Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Fatima

Fatima

30-09-2009 om 08:26

Verschillen tussen man en vrouw

Natuurlijk weet ik dat er enorm veel verschillen zijn tussen man en vrouw maar toch vraag ik me iets af.

Mijn man doet enorm veel in het huis(houden) maar hij heeft het er zo verschrikkelijk moeilijk mee als hij iets moet veranderen.

Simpel voorbeeld: jongste houdt niet van koude melk. Al jaren doen we dus een laagje thee onderin de beker en dan bijvullen met melk. Een paar maanden geleden vond jongste het te heet worden en kwam ik erachter dan mijn man er veel te veel thee in deed. Op zich maakt dat niet uit maar zo kreeg jongste ook te weinig melk en het was dus weer te heet. Als hij het laat staan is het na een poosje wel drinkbaar maar krijgt hij dus te weinig melk. Man heeft het nooit echt kunnen aanpassen.

Nu kwamen we er een week of drie geleden achter dat hij melk uit de magnetron ook lekker vond. Ik dacht nog, dat is makkelijk dan doen we het voortaan zo warm maken en krijgt hij toch een hele beker melk. Vanaf dat moment vergeet man het elke ochtend weer. Hij dekt de tafel en zet het drinken neer voor onze kinderen beneden zijn en het gaat elke ochtend weer mis.

Als ik zoiets zou hebben zou ik elke dag op het moment dat ik die beker thee op tafel zou zetten bedenken dat dat fout was. Man niet. Wij moeten het elke ochtend zeggen.

Waar ligt dat nu aan? Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven en ik erger me er niet aan maar vraag me gewoon af waarom hij er zelf niet achter komt als hij er mee bezig is terwijl wij het elke ochtend weer zeggen.

Brianna F

Brianna F

30-09-2009 om 08:45

Nutteloze info

Volgens mij doen mannen zoiets af als nutteloze informatie en doen er niets mee. Het ene oor in, het andere oor uit. Zo zet ik al 25 jaar de vergiet boven in de kast, hij weet dat, maar toch staat dat ding als hij de vaatwasser uitruimt steevast tussen de pannen.
Weet hij nog steeds niet welke kleur handdoek van wie is (we hebben dan ook "pas" sinds 20 jaar een kleurensysteem)en hoewel hij gezegd heeft de eenjarigen in de voortuin water te geven, heb ik er al 2 totaal uitgedroogd weg kunnen gooien, je kunt er niet van op aan. het is toch iets huishoudelijks he, dat is niet belangrijk genoeg om te onthouden.

Hier net zo.

Kinderen hier willen geen boter op hun brood, behalve als er hagelslag op zit of zo. Doordeweeks-ochtendritueel is dat de boterhammen door mij of man aan het aanrecht gesmeerd worden terwijl kinderen hun rug/gymtassen ed inpakken. Als man 's ochtends smeert (wat ie misschien 1 keer per week doet, de rest van de dagen is dat mijn klus) dan gaat er standaard boter op elke boterham met kaas, leverpastei of chocopasta. En iedere keer weer is ie even beledigd en verbaasd dat de kinderen daarover mekkeren, en laat min of meer geergerd weten dat dat toch niet zo'n probleem zou moeten zijn, dat beetje boter. Waarop de kinderen dan weer (in mijn ogen best terecht) opmerken dat papa dat na 126 mislukte pogingen toch best eens zou kunnen onthouden. (en ja, ze zouden ook best zelf kunnen smeren, ik weet het, maar de gecoordineerde aanrecht-smeer bevalt verder prima. Tafeldekken is veel meer werk)

Tja. Echt belangrijk is het allemaal niet, maar het blijft me verbazen, dit soort dingen...

Ingrid

Kiki

Kiki

30-09-2009 om 09:38

O hier ook hoor

Man is van goede wil, dus ik erger me er verder niet aan.

Maar hij vergeet standaard de thee in te schenken bij het ontbijt.
Hij vergeet standaard het gezicht in te smeren van mijn zoontje.
Hij bedenkt verder niet dat als hij een was in de wasmachine doet, diezelfde was ook een keer opgehangen moet worden.

Tsja, niet echt belangrijke dingen, maar ik snap er vaak niets van

Ingridt

Dat boter is hier ook een probleem geweest (oudste wil ook nergens boter op behalve bij hagelslag) maar vanochtend hoorde ik hem ineens, blij verrast, zeggen "hee, papa heeft geen boter op mijn brood gedaan!"
Het heeft een jaar of 6 geduurd, maar hij heeft het nu door geloof ik. Alhoewel, kan morgen ook zomaar weer verkeerd gaan natuurlijk...

Tinus_p

Tinus_p

30-09-2009 om 10:45

Geen mannending

fatima:
"Nu kwamen we er een week of drie geleden achter dat hij melk uit de magnetron ook lekker vond. Ik dacht nog, dat is makkelijk dan doen we het voortaan zo warm maken en krijgt hij toch een hele beker melk. Vanaf dat moment vergeet man het elke ochtend weer. Hij dekt de tafel en zet het drinken neer voor onze kinderen beneden zijn en het gaat elke ochtend weer mis."
Ik vraag me af of dit een mannending is; iig is het een extreme vorm van automatiseren. Je doet iets op een bepaalde manier, omdat je dat zo hebt (aan)geleerd, en het is soms extreem moeilijk om die routine te wijzigen.

Vic

Vic

30-09-2009 om 11:00

Zeuren

Als ik bovenstaande dingen lees denk ik niet dat mannen selectief luisteren, maar dat vrouwen gewoon zeuren. Dat gedoe met die melk bijvoorbeeld. Teveel melk erin, te warme thee, te weinig melk, pfff, dan geef je dat kind toch gewoon 's avonds een beker warme melk?
Hier heb ik ook wel eens van die dingetjes. Zo drinkt oudste altijd uit een oranje beker en jongste uit een gele. Dat is heel logisch bepaald omdat oudste vaak oranje kleding draagt en in haar naam de letters 'or' zitten, bij jongste evenzo. Mijn man heeft die logica nog niet ontdekt en zet de bekers nog wel eens omgekeerd. Tja, dan drinken ze een keertje uit de verkeerde beker, of ik wissel ze alsnog om. Ik zeur al zoveel en als ik dan ook nog over dat soort futiliteiten moet beginnen ;-)

Hanne.

Hanne.

30-09-2009 om 11:01

4 jaar

4 jaar heeft het mij gekost voordat ik eindelijk de routine had ingebouwd dat man en kinderen wel boter op hun brood willen, en niet alleen bij de hagelslag.

Het zit/zat gewoon niet in m'n systeem. Net zoals ik al jaren vergeet om boter mee te nemen als ik boodschappen ga doen. Pas als ik 'smorgens de laaste boter uit het kuipje sta te schrapen gaat bij mij het belletje rinkelen.

Hmm

Volgens mij komen dit soort voorbeelden alleen maar omdat de dames in kwestie voor het merendeel verantwoordelijk zijn voor die ene klus. Als man het eens doet, doet ie het op zijn eigen mannier. Zo denk echtgenoot hier nog steeds dat oudste op donderdagmiddag naar de muziekschool moet. Dat wás ook zo, 3 jaar geleden. Inmiddels gaat hij alweer jarenlang op woensdagmiddag. Maar dat komt dus omdat echtgenoot op die tijdstippen zelden thuis is.

Zo begrijpt echtgenoot dan weer niet dat ik gisteren die moertjes niet heb gehaald. Hij had het 's ochtends gevraagd, en ik hoefde toch alleen maar om die moertjes te denken? En in MIJN prioriteitenlijstje is dat blijkbaar ergens onderaan beland, want ik heb een heleboel andere dingen wel gedaan. Zo werkt dat blijkbaar.

Fatima

Fatima

30-09-2009 om 13:00

Geen zeuren en wel standaard

Vic vindt het zeuren en mijn kind moet 's avonds maar een beker warme melk. Dat vind ik nu zeuren. Mijn kinderen krijgen gewoon melk bij het ontbijt en mijn man zet dat standaard al jaren zo klaar. De conclusie van Silone klopt dus niet.

Ik ben blij dat er nog anderen zijn die het wel herkennen. Het gaat inderdaad om automatismen en ik denk dat er bij vrouwen ook wel automatismen zijn maar dat we toch meer nadenken daarbij en halverwege of aan het eind bedenken dat er iets niet klopt. Mijn man en andere mannen hier dus niet en dat is nu juist wat ik zo apart vind. Dat dat belletje niet rinkelt.

Vic

Vic

30-09-2009 om 13:12

Belangrijk

Misschien moet je wel de conclusie trekken dat je man het, zelfs na jaren, gewoon niet belangrijk vindt. Op de een of andere manier 'vergeten' ook mannen dat soort dingen niet als het zaken betreft die hun zelf aan gaat, en die ze wel belangrijk vinden (of zelf verzonnen hebben).

Wat helpt

is tegen je man te zeggen: zeg nou eens wat je precies wil.

En hij dus dat ook aan jou: wat wil je nu precies.

probeer het eens en je zal zien dat het een stuk makkelijker wordt om elkaar te begrijpen en tegemoet te komen.

Tika

hier zijn de taken redelijk strikt verdeeld. Ik doe altijd de was, hij dus nooit. Ik strijk nooit, dat doet hij.

dat knoflookbolletje zit niet in zijn programma dus dan vergeet hij het, mannen zijn net krokodillen en andere simpele oerbeesten, die reageren ook alleen maar zoals ze zijn voorgeprogrammeerd ;-)

Ik bedoel meer zoiets als "ik vaker met je naar de film of uit eten". Regel zelf dan ook een keer de kaartjes en zeg dan ruim van te voren wanneer het is. ga niet zitten wachten totdat hij kaartjes spontaan regelt want dan gebeurt het niet.

Ik zou gewoon over die stapel kleding van hem heen stappen of er een gele post-it op plakken met 'ruim ons op'.

Maxime.M

Maxime.M

30-09-2009 om 15:08

Zelf laten herstellen

Hoi,

Misschien werkt het door je man hetgeen hij vergeet of fout doet zelf te laten herstellen? Dus alsnog een bolletje knoflook halen? Of opnieuw de melk warm maken maar dan goed? Wellicht dat het dan voor de volgende keer blijft hangen (of de keren erop, als hij dan maar wel telkens de consequentie ervaart van het vergeten of verkeerd doen)
Zelf vergeet ik trouwens al jaren een lepel bij mijn mans bord neer te leggen als we spagetti eten (dat eet de rest namelijk met mes en vork en hij dus met een vork en een lepel) dus ik ben soms geen haar beter ;-)

Maxime

Wasmand

Hier een gevalletje wasmand: Ik hang natte handdoeken e.d. die niet meteen de machine ingaan altijd uitgespreid aan de rand van de wasmand zodat ze kunnen drogen. Als ze dan droog zijn gooi ik ze alsnog in de wasmand. Als die natte spullen een paar dagen in elkaar gedraaid in de wasmand liggen gaan ze namelijk stinken. Maar goed. Ik heb dus al 100 keer tegen manlief gezegd dat hij zijn t-shirts niet OVER die natte handdoeken moet gooien maar IN de wasmand. Anders kunnen de handdoeken dus niet drogen! Is niet in het systeem te krijgen...

Fatima

Fatima

30-09-2009 om 15:32

Voor maxime

Kijk dat vind ik nu pesten en zeuren. De melk is namelijk warm en als we er achter komen is hij meestal al weg.

Ik begrijp niet goed waarom mensen het nu willen oplossen en zeggen dat ik zeur. Daar gaat het niet om, ik wilde weten waarom dat zo werkt en oplossingen zijn er gewoon niet dat zie ik aan alle andere voorbeelden die hier genoemd worden.

Maxime.M

Maxime.M

30-09-2009 om 15:38

Hoezo fatima,

Ik wist niet dat je man al weg was, zodra jullie daar achter komen. Maar stel dat een man het huishouden alleen moest voeren, dan zouden dingen ook misgaan en deze zou hij dan zelf moeten herstellen. Nu gaan er vaak dingen fout (ik heb het over allerlei voorbeelden hier in het draadje) die dan 'vanzelf' opgelost worden door de vrouwen. Bijvoorbeeld hij draait een was en hangt die was niet op. Tja..als je je daaraan stoort, dan zou ik die was niet ophangen maar laten liggen voor hem, anders heeft hij het nooit in de gaten. Idem met heleboel andere dingen.
Niet dat ik mijn man aldoor maar pest, hier gaat alles redelijk goed, maar als ik me echt ergens aan zou storen, dan zou ik het denk ik zo aanpakken.
En zoals ik al zei,...ik vergeet al jaren die lepel bij de spagetti te leggen, ik doe dat niet expres maar vergeet het gewoon, dus ik kan me voorstellen dat dat bij mijn man ook kan gebeuren (jaren lang, keer op keer, alleen eten we natuurlijk niet iedere dag spagetti, maar toch zeker wel een keer per 2 weken)

Maxime

Fatima

Fatima

30-09-2009 om 15:45

Voor maxime

In mijn eerste posting heb ik al verteld dat ik me er niet aan erger maar het me afvraag. Jij zegt nu dat als je je ergens aan zou storen je het zo zou aanpakken. Nou, ik stoor me er niet zo aan en ik ga zeker mijn man niet als een kind behandelen.

Zou jij het leuk vinden als hij voortaan bij spaghetti gaat zitten wachten tot jij op het idee komt een lepel voor hem te halen?

Ook vind ik dat van die was iets anders eigenlijk. Mijn voorbeeld gaat er om dat mannen niet kunnen wennen aan een verandering in hun automatisme.

Starry Night

Starry Night

30-09-2009 om 16:07

Deze draad ga ik dus niet lezen, want dan weet ik na afloop één ding zeker: ik ben een vent.
Zo gaat het namelijk altijd. Ik kan nooit iets vinden (al ligt het pal voor mijn neus), ik zie nooit als er gestofzuigd moet worden, ik kan kaartlezen, ik kan inparkeren etc etc

Ayanna

Ayanna

30-09-2009 om 17:11

Zeggen wat ik wil helpt niet

Man ging naar supermarkt met de opdracht: kijk maar wat je voor vlees meeneemt voor vanavond. Als je maar géén speklappen meeneemt.
En waar komt ie mee thuis..... Ja dus....speklappen....

Tineke

Tineke

30-09-2009 om 18:32

Ayanna

Je moet dan ook zeggen wat je wilt. En niet wat je niet wilt. ;)

Ayanna

Ayanna

30-09-2009 om 19:15

Aha kaatje

En ik maar denken dat ik duidelijk ben. 'Géén speklappen! Hoor je me??? Géén speklappen dus!!!' Dank je voor de tip!

Vic

Vic

30-09-2009 om 19:20

Duidelijkheid

Mijn man laat nagenoeg nooit steken vallen op organisatorisch of huishoudelijk gebied (is ook best irritant soms). Als ik 1x keer vraag of hij zijn bezwete sportshirtjes eerst wil uithangen voor ze in de wasmand gaan, doet hij dat vervolgens altijd. Maar hij is niet zo goed in vanzelfsprekendheden. Als hij eens boodschappen doet moet ik een lijstje maken compleet met merken, gewichten etc. We hebben bijvoorbeeld altijd dezelfde kaas, chocomel en boter, maar als er geen merken bij staan komt hij steevast met het verkeerde thuis. Hebben we ineens een blok oude 30+ kaas, in plaats van gesneden jongbelegen 48+.

Maxime.M

Maxime.M

30-09-2009 om 19:26

Mijn moeder ook

Hoi,

Hier twee keer gebeurd bij mijn moeder. Eerst zou ze voor de verjaardag van mijn man een overhemd meenemen van vakantie. Ze vroeg welke kleur, ik zei ach maakt niet uit, als het maar geen zalmroze is, want daar heeft hij er al 2 van. Ze kwam dus met een zalmroze overhemd aan, had ze stad en land naar lopen zoeken. Verder een paar jaar later, ze zou cornetto ijsjes meebrengen en vroeg welke smaak. Ik zei doe maar chocola...geen aarbeiensmaak hoor, die vind ik echt niet lekker. En ja hoor... ze kwam met aarbeien cornetto's aan, met de mededeling, ze hadden bij de supermarkt alleen maar chocoladesmaak, dus toen zijn we speciaal voor je naar de benzinepomp gereden om daar in de shop aardbeiensmaak te nemen.
Sindsdien heb ik het dus afgeleerd om te zeggen wat ik NIET wil, want dat gaat geheid fout.
Maar goed, dit is dus geen specifiek mannen probleem.

maxime

Hanne.

Hanne.

30-09-2009 om 19:52

Kwestie van prioriteiten

Volgens mij is het vooral een kwestie van prioriteiten en verantwoordelijkheden.

Om terug te keren naar het beginvoorbeeld.

Als je het niet heel erg belangrijk vindt hoeveel melk je kind 's morgens precies drinkt, en er ook niet bij bent om te zien dat 'jouw' klaargemaakte melk niet gedronken wordt, kan ik me heel goed voorstellen dat dat kwartje niet makkelijk blijft hangen

Jaymza

Jaymza

30-09-2009 om 20:38

Wat een herkenning!

Ik dacht dat er aan mijn man een steekje los zat, maar het is dus heel normaal!

Jaymza

Guinevere

Guinevere

30-09-2009 om 20:40

Hier

Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik herken toch wel het een en ander. Mijn man zegt altijd: "Ja, maar thuis deden wij het niet zo, dus ik ben het zo gewend". Euh....thuis? Dat is toch waar je nu woont? Ter info, hij is 30 jaar geleden bij zijn ouders uit huis gegaan....

Massi Nissa

Massi Nissa

30-09-2009 om 20:45

Ik snap het ook

Wij hebben hier een ijzeren taakverdeling thuis. Ik stofzuig bijvoorbeeld niet. Nooit. En hij strijkt niet. Zo doe ik ook al jaren de zaterdagboodschappen. Dat is er ooit ingeslopen omdat man vaak voetbalt op zaterdag. Als ik er dan eens niet ben op zaterdag (en dat komt nauwelijks voor), moet ik een lijstje voor de Grote Boodschappen klaarleggen. Vervolgens gaat man zich dan uitgebreid met dat lijstje bemoeien. "Waarom kaas? Er ligt toch nog kaas?" "Ja, maar dat is niet genoeg voor de komende zeven dagen." "En wat bedoel je met kinderkwark? En welk afwasmiddel moet ik dan nemen, hoe heet dat dan? O, hetzelfde als we al elf jaar hebben." Kortom, meestal doe ik ze dan maar op vrijdagavond ofzo, want ik krijg de zenuwen van dit soort gesprekken.
O ja, mijn man en ik zijn allebei gewoontedieren. Daar waar ik echter alleen nog min of meer normaal functioneer door instinctief mijn uitgesleten paadjes af te sjokken, is man een structo eerste klas die overal bij nadenkt en nooit iets vergeet. Samen doen we het niet onaardig, haha, maar als er iets vergeten wordt, is ondergetekende altijd de dader.
Groetjes
Massi

Kiki

Kiki

30-09-2009 om 22:15

Haha tika

Toen mijn broertje naar zijn huidige woning verhuisde ging hij voor het eerst sinds tijden naar een ongemeubileerde woning.
Daarvoor huurde hij altijd gemeubileerd.

Dit was ettelijke maanden van tevoren bekend. Niet dat het in zijn hoofd opkwam om wat praktische spullen aan te schaffen, nee stel je voor.

Dus toen we de spullen van mijn broertje gingen verhuizen had hij geen pannen, geen bestek, geen borden, geen bekers, geen koekenpan, geen glazen.
Helemaal niets, nada, noppes.

Wat had hij dan wel geregeld, maanden van tevoren. Zijn internetverbinding en zijn krantenabonnement.

Dat is mijns inziens toch echt wel het verschil tussen mannen en vrouwen.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

30-09-2009 om 22:19

Geen "niet"-opdrachten

Keer een heel verhaal van een taalkundige psycholoog of psychologische taalkundige of zoiets gelezen: je moet géén "niet"-opdrachten geven.
Dat woordje "niet" blijft niet hangen. Wat wél blijft hangen: de aardbeienijsco of de speklappen of dat andere waarvan je nou juist gezegd had dat je het niet wilde.

Wat blijft hangen is: "er was iets belangrijks, en het had met speklappen te maken. ik zal dus wel speklappen moeten kopen".

Dus geef de opdracht die je wél wilt.

En ik merk inderdaad dat het werkt. Formuleer datgene wat wél goed is en het gaat veel vaker goed.

Eigenlijk is de titel van deze posting dus ook helemaal fout ;-)

Mok

Mok

30-09-2009 om 22:28

Koriander

Man gaat boodschappen doen, met een lijstje dus dat moet goed gaan. Op het lijstje staat koriander. Ik zeg dat ik daar BLADkoriander mee bedoel. Ik leg uit dat dat groen is en op peterselie lijkt. Het is een plantje. Ik vertel dat het GEEN kleine ronde bruine zaadjes of een gemalen variant daarvan is.
Ik hoef zeker niet te vertellen waar hij mee thuis kwam? "Ja maar, die mevrouw van de winkel zei dat dit koriander was". Ja hoor, zucht, ik ga de volgende keer wel weer zelf.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.