dat je iets anders gaat doen, dan de stad in te gaan op 8 oktober. Ik woon er al 31 1/2 jaar en voel me Alkmaars genoeg om hem en mezelf dat plezier te gunnen. De Efteling... tssss.:-)

Beroep of bijverdienste?

Ik heb altijd gedacht dat dat straatfotograferen een 'bijverdienste' was. Nooit dat het een 'zelfstandig beroep' was. Zou dat niet zo zijn? Dan werk je (hier ook toeristisch dus ik weet hoe dat gaat) zo'n beetje alle weekenden in de zomer en de vakantieperiode ook vollop en de andere vakantie's ook en in de winter ook nog zo nu en dan een weekendje. Daar kan je toch nooit een volledig inkomen uit halen? Zouden die fotografen er niet door de week of in ieder geval die doordeweeksedagen in de winter een andersoortige baan naast hebben? Of misschien zijn ze dan wel binnenfotograaf? In een studiootje pasfotootjes maken enzo? Trouwreportage's?
Qua aanwezigheid bij al die optochten en toeristische gedoe....Hier zijn 2 feesten waar vast ook wel de nodige toeristen op af komen, maar die écht écht voor de inwoners zelf is en waar je aanwezig hóórt te zijn. En de voor toeristen gehouden trallalla daar ga je alleen heen als het je toevallig erg aanspreekt (b.v. concert ofzo) en goed uitkomt.
groeten albana
Dat is ook terug te zien in vrije dagen. Op die inwonersfeesten zijn alle winkels dicht en sluiten alle bedrijven. Iedereen die hier ter plaatse werkt heeft dus vrij (op enkele beroepen zoals zorg na natuurlijk).. Het zijn 'feestdagen' met dat officiële labeltje erop. Al die andere feesterijen daarbij zijn de winkels en bedrijven gewoon open en werken de inwoners wel:) Zelfs nog een tandje harder...voor die toeristen dus...
groeten albana

Vic

Vic

10-10-2012 om 09:44

Stagiaires

Toen mijn zusje een foto-opleiding deed moest ze regelmatig de straat op om mensen te fotograferen. Over het algemeen kreeg ze er leuke reacties op en ze heeft er ook wel (betaalde) opdrachten aan over gehouden.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2012 om 12:47

Albana

Ik weet eigenlijk niet wat die straatfotografen verder nog doen. Goeie vraag:-) Ik lees dat het stagiaires kunnen zijn, maar de praktijk is ook dat het al wat oudere mensen zijn. Geen twintigers in ieder geval.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.