Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Caesar

Caesar

01-01-2019 om 09:41

Vuurwerk en vreugdevuren

Na weer een nacht ellende in Nederland van vuurwerk en het totaal uit de handgelopen vreugdevuur in Scheveningen (in hun jaarlijkse competitie met Duindorp, maken ze nu torens van pallets van bijna 50m hoog!), zullen we nu maar eens stoppen met particulier vuurwerk en het gedogen van ridicuul grote vreugde vuren?

En verder wens ik een een ieder een gezond en gelukkig 2019. En met veel gezond verstand....


Yanea

Yanea

01-01-2019 om 12:07

Het gekke is

In Duindorp ging het wel goed, met dezelfde wind en vrijwel dezelfde hoogte.

Triva

Triva

01-01-2019 om 12:13

Vraagje

Ik neem aan dat de brandweer het goed gekeurd heeft, net zoals bij de paasvuren? Zoja wie heeft er liggen slapen?

Caesar

Caesar

01-01-2019 om 13:01

Tja

Torens van 50m in de fik steken, dat is vragen om problemen. Eigenlijk een wonder dat er nooit eerder grote problemen zijn geweest.
Ik meen dat de status is dat die vuren gedoogd worden (in overleg met gemeente) volgens mij wordt er niet gekeurd door de brandweer. En die straffe westenwind was al voorspeld....

Kaaskopje

Kaaskopje

01-01-2019 om 13:02

Caesar

Ik zag niet dat je dit draadje ook gebruikt hebt om de beste wensen te doen. Ik heb een aparte voor dat doel geopend

Kaaskopje

Kaaskopje

01-01-2019 om 13:07

Eens Caesar

Ik vrees dat het nog lang gaat duren voor het zover is, maar ik vind ook dat het afgelopen moet zijn. Jammer dan van die fantastisch leuke traditie. Kennelijk laat het gezonde verstand het ieder jaar bij veel mensen weer afweten. Daarnaast veranderen inzichten en de inzichten van nu zijn, naar mijn idee, dat dit soort zaken flink vervuilend zijn, veel letsel veroorzaken, veel wangedrag, veel stress (bij mens en dier). Ik zag gister de beelden van het stadsvuurwerk in Den Haag. Het was mudvol, dus men wil daar echt wel naartoe. Dat is een mooi compromis.

Yanea

Yanea

01-01-2019 om 13:13

van tv west

Ik lees op de website van tv West dat de brandweer wel actief betrokken is bij de bouw van de vreugdevuren en dat de gemeente voorwaarden stelt:

'De gemeente had vooraf met de bouwers afgesproken dat de palletstapel maximaal 10.000 kubieke meter mocht zijn. Zaterdagmiddag was de inhoud van de palletstapel volgens de organisatie al 12.000 kubieke meter. Er waren toen nog 12 vrachtwagens hout op weg naar Duindorp.

Het stilleggen van de bouw is de uitkomst van een overleg met onder meer de brandweer en de bouwers, zegt de gemeente in een verklaring'

Dit was op 29 december.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-01-2019 om 13:16

Zelfs onze vissen

We hebben voor het eerst vissen in dit huis en verdraaid... twee vissen hebben vannacht het loodje gelegd. Is dat toeval? Ik wimpelde het in eerste instantie ook weg met 'dat kan toch niet?', maar iemand anders vertelde ook dat er een dode vis in zijn aquarium lag vanmorgen.

Onze kat zocht ons ook heel erg op tijdens het vuurwerk, de hond was er vrij rustig bij, dus op het oog geen paniek. Maar de oogjes stonden niet bepaald blij. Toen man hond rond 11 uur nog even een plas wilde laten doen, was er wel pure paniek. Vroeger was er altijd een wel een moment in de avond dat je nog even naar buiten kon met de hond, nu gaat het maar door. Wat mij betreft bederft dat in hoge mate de sfeer van het hele oud en nieuw. Dat moment waarin iedereen los gaat... vroeger was dat echt 12 uur, nu is het de hele dag "feest".

Kopzorg

Kopzorg

01-01-2019 om 13:21

Afschaffen per direct

Mijn jongste loopt, door zijn nah snel overprikkeld, al 3 dagen met oordoppen in om het geknal wat minder te te horen. En door het geknal dat al dagen duurt moest binnenshuis de radio uit. Weinig gehoord van de top 2000.
De hond van de buren is ook al dagen nerveus aan het blaffen, waar jongste dan weer helemaal gek van wordt.
De fijne buurjongens van de hoek, die al sinds november iedere dag wat knallen, hebben nog wat overgehouden; er gaat hier nu een 100.000 klapper af. Van mij mag er een verbod komen.

Plop

Plop

01-01-2019 om 13:39

Mwoah

Ik vind siervuurwerk leuk en mooi. Ik ben er niet tegen, ook niet tegen vreugdevuren. Wel tegen vandalisme.

Als iemand zegt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn word ik wel wat obstinaat.
Wij als aankomend ouderen kunnen niet voor de jongeren bepalen wat ze leuk mogen vinden omdat het jou niet interesseert of je er toch niet aan meedoet ( ik ook niet).

Veiliger, meer controle, latere verkoop, hoge boetes/straffen bij voorknallen: zeker wel.

Met mijn hond ben ik intensief ( elke dag vanaf augustus, dus niet " eens een keertje") aan het trainen geweest.
Nu het eerste jaar( hij is bijna 2 dus eerste keer oud en nieuw tel ik niet mee): buiten met voorknallen geen angst, binnen soms een blafje. Om twaalf uur heeft hij 3 x opgekeken en is gaan slapen. Die investering zou je, indien mogelijk, meteen kunnen doen. Al was het maar ter halvering van de angst en/of naast medicatie.

Doenja

Doenja

01-01-2019 om 13:46

F***ing middle of nowhere

Omdat we heel afgelegen wonen, geen geknal voor 31 december en toen we gisteren in t bos met de hond liepen heel in de verte wat knalletjes. Of t waren jagers. Wat een zaligheid. De hond en kat hebben nergens op gereageerd. Ook niet toen t nieuwjaar ingeluid werd en er wel flink vuurwerk werd afgestoken. Ook door ons. Ik kon heerlijk op een afstand staan kijken en waar ik voorheen angst had voor afzwaaiende vuurpijlen (woonde in de binnenstad), nu niks. We schoten alles richting weiland.
Vond het prima zo! Bijna alle kinderen hier, ook kinderen die volgens afspraak hier niet waren eigenlijk. Deed me goed. Ze vinden het fijn hier.

Uit de pas?


https://www.youtube.com/watch?v=rGJseovT8ug

Ik verwacht eigenlijk dat het op den duur wel verdwijnt en naar de gemeente gaat.

Inge

Inge

01-01-2019 om 13:51

Daar

word ik nu weer obstinaat van. Ik geloof niet dat iemand wil bepalen wat de jongeren leuk mogen vinden. Wel dat de maatschappelijke kosten niet meer te dragen zijn. Hoge straffen helpen niet als de pakkans gering is. Zou je een vis ook kunnen trainen? En waarom telt het eerste jaar niet mee?

Kopzorg

Kopzorg

01-01-2019 om 13:54

Mening gekleurd door omstandigheden

Ik woon al 22 jaar in dit huis en heb de laatste jaren de overlast van vuurwerk toe zien nemen. De oudere mensen die hier woonden zijn leeftijdspassend gaan wonen of zijn overleden.
In veel huizen zijn jonge mensen gaan wonen die toch wat meer vuurwerk aanschaffen dan de oude alleenstaande buurvrouw zeg maar.
De flat aan de overkant staat al jaren op de nominatie om gesloopt te worden. Leegkomende woningen worden verhuurd voor kortere tijd en daar zit nu vaker dan vroeger wat "vreemd" volk tussen. Regelmatig politie die met meerdere eenheden ter plaatse komt en dit jaar dus al sinds november vuurwerkoverlast.
Met zoon die snel overprikkeld is ervaren wij de overlast ook nog eens erger dan voorheen.
Ik ben sinds mijn jeugdal geen fan. Met een vader bij de vrijwillige brandweer hadden wij ieder jaar een meidenavond en nacht tijdens oud en nieuw. Mijn vader was brandjes blussen.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-01-2019 om 13:57

Plop

Opvallend genoeg lijken ouderen bij bepaalde zaken de dwarsliggers bij verandering te zijn. En waarom zouden volwassenen níet voor jongeren mogen beslissen dat door hun onverantwoordelijke gedrag (even generaliserend gezegd) de koek op is. Wetten worden niet door kinderen gemaakt, maar door de regering, die is gekozen door volwassen mensen. Maar los van gedrag, stress, gezondheidsproblemen e.d. , vind ik dat de houdbaarheidsdatum van privévuurwerk gewoon verstreken is. Het past niet meer in het beeld van 'verstandig omgaan met de wereld om ons heen'. Het lijkt éindelijk tot veel regeringen en alles wat daarbinnen valt, door te dringen dat we alle signalen van klimaatveranderingen serieus moeten nemen. Als iedereen de hakken in het zand blijft zetten, zal men het officieel aan moeten pakken, via wettelijke geboden en verboden.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-01-2019 om 14:05

Inge

Haha, ik denk niet dat je een vis kunt trainen. Ik denk dat vissen meer van het hier en nu zijn, dan honden en katten. Ze hebben nú stress, dus nú houdt hun hartje ermee op. Dat is ook zo met vogeltjes. Een moment kan té stressvol zijn voor een parkiet bijvoorbeeld.

Vogel

Vogel

01-01-2019 om 14:29

Genoeg

Ik vind het zo langzamerhand ook wel genoeg. Gisteren vanaf half tien ‘s ochtends geknal hier in de buurt, ging de hele dag door. Een van de katten heeft de hele dag en halve nacht onder ons bed gelegen, de ander werd het alleen om twaalf uur te gortig, toen schoot hij naar een hoekje op zolder.
Hier in de gemeente mag je een vuurwerkvrije zone aanwijzen. Moet je wel zelf met omwonenden regelen en handhaven. Zie je het al voor je, dat je de buurjongetjes met hun rotjes en de jongeren ket hun illegale kanonsslagen op het bordje Vuurwerkvrije zone wijst, en dat ze dan ophouden? Not.
Zojuist een rondje gefietst, sommige straten zijn schoongeveegd, bij andere moet je slalommen tussen de rommel.
Nee, wat mij betreft een verbod, net als beel ander Europese landen.

Plop

Plop

01-01-2019 om 14:32

Inge

Hier was een gemeentelijk vuurwerk van een kwartier.
Daarnaast is er meer dan ooit afgestoken hier; het naar de gemeente verhuizen helpt niet.

Wat wel helpt, zo bleek hier vorig jaar: een aantal wagens door de stad laten rijden. Het was nooit zo rustig en er zijn er veel beboet. Vandalen werden vorig jaar, na het misdragen van het jaar ervoor, van hun bed gelicht en een nachtje vastgezet.
De week na kerst was er amper geknal. Dit jaar vanaf kerst.

Waarom ik voor mezelf bij mijn hond het eerste jaar even niet mee reken in hoe de hond reageert is omdat een pup vaak anders reageert dan een volwassen hond. Minder angstig, slaapt er nog wel eens doorheen. Dat vond ik niet eerlijk om dat aan een toen nog niet gestartte training mee te rekenen. Ik die eerlijk is dus. Je kunt zelfs vlooien trainen en vissen ook. Op vuurwerk vast niet, maar ik had het over honden en wilde een tip geven, dus waarom sneer je dan met vissen?

En Kaaskopje, het feit dat jij iets vindt of bent gaan vinden is geweldig, maar betekent nog niet dat het móet gebeuren of dat iedereen dat móet vinden toch.

Dees

Dees

01-01-2019 om 14:45

Caesar

Ze worden op diverse plaatsen al.niet meer gedoogd hoor. In mijn omgeving is het al eens finaal mis gegaan.

Caesar

Caesar

01-01-2019 om 14:56

Dees

Goed te horen dat elders vreugdevuren al niet meer gedoogd worden. Jammer dat daar kennelijk weer de nodige incidenten voor nodig zijn geweest. En ik hoop van harte dat het nu ook afgelopen is met die megalomane vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen. Torens van 50m hoog aan pallets in de fik steken. Wie verzindt zo iets....

Inge

Inge

01-01-2019 om 14:56

Ik vroeg me af (nog steeds trouwens)

waarom je het eerste jaar niet getraind hebt. En nadat kaaskopje aangaf dat er bij verschillende mensen vissen dood waren gegaan, begon jij over training voor honden. Toen vroeg ik me af of dat ook iets voor vissen zou zijn.

Inge

Inge

01-01-2019 om 15:06

De liefhebbers

verpesten het voor zichzelf. Als ze alleen op de momenten dat het mag vuurwerk af zouden steken, tussen 18.00 uur op 31 december en 02.00 uur op 1 januari dus, zou ik veel minder voor een verbod zijn. Al is de milieuvervuiling en het letsel voldoende om tot een verbod te komen. Misschien zou je het vuurwerk pas vanaf 18.00 uur op 31 december op moeten kunnen halen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

01-01-2019 om 15:21

Ik ben er ook wel klaar mee

Ik stond altijd neutraal tegenover vuurwerk, maar gisteren was het echt niet leuk meer. Ik woon naast een stukje land (stond eerst een gebouw, nu ligt het braak), waar gisteren de hele dag hard knalvuurwerk is afgeschoten. Het was een groepje jongens van een jaar of 10, notabene met een volwassene erbij. Dan ben je toch niet helemaal in orde, als je je kinderen toestaat om voortijdig belachelijk luid vuurwerk af te steken, de hele dag (zonder overdrijven van 10 tot 18 uur, non-stop, en daarna werd het aan alle kanten erger).

Floria

Floria

01-01-2019 om 15:44

sowieso

ben je wat mij betreft niet helemaal in orde als je het goed vindt dat je kinderen honderden euro's uitgeven aan (knal)vuurwerk.

Ik had het idee dat het hier in de wijk minder was dan afgelopen jaren, zowel overdag als om middernacht (toen ik niet wakker ben geworden), maar dat het in wijken verderop wel regelmatig iedere paar minuten knalde. In afgelopen jaren zag ik wel groepjes jongens (nooit meisjes) door de buurt trekken en vooral in brandgangen even hard knallen, maar daar heb ik nu niks van gemerkt. Ook toen ik overdag weg moest heb ik maar 1 duo gezien, dat door een fietser in het voorbijgaan werd toegeroepen dat ze even moesten wachten tot een oude man voorbij was gelopen, maar ze verstonden of begrepen het niet en stonden zo lang dommig te kijken dat de oude man allang weg was.
Toen ik aan het hardlopen was door de buurt vandaag lag er ook maar bij weinig huizen vuurwerkafval (1 op 20 ongeveer). Ik ga er tenminste niet van uit dat de andere mensen het allemaal al hadden opgeruimd op die tijd. Om die reden mag het van mij ook zeker wel verboden worden: bijna iedereen laat zijn rommel gewoon liggen.

Triva

Triva

01-01-2019 om 16:05

Kaaskopje

". Dat moment waarin iedereen los gaat... vroeger was dat echt 12 uur, nu is het de hele dag "feest"."
Over welke vroeger heb je het nu eigenlijk?

OND

OND

01-01-2019 om 17:47

"Firenado's"?

Wie verzint die kleutertaal?

Pirata

Pirata

01-01-2019 om 17:51

Krikke

Burgemeester Krikke beweert nu dat er stiekem s nachts 12 meter bijgebouwd is op die torens. Nou, vorige week las ik al dat er 1 toren 52 meter hoog was, volgens de bouwers, dus kennelijk is dat oogluikend toegestaan. Totaal geen verrassing dat die dingen te hoog waren.
Dan had de brandweer dus geen toestemming mogen geven voor het aansteken.

Emmawee

Emmawee

01-01-2019 om 18:42

OND

"De vuurkolken worden in het Engels daarom ook vaak firenado genoemd’’, aldus Michiel Severin van Weerplaza.

Ze bestaan ook met haaien, in films voor volwassen kleuters: Sharknado https://g.co/kgs/TJyx2W

Emmawee

Emmawee

01-01-2019 om 18:48

Oud en Nieuw onder vuur

Deze documentaire van Rutger van Castricum gaf vorig jaar al een interessant inkijkje in deze traditie. De houdbaarheid van het evenement wankelde toen al.

Ja leuk Emmawee

https://www.npostart.nl/oud-en-nieuw-onder-vuur/02-01-2018/POW_03749665

Bedankt. De docu, van januari vorig jaar, is nog te zien.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.