Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 11:43

'verantwoorde' hobbies.

Ik was laatst aan het denken over het doorbrengen van vrije tijd, en 'verantwoorde' vrijetijdsbestedingen en 'minder verantwoorde' vrijetijdsbestedingen.

Mijn vriendin zegt vaak dat ze van plan is om haar eigen sieraden te gaan maken. Leuk voor haar, zou ik denken. Alleen, het komt er nooit van. Als we een keer een vrij te besteden weekenddag hebben, vult ze die vaak met spelletjes, series kijken of internet.

Ik probeer me er niet aan te storen, het is haar vrije tijd tenslotte. Maar ik merk toch wel dat ik hier enige irritatie over voel.

Al onze vrienden, inclusief ikzelf, hebben een hobby waarbij we iets maken of leren. Ikzelf ben hobby fotograaf en schrijf reisverslagen voor internet, een vriend schrijft in zijn vrije tijd computerprogramma's, anderen doen cursussen, doen aan schilderen of bouwen hun eigen speakers.

Niet alleen is het heel leuk om iets uit je eigen handen te zien ontstaan, ook is het goed voor je ontwikkeling. Zo heeft een tekenende vriendin onlangs een kinderboekje uitgebracht, en een de vriend die graag computerprogramma's schrijft is daardoor een goeie IT'er geworden. En dan voelt voor de TV hangen wel erg passief, moet ik zeggen.

Maar het voelt ook arrogant, alsof die hobbies 'beter' zijn dan gewoon lekker voor de tv hangen. Alsof je altijd maar bezig moet zijn met je ontwikkeling. Mijn vriendin en ik zijn verder ook heel actief, dus ze is zeker geen couch potato.

En om dan te verwachten dat ze zelfs in die paar vrije uurtjes iets' verantwoords' gaat doen, terwijl ze lekker voor de TV wil hangen...

Gewoon, in het algemeen, wat denken jullie hiervan? Hebben jullie zelf ook een ding wat je eigenlijk zou willen doen, maar waar dan nooit tijd voor is? Zijn er hobbies die 'verantwoord' en 'minder verantwoord' worden gevonden? Trek je je daar wat van aan? Zou dat moeten?

Ik ben benieuwd!

Vic

Vic

17-12-2012 om 11:50

Goed joh

Jij hebt zeker goede en verantwoorde hobby's. En ik heb wat moeite met mensen die vinden dat ze heel goed bezig zijn en dat ook van anderen verwachten. Of eigenlijk die de bezigheden van een ander minder goed en betekenisvol vinden.
Laat die irritaties maar snel varen, want daar word je als mens niet aantrekkelijker van.

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 12:03

Niet aantrekkelijker

"Laat die irritaties maar snel varen, want daar word je als mens niet aantrekkelijker van."

Ja, dat dacht ik zelf ook!

Zou het ook te maken hebben met 'de maatschappij'? Dat we voortdurend te maken krijgen met hoe geweldig en verantwoord anderen wel niet leven(echt of niet)?

Dat er zelfs tijdens periodes waarin je even tussen 2 banen of 2 opleidingen zat, verwacht wordt dat je moeite doet om jezelf te blijven ontwikkelen?

Petra.v.S.

Petra.v.S.

17-12-2012 om 12:04

Laat iedereen dat lekker zelf weten

wat ze in hun vrije tijd doen. Zou wat wezen zeg als anderen ons ook nog eens beoordelen op wat we in onze vrije tijd doen pfff.

Zelf neem ik me ook vaak voor om bepaalde dingen te gaan doen, die onder verantwoorde hobby zouden vallen, maar dan ben ik vaak zo moe door allerlei verplichtingen die ik heb (waaronder een zorgintensief kind) dat het er niet van komt, en dan zit ik in mijn vrije tijd inderdaad lekker voor de tv of achter de pc. Dat is op dat moment dan het fijnste om even lekker tot rust te komen.

Laat ieder gewoon in zijn waarde en respecteer de keuzes die ze maken.

Naja

Fred velt geen oordeel volgens mij..
Ik merk zelf dat het me veel voldoening en innerlijke rust geeft om iets te frobelen, tekenen, naaien enz.
Wel moet ik er de 'ruimte' en energie voor hebben. Sommige avonden ben ik gewoon te moe wn listeloos en dan is een filmpje kijken en een beetje op mn tabler trommelen zalig - als de kinderen maar een Al stil zijn.

Ik denk dat er een groot verchil ligt in jet al dan niet heb en van (jonge) kinderen.

Zelf heb ik nog niet zolang van mezelf geaccepteerd dat die lummeltijd geen verloren tijd is. Ik ben nogal gevoelig voor prikkels en met kleine kinders is mijn beker dan gewoon leeg rond 16u smiddags. Ik probeer dus niet teveel van mezelf te verwachten en zie uit naar het moment dat ze beide overdag op school zullen zijn :)

Oh dear

Spelfouten!

' op mn tablet rommelen' en 'eenmaal stil zijn' moet er staan (oa)

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 12:18

Geen oordeel

"Ik merk zelf dat het me veel voldoening en innerlijke rust geeft om iets te frobelen, tekenen, naaien enz.

Wel moet ik er de \'ruimte\' en energie voor hebben. Sommige avonden ben ik gewoon te moe wn listeloos en dan is een filmpje kijken en een beetje op mn tabler trommelen zalig - als de kinderen maar een Al stil zijn"

Ik herken me hier ook in.

Als ik maar een uurtje heb, dan hang ik het liefst even achter internet, of lees ik het plaatselijke sufferdje. Even niks! Zo voet het ook voor mijn vriendin, want we hebben het druk genoeg.

Maar als ik een middag voor mezelf heb, ja dan geeft iets maken me gewoon meer voldoening. Ben zo leeg na een middag achter internet..

"Fred velt geen oordeel volgens mij."

Nee, ik wil niet oordelen. Maar af en toe zit er zo'n naar mannetje in mij, die zich heel graag beter wil voelen dan de rest..

Vrij te besteden

Fred, hoe vrij is die vrij te besteden dag? Lopen er kinderen rond, en zo ja, hoe oud, en moet er ook nog gekookt en gewassen worden, en zo ja, door wie?

Hier doe ik niet aan verantwoorde hobby's. Zou ik misschien doen als ik niet werkte en geen jonge kinderen had. Nu ben ik blij als ik af en toe de tijd heb om een film op tv te zien. Ik moet namelijk vaak 's avonds koken voor de dag erna, en ik moet op tijd mijn bed in. Als ik door een godswonder een keer een hele dag "voor mezelf" heb gaat die op aan opruimacties om de zooi in huis de baas te blijven. Straks is mijn dochter 4 en gaat naar school, dan heb ik elke week een hele ochtend vrij, daar kan ik nu al enorm naar uitzien.

Wel ben ik laatst met vriendinnen naar het theater geweest, *en* het was de Stadsschouwburg, *en* het was "Nora" dus dat was dan weer zo verantwoord dat het van alles compenseert :-). Maar anderen uit dat vriendinnengroepje regelen het theaterabonnement, ik hoef me alleen maar op de afgesproken tijd en plaats te melden.

Het komt vast ooit eens goed. Met mij dan hè, over je partner laat ik mij niet uit.

Maar zij is heel verantwoord. Want milieuvriendelijk. Al die creatieve hobby's slurpen grondstoffen :-)

Groeten,

Temet

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 12:55

Zeldzaam.

"Fred, hoe vrij is die vrij te besteden dag? Lopen er kinderen rond, en zo ja, hoe oud, en moet er ook nog gekookt en gewassen worden, en zo ja, door wie?"

Die vrij te besteden dag is bijna helemaal vrij, op wat koken, opruimen en was e.d. na, huishouden is een taak van ons beiden.

Zo'n dag is wel zeldzaam.

We hebben nog geen kinderen, en we werken beide meer dan full-time. We doen aan buitensport, wat veel tijd kost, en de weekends dat we niet buiten/aan het werk zijn willen we onze vrienden en families wel weer eens zien.

Bijna elk weekend is er dus wel een 'schema' dat gevolgd dient te worden.

Vic

Vic

17-12-2012 om 13:04

Ah kijk

Ik had het laatst met een collega over ons voormalige kinderloze leven, voor mij bijna 14 jaar geleden voor haar 1,5 jaar. Toen hadden we het altijd druk, en nu eigenlijk nog steeds. We vroegen ons vooral af waar we het vroeger in 's hemelsnaam zo druk mee hadden ;-)
Ik doe trouwens best wel eens iets nuttigs als vrijetijdsbesteding, tenminste als je het bezoeken van een museum zinvol kunt noemen. Of eindeloos Songpopspelletjes spelen en liedjes opzoeken op Youtube.

krin

krin

17-12-2012 om 13:08

In dat geval

In dat geval lijkt mij een hobby die bestaat uit niets doen voor een scherm mij zowel zinnig, geestelijk gezond als verantwoord.
Je vriendin is geen invuloefening voor jou. Ze heeft kennelijk (vooralsnog) behoeften die jijzelf niet direct hebt. Het gaat ook niet ten koste van jullie tijd samen, zo te lezen, want jullie doen samen aan buitensport. Het zit puur in jouw hoofd, dat je denkt dat zij iets mist.

Recreëren

Ik vul mijn vrije uurtjes het liefst met muziek luisteren. Het bijhouden van het huishouden vind ik al verantwoord genoeg dus ik hoef er niet ook nog eens verantwoorde hobby's bij.

Waarom vind je het eigenlijk intrinsiek beter dat je vriendin sieraden maakt, dan dat ze voor de tv hangt? Mag je alleen recreëren als je daarbij iets creëert of verdieping nastreeft? Iets is toch je hobby omdat je het leuk vindt om te doen? Dat hoeft toch niet per se 'verantwoord' te zijn?

Zeker als je een baan en huishouden combineert met kinderen zijn de uurtjes die je vrij aan jezelf kunt besteden schaars. Je voelt vanzelf wel waaraan je die het liefst wilt besteden. Het is fijn als je partner je daarbij in je waarde laat.

Chris

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 13:36

Waardeoordelen

"Ik had het laatst met een collega over ons voormalige kinderloze leven, voor mij bijna 14 jaar geleden voor haar 1,5 jaar. Toen hadden we het altijd druk, en nu eigenlijk nog steeds. We vroegen ons vooral af waar we het vroeger in 's hemelsnaam zo druk mee hadden ;-)"

Ja! Ik doe nu een intensieve opleiding, en daarvoor deed ik iets dat veel minder tijd kostte. Maar toen had ik het óók al druk!

Op de een of andere manier vult de dag zich altijd.. Maar dat vind ik niet erg, zo verveel ik me niet, tenminste.

"Mag je alleen recreëren als je daarbij iets creëert of verdieping nastreeft? Iets is toch je hobby omdat je het leuk vindt om te doen? Dat hoeft toch niet per se \'verantwoord\' te zijn?"

Vind ik ook, het hoeft niet verantwoord te zijn. Een hobby is voor de lol!

Maar tegelijkertijd... een waardeoordeel dringt zich gauw op (ten onrechte!) en ik denk dat ik niet de enige ben die 'last' heeft van zulke waardeoordelen.

Ik herinner me een draadje in de grote vakantie waar een moeder klaagde over een kind dat de hele dag DVD's aan het kijken was. Er werden allerlei tips gegeven om haar aan het buitenspelen of knutselen te krijgen.

Kennelijk waren buitenspelen en knutselen 'betere' manieren om die 6 weken door te brengen dan DVD's kijken..

Nuttig

Mijn moeder breide vroeger altijd. Vooral truien voor mijn vader en ons (3 kinderen). Op een geven moment waren wij echter op een leeftijd dat we nog niet dood gevonden wilden worden in die zelfgebreide truien. Maar mijn moeder bleef stug doorgaan. Wat dan weer de vraag opwerpt: is iets creëren ook nog een nuttige hobby als er niemand blij is met het resultaat? (integendeel zelfs)
Zelf kom ik tot weinig nuttigs. Met 4 kinderen waarvan de jongste kleuter vind ik het al een hele prestatie om er zo heel af en toe eens een gedachte op na te houden ;-)

Tihama

Tihama

17-12-2012 om 15:37

Ledigheid is des duivels oorkussen

Echt, dat calvinisme zit ons nog steeds dwars. In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen. Arbeid adelt.
Ik betrap mezelf er ook nog steeds regelmatig op. Het mot allemaal nuttig wezen. Life sucks and then you die.

Voor mij is eigenlijk altijd de echte uitdaging: hoe kan ik mijn vrijetijd zal nutteloos mogelijk doorbrengen. Ik werk fulltime, ik heb kinderen, huishouden, sociale verplichtingen. En dan zou mijn vrije (!) tijd nuttig moeten zijn? Wat is dan nog de definitie van vrij?

Ik hoor het mijn oma nog zeggen: een vrouwenhand en een paardenhand staan nooit stil (het liefst uitgesproken als ik het oneerlijk vond dat broer na het eten niet hoefde af te wassen en ik in protest ging).

Ik ervaar wel dat het vaak hard werken (!) is om mezelf toe te staan om te lummelen. Dan komt eerst weer de gedachte: na gedane arbeid is het goed rusten :-)
Calvinisme, dat is het.

Tihama

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 15:51

Calvinisme

"En dan zou mijn vrije (!) tijd nuttig moeten zijn? Wat is dan nog de definitie van vrij?"

Het is ook een beetje in mijn hoofd gekropen.

Komt mede doordat mensen waar ik tegen op kijk, altijd van die fantastische duizendpoten lijken te zijn die zelfs in hun vrije tijd nog allerlei verantwoorde dingen doen, en dat ook leuk vinden. Mijn spelen is leren, mijn leren is spelen, zo lijkt het motto.

Wellicht komt een deel van mij goed voelen over zo'n verantwoorde hobby uit het feit dat ik een klein beetje op hun lijk. Hun succes straalt op mijn af.

Klinkt ontzettend oppervlakkig, maar ik denk dat dat soms onderbewust toch speelt.

(Ik zou deze hobbies niet doen als ik ze niet leuk vond!)

Fred

Bewustwording is het halve werk :-)

'mensen waar ik tegen op kijk, lijken altijd van die fantastische duizendpoten te zijn die zelfs in hun vrije tijd nog allerlei verantwoorde dingen doen'

Niet alles is wat het lijkt. En vergeet ook niet dat er wel degelijk een groot verschil is tussen een kind dat de hele dag tv kijkt in zijn vrije tijd en een volwassene die tv kijkt in zijn ene vrije uurtje.

Chris

DD

DD

17-12-2012 om 16:38

Fred

Ik heb een hele lijst met nuttige tijdsbestedingen, cursussen, dingen uitzoeken, verhaal afschrijven... Maar in de praktijk als de kleinste op de peuterschool is, ga ik of slapen of trainen. Voeg daarbij dat ik geen betaalde baan heb en geen vrijwilligerswerk doe en geen mantelzorg ;-)

Ik voel me al heel nuttig als ik iets heb opgezocht *over* een cursus. Momenteel profiteer ik maximaal van de mogelijkheid om nog lui te zijn.

Merel

Merel

17-12-2012 om 17:19

Herkenbaar

Mijn moeder kan nog steeds geen boek lezen, dan 'hoort' ze de stem van haar moeder in haar hoofd. (heb je niets beters te doen?) vroeger was er bij haar thuis altijd nog wel wat nuttigs te doen; sokken stoppen, koper poetsen enz enz. En nu nog steeds dus, op haar 70ste hoort ze dat stemmetje in haar hoofd. Ze negeert het wel en gaat lekker zitten lezen, maar echt weg is het nooit meer gegaan.
Zelf heb ik er niet zo'n last van, alhoewel ik me wel meer voldaan voel als ik weer wat van mijn 'to do' list heb afgehaald. (dus toch nuttige dingen doen) lezen, tv-kijken en internetten zijn geen nuttige dingen vind ik blijkbaar. Toch doe ik het vaak ;-)
En ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt dus ga ik in mijn vrije tijd niet zitten hobby-en dus.

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 17:44

Vaak hangt het samen.

"Bewustwording is het halve werk :-) "

Ik vind het zelf wel belangrijk om eerlijk over mijzelf te zijn, ook al komt daar niet altijd het gewenste antwoord uit.

Het liefst was ik een onafhankelijke ziel, die zich niet laat meeslepen door oppervlakkige dingen, zich niks aan trekt van de stomme druk om 'mee te doen'. Helaas lukt dat niet altijd.

"En vergeet ook niet dat er wel degelijk een groot verschil is tussen een kind dat de hele dag tv kijkt in zijn vrije tijd en een volwassene die tv kijkt in zijn ene vrije uurtje"

Dat zeker. Ik ben zelf trouwens erg blij dat mijn moeder me ook 6 weken lang liet aanmodderen, en me niet pushte iets 'verantwoords' te doen. Juist daardoor komen de creatieve ideeën!

Mijn broertje was vaak de hele dag aan het gamen. Nu is hij bezig zijn eigen spel te maken.

Rafelkap

Rafelkap

17-12-2012 om 18:31

Tijd verdoen

Fred,
Mijn man 'vermaant' me al dat ik hier op ool m'n tijd zit te verdoen :-) En dat is natuurlijk ook wel zo..
Zie het als uitstelgedrag, behoefte aan rust, evt. niet lekker in d'r vel. Je kan stimuleren, maar voor de goede verstandhouding niet teveel pushen, ze gaat vanzelf wel weer wat nuttigers doen, en anders maar niet. Het is haar leven en jij hebt er geen last van, jij hebt je eigen hobbies en jij zit ook hier je tijd te verdoen tenslotte ;-)

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 19:06

Probleem

Ik wil ook zeker niet pushen! Het probleem light denk ik meer bij mezelf.

Er is zo'n ideaal waar ik onbewust toch aan wil voldoen. Altijd nuttig en interessant bezig zijn.. Het zal de leeftijd zijn (begin dertig)

dc

dc

17-12-2012 om 19:29

Pff

Ik wil heel graag schrijven. Maar ik sta om 6u op, ga dan werken of kinderen naar school en verder voor dreumes zorgen. Na school ben ik aan het rennen om 2 uitgehongerde jongens toast te voeren, dan ben ik aan het koken met een hangerige dreumes om me heen en probeer ik ook hier en daar wat op te ruimen. Tussendoor doe ik af en toe beetje OOL. Dan leg ik kind 2 of kind 3 op bed (of allebei als man er niet is), en dan een spelletje ofzo met kind 1, en als die om 8.30 naar bed gaat kan ik alleen maar stompzinnig naar een scherm staren. Helemaal gaar.

Weekenden zijn ook zo intensief, dat ik nu al een maand bezig ben met een boekje van niets. Ik kom niet eens toe aan lezen.

Dus verantwoorde hobbies komen misschien als de kinderen het huis uit zijn ofzo?

Schuldgevoel heb ik niet meer. Mijn franse katholieke man heeft alle calvinistische idioterie allang mijn hoofd uitgepraat :-)

guera

guera

17-12-2012 om 20:10

Get a life

Begin 30. Geen kinderen. Wat doe je hier ? Get a life. Ga iets nuttigs doen.....
Een beetje met een knipoog maar ik meen het wel.

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 20:27

Get a life

Dit is een van de weinige fora waar nog een beetje normaal gereageerd wordt. En heb een kinderwens. Vandaar.

nut

nut

17-12-2012 om 20:35

Die mensen

Die tig leuke dingen tegelijk doen en altijd met iets nuttigs bezig zijn, dat zijn de types die aan de drank zijn om het vol te houden en de lat voor zichzelf enor hoog leggen. Mijn partner is er zo eentje, hij drinkt gelukkig niet meer en hij heeft mijn (soms) lanterfantende voorbeeld hard nodig om ook es te relaxen :)

Mussie

Mussie

17-12-2012 om 21:31

Ja die kende ik ook

Ja die kende ik ook vroeger, die mensen. Ik zeg met name kende, want halverwege de 40 zijn ze met een stuk minder. De meesten zijn ergens geveld door een burnout, en doen het wat rustiger aan. Ik kon daar vroeger ook wel van onder de indruk zijn, maar dat heb ik niet meer zo. Vaak lijkt het allemaal wat mooier dan het is.
Wat niet wegneemt dat ik wel vind dat je enorm op kunt knappen als je iets nieuws leert of doet. Dus is die zin snap ik je gevoel wel. Tv kijken doet toch niet veel voor je ontwikkeling en zorgt er nou ook niet direct voor dat je iets interessants te vertellen hebt.
Alleen denk ik dat je het hier op de verkeerde plek aansnijdt. Ik ben nu weer in staat om een cursus te doen, en ben met een nieuwe baan begonnen. Maar mijn jongste is nu 10 en ik heb nu weer een beetle 'lucht' om dit soort dingen te ondernemen. De afgelopen 13 jaar was ik blij als ik de TV haalde! Meestal viel ik acuut in slaap zodra dat ding aanstond. Ik denk dat mensen met jongere kinderen gewoon de puf niet hebben, ik had dat tenminste niet.
En het is ook belangrijk om je dat te realiseren. Je kunt je als ouder, naast alle ballen die je al in de lucht moet houden, ook nog wel schuldig gaan voelen over het feit dat je niets aan je ontwikkeling doet, of aan het feit dat je je vriendschappen verwaarloost maar het is ook goed om je eigen grenzen te kennen. En als je moe bent, en het druk hebt is het waarschijnlijk geen goed idee om een cursus Spaans te gaan volgen. Dat kan altijd later nog wel eens.

Fred de Velde

Fred de Velde

17-12-2012 om 21:35

Ook niet zo gezond.

"Die tig leuke dingen tegelijk doen en altijd met iets nuttigs bezig zijn, dat zijn de types die aan de drank zijn om het vol te houden en de lat voor zichzelf enor hoog leggen. Mijn partner is er zo eentje, hij drinkt gelukkig niet meer en hij heeft mijn (soms) lanterfantende voorbeeld hard nodig om ook es te relaxen :)"

Ook niet zo gezond.
Al ken ik ook mensen die van zichzelf zo energiek zijn, en geen druppel drinken. Maar dat zal een minderheid zijn..

Aangenaam doch nuttig:

Documentaires kijken! Zo beleef je vanaf de bank ook de mooiste avonturen. Ik vind dat ext verrijkend. Vaak kijk ik ze op de laptop terwijl ik mijn hobby uitoefen of het huishouden doe, dat is pas efficient relaxen :)

tonny

tonny

17-12-2012 om 22:18

Ja maar ja

in een voorstelrondje is het best suf als je geen 'erkende' hobby hebt. Dochter (21) moet regelmatig zo'n rondje, en haast vanwege de blamage 'geen hobby' zou ze er toch maar eens eentje zoeken.

Ook in interviews in bladen hebben de geinterviewden 'erkende' hobby's, als je dat als aanrommelaar leest voel je je al gauw een beetje buitenspel staan.

Misschien tijd dat wij eens een rijtje handige hobby's verzinnen :) Die nauwelijks energie en tijd kosten maar wel heel boeiend klinken!

Bezig zijn om het bezig zijn

Je hebt mensen en die hebben al jaren een leuke hobby en die hoor je er nooit over. Of ze sporten 6x in de week maar praten niet over spierpijn en hoe gezond ze wel niet bezig zijn. Op een verjaardag vraag je er eens naar, uit interesse.
De andere categorie zet iedere avond op Facebook:"Op naar de sportschool" of "Druk, druk, druk, bezig met een cursus interieur ontwerpen". Die zijn voornamelijk druk met interessant doen en laten zien dat ze altijd zinvol bezig zijn. De laatste categorie is irritant.
Ik heb ook wel eens het idee dat ik mijn vrije tijd wat "nuttiger" zou kunnen besteden, je hebt me best wel aan het denken gezet. Toch maar eens die cursus gaan volgen die ik van plan was...okè, ik zal er niets over op Facebook zetten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.