Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2018 om 15:33

Uitvaartverzekeringen

Nu we het er toch over hebben in een andere rubriek... hoe zijn jullie verzekerd en voor welk bedrag? En dan heb ik het zuiver over een verzekering die niet uitkeert maar je begrafenis helemaal regelt, of wel het bedrag uitkeert, maar eventueel ook de begrafenis regelt.

Ik twijfel bijvoorbeeld elke keer weer over de hoogte van het te verzekeren bedrag. Als ik zie wat de begrafenissen van mijn schoonouders gekost hebben, dan denk ik 'help, met veel minder kan het haast ook niet'. Maar ja... is dat zo? Ik heb het nu over 10.000 euro gemiddeld per persoon.

Ik voorzie dat ik tegen die tijd best wat mensen ken, die genegen zijn om een handje te gaan geven aan mijn familie. Dat geldt nóg meer voor man, als hier geboren inwoner.


Aagje Helderder

Aagje Helderder

24-11-2018 om 15:57

Wij vallen niet in de doelgroep van jouw vraag

denk ik. Maar ik reageer toch maar even.

Wel verzekerd, maar niet bij een instantie die de uitvaart ook regelt. Met opzet niet gedaan omdat ik niet van die grote uitvaartorganisaties houd en niet wil dat ik minder krijg uitgekeerd dan waar ik voor verzekerd ben, als ik voor een ander kies. Zo blijkt het in de praktijk vaak te zijn, vertellen de kleinere bedrijven me vaak (heb er beroepsmatig nog wel eens mee te maken).

Dus wij krijgen een bedrag uitgekeerd (ik meen €5000,- pp) bij overlijden en kunnen iedere uitvaartondernemer in de arm nemen die we willen om de zaken te laten regelen.

Aagje

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2018 om 16:12

Aagje

Ik heb net even zitten vergelijken en juist een kleinere organisatie, regionaal, kost (veel) meer dan een grote. Hier waren mijn schoonouders ook bij en alles is keurig geregeld, dat absoluut.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

24-11-2018 om 16:36

Kosten

Wij rekenen rond 8000 euro. Dat ligt apart, we zijn niet verzekerd. We gaan vast niet tegelijk.

Onlangs hebben we tweemaal een begrafenis moeten regelen en beide keren bleven de kosten onder dit bedrag.
Het is goed je vast te oriënteren op de kosten en te bepalen wat belangrijk voor je is en wat minder.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-11-2018 om 16:44

Levensverzekering

Ik hoop dat als ik ga, ik geen schulden achterlaat. In ieder geval heb ik een levensverzekering voor de kinderen die niet gekoppeld is aan de hypotheek. Die krijgen ze dus in elk geval. Ruim voldoende voor een uitvaart met koetsen en een strijkorkest, maar ze mogen het ook goedkoop houden.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

24-11-2018 om 17:40

Maar ik zeg toch niet

dat kleinere organisaties goedkoper zijn? Ik zeg alleen dat ik de grotere liever vermijd op basis van mijn eigen ervaring.

En ik zeg dat een naturapolis van een grote organisatie waarvan je geldelijke waarde laat uitkeren (dat kan echt ook al zeggen ze in eerste instantie natuurlijk dat dat niet de bedoeling is) minder contant oplevert dan waarvoor je bij hen kunt uitgeven.

Verder, je zult het hebben uitgezocht voor in jouw omgeving maar ik ken ook andere verhalen over kleinere ondernemingen die niet of nauwelijks duurder zijn.

Aagje

Natura

Begin jaren '60 overleed mijn tante, een jonge vrouw. Ze liet man en kind achter. Ik vermoed dat zij neits geregeld hadden. In elk geval was dat voor mijn vader en moeder aanleiding om zelf en uitvaartverzekering te nemen. Niet wetende, dat 3 jaar later mijn vader bij een verkeersongeluk om zou komen.
Als kind zijn wij meegegroeid met die verzekering en toen ik op mezelf ging wonen heb ik hem aangehouden, kostte toch net zoveel, geen zin om er meer over na te denken. Niet wetende dat mijn eerste kindje vlak na de geboorte zou overlijden.
In zulke situaties ben je heel blij, dat je op dat moment niet hoeft na te denken over welke uitvaartondernemer etc. Ja, veel keuzes zijn dan al voorgeprogrammeerd, maar je kunt ter plekke eigen wensen indienen en je hoeft alleen maar te zeggen: zo wil ik het.
Onlangs is mijn moeder overleden. Dat was al langer vooraf bekend, de noodklokken hadden al geluid. Zij wist ook welke uitvaartondernemer ze wilde (de grote had een slechte naam in het dorp), wat ze eventueel bij zou moeten betalen en had dat geld ook al opzij gezet.
Het klopt wat Aagje zegt: als je dan de 'natura' bij een andere uitvaartondernemer afneemt ben je in totaal meer geld kwijt dan wanneer je het bij de verzekeraar doet.
Het voordeel is wel dat je, als je genoeg tijd hebt, zelf die keuze kunt maken en zelf ook zorg kunt dragen voor de gevolgen die daaraan vastzitten (extra sparen bijvoorbeeld).
Ik blijf bij de grote naturaverzekering en voorlopig ook mijn kinderen nog, al zullen die nu zelf keuzes moeten gaan maken. Alles wat te overzien is en waarop je je kunt voorbereiden is eenvoudig, daar kun je keuzes in maken. Maar voor die situaties waarop je niet bent voorbereid, waarvoor je (nog) niet hebt kunnen sparen, waar je niet meer dan een paar dagen tijd hebt tussen overlijden en begrafenis of crematie, daarvoor wil ik de zekerheid hebben dat alles opgelost wordt en gedaan wordt wat er moet gebeuren, zonder dat ik me met al te veel ingewikkelde vragen of geldzaken bezig moet houden. mijn ervaring is dat het dan toch gebeurt zoals ik het wilde. Gelukkig wel.

Tsjor

Naturapolis

Hier had mijn vader ook een naturapolis. Ik vond fijn dat ze het afleggen en vervoer en de administratie met gemeente regelden ipv zelf daarin verdiepen. Mijn vader dacht met een naturapolis alles geregeld te hebben. Maar we wilden niet dat hij in een algemeen graf kwam te liggen. Zijn eigen ouders hadden een familiegraf. We hadden de indruk dat hij met deze kale polis niet beseft had, zelf in een algemeen graf met nog twee andere onbekenden begraven zou worden.
We hebben zodoende een eigen graf voor hem gekocht, met plaats voor mijn moeder. De extra kosten bedroegen €770 onderhoudsgeld voor 10 jaar en €700 grafrechten en een grafsteen met banden bij, ca €7000.
Bloemen regelden we zelf en koffie en cake waren niet van toepassing. We kregen van de vezekering een paar honderd euro terug terug.
We waren bij een bekende uitvaartorganisatie en de uitvaartverzorger luisterde heel goed en dacht mee zonder iets op te dringen.

Het is voor ieder persoonlijk, maar best raadzaam om een algemeen graf te bekijken en die te vergelijken met een eigen graf. Daar algemeen binnen een naturapolis valt en eigen graf niet.

Ik heb beide.

Een verzekering in natura zodat de basis geregeld is en daarnaast verzekeringen die geld uitkeren.
Degenen die geld uitkeren zijn premievrij.

Ik wil gecremeerd worden, dus de kosten zijn lager, er blijft geld over.
Mijn uitvaartverzorger staat in mijn papieren, ik heb een voorkeur.,

Tjiep

Tjiep

25-11-2018 om 01:15

Budget

Ben je klaar voor, afhankelijk van je wensen, voor zo ongeveer 1200 / 1600 euro.

Een vriendin had haar vader begraven voor 5500 euro en dan scheelt het nog wel.

Zelf laat ik een mooi bedrag achter en ze weten dat ik daar nog van begraven of gecremeerd moet worden en de optie van budget heb ik al doorgegeven. Gaan ze erna maar samen lekker lunchen ipv cake met vreselijke koffie.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-11-2018 om 03:18

Natuurbegraafplaats

Ik heb belangstelling voor de natuurbegraafplaats, die hier nog aangelegd gaat worden. Wat dat kost weet ik nog niet. Ik vind het een mooi idee.

Kaaskopje.

Geen onderhoud, geen steen. Dat maakt het iets goedkoper. Je wordt wel begraven in een groter stuk grond om de natuur te behouden, dat maakt het weer wat duurder.
Je kunt misschien ipv een verzekering alvast een stukje grond aanwijzen en reserveren en die gaan afbetalen. Ik zag dat staan op sommige informatiesites.
Prijzen en kosten begrafenis kan je eenvoudig googlen, ook van een natuurbegrafenis.

Buiten de gemeente

Wie in een andere gemeente begraven wordt, dan het woonadres, kan rekenen op extra vervoerkosten.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-11-2018 om 23:18

Flanagan

Wij krijgen een eigen crematorium. Dat werd tijd, zou ik haast zeggen. Tot die klaar is moeten we een flink stuk rijden om in een potje gestopt te kunnen worden. Maar ter plaatse begraven worden is duurder.

Als je per se echt ergens anders begraven wilt worden, vind ik het wel logisch dat dat extra kosten met zich meebrengt.

Kaaskopje.

Dat komt ook dat je je dan laat rijden, het is een luxe auto met chauffeur hoor

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2018 om 01:03

Wil

Kan ik dat ook weer van mijn bucketlist afvinken ). Hoewel ik ooit al in een hummerlimousine met chauffeur heb gezeten, maar stond ik niet in het centrum van de aandacht. Dus in die luxe auto waar we het nu over hebben, is dat dan een nieuwtje, haha.

OND

OND

26-11-2018 om 03:24

Nogal wat van die uitvaartverzekeringen

(in België toch) hebben het karakter van een wurghypotheek.
Ze stellen zich voor als een interessante spaarverzekering, met een fors rendement en een gunstige fiscaliteit, terwijl de "kleine onkosten" (die het rendement en de fiscale meerwaarde meer dan opvreten) onderbelicht blijven...
Het lijkt me een stuk interessanter om een spaarrekening te reserveren voor de eigen uitvaart.

Triva

Triva

26-11-2018 om 07:38

OND

Dat is zeker zo maar je kunt ook overlijden voor je genoeg gespaard hebt en dán had je beter kunnen beginnen met die verzekering en eventueel later stoppen. Daar is het dus dan een verzekering voor.

Rendement.

Ik heb net een uitvaartverzekering afgesloten als probeersel anno 2018.

Jongere 18 jaar betaalt 3,85 pm. Tot zijn 85e levensjaar.
Dat is 67 jaar premie betalen, dat zijn 804 mnd.
De betaalde premie is totaal € 3095.40 (804x3,85)

Keert uit bij overlijden: €4000,-

Dus al wordt deze persoon minstens 85 jaar en is de verzekering premievrij betaald, dan vind ik het rendement niet zo slecht.
En ga je eerder dood dan is je rendement hoger, maar dat lijkt me geen keuzeoptie.
Een flinke spaarrekening gevuld houden voor meerdere gezinsleden valt in de praktijk vaak tegen bij jonge gezinnen. Ik had al een verzekering lopen toen ik moeder werd, mijn zoon werd gratis op de polis erbij gezet tot zijn 18e jaar.
En in ons destijds jonge gezin stond er zeker niet altijd genoeg op de spaarrekening om iedereen een uitvaart te bezorgen na een auto-ongeluk.
Daarvoor heb je een uitvaartverzekering, niet voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Tenminste, zo zie ik het.

Er is een groot verschil tussen een uitvaartverzekering of levensverzekering. Bij de laatste gaat de uitkering om grotere bedragen en is er sprake van veel regeltjes.

Flanagan

'een algemeen graf met nog twee andere onbekenden begraven zou worden.' Ik ken dat helemaal niet. Ben het nog nooit tegengekomen en heb het ook nooit gezien op een begraafplaats. dan zouden er drie namen op moeten staan die niets met elkaar te maken hebben. Welk concept is dat, een algemeen graf waar je met onbekenden begraven wordt? Of waar is dat?

Tsjor

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2018 om 10:46

Levensverzekering

Ja die hadden we ooit ook. Ook afstand van gedaan. Dat zijn vervelende beslissingen. Mijn ouders vonden dat vooral een prettig idee (lees verplichte kost om ze te laten accepteren dat we niet meteen naar een notaris gingen). Die situatie heeft 3 jaar geduurd. Toen zijn we getrouwd 😊.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2018 om 10:49

Tsjor

De moeder van man is ook zo begraven. Ze had wel een eigen kruis op het graf. Dat is vooral een goedkoper concept en gezien de ruimte op een begraafplaats ook begrijpelijk.

specht

specht

26-11-2018 om 10:59

Tjor

Bijvoorbeeld op Zorgvlied in Amsterdam,er staan dan drie (kleine) stenen met verschilllende namen achter elkaar.
Iedereen heeft dan recht om op eenderde deel van de .oppervlakte om plantjes ed neer te zetten.
Volgens mij is dat in grote steden heel gebruikelijk dat je ook voor die optie kunt kiezen.

Fysiek

Ik kan het me nog steeds niet voorstellen: is er dan 1 graf met drie kruisen?
Mijn moeder is op eigen verzoek begraven in het graf van mijn vader. Dat heette dan een dubbelgraf. Hun namen staan op 1 kruis, maar zij waren dan ook wel met elkaar verbonden.

Tsjor

Dank je Specht

Ik zit niet in de randstad, vandaar dat het voor mij zo vreemd is. Tsjor

Tsjor.

Eigenlijk op veel begraafplaatsen. Je ziet het vaak omdat er meerdere kleine stenen bij elkaar staan. Je zit aan "maten" vast, er moeten er meer bij zeg maar. De overledene blijft daar in principe 10 jaar liggen. Je kan alsnog als nabestaanden na 10 jaar laten herbegraven of cremeren.
Ik vind het een mooie oplossing als je graag begraven wilt worden maar geen privé graf wenst voor de komende 20/30 jaar. Zo blijft er voldoende ruimte, lees grond.
En begraven blijft betaalbaar voor iedereen.
En je nabestaanden krijgen niet de kosten waar Flanagan het over heeft.
Onbekenden, maar niet anoniem hoor. Je ligt op volgorde van binnenkomst, maar er kan wel een steentje bij. Als je, als bijvoorbeeld echtpaar, graag samen wilt liggen huur je een eigen graf. Dan heb je gereserveerd en betaal je meer.

(Ik heb helaas wat teveel ervaring met begraven en cremeren en bijbehorende kosten)

Randstad of elders.

Maakt niet uit, veel begraafplaatsen bieden beide opties. Maar wat Flanagan zegt ben ik het mee eens, fijn om van te voren te weten. En rekening mee te houden bij het afsluiten van verzekering.

Tsjor,

Ook buiten de Randstad.

Waarschijnlijk hebben de meeste begraafplaatsen een gebied achteraf waar de algemene graven liggen. Hier lag dat ook geheel achteraf, buiten de looproute, omdat het onprettig aanvoelt als een kist van een onbekende bovenop het kist van je dierbare is geplaatst. zie foto in link

Mijn vader heeft een dubbel graf; er is een plekje gereserveerd voor mijn moeder.
Mijn opa had een driedubbelgraf; later kwam oma erbij en er is nog altijd plaats over voor een alleenstaande oom.

http://www.bs-k.nl/begraven/algemeen-graf/

We waren duur uit met de steen. Ik vond een goedkopere, uit de huiscollectie ook prima. (En sommige stenen zijn goedkoop vanwege hergebruik na het opruimen van een graf.) Maar mijn broer wilde die duurdere. Ik vond dat het belangrijk was dat een nabestaande er een goed gevoel bij had en ging met zijn keuze accoord.

Ik merk, tegen alle verwachtingen in, dat ik vaak even langs het graf ga en ik het fijn vind dat ik dan niet naar dat algemene vak hoef te gaan.

Beurs

Zo bestaan er zelfs uitvaartbeurzen zodat men zich beter kan verdiepen in de totaalkosten.
Trouwens mooie auto’s

https://www.zegstroografmonumenten.nl/het-bezoeken-van-de-uitvaartbeurs/

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2018 om 11:59

Apart

Wij komen sowieso apart te liggen. Man is gehecht aan een begraafplaats, ik vind het niet juist om daar te gaan voor mezelf. Dus zou ik of een aantal meters verderop "moeten", of zoals er nu toch gaat komen, op de natuurbegraafplaats. Een dochter hecht aan de mogelijkheid om naar een gedenkplek te kunnen gaan. Een urn in een gedenkmuur is wel acceptabel geloof ik. Dus daar moet ik nog over nadenken. Ik vind eigenlijk dat we er met elkaar best wat bewuster mee om zouden kunnen gaan. We zouden hier ook de "Zuidelijke" stijl kunnen introduceren. De hoogte in ipv in de grond. Scheelt toch weer ruimte.

Triva

Triva

26-11-2018 om 12:15

familiegraf

Het nadeel van een familiegraf is dat die vaak voor drie mensen is. Onhandig aantal. Het is ook wel een beetje een verdienmodel voor die begraafplaats: of zoals de link hierboven met twee anderen op elkaar of een graf voor drie (wat natuurlijk in verhouding erg duur is)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.