Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

passiebloem

passiebloem

06-07-2012 om 21:44

Vraag aan mensen van boven de rivieren

Ik ben geboren en getogen in Brabant. Van vrienden die verhuisd zijn naar andere delen van het land hoor ik altijd dat ze de Brabantse gezelligheid/gemoedelijkheid missen. Vanochtend stond ik ruim voor openingstijd bij de kapper te wachten. Een paar minuten later kwam een andere man en toen vond er een gesprekje plaats. Even later kwam er nog iemand en uiteindelijk stonden we met zes klanten te kletsen over het feit dat je altijd vroeg bij de kapper moet zijn, dat ze het weer druk hebben etc.. Eigenlijk gebeurt dir vaker. Is dit nu typisch Brabants of gebeurt dit elders in het land ook?

GR Passiebloem

Vic

Vic

06-07-2012 om 21:54

Jawel hoor

Als je hier met een groepje mensen bij elkaar staat, komt daar vaak ook wel een gesprek van. Ik heb wel het idee dat 'westerlingen' minder geduld hebben, en geïrriteerd zouden raken als niet klokslag openingstijd de kapper open gaat. Wat mij altijd opvalt bij Brabanders is dat ze het hebben over 'ons', 'ons mam', 'ons pap', 'ons Marieke'. Volgens mijn Brabantse collega zou zij 'mijn' niet uit haar mond krijgen als het over familieleden gaat, omdat die niet alleen van haar zijn maar van de hele familie.

krin

krin

06-07-2012 om 22:10

Jawel hoor

Er hoeven maar een of twee tussen te staan die geen stilte kunnen verdragen, dan gebeurt dat volgens mij overal ;-)
Mijn schoonfamilie is Brabants, en die zijn behalve heel gezellig ook zo eerlijk te wijzen op de keerzijde van die gezelligheid: het blijft aan de oppervlakte. Je zegt niet snel wat je echt denkt. Misschien dat een Brabander dat merkt in de botte Randstad, waar ze aanzienlijk minder problemen hebben met het uiten van (vooral) hun negatieve emoties.
Allemaal over een grote kam geschoren, dat spreekt, en uitzonderingen daargelaten en niet te na gesproken.
Het zou ook een verschil tussen stad en land kunnen zijn, trouwens, want een vriendin had hetzelfde gevoel van aangename gemoedelijkheid en verdraagzaamheid toen ze vanuit Amsterdam naar een middelgroot dorp op dertig kilometer afstand verhuisde, nog wel midden in de Randstad.
De Brabanders die ik ken hebben maar een nadeel: als ze me willen pesten, gaan ze in dialect praten en knoop ik er al snel geen touw meer aan vast.

Janna3

Janna3

06-07-2012 om 23:07

Tsk

Er is nog meer in Nederland dan Brabant en de grote steden hoor! Hier in het noord-oosten des lands voeren we dit soort gesprekjes ook en mag ik als ik mijn portemonnee vergeet bij de bakker gewoon de volgende keer betalen. Net een dorp zeg maar...

Tinus_p

Tinus_p

06-07-2012 om 23:15

Amsterdam

Passiebloem:
"Ik ben geboren en getogen in Brabant. Van vrienden die verhuisd zijn naar andere delen van het land hoor ik altijd dat ze de Brabantse gezelligheid/gemoedelijkheid missen. Vanochtend stond ik ruim voor openingstijd bij de kapper te wachten. Een paar minuten later kwam een andere man en toen vond er een gesprekje plaats. Even later kwam er nog iemand en uiteindelijk stonden we met zes klanten te kletsen over het feit dat je altijd vroeg bij de kapper moet zijn, dat ze het weer druk hebben etc.. Eigenlijk gebeurt dir vaker. Is dit nu typisch Brabants of gebeurt dit elders in het land ook?"
Nee, het is absoluut niet Brabants, en het is ook niet dorps: Ex-Amsterdammers (vooral oudere) missen de Amsterdamse gezelligheid.
Maar wat me negatief opvalt, is dat Ex-Brabanders vooral klagen dat ze andere Brabanders missen - blijkbaar willen sommige ex-Brabanders alleen maar gezellig en gemoedelijk met andere (ex-)Brabanders omgaan.

Ilse

Ilse

06-07-2012 om 23:59

'hebben de naam"

Brabanders hebben wel de naam gezellig te zijn en het taaltje vind ik ook altijd erg vriendelijk klinken. Ons mam en ons pap ook, je hebt al snel het gevoel er een beetje bij te horen ;-) . Maar hier bij ons in het dorp ('t Gooi) hebben we ook al gauw van die kletspraatjes onderling, dus ik zie niet echt een verschil. Mijn zusje woont in Amsterdam en daar heb je ook meer het 'wijkjes' gevoel. Als zij bij de Albert Heijn komt is het ook gewoon, hé meid, heb je een nieuwe jas, en dat soort dingetjes. Ik merk dat het in mijn oude woonplaats juist wel wat onpersoonlijker is. Te groot voor een dorpje maar te klein om wijkjes te vormen, zoals in een stad. Daar vind ik het altijd heel onpersoonlijk allemaal. (terwijl ik er toch heel lang gewoon heb)

krin

krin

07-07-2012 om 00:00

Aha

Dan is het wellicht iets wat Amsterdammers en Brabanders gemeen hebben: de eigen gezelligheid is maatgevend. Hagenezen schijnen ook lastig te verkassen te zijn, en de Tukkerse sfeer vindt men aldaar ook onnavolgbaar. Hypothese: hoe sterker de identiteit en vereenzelviging met de streek/stad, des te stelliger de overtuiging dat het elders nooit hetzelfde kan zijn. Die identiteit wordt bovendien waarschijnlijk zo sterk doordat men er minder wegverhuisd, wat gelijk het eigen gelijk bevestigd: zo goed als hier is het nergens.
Jaja. Na deze waarlijk Lavelliaanse cirkelverklaring van het al ga ik maar eens op zoek naar authentieke, zij het getransplanteerde Brabantse gezelligheid binnen handbereik.

Evenement begeleider

Evenement begeleider

07-07-2012 om 02:33

In onze business

Staan brabo's te boek als hoogst vermoeiend maar lucratief. Ze vinden zichzelf reuzegezellig maar in de praktijk moet er eerst drank in. Ook dit is weer generaliserend natuurlijk. Dat sfeertje van 'wij brabo's zijn gezellig (en anderen dus niet)' spreekt mij totaal niet aan.
Zelf heb ik in verschillende plekken gewoond en wat ik ervan heb meegenomen is dat het overal is waar een saamhorigheid is, van den haag tot Zeeland en naar Groningen en terug. Dat brabanders denken dat alleen zij dat hebben blijft mij verbazen, onder welke steen kom je dan vandaan gekropen?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

passiebloem

passiebloem

07-07-2012 om 07:14

Reactie

Leuk om te lezen dat dit blijkbaar overal in Nederland gebeurd! Ik noemde niet alleen de randstad, maar alles boven de grote rivieren. Dat is hier maar 1/2 uur vandaan! Ik vind die "klets"praatjes erg prettig, geeft toch een beetje eensheidsgevoel. Ik hoor de verschillen niet alleen van mensen die vanuit Brabannt weg verhuizen, maar ook van niet Brabanders die hier zijn komen wonen. Sommige "noordelingen" zweren bij de Brabantse sfeer, andere verafschuwen hem juist.
Volgens mij is er ook nog verschil tussen oost en west Brabant. Wij wonen in het westen, wij kennen wel een beetje het "ons"mam en pap. Maar we hebben geen onverstaanbaar dilect bij mijn weten. Ik ben vooral met ABN opgegroeid, waarschijnlijk voor jullie wel met een zachte g en geen r. In de richting van Eindhoven en vooral onder Eindhoven neigt het dialect al meer naar het Limburgs. Ik weet niet of gezelligheid altijd met alcohol te maken heeft. Er wordt vaak wel gedronken, maar of dat meer is als elders in het land?

groetjes passiebloem

Kiki

Kiki

07-07-2012 om 09:47

Den haag is echt een dorp

Ik kom bij mij in de wijk overal mensen tegen, bij de AH, bij de kapper, in het park.

Ik heb altijd aanspraak en kan prima keuvelen over koetjes en kalfjes. Volgens mij is het niet typisch Brabants.
Den Haag is misschien wel een stad, maar binnen je eigen wijk heb je toch altijd mensen die je regelmatig tegen komt.

Brabander

Brabander

07-07-2012 om 19:18

Privacy

Ik weet het ook niet. Ik werk in een bedrijf in Brabant met klanten uit het hele land en hoor dit wel heel vaak. Dat er sneller op straat gegroet wordt als je iemand niet kent en tegenkomt. De buschauffeur die je groet als je binnenkomt. Mensen toch wat gemoedelijker zijn.
Ikzelf ben een rasechte Brabander en ook weer niet. Ik moet niks hebben van die >ons kent ons< gezelligheid en >de deuren staan altijd voor iedereen open< . Dat verkondig ik dan ook altijd tegen de klanten die in het bedrijf komen en daar wordt erg om gelachen. Ik ben wel gezellig hoor, maar misschien meer als het mij uitkomt en niet als het een ander uitkomt ;-)
Ook bij de bushalte zit ik niet echt op een praatje te wachten.
Misschien moet ik een verhuizing overwegen? ;-)

Brianna F

Brianna F

07-07-2012 om 20:20

Verschil

Ik woon tegen Brabant aan in Limburg en kom oorspronkelijk uit de randstad, dus ik heb ervaring met beide kanten. Kende ik in de randstad alleen de 8 buren op de portiekflat. Hier ken ik het halve dorp. Achterdeur staat de hele dag open, men groet elkaar, bekende of niet. Als ik dat in mijn oude stad doe kijken ze je aan alsof ze het in Keulen horen donderen met zo'n gezicht: wat moet je van mij? Postbode legt hier rustig z'n pakketje in de garage als ik de bel niet hoor. Of als ik 'm halverwege mijn fietsritje naar de winkel tegenkom, krijg ik de post in mijn fietsmandje mee. Ik woonde hier nog geen week of ik zat al aan de bbq bij de buren waar ik weer andere buren ontmoette en binnen een maand hadden we een buurtvereniging opgericht (nieuwe buurt)
In de randstad is het toch meer ieder voor zich, terwijl hier naoberschap nog overal voorkomt.

Tirza G.

Tirza G.

07-07-2012 om 22:44

Ja maar ja

Wat jij hier schetst Brianna, heb ik hier in Zeeland net zo goed. De schuur is gewoon open, de achterdeur ook en je hoeft je fiets niet op slot te zetten in je eigen tuin. Toch staan Zeeuwen niet bepaald bekend om hun gezelligheid.

Tirza

evenzo

evenzo

07-07-2012 om 23:38

Niet gezellig

De Brabanders die ik ken zijn juist helemaal niet gezellig. Zeggen geen boe of ba, tenzij het carnaval is. En dan dat onderlinge geroddel. Ik zou er niet willen wonen, heb graag een beetje privacy.

Zo, lekker generaliserend!

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2012 om 00:30

Ons

Ik heb met mijn ouders 11 jaar in een dorp gewoond en ik zou daar best weer aan kunnen wennen denk ik, omdat we in dat dorp niet zo'n heel ander leven leidden als in de stadswijk waarin ik nu woon. De kinderen spelen met elkaar, we gaan naar dezelfde buurtsuper en met wie je kent maak je een praatje, maar voor de rest gaat iedereen zijn eigen gang. Grotere buurtgezelligheid hoeft van mij niet zo eigenlijk. Dit: Ik woonde hier nog geen week of ik zat al aan de bbq bij de buren waar ik weer andere buren ontmoette en binnen een maand hadden we een buurtvereniging opgericht (nieuwe buurt)", aldus Brianna, zou mij juist helemaal niet trekken.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2012 om 00:31

Ons

Oh, de titel ben ik vergeten aan te passen. Ik had eerst een opmerking gemaakt over 'ons mam'. Daar kun je mijn man nogal nijdig mee krijgen. Het is niet 'ons mam', zegt hij dan.

ex-Mokummer

ex-Mokummer

08-07-2012 om 07:23

Ik mis het wel in utrecht

Ik was gewend dat onbekenden iets tegen elkaar zeggen, een opmerking kon soms ook uitlopen in een gesprekje.
Dat is hier in Utrecht veel en veel minder. Sure, bekenden zal ik groeten, maar als je zomaar iets tegen iemand zegt kijken ze je glazig aan. Vaak.

Rafelkap

Rafelkap

08-07-2012 om 08:52

Ex mokummer

Ik ben ook een ex Mokummer, 12 jaar gewoond, nu 9 jaar geleden. Ik deel je ervaring niet, het ligt er maar aan, daar viel ik een keer en iedereen liep voorbij, hier wordt ik zonder dat ik er om hoef te vragen geholpen. Het is hier (U) niet anders dan daar (A).

passiebloem

passiebloem

08-07-2012 om 09:39

Reactie

Grappig iedereen beleeft het blijkbaar ook anders.
Wij wonen in een redelijke grote stad, het is niet zo dat iedereen achterom komt en zomaar komt binnenvallen. Dat doen alleen de buren... Ik vind dat zelf heel leuk, maar mijn man heeft meer behoefte aan privacy, moet inderdaad niet te veel worden.
Misschien maakt dorp of stad inderdaad ook nog verschil.

gr Passiebloem

Jip

Jip

08-07-2012 om 11:04

Superioriteitsgevoel

Ik als rasechte Brabander denk wel dat er een kern van waarheid inzit. Wat natuurlijk weer niet inhoudt dat andere Nederlanders niet gezellig kunnen zijn. Wat mij wel vaak opvalt is dat mensen uit de Randstad een soort van superioriteitsgevoel uitstralen. Zo van wij zijn beter dan die suffe zuiderlingen (en oosterlingen en noorderlingen). Nu generaliseer ik natuurlijk verschrikkelijk maar dat is wel het beeld wat ik ervan heb. Ook als je tijdens je vakantie Nederlanders tegenkomt die nogal druk zijn komen ze vaak uit het westen.

Chippie

Chippie

08-07-2012 om 11:48

Sluit me aan bij jip

Ik suit me aan bij Jip, ik zie dat superioriteitsgevoel ook. Ik leef in een regio waar 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg' het credo is. Kapsones worden hier niet getolereerd en je mag een bijzondere baan of veel geld hebben, je hoeft daar niet mee te patsen.
Ik ken iedereen in mijn straat. Als een van mijn kinderen nu naar het ziekenhuis moet dan kan ik mijn andere kinderen bij iedereen even 'stallen'. En ik loop de deur echt niet plat bij de buren. Achterdeur staat altijd open inderdaad en toch heb ik echt wel mijn privacy.

En inderdaad die drukke figuren die in hun blote bast rondlopen op de camping, zich beter voelen dan de boeren uit andere regio's en brullen om drie bier: vaak komen ze uit de Randstad. Maar... de mensen uit de Randstad die niet zo zijn, doe ik daarmee vreselijk tekort.

Als je hier gaat rondfietsen in de natuur, groet je iedereen. Bekende of niet. Je haalt de mensen die hier op vakantie zijn er zo uit. Die kijken alsof ze spoken zien en/of zeggen heel voorzichtig iets terug met zo'n wat-heb-ik-nou-aan-mijn-fiets-hangen.

Zelf kan ik goed overweg met Brabanders. Ik ervaar een zelfde grondhouding. Maar als ik Guus Meeuwis beluister hangen Brabanders iedere week minimaal 1 avond tot de vroege uurtjes in de kroeg. Dat vind ik niks. En nee, ik heb ook helemaal niets met carnaval.

passiebloem

passiebloem

08-07-2012 om 15:03

Import

Ik ben wel benieuwd welke brabanders jij bedoelt. Ik ken ze niet zo als jij ze omschrijft. Ik lees ook niet vaak in de lokale media vergelijkingen met de randstad, ik ken geen tot op de puntjes verzorgde gekapte vrouwen en ik zie ook niet op iedere straathoek een kapperszaak. In onze omgeving gaan veel mensen naar het buitenland op vakantie of als ze dat niet kunnen betalen in Nederland. Maar niet perse in Brabamt. Veel van mijn klasgenoten van de middelbare school zijn naar amdere steden buiten Brabant verhuisd, enkele keren nu weer terug.

Carnaval, je haat het of je houd ervan. Ik vind het zelf erg gezellig, en ik drink helemaal niet! Ik vind de sfeer altijd erg leuk!

groetjes Passiebloem

ex-Mokummer

ex-Mokummer

08-07-2012 om 16:50

Superioriteitsgevoel

Dat herken ik dan weer totaal niet. Ik vind het juist leuk om in regio's als de Achterhoek, Brabant, Limburg of Groningen van de andersheid mee te proeven. Ik vind dat helemaal prima.

Oh en Rafelkapje, het zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Ik vind het leuk dat Amsterdammers sneller een praatje maken, en prettig dat ik in Utrecht gewoon kon fietsen met mijn zwangere buik zonder dat ik werd uitgekafferd omdat ik in de weg liep.

Jo Hanna

Jo Hanna

09-07-2012 om 01:06

Herken het niet

Ik ben Brabander van geboorte, heb ruim twintig jaar in Amsterdam gewoond, en woon nu sinds een paar jaar weer in Brabant. Ik herken dat van die speciale gezelligheid/gemoedelijkheid in Brabant helemaal niet. Maar volgens mij ben ik zelf ook niet speciaal gezellig ;-) Ik weet ook wel van mezelf dat ik niet echt een goeie Brabo ben. Ik begrijp bijvoorbeeld niks van carnaval. Voor mij was dat: je helemaal 't lazarus zuipen en dan lallen dat het zo gezellig is. Niet mijn pakkie an.
Groet, Jo Hanna

Bellefleur

Bellefleur

09-07-2012 om 09:58

Brabant? brrr

Hallo, Groningen hier. Gezellige praatjes te over. Babbelen bij de Etos, kletsen bij de AH over de kindertjes van de cassière, enz. Eenmaal op vakantie geweest in Brabant. Noodgedwongen, de motor gaf het op, en we haalden de Ardennen dus niet. Ik hoef nooit meer naar Brabant. De stank van varkensmesterijen bij elke ademteug. De weilanden als groene biljartlakens, en verder alleen maar mais. En ik vond de mensen niet aardig. We zijn één keer uitgekafferd door een boer, ik weet nog steeds niet waarom. Brabantse gezelligheid? Niet aangetroffen.
Geef mij maar Groningen. Als ik door een dorpje fiets, en ik kijk op de kaart voor de juiste route, is er altijd wel iemand die vraagt of ik het kan vinden.

mijk

mijk

09-07-2012 om 11:04

Ik vind groningen ook een verademing

na Brabant...Heb ik brabant gestudeerd maar kwam uit het oosten ik heb me in vier jaar brabant zo ongelukkig gevoeld. je kwam er echt niet tussen. Altijd onderling ouwehoeren. Als ik per ongeluk patat bestelde bij de frietboer in plaats van friet dan kreeg je gewoon niks en iedereen maar lachen... Er zijn geweldig veel heel erg leuke brabanders maar als je ze bij elkaar zet zijn ze 1 keer zo stug (naar de buitenstaander) als de groninger!

Mijk

getrouwd met een Brabo

getrouwd met een Brabo

09-07-2012 om 14:19

Heerlijk!

De ene generalisatie na de andere. Meer Meer Meer!

(hier veel Brabo's als buren in een stadse wijk: het is me toch gezellig!)

Conference

Conference

09-07-2012 om 14:43

Ik heb ook geen gezelligheid aangetroffen in Brabant. Het hoogtepunt aan gezelligheid was het bezoek aan de bakker voor een Bossche Bol ("Goedemiddag, kan ik u helpen?"), want in de restaurants en café's werden we niet geholpen of domweg genegeerd. Iets wat ik nog nooit heb meegemaakt in steden boven de rivieren.
Misschien is die gezelligheid iets tussen Brabanders onderling?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

09-07-2012 om 20:03

Ikke wel hoor

Ben ook import maar ik snap het wel. Ik kom uit een ander bourgondisch gebied, maar heb meer klik met de Brabanders. Die zijn zelfbewust, gemoedelijk en eerlijk.

Kan overigens best dat Hollanders, Groningers en Friezen, etc. dat ook zijn hoor. Kan verder best zijn dat de tongval hier al heel veel doet. En dorp of stad en demografie zullen ook wel meespelen.

In ieder geval herken ik wel wat in het verhaal van Passiebloem. Als je wilt feesten moet je in Brabant zijn en als je leuk meedoet mag je erbij. En een biertje op z'n tijd hoort erbij. Of twee.

passiebloem

passiebloem

09-07-2012 om 22:25

Verdraagzaamheid

Als ik sommige reacties lees vraag ik me af hoe het met jullie verdraagzaamheid gesteld is. Mopperen over groene weilanden en vooral veel mais en een boze boer. Dat zou in Groningen noooit gebeuren....
Restaurantjes waar je niet geholpen wordt, zou boven de rivieren ook nooit gebeuren.
Patat bestellen, en uitgelachen worden omdat je geen friet zegt, wat een ellende.
Ik vraag me af hoe het met jullie verdraagzaamheid zit. Zijn de weilanden inderdaad groener in Brabant als in Groningen? Ik heb in Amsterdam wel eens frietje besteld en ik werd toen ook raar aangekeken. Ik noem alleen dan niet de amsterdammers arrogant. Ik vind dat juist wel grappig. Ik roep houdoe als ik weg ga en ik geloof het verder wel. Het leuke van Brabant is dat we ook zo in Belgie zitten. Wij zitten net zo snel in Brussel als in Amsterdam. Daarnaast hebben we een paar gezellige steden die echt wel de moeite van bezoeken waard zijn!

groetjes passiebloem

neteret mut

neteret mut

09-07-2012 om 22:44

Misschien

speelt soms ook mee dat je ergens op vakantie bent. Dat is anders dan er wonen ( als student egens wonen is maar half ergens wonen vind ik). Vakantiegasten worden naar mijn idee minder "opgenomen" dan mensen die echt ergens wonen. Toen ik in een toeristenplaats woonde maakte ikook meer kontakt met "eigen" mensen dan met toeristen. In sommige plaatsen wordt je ook gewoon overspoelt door anderen. Woonplaats 1 had bv 800 inwoners, daar kwamen 8000 bij op hoogtoeristische dagen. Je kon nergens meer naar toe, stond overal in de rij door de toeristen, enz. Dan weet je met je verstand wel dat de stad zo ongeveer leeft vasn het toerisme maar je hebt er ook weleens genoeg van. Hoe groter de stad hoe minder groot de overlast. Andere woonplaats heeft tig campings eromheen, die mensen gaan ook naar supermarkten, reken maar dat je dat merkt aan de drukte.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.