Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Massi Nissa

Massi Nissa

11-10-2009 om 11:32

Voorzet jongerius

Agnes Jongerius heeft in een interview met de Volkskrant gezegd dat ze in de kwestie verhoging-AOW-leeftijd desnoods met de duvel en z'n ouwe moer zal dealen om die verhoging tegen te houden. Daarom gaat ze in gesprek met de PVV. Wilders heeft enthousiast gereageerd.
Ik heb zojuist mijn vakbond (onderdeel van FNV) gemaild met ongeveer het volgende tekstje: "Indien de FNV daadwerkelijk met de PVV gaat overleggen over actievoeren tegen de ophoging van de AOW-leeftijd, zal ik mijn lidmaatschap van de vakbond onmiddellijk beeindigen. Ik wens op geen enkele manier deel uit te maken van een samenwerking met extreem-rechts. Dan werk ik liever langer door. Met vriendelijke groet,".
Ik ben nu zo benieuwd: wat vinden anderen van deze voorzet van Jongerius?
Groetjes
Massi

Kiki

Kiki

11-10-2009 om 12:06

Ik ben geen vakbondsmens

nooit geweest ook. Maar ik snap niet dat je zo teleurgesteld bent. Dit verrast me echt niet om eerlijk te zijn. Jongerius gaat over lijken.

Ik vind Jongerius star en rechtlijnig en extreem links

Het is toch altijd al zo dat het uiterste links en het uiterste rechts elkaar altijd vinden.

Kiki

Kiki

11-10-2009 om 12:11

Overigens werk ik graag langer door

het is niet meer te betalen, het gaat niet meer op deze manier.

Jij bent onderwijzeres, jij kan ook prima doorwerken. In principe zou mijn vader ook nog wel een tijd meekunnen en mijn broer.
Eigenlijk iedereen die ik ken.

Een oplossing moet gevonden worden voor mensen in de bouw, mensen met fysiek zware arbeid die nu al de 65 niet eens halen qua arbeid.

Door de AOW-leeftijd van tevoren al af te schieten, gooi je je eigen glazen in en maak je jezelf een onaantrekkelijke gesprekspartner. Dus dan is straks de PVV de enige die nog met je wilt praten

mmonique

mmonique

11-10-2009 om 12:57

Tja

Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Mijn man en ik zeggen al minstens 15 jaar dat wij niet met pensoen kunnnen gaan op ons 65e. Het is onvermijdelijk dat die leeftijd omhoog gaat, de meeste landen om ons heen hebben de leeftijd ook verhoogd. Bovendien zijn de mensen van 65 vitaler dan toen de leeftijd van 65 werd ingevoerd. Ik vind ook dat er wel gekeken moet worden naar het beroep, mensen met fysiek zware beroepen mogen van mij eerder aow krijgen.
Van de pvv snap ik niet dat zij in zee gaan met de fnv, de geloofwaardigheid van Wilders komt dan wel heel erg in het geding. Hij klaagt tenminste al heel lang over de linkse kerk en de linkse hobbies en dan gaat hij in zee met de fnv, links,maar daar zal hij wel weer een draai aan geven en zijn achterban zal het wel weer slikken als zoete koek.
Van Agnes Jongerius snap ik het ook niet. Hoe kun je in zee gaan met iemand die stelselmatig een deel van jouw achterbam in de ban doet.
Voor mij zou dit het einde van mijn lidmaatschap van de fnv betekenen als ik lid zou zijn en ik vermoed dat het ze een hoop leden gaat kosten.
Ik sta dus helemaal achter jouw mail, Massi!

Millenia

Millenia

11-10-2009 om 13:27

Hier

al heel lang fnv-lid. Nu heb ik besloten definitief lid te worden van een kleine, gespecialiseerde bond. Ik wilde al een tijdje weg, ik vond de FNV een bureaucratische moloch geworden, waar je slecht te woord werd gestaan. Dit doet de deur dicht. Ik wil geen lid zijn van een organisatie die tegen het fascistoïde chloorhoofd aanschurkt. Ik ga even naar hun website om me bij je aan te sluiten, Massi.
Er werd net in Buitenhof trouwens gezegd dat het opzeggingen regent, bij de FNV...

Kaaskopje

Kaaskopje

11-10-2009 om 14:11

Ik vind zélfs

als volslagen anti Wilders mens, dat Wilders het dan nog correcter doet. Hij redeneert: okee, ik wil best met ze om tafel en dan zien we nog wel of we kunnen samenwerken. Dat klinkt heel anders dan dat je desnoods met de duvel en z'n ouwe moer wil samenwerken om iets voor elkaar te krijgen.

Prulletje

Prulletje

11-10-2009 om 14:13

Ja hoor massi

Als ik lid zou zijn dan zou ik ook mijn lidmaatschap opzeggen met een soortgelijk bericht. Doorwerken tot 67 is zeker minder erg dan meer aandacht en macht voor Wilders. Inderdaad, op bepaalde groepen arbeiders na. Daar moet goed naar gekeken worden.

Prulletje

Kaaskopje

Kaaskopje

11-10-2009 om 14:26

Flexibele aow

Ze moeten 'gewoon' het VUT principe toepassen. Je mág met 65 met pensioen, maar dan vang je minder dan wanneer je op je 67ste gaat. Zoiets is ook niet direct in te voeren, mensen moeten de gelegenheid krijgen zich voor aanvulling te verzekeren, als ze dat nog niet gedaan hebben. Of als je een lichamelijk zwaar beroep hebt dat je via je loon verplicht verzekerd bent zodat je standaard met 65 in de aow kunt. Ik vind het nogal bout dat mensen die de aow stal al ruiken er nu opeens 2 jaar bij moeten tellen, daar moet een ruime overgangsperiode voor komen met flexibele oplossingen. Iemand die net begint moet niet zeuren vindt ik. Iemand die nu een zwaar beroep heeft, is minder aan zware belasting blootgesteld dan iemand die 35 jaar geleden begon, op een aantal beroepen na uiteraard. Een stratenmaker moet nog steeds op zijn knieën.

Maylise

Maylise

11-10-2009 om 15:03

Ik ben ook lid van een bij de FNV aangesloten vakbond en ben inderdaad niet blij met de plannen om met Wilders te gaan samenwerken. Niet lid zijn van een vakbond zou ik niet over mijn hart kunnen verkrijgen maar indien die samenwerking doorgaat zou ik wel uitkijken naar een andere vakbond.

Overigens ben ik ook helemaal niet tegen het verhogen van de AOW leeftijd. Het is een debat wat mij persoonlijk weinig raakt omdat ik te weinig jaren in Nederland heb gewoond als volwassene om een substantiële uitkering te ontvangen ter zijne tijd. Maar ik vind 2 jaar extra doorwerken niet bezwaarlijk. Het geld moet ergens vandaan komen uiteindelijk. Uiteraard kan wel rekening worden gehouden met lichamelijk zware beroepen.

Maylise

Hand boven het hoofd

Ik heb lang de FNV een hand boven het hoofd gehouden als het er weer op leek dat ze zich meer specifiek voor bepaalde generaties inzetten dan voor werknemers in het algemeen.

Maar nu met die 65 hebben ze het bij mij echt verbruid - en dat was dan nog zonder Wilders. Dát de pensioenleeftijd omhoog moet lijkt me onvermijdelijk. Het is al veel te lang uitgesteld, en de FNV maakt het nu alleen maar erger. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Het is belangrijk dat mensen - binnen het mogelijke- weten waar ze aan toe zijn.

Ik ga een andere vakbond zoeken. Iemand suggesties? Ik werk in loondienst in de zakelijke dienstverlening.

angel3

angel3

11-10-2009 om 18:19

Belachelijk

en getuigt niet van visie voor de lange termijn. Prima in het straatje van de PVV want die wordt door de samenwerking ineens als een brede partij gezien ipv een one issue partij.
Ik vind het oerstom. Waarom geen samenwerking met de SP? dat lijkt me dan zinvoller.

slingertje

slingertje

11-10-2009 om 20:04

Ik ga

niet om deze reden mijn lidmaatschap opzeggen. Voor ons heeft de bond nog altijd gezorgd dat mijn man zijn baan nog heeft....Dus zomaar opzeggen. Daarnaast ben ik het er ook wel mee eens. Ik vind 65 prima genoeg, dan heb ik meer dan 40 jaar gewerkt....Heel veel voorrechten zijn ons daarin al afgenomen zoals VUT e.d. Ga om te beginnen de AOW-ers maar eens mee laten betalen aan de AOW. Dat kan best. Als ik kijk naar mijn ouders, krijgen AOW met een klein pensioentje, maar nauwelijks nog uitgaven. Ze hebben een betere spaarrekening dan ik hoor! Met 2 prima inkomens!!

Kaaskopje

Kaaskopje

11-10-2009 om 20:09

Prima inkomen

Ga om te beginnen de AOW-ers maar eens mee laten betalen aan de AOW. Dat kan best. Als ik kijk naar mijn ouders, krijgen AOW met een klein pensioentje, maar nauwelijks nog uitgaven. Ze hebben een betere spaarrekening dan ik hoor! Met 2 prima inkomens!! ===
Graag naar inkomen dan, want niet iedereen is gezegend met een spaarpot en een prima inkomen als het zover is.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-10-2009 om 20:20

Vut

De VUT was een luxeregeling, die onbetaalbaar is gebleken. Als de betaalbaarheid van de AOW al een probleem is, zou ik bijna zeggen: wees blij als je na je 65ste/67ste nog geld krijgt en klaag niet over de VUT. En wat is je nog meer afgenomen dan?

slingertje

slingertje

11-10-2009 om 21:57

Kaaskopje

ik heb het over ons inkomen, van mijn man en ik, en hoewel een leuk inkomen, hebben wij nog wel ons volledige uitgavenpatroon. Mijn ouders niet meer. Zeker nu ze in de zorg zitten. Alleen nog eigen bijdrage en verder krijgen ze hun natje en droogje allemaal daar. En ze hebben ook nog eens een mooie spaarrekening opgebouwd de afgelopen jaren, ondanks hun stevige gemekker altijd over alleen maar AOW en klein pensioen. Maar wel huurtoeslag, zorgtoeslag, minder belastingafdracht en zo nog een aantal voordelen als je ouder bent. Vind ik prima hoor, maar er kan best een stukje (naar inkomen) af om mee te betalen aan de AOW.

Tja, er zijn genoeg dingen verdwenen de afgelopen jaren of zoveel duurder geworden, daardoor wordt het voor ons steeds moeilijker rond te komen, ondanks dus een aardig inkomen. Zorgverzekering, eigen bijdrage in de zorg, kwartjes van Kok, kinderbijslag die niet meer meegaat met inflatie, kinderopvangtoeslag, genoeg dus....En ik begrijp dat veel AOW-ers van nu er minder riant bij kunnen zitten, maar de bijdrage inkomensafhankelijk maken is prima.

reina

reina

11-10-2009 om 22:24

Slingertje?

Dus jij wilt straks als je ouder bent geen leuke dingen meer doen? Niet iedereen heeft een leuk spaarpotje en niet iedereen wil achter de geraniums gaan zitten!

Ik denk dat verhogen onvermijdelijk is. Niet met onmiddelijke ingang, mensen die er bijna aan toe zijn moeten niet opeens 2 jaar langer moeten werken. Ik heb meegemaakt dat er allerlei luxe-regelingen als de VUT ontstonden, nu gaat het slechter, dus wordt de luxe weggehaald, sommige dingen zijn voorrecht, geen recht-voor-altijd. Ik pleit ook voor eenr egeling dat men mag stoppen met 65, maar dan met minder uitkering dan wanneer men langer oorwerkt en beloon evt doorwerken na 67 jaar extra! Voor beroepen waarin veel mensen in de WAO belanden of die fysiek aantoonbaar heel zwaar zijn zullen er uitzonderingen moeten komen, het lijkt me wel moeilijk te bepalen voor welke beroepen het opgaat. Lid van de FNV ben ik niet, in mijn schooltijd werd ik lid van de CNV en dat ben ik altijd gebleven, maar ik zou geen lid blijven als ze met de PVV gaan samenwerken, met die club wil ik gewoon niks te maken hebben.

slingertje

slingertje

11-10-2009 om 22:33

Juist wel!

En daarom wil ik niet doorwerken na mijn 65e! Omdat ik het dan mooi geweest vind! Juist omdat ik dan leuke dingen wil doen! En dan nog....zo vaak heb ik gehoord, mensen die net 65 waren....boem....dood....nou, lekker leuke dingen doen dan! En dan ook nog doorwerken tot 67. Nog minder tijd om leuke dingen te doen. Nonsens is het! 65 is 65, zoals ik al zei, ik werk al vanaf mijn 17e. Vele ouderen zelfs nog langer! Ik heb dan meer dan 40 jaar gewerkt met mijn 65e. Dat is genoeg, klaar, dan heb ik mijn steentje keurig bijgedragen!

Zusenzo

Zusenzo

11-10-2009 om 23:51

Onvermijdelijk?

Wat ik niet snap: Er wordt regelmatig gesteld het is onvermijdelijk en tegelijk zijn er tig 45+ 50+ers die graag willen werken maar geen baan kunnen vinden. Geen werkgever wil ze hebben. Volgens mij combineren die twee zaken al niet lekker. Daarbij: iedereen doorwerken tot 67 betekent dan voor die groep 2 jaar langer in de bijstand?

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2009 om 00:05

2 jaar langer bijstand

Daarbij: iedereen doorwerken tot 67 betekent dan voor die groep 2 jaar langer in de bijstand?+++
Dat lijkt een logische gevolgtrekking. Vind je dat erg voor de betrokkenen of voor de maatschappij?

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2009 om 00:13

Slingertje

Ik begrijp dat jouw ouders niet veel meer hebben dan aow en een ieniemienie pensioentje anders zouden ze geen recht gehad hebben op die toeslagen. Mensen als jouw ouders zijn niet de mensen die zouden moeten inleveren, maar mensen die die toeslagen royaal niet nodig hebben. Maar als je je later bezwaard voelt mag je je erfenis natuurlijk altijd nog in de staatskas storten. Jij schijnt het zelf al goed genoeg te hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-10-2009 om 00:34

Slingertje, bericht 2

Die leeftijdsgrens van 65 jaar... je weet toch waarom de grens daar getrokken is? De verwachting was dat je dan nog een paar jaar van je aow'tje kon genieten voor je om zou vallen. De leeftijdsverwachtingen liggen nu een stukje hoger. Ik weet niet of het wetenschappelijk onderbouwd kan worden, maar heel soms lijkt het erop dat iemand vlak na pensionering overlijdt uit een puur gevoel van nutteloosheid. Mensen die altijd hard gewerkt hebben maar daar tegen wil en dank mee op moeten houden... klats boem... Het gebeurt.
Hoe graag ik ook met 65 jaar op zou houden met werken, als ik dan mijn baan nog steeds heb tenminste, ben ik ook zo realistisch om te snappen dat de aow uit de lengte of uit de breedte moet komen, zoals het nu gaat is het niet vol te houden. Het getuigt nogal van ikke ikke om dan te zeggen 'nou ik heb mijn steentje dan lang genoeg bijgedragen hoor!' Ik neem aan dat je zelf ook graag tot aan je kistje aow wilt ontvangen, je hebt er hard voor gewerkt ten slotte, je zou raar opkijken als dan niemand het voor je over heeft die paar jaar extra te werken.
Ik denk eigenlijk ook niet dat je werkt om je steentje bij te dragen. Je werkt omdat je het geld nodig hebt, of er een goed leven mee wilt kunnen bekostigen. Dat doe ik ook. Als ik stop met werken heb ik mezelf ermee en ik denk daarbij echt niet aan de premie die ik dan ook niet kan afdragen. Het is een mooie bijkomstigheid dat ik op deze manier meedoe in de maatschappij. Pas als je die 2 jaar langer doorwerkt dán draag je je steentje bij. Dat is vergeleken met nu extra. Maar tegen de tijd dat het voor mij zover is zijn we 19 jaar verder. 19 lange jaren om aan het idee te wennen.

reina

reina

12-10-2009 om 09:32

Slingertje

Ik vroeg dat omdat jij het beschrijft alsof alle oude mensen weinig meer uit te geven hebben, bij jouw ouders is dat ws het geval, maar ik ken veel 70++, die graag en veel reizxen bijv. Ik doe die leuke dingen nu ook, want of je nou doorwerkt tot 65 of 67, je weet niet of je dat gaat halen en hoe je omstandigheden (gezondheid, nog samen zijn etc) dan zijn. Dus ik wacht niet tot mijn oensioen voor ik het leven ga leiden wat ik wil leiden, ik doe heel veelleuke dingen nu al en ondertussen sparen we (man heeft eigen bedrijf, dus geen pensioenopbouw) om te proberen ook na ons pensioen leuke te kunne blijven leven.
Maar we kunnen met z'n allen wel veel willen, zoals zo jong mogelijk stoppen met werken, maar ook een goed sociaal stelsel, goede onderwijsvoorzieningen etc ( ik ken nog veel mensen die al op hun 58e of 60e gestopt zijn) maar of dat haalbaar is? Het geld moet er wel zijn, ik ben geen econoom, dus ik weet niet wat kan en wat niet kan.

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2009 om 09:51

Twee dingen door elkaar: aow

Er lopen in deze drada twee dingen door elkaar, namelijk de vraga of de pensioenleeftijd omhoog moet naar 67, en of het verstandig is dat FNV en PVV gaan samenwerken.

De AOW verhogen naar 67 is een bijzonder slecht plan, en ik begrijp vooral niet dat de werkgevers dat zo'n goed idee vinden.
Het punt is namelijk, dat pakweg 80% van de 60-plussers niet werkt, en dat de werkgevers iha weinig zin lijken te hebben om die mensen ook aan het werk te houden. Daramee is het verhogen van de AOW leeftijd vooral een verschuiving, van de ene uitkering naar de andere (vaak deels of geheel WAO of WW). En die uitkeringen zijn soms HOGER. In zulke gevallen KOST verhogen van de AOW-leeftijd geld. In Intermediair (iirc) dook al een econoom op die had berekend dat het eigenlijk voordeliger was om de AOW leeftijd te VERLAGEN naar 63.
Dan hebben we het nog niet eens over de uitvoeringskosten; vooral een stapsgewijze invoering (de enige manier die politiek haalbaar is) kost handenvol geld en is vooral fijn voor de ICT branche die alle systemen van de grote pensioenfondsen mag herverbouwen......

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2009 om 09:55

Ander punt: wilders

Meester-provocatuer Wilders slaat weer toe; Hij hoeft zelf niet zoveel te doen, en melkt genadeloos de crisis binnen de PvdA uit.
Traditioneel zijn de banden tussen FNV en PvdA innig, met als symbool de overstap van Wim Kok van FNV-top naar PvdA-top. Maar inmiddels zijn PvdA en FNV inhoudelijk uit elkaar gegroeid (PvdA is voor AOW naar 67, en FNV is tegen) en moet de FNV oppassen niet meegezogen te worden in de ondergang van de PvdA (14 zetels in de laatste peiling).
Dat de FNV dus afstand neemt van de PvdA is begrijpelijk. Dat de FNV terechtkomt bij de partij waar een hoop ex-PvdA-ers zitten heeft ook een logica, hoewle ik de strategische keus niet helemaal snap: Waarom samenwerken met de SP??

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2009 om 10:04

Ik bedoel

Waarom *niet* samenwerken met de SP??

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2009 om 10:06

Effectiever

Reina:
'Maar we kunnen met z'n allen wel veel willen, zoals zo jong mogelijk stoppen met werken, maar ook een goed sociaal stelsel, goede onderwijsvoorzieningen etc ( ik ken nog veel mensen die al op hun 58e of 60e gestopt zijn) maar of dat haalbaar is? Het geld moet er wel zijn, ik ben geen econoom, dus ik weet niet wat kan en wat niet kan."
Het is veel effectiever als
1. Werkloze 50-ers en 60-ers weer aan het werk gaan (80% van de 60-plussers werkt niet)
2. Er meer vrouwen gaan werken.
3. Vrouwne jonger kinderen gaan krijgen.

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2009 om 10:07

Gewerkte jaren

Izar:
"Ik ben ook niet per se tegen verhoging van de AOW leeftijd. Maar liever zie ik een AOW waarbij de uitkering is gekoppeld aan het aantal gewerkte jaren. Dat is ongeveer het voorstel van Groen Links, alleen ik ben wel voor een wat rapper invoeringstempo."
Definieer 'gewerkte jaren' (probeer het maar eens, je komt interessnate problemen tegen).

Vic

Vic

12-10-2009 om 10:12

Wilders

Ik heb helemaal niets met vakbonden en ben vorig jaar ook gaan werken toen mijn collega's massaal werkonderbrekingen hielden. Dat werd me overigens niet in dank afgenomen. Maar ik snap wel dat Jongerius nu in gesprek wil met de PVV. In de peilingen liggen die mijlenver voor op de andere partijen, en er zullen zich onder de FNV-leden dus ook wel heel veel Wildersstemmers bevinden. Mijn persoonlijke voorstel voor de AOW is overigens om dit te koppelen aan het aantal gewerkte jaren (premie afgedragen), zeg 45 jaar voor volledige AOW.

dwars

dwars

12-10-2009 om 10:21

In één keer naar 67 per 2010

Ik wil graag dat de AOW op 65 blijft. Maar ALS de AOW naar 67 zou moeten, dan wil ik dat dat per 1 januari 2010 gewoon ingevoerd gaat worden. Géén overgangsregelingen. Ik heb namelijk totaal geen zin om weer eens mee te gaan betalen aan de zoveelste overgangsregeling.

Ik heb al loon ingeleverd voor VUT op 57 bij collega's. Ik kon geen premie-A meer kopen omdat de regeling werd afgeschaft. Ik kan ook niet meer onbeperkt rente en een studeerkamer aftrekken van de belasting. De kinderbijslag is niet meer hoger bij een groter kindertal. De WW-regeling is veel slechter dan 10 jaar terug. De WIA/WAO is ook veel minder dan de ooit vroeger was. Studiefinanciering is een lachtertje geworden. Laatst hadden wij hier nog een lagere loonsverhoging om de oudemannendagen in stand te houden.

Tinus_p

Tinus_p

12-10-2009 om 10:28

Vic

Vic:
"Mijn persoonlijke voorstel voor de AOW is overigens om dit te koppelen aan het aantal gewerkte jaren (premie afgedragen), zeg 45 jaar voor volledige AOW."
Wat te doen met thuisblijfmoeders? Mensen in de bijstand of WAO/WIA? Is er een minimum aan de hoeveelheid premie die je moet afdragen (denk aan zaterdagbaantjes van scholieren)? Wat gebeurt er als je weinig hebt gewerkt en je wordt 65/67, krijg je dan aanvullende bijstand?

Mijn persoonlijke voorstel is om de hele onzalige AOW discussie te stoppen en na te gaan denken over vragen als
-Hoe krijgen we meer vrouwen aan het werk?
-Hoe kunnen we 60-ers aan het werk houden?
-Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen eerder kinderen krijgen (bijzonder efectief tegen vergrijzing)?

Vic

Vic

12-10-2009 om 10:29

Dwars

Dat heb ik ook wel eens geroepen op mijn werk. Ik heb op zich heel leuke collega's, maar sommigen zijn echte babyboomers die zich af en toe lopen te verkneukelen omdat dat hele AOW-gedoe hun deur wel voorbij zal gaan. Het lijkt me ook wel eens leuk om dat eens omgekeerd te zien. Het zal mij niet boeien of ik tot 67 moet werken vanaf 1/1/2010 of 1/1/2025, dus dan maar in een keer en zo snel mogelijk.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.