Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Sarcas

Sarcas

02-05-2010 om 13:54

Verdomme! [gestolen motor in scooter]

Kwaad! Even mijn hart luchten...

Ik begeleid een 16 jarige PDD-NOS-er met een lage intelligentie. Meer dan een half jaar zijn we samen elke week bezig geweest hem klaar te stomen voor z'n bromfietscertificaat. Hij heeft heel lang hard gewerkt in de supermarkt om geld te sparen voor z'n scooter. Eindelijk, twee weken geleden heeft ie er eentje van een vriend overgekocht, en met hulp zelf de papieren in orde gemaakt. Nu hoor ik net dat ie is aangehouden, dat er een gestolen motor in zat, dat het ding in beslag is genomen en hij mee naar het bureau is genomen voor proces-verbaal. Al z'n geld weg, en hij begrijpt er helemaal niets van, hij heeft hem toch immers eerlijk gekocht en de papieren in orde gemaakt?
Ik hoop van harte dat die hufter die hem de scooter heeft verkocht iets gepast akeligs overkomt, de lamlul.

Sarcas

Nasha 1st

Nasha 1st

02-05-2010 om 14:17

Triest inderdaad...

en je kan er niks mee....

Femke:-)

Femke:-)

02-05-2010 om 14:17

Wat erg voor die jongen

Leuke vriend, die hem die scooter verkocht heeft! (NOT) Kun je daar geen verhaal halen? Geld terug ofzo? Oke..beetje naief van mij...want dat is vast allang op.

Vind het zielig voor die jongen.

Nasha 1st

Nasha 1st

02-05-2010 om 14:25

Femke

dat is lastig....als die betreffende jongen het ook niet wist, dan kun je hem niks maken...je zult de bron moeten aanpakken, maar kun je er nog achterkomen wie dat is...

In een ver verleden heb ik ook eens een scooter gekocht...voor mijn werk....maar ik ging uiteindelijk meer op de fiets dus verkocht ik hem weer....krijg ik na een poosje een aangetekende brief van de koper, ik zou een brommer hebben verkocht en hij was gestolen zei hij....Ik juridisch advies ingewonnen....brief teruggestuurd waarin ik aangaf te goeder trouw te hebben gehandeld en dat ik ze verwees naar de persoon waar ik hem gekocht had.....nooit meer iets gehoord....

Nasha 1st

Nasha 1st

02-05-2010 om 14:31

Schrijf

Hart van Nederland!!! Die hebben weleens vaker aandacht aan zo'n item besteed en toen kreeg die persoon een vervangend vervoermiddel aangeboden!

Kaaskopje

Kaaskopje

02-05-2010 om 15:16

Wat erg!

Ik kan me je woede en frustratie voorstellen. Net als Tops wil ik best helpen. Een heleboel kleine beetjes... afijn je kent het wel:-)

Laaghartig zeg

Ow ik kan me je woede voorstellen!

Als ze dit bij mijn koter zouden doen zou ik ontploffen. Vriendje was nog niet jarig!

Inderdaad wat kan ik doen? en waar staan de ouders in dit verhaal?

tonny

tonny

02-05-2010 om 18:00

Wat gemeen!

Ik kan me voorstellen dat je woest bent en hoop dat deze muis een positief staartje krijgt!! Kunnen wij iets doen?

reina

reina

02-05-2010 om 21:12

Bah!

Wat heb je toch rotzakken! Het is echter niet zeker dat degene die de scooter aan hem verkocht de dader is, ook hij kan er ingeluisd zijn (zoon zat begin vorig jaar in zo'n situatie, inmiddels is bij de politie bekend dat ook hij slachtoffer is, maar z'n geld is ie kwijt....) Ik hoop dat ze deze dader pakken en dat die een hele stevige straf krijgt!!

scooterhater

scooterhater

03-05-2010 om 09:50

Sarcas

het is lullig dat je beschermeling zijn geld kwijt is. Ik dacht dat "ter goeder trouw" gekochte spullen toch je eigendom bleven. Is blijkbaar niet zo, of dat is veranderd. (verhaal van gestolen fietsen die je alleen terug kon krijgen door de huidige bezitter schadeloos te stellen etc.) Anderzijds: het is een goede zaak dat gestolen goed "besmet" blijft, hoeveel stappen er ook tussen dief en huidige gebruiker zitten. Maar als het alleen de motor is, dan is "de rest" toch van hem?? Is hij hem definitief kwijt, of alleen hangende de procedure? En wat zijn je rechten tov de verkoper. Moet je die via een civiele procedure aansprakelijk stellen?
Waarom heb je trouwens niet wat energie gestoken om hem van een scooter af te houden. Had hij hem nodig voor transport, of was het een hebbeding? Scooters zijn voor de meeste jongeren veel te duur: aanschaf/verzekering/onderhoud/brandstof. Had hem laten sparen voor een fantastische fiets.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-05-2010 om 15:50

Tjonge scooterhater

zoals je hebt kunnen lezen heeft de jongen gewerkt voor zijn scooter, dat kan hij dus ook voor het onderhoud. Heb jij een auto?
Ik bedacht me net dat een neef van mij exact hetzelfde akkefietje heeft gehad. Geld gespaard met een krantenwijk en dan dit gedoe.

Scooterhater

Scooterhater

03-05-2010 om 16:42

Kaaskopje

Ja, hij heeft er hard voor gewerkt, en dus? Het staat ieder vrij zijn geld te verbrassen op de manier die hij/zijzelf leuk vindt. Een brommer/scooter vind ik persoonlijk een hele slechte keus om heel veel redenen: milieuvervuilend/Je fietst dus (bijna) niet meer (gezondheid!)/Je bespaart in de stad op de korte afstanden amper tijd/het is duur/het is (relatief) gevaarlijk.
Het is vaak als roken: de groepsdruk bepaald voor een groot stuk de keuze; daar mag je zeker een pdd-nos'er wel eens tegen wapenen.
En ja, ik heb een auto. Maar niet voor de kick/lol/groepsdruk; "gewoon" omdat het de meest praktische oplossing is (als er niet gefietst wordt)

Kaaskopje

Kaaskopje

03-05-2010 om 19:04

Scooterhater o.t.

Ik begrijp op zich best dat je een scooter een gevaarlijk ding vind, maar ik vind dat soort argumenten toch een beetje raar klinken uit de mond van iemand die een auto voor de deur heeft staan. Die is net zo milieuvervuilend, ongeval-gevoelig en in sportief opzicht ook geen beste keus.
Toen jij je rijbewijs ging halen deed je dat toen zuiver uit praktische overwegingen?

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 00:00

Kaaskopje

Kaaskopje, je leest mijn reaktie slecht. Voor jongeren van 16 is (meestal) maar een ding belangrijk bij een scooter: hij is stoer, ik maak de blits.
Ik heb heel lang geweigerd om een rijbewijs te halen. Ik heb gedacht: dan wordt ik deel van "het systeem". Ik verwachtte een ideale wereld met perfect openbaar vervoer. Helaas ;((. Op mijn 33ste heb ik noodgedwongen mijn rijbewijs gehaald. Het is helaas zo, dat in veel gevallen de auto de snelste, meest comfortabele, en zelfs de goedkoopste manier is om je van A naar B te verplaatsen.
Een scooter is in 95% van de gevallen "puur voor de kick"

Kaaskopje

Kaaskopje

04-05-2010 om 00:50

Scooterhater

Een scooter is in 95% van de gevallen "puur voor de kick".
Ik zeg heel eerlijk dat ik blij ben dat mijn dochters geen scooter hebben. Je kunt overal en altijd een ongeluk krijgen, maar zodra het tempo omhoog gaat zijn de gevolgen vaak meteen zo ernstig, dus in dat opzicht heb ik liever geen scooters in de tuin. Maar dat jongeren een scooter voor de kick willen kan ik me eigenlijk heel goed voorstellen. Ik ben ook jong geweest, ik begrijp dat helemaal. Ik vind het daarom vreselijk oubollig klinken als je aankomt met dat hij beter had kunnen sparen voor een fantastische fiets. Alsjeblieft zeg! Dan heb je er wel erg weinig van begrepen. Bovendien is zo'n opmerking in reactie op het verhaal van Sarcas ook heel erg misplaatst. Daar gáát het namelijk niet om. Het gaat erom dat hem onrecht is aangedaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-05-2010 om 00:51

Sarcas

Om het draadje weer 'on topic' te krijgen: hoe is het er nu mee?

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 09:14

Kaaskopje

Kaaskopje, je reageert nogal selectief ;). Lees mijn eerste posting: 2/3 gaat "feitelijk" over de aangedragen kern, het "onrecht" en wat je daar aan kunt doen. En verder vraag ik Sarcas' mening mbt het scooterrijden algemeen, en of dat nu iets is wat je moet bevorderen.
Jouw kinderen zijn niet gaan brommeren/scooteren. Hoe komt dat, als dat toch zo'n fantastische, voor iedere jongere bereikbare kick is?

tonny

tonny

04-05-2010 om 09:33

Scooterhater

Je hebt vast ook gelezen wat voor iemand deze 16-jarige is. Zo iemand heeft extra behoefte aan wat 'uiterlijk vertoon' en een kick. Dan kun je wel zeggen 'onzin allemaal' maar verplaats je eens in deze persoon...

En wat je autoverhaal betreft: zo iemand ken ik van zeer nabij. Die overwegingen die je schetst zijn alleen realiseerbaar als je middenin een drukke stad woont met volop trams, bussen en metro's. Als je de stad verlaat, wordt de behoefte aan een auto al snel accuut (zoals je hebt ontdekt)

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 09:47

Tonny, pdd-nos en kick (ot)

Hi Tonny, ik ben geen (ervarings)deskundige. Als het voor de ontwikkeling van een pdd-nos'er een positieve bijdrage kan leveren dat hij de blits kan maken met een scooter, dan heb ik weer wat nieuws geleerd.
Ik vermoed dat zo'n hebbeding voor hem hetzelfde uitpakt als voor velen: het hebben van de zaak is het einde van het vermaak. Dan lopen de kosten nog steeds door, ben je je spaargeld kwijt, en realiseer je je dat met een scooter je leven niet in positieve zin verandert.

tonny

tonny

04-05-2010 om 13:50

'het hebben van de zaak is het einde van het vermaak'

Aha, ja... maar dat heb je ook met een nieuwe fiets, toch? Tenzij je enorm om een fiets verlegen zat.

Bastet

Bastet

04-05-2010 om 14:11

Welnee

De vriendin van mijn zoon heeft een scooter,al anderhalf jaar,en is er nog steeds heel blij mee.Ik geloof bij de aanschaf van zoiets niet direct dat de lol er al af is na korte tijd,het is ook een vervoermiddel,net als de brommers van ons vroeger.
Bastet

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 14:11

Tonny

klopt ook wel, dat zou ook gelden voor een nieuwe fiets. Maar die is in elk geval goedkoper en gezonder in het gebruik.
Als ik jonge meiden op een scooter zie rijden, heb ik altijd de gedachte: "over 5 jaar heeft die 20kilo erbij". Er wordt al zo weinig bewogen. En ze rijden allemaal te hard. Van mij mag de politie de bevoegdheid krijgen om elke opgevoerde brommer/scooter ter plekke te verschroten, of de eigenaar daar nu jaren voor heeft kromgelegen of niet.

reina

reina

04-05-2010 om 14:22

Scooterhater

Ik reed vroeger op een brommer, nadat ik jarenlang door weer-en-wind de 10 km naar school moest fietsen, wat een heerlijkheid! Ik woog zo'n 48 kg destijds en die 20 kg zijn er nooit bijgekomen, zelfs na 35 jaar nog niet, dus dat valt wel mee, hoor. De meeste meiden die hier op een scooter rijden zouden anders met de bus zijn gegaan ..... Opgevoerde scooters verschroten, prima, laten we dat dan ook doen met elke auto waarin te hard gereden wordt, scheelt een hoop ellende. Laten ze eerst maar de verkoop van opvoersetjes verbieden ..... Scooterhater, gij overdrijft!

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

04-05-2010 om 14:24

Scooters

Ik ben ook niet dol op die dingen en begrijp ook niet goed wat jongeren met twee gezonde benen met die dingen moeten. Een fiets is goedkoper en gezonder. Ik ken mensen die met een karig inkomen nieuwe scooters aangeschaft hebben voor hun kinderen, 5000 euro over de balk, oftewel drie maandsalarissen, allemaal zodat hun kinderen het beste hebben, zoals ze zelf zeggen. Ik vraag me dan altijd af voor wie ze dat doen, om niet af te gaan voor de goegemeente?

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 14:38

Reina, scooter en overgewicht

Hi Reina, natuurlijk chargeer ik behoorlijk; ik haat tenslotte scooters ;)). De overgewicht-situatie 35 jaar geleden is van een totaal andere orde als die van vandaag-de-dag.
De grap is, dat als je reeel bent, 10km fietsen of scooteren niet zoveel tijdwinst oplevert: 6 minuten. Een beetje getrainde fietser haalt makkelijk 20km/hr. En op een scooter mag je maar 25km/hr. (brommer is een ander verhaal, dat scheelt meer dan de helft).
Ja, helemaal voor om opvoersetjes te verbieden; waarom gebeurt dat niet? En auto's die te hard rijden, daar staan forse boetes op. Maar of ik nu fiets of autorijd, ik vind scooters de meest irritante en hinderlijke verkeersdeelnemers.

emma43

emma43

04-05-2010 om 15:29

Scooterhater

Het ligt er ook aan waar je woont.Als je in een stad of dorp woont met goede trein-busverbindingen is een scooter niet echt nodig,maar altijd nog wel leuk.Maar als je 15 km moet fietsen naar school of met de bus en dan nog overstappen is een scooter echt wel fijn.
En uiteraard zijn scooterrijders irritant,maar dat zijn veel pubers op de fiets ook.Met z'n drieén naast elkaar,niet stoppen bij een voorrangsrotonde,niet stoppen voor rood,zonder achterom te kijken naar links afslaan.Tja,en heb je dan een scooter moet je op de bumper van een auto gaan hangen.Ik kan er altijd wel om lachen,hoort er gewoon bij.
Als je 16 bent een brommer en 18 je rijbewijs.
Hier crosst de jeugd op een braakliggend terrein op brommers,totaal zinloos,maar wel superleuk.Mijn kinderen,10 en 15 hebben ook een Tomos en vermaken zich daar prima mee.

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 17:04

Crossbrommer

lijkt me ook helemaal het einde voor de jeugd; en sommigen blijven nog veel langer hooked, tot ze er met een verbrijzelde knie/schouder/elleboog/... met pijn (no pun intended ;) ) afscheid van nemen. Hopelijk voor de beurt zitten de knalpotten er nog op, of vind je het ook bij de lol horen dat ze kilometers in het rond te horen zijn. ivm die geluidsoverlast hebben de meeste gemeentes officiele cross-terrreintjes ingesteld. Is dat braakliggend terrein "officieel"? of is ieder die over de herrie zeurt een ouwe zeurpiet die zelf nooit jong is geweest?.
"Als je 16 bent een brommer en 18 je rijbewijs." ik heb het idee dat speciaal die brommer op je zestiende heel sterk omgevingsgebonden is. Om het nog wat minder diplomatiek te zeggen: vmbo en lbo jeugd zijn daarbij oververtegenwoordigd. (kan ook zijn omdat die oververtegenwoordigd zijn bij de vakken-vul-baantjes, zodat ze meer geld te besteden hebben).

reina

reina

04-05-2010 om 17:59

Scooterhater

Natuurlijk is de situatie nu anders, maar de situatie nu hier is zo dat de meeste jongeren die niet met de scooter gaan de bus pakken, ik geloof niet dat je daar gezonder van wordt ... Ik fiest, rijdt zelf geen auto, we hebben er wel een, maar ik vind autorijders als fietser vaak irritanter danik scooters vind. Enne, je rekensommetje is leuk, maar niet als je tegen de wind in fietst :-), het is niet zozeer de tijdwinst als we het gemak. Als een jongere toch werkt om iets te kopen, laat 'm, beter dan het direct in het café uit te geven. Jij zult je geld ook ergens aan uitgegeven hebben wat vast niet altijd even zinvol was, ik heb daar geen moeite mee. Enne, lbo-jeugd bestaat niet meer :-), aan die term te zien ben je een beetje een 'ouwe' zeur :-)

Scooterhater

Scooterhater

04-05-2010 om 18:06

Reina

oops, betrapt ;). Maar lbo bestaat nog. Zie bijv. http://www.njobs.nl/vacatures-opleiding-lbo.html .
En je hebt helemaal gelijk, geld moet rollen, het leven is slechts kort. (en voor Scooterrijders statistisch gezien vaak nog wat korter)

Sarcas

Sarcas

04-05-2010 om 18:39

Dank

Ten eerste, allemaal bedankt voor de vriendelijke woorden :) Dat is prettig.

Voor de mensen die aanboden iets te willen doen; heel erg lief! Ik weet niet of ze dat prettig zouden vinden, en het is misschien voorbarig. Maar ik waardeer de intentie, heel erg bedankt :)

Er is niet zoveel te doen. Afwachten. Ik probeer ondertussen uit te vinden wat zijn rechten zijn enzo. Al ingewikkeld genoeg...

Ouders; alleenstaande moeder, minimum inkomen, zwaar gestresst, met eigen problemen. Hij wil geen contact met zijn vader. Ingewikkelde zaak waar ik weinig over kan zeggen.

Het staat inderdaad niet vast dat de verkopende jongen (meerderjarig) er iets van af weet, maar ik heb begrepen dat de moeder contact heeft gehad met die jongen, dat deze zegt dat het een vergissing moet zijn, en dat hij nu onbereikbaar is/telefoon niet meer opneemt.

@scooterhater
Het is een zeer sportieve jongen, hij traint zeker twee maal per week op zijn sportclub. Een probleem is dat hij sociaal behoorlijk geïsoleerd is. Hij komt behalve voor zijn bijbaantje nauwelijks het huis uit. Hij heeft nu zo’n persoonlijke OV-chipkaart, maar begrijpt niet hoe deze werkt. Hij heeft al heel veel boetes gehad, en toch spendeert hij maandelijks voor bijna €100 aan OV geld, en dat bedrag is veel te hoog voor het huishouden. De scooter maakte hem uithuiziger, en bezuinigde stevig op de OV kosten. De voordelen zijn dus groter dan de nadelen. Het hele stoer en blits-concept ontgaat hem grotendeels, alhoewel hij wel specifieke eisen heeft hoe de scooter er uit moest zijn. Maar dat is meer gericht op zijn eigen smaak dan wat anderen er van vinden. Het sociale gebeuren van ‚bij een groep horen’ begrijpt hij niet. Mijn persoonlijke mening over scooterrijden doet hier niet ter zake. Het hele proces van werken om het geld te verdienen, leren voor het certificaat, het zelf uitzoeken wat hij precis wilde hebben enzovoorts was was onderdeel van een opzet om zijn zelfstandigheid, mobiliteit en sociale wereld te vergroten. Zoals bij meer van ‚dat soort’ jongens was hij er erg op gefocust en was het voor hem erg prettig zo’n duidelijk plan te hebben, wat hij ook vaak wilde bespreken. Dus buiten dat hij graag zo’n ding wilde hebben, was het proces ernaartoe goed voor hem. Dus scooterhater, ik begrijp je punten, maar dit is een geval apart. En deze jongen is eigenlijk juist een ideale scooterrijder. De verkeersregels staan in zijn hoofd gegrift, het idee om je niet aan de regels te houden is voor hem bijzonder vreemd. Het is juist de speelruimte of onduidelijkheid van sommige regels waar hij moeite mee heeft :)

Op dit moment is het onduidelijk wat er verder gaat gebeuren. De agent is op vakantie de komende weken, en de rest is onduidelijk.

Nogmaals, bedankt voor de aangeboden hulp en adviezen!

Sarcas

Tirza G.

Tirza G.

04-05-2010 om 19:01

Nou

wat een rótverhaal Sarcas. Bah. Zo wordt het leven je wel heel snel en duidelijk aangeleerd.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.