Home » Forum » Waar moeten de oude fotos heen

Waar moeten de oude foto's heen?

34 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dora
Waar moeten de oude foto's heen?

Mijn vader is naar een verpleeghuis verhuisd en ik ben het huis aan het opruimen. Daarbij heb ik echt gigantisch veel foto's gevonden waarvan sommige misschien wel teruggaan tot de 19e eeuw. Het was ooit een rijke familie, dus ze konden zich al vroeg foto's permitteren. Alleen past het allemaal niet in mijn huisje en ben ik dus geneigd ze weg te gooien als ik er niet achter kom wie het allemaal zijn, of waar ze genomen zjn. Dat zal bij de meeste foto's wel het geval zijn en ik heb ook geen tijd om het allemaal uit te zoeken, want zorg voor de levenden is belangrijker dan de doden.

Weet iemand een plek waar dit soort foto's heen kunnen?

Wilgenkatje
Historische vereniging?

Daar zijn vast vrijwilligers die het kaf van het koren kunnen scheiden en er een mooie bestemming voor hebben.

Narcis
Familie?

Ik zou het eerst vragen aan ooms en tantes en als die niet geïnteresseerd zijn neven en nichten. Weggooien kan altijd nog. Bovendien zou ik ze nooit allemaal weggooien maar een kleine selectie bewaren.

Wilgenkatje
tijd om uit te zoeken

je hebt nu geen tijd om het allemaal uit te zoeken (logisch! Dit is een intensieve tijd!). Dus óf je brengt het bij een familielid met intesse voor de geschiedenis, óf je brengt het bij een historische vereniging.

rutiel
Familie

Ik snap dat er tijdsdruk is, maar het jammere aan weggooien is dat het erg definitief is. En het is hoe dan ook historisch materiaal.

Of een historische vereniging er iets aan heeft ligt helemaal aan het soort foto's dat gemaakt is. Als het vooral familiefoto's zijn zal een vereniging er ook niet zoveel mee kunnen. Ik zou het zelf in deze hectische tijd proberen onder te brengen bij familie of desnoods een kennis met een ruimere woning dan jezelf. Nu heb je geen tijd (en puf!) om rustig en goed na te denken wat je ermee moet. En het is jammer als je onder tijdsdruk een beslissing neemt waar je straks spijt van krijgt.

Kaaskopje
Oh nee

absoluut niet weggooien!

Ik heb de laatste tijd foto's gezien die ook tot midden 19de eeuw gaan en ik vond dat zo leuk! Zelfs in het kleinste huisje past toch wel een doos waar je dit tijdelijk in kunt neerzetten? Als de drukte achter de rug is, ga je er even voor zitten.

Vind je de foto's voor jezelf niet waardevol, dan kunnen ze dat nog wel zijn voor het 'algemeen belang'.

rode krullenbol
Nog twee mogelijkheden

Vrijwel alle archieven hebben een historische fotocollectie (ook wel 'beeldbank' genoemd). Je zou de foto's kunnen voorleggen aan het meest voor de hand liggende gemeentearchief of het nationaal archief.

In digitale vorm nemen de foto's minder fysieke ruimte in beslag. Je zou ze om die reden kunnen (laten) digitaliseren.

Dora
Kaaskopje

Het gaat helaas niet om "een doos", maar om heel wat meer. En we zitten al zo vol, overal zitten kinderen (klinkt alsof het engen beesten zijn, maar zo bedoel ik het niet) en we hebben nauwelijks bergruimte.

Familie is er niet in dit land. Misschien moet ik het maar allemaal naar mijn broer sturen, die woont in het buitenland. O ja, ik heb nog 1 nicht, misschien een goede aanleiding om haar eens te bezoeken.

Dora
rk

Aan digitaliseren heb ik ook gedacht, maar dat wilde ik al doen voor de foto's waarop ik wel mensen herken. Zelfs die kan ik niet houden, het gaat echt om zo'n 1000 foto's en ik run geen archief :-(. Ik ben zelf erg weggooierig omdat we zo weinig ruimte hebben en nu een beetje in paniek.

rode krullenbol
Instituut Beeld en geluid

Is het te veel moeite om te bekijken welk archief de foto's zou willen hebben?

Hoe dan ook zou je eveneens een schenking aan het Instituut voor Beeld en Geluid kunnen overwegen. Daartoe hoef je slecht één formulier in te vullen. Zie: https://www.beeldengeluid.nl/contact

N.B. De historische waarde van foto's hangt van allerlei zaken af. Het is echt niet een noodzaak dat alle personen met naam bekend zijn.

Wilgenkatje
ah RK - ot

als iemand een gezin heeft, een vol huis, wellicht een baan én een naar een zorginstelling verhuizende bejaarde ouder - dan heeft deze persoon echt geen tijd om om 1000 foto's vluchtig te checken :)

Alison
Praktisch

Je vraagt het hier dus blijkbaar zit je er wel mee. Is het een optie om de dozen tijdelijk ergens onder te brengen? Misschien ken je iemand die een geschikte ruimte over heeft of heb je de financiën om iets te huren. Dan kun je de beslissing uit stellen tot een geschikter moment. Nu onder druk iets doen geeft misschien spijt als je weer in rustiger vaarwater zit.
Succes

rode krullenbol
Nog meer mogelijkheden

Mocht je familie tot een bepaalde politieke stroming of religieuze groep hebben behoord, dan zijn er nog meer mogelijkheden om de foto's onder te brengen dan ik al onder de aandacht heb gebracht.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam bijvoorbeeld archiveert materiaal met betrekking tot sociale bewegingen: vakbonden, politieke partijen en belangenorganisaties. Zie: https://socialhistory.org/nl

Verder zijn er nog:

* het Katholiek Documentatie Centrum: https://www.ru.nl/kdc/

* het Historisch Documentatie Centrum voor het Nederlands Protestantisme: https://www.hdc.vu.nl/nl/index.aspx

en

* het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (dnpp): http://dnpp.ub.rug.nl/

In geval van een ondernemersfamilie zou ik dhr. Jacques van Gerwen van de Stichting Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) eens aanspreken: http://www.neha.nl/ of jge@iisg.nl

Nota bene: je kunt het naar alle waarschijnlijkheid aan de archiverende instelling zelf overlaten om de relevantie te bepalen of de foto's.

Dendy Pearson
Niet weggooien

Niet weggooien natuurlijk. Er is vast wel ergens een plekje waar je het kunt bewaren. Als het niet voor jezelf is, dan misschien voor je kinderen.

Dora
Wilgenkatje

Jij snapt het, het is nogal zwaar zo en 5 dozen die de huiskamer verstoppen kunnen je over de rand duwen. En ik zit liever bij mijn vader als ik eens tijd heb. Of ik kan misschien weer eens aan mezelf toe komen. Eigenlijk ben ik boos dat mijn ouders me hiermee opgezadeld hebben.

Stichting beeld en geluid kan ik eens proberen. Voorlopig dan maar in de schuur, goed ingepakt in vuilniszakken tegen vocht en beesten.

Roda
Regionale archieven

Je zou contact opnemen met het regionale archief van jouw provincie. Op deze pagina onder Samenwerking staat een lijstje.

https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/archieven-in-neder...

Kaori
grote kans van niet

Er is een grote kans dat een archief de foto's helemaal niet wil hebben. Zeker als ze niet goed georganiseerd zijn, geen data, locaties en omstandigheden of een bekende fotograaf

Archieven hebben helemaal geen tijd en middelen om dat onderzoek te doen en zonder goede catalogisatie zijn het gewoon leuke kiekjes en niet meer.

Wij als leken hechten er vaak veel meer waarde aan dan dat er voor archieven aan zit.

Jesse_1
Vrienden

Alison had volgens mij een goede tip; heb je geen vrienden waar je de dozen tijdelijk zou mogen neerzetten? Of weegt het idee dat je ze dan ook binnen X-tijd moet sorteren al als een blok aan je been?

Dora
Vrienden

Ik woon in de Randstad, dus dat iemand zomaar ruimte over zou hebben lijkt me sterk. Regionaalarchief zal ik ook eens bellen. In elk geval wil ik mijn kinderen hier niet weer mee opzadelen.

Alkes
hoe erg is het

Als je ze wel gewoon weg doet? Ik denk wel eens we bewaren met zijn allen te veel.

Wilgenkatje
' het is sneller weggegooid dan teruggevonden'

...vindt mijn man die ik dit verhaal vertel. Nooit zomaar weggooien. Ergens wegzetten bij iemand die plek heeft. In de schuur wordt het niet beter hoor, koud, vochtig, ondanks de verpakking. Op zolder is een betere plek. Droogte is belangrijk, anders kun je ze net zo goed meteen weggooien.

Ik snap dat je ervan baalt dat je nu met deze verzameling zit opgescheept. Kennelijk vonden je ouders het ook lastig het allemaal kritisch door te kijken, foto's weggooien gaat langzaam omdat er allerlei verhalen aan vast zitten. Professionele opruimadviseurs raden altijd af met foto's te starten als je opruimt. Misschien toch maar naar die nicht dan ?

Kaaskopje
Dora

Als je het gevoel hebt dat de foto's toch wel eens waardevol zouden kunnen zijn voor welke organisatie of bewaarbank dan ook, vind ik het dusdanig erg als je het weggooit dat ik de dozen nog liever bij ons in de huiskamer opstapel. Dus mocht je in de buurt wonen...

Dora
Kaaskopje

Probleem is: ik weet het gewoon niet. Om het wel te weten zal ik er eerst doorheen moeten. Ik denk ook dat mijn ouders, vooral mijn moeder die uit een arm gezin kwam, het bezit van foto's en boeken als rijkdom zagen. Tussen hun papieren kom ik vrijwel niets persoonlijks tegen, dus dat is wel weggegooid. Terwijl ik daar nu juist naar zocht. Nou ja, één briefkaart van mijn moeder aan mijn vader in de trant van: het is hier mooi weer, pas goed op jezelf. Verder alleen eindeloos veel zakelijke correspondentie.Terwijl ik weet dat er veel meer geweest moet zijn. Misschien ben ik daarom ook wel zo boos en verdrietig en heb ik geen zin meer om aan die klus te beginnen.

In elk geval bedankt voor je aanbod, echt!

Jasmijn
vrijwilliger?

Ik weet niet hoe het met je vader gesteld is, maar is er misschien niet een (oudere) vrijwilliger die met hem samen de foto's uit wil zoeken? Sorteren wat vader weet van de foto's en wat niet? Of kan je vader dit allemaal niet meer (maar het kan ook zijn dat hij het heel leuk vindt?)
Misschien kan je een briefje ophangen bij het verpleeghuis? Er lopen misschien ook kinderen van andere ouderen rond, die dat misschien leuk vinden of die iemand kennen die dit op wil pikken.

Dora
wegdoen

Ik weet dat ze het volste recht hadden om alle persoonlijke brieven etc. weg te doen. Maar ik had onbewust op meer gehoopt. Het voelt nu alsof mijn moeder voor de tweede keer gestorven is. Fotot's haatte ze en daar stond ze ook nooit leuk op, dus ik denk dat wat ik nu al aan foto's van haar heb wel is wat het is.

In elk geval kom ik er door te schrijven wel achter waarom ik zo de pest aan die ouwe troep heb: wat ik zocht is er niet (meer).

Dora
Jasmijn

Ik zou het kunnen proberen, maar ik bang dat mijn vader al te ver heen is. Ik had dit natuurlijk al veel eerder moeten doen met hem. Gelukkig heeft een neefje het voor een stukje wel gedaan, een paar jaar geleden: er zijn wel foto's waar achterop staat wie het zijn. Die hou ik natuurlijk.

Kaaskopje
Jammer

dat wat je zocht juist ontbreekt. Maar probeer dat toch te boven te komen wat de foto's betreft. Er zijn instanties die het graag van je zullen willen overnemen. Zien díe er geen brood in, dan kunnen ze het alsnog door de versnipperaar halen, maar dan heb je tenminste je best gedaan.

Misschien kun je uit het feit dat de papieren wél weg zijn, maar de foto's niet, opmaken dat je ouders méér waarde hechten aan de foto's. Of dat de papieren geen toegevoegde waarde hadden voor jou en andere familie.
Ik kan me van mijn ouders ook niet voorstellen dat daar nog een pak met papier vandaan komt wat voor ons interessant is. Ja, bankzaken, brieven die mijn vader bewaard heeft om oude koeien mee uit te sloot te kunnen halen... Ik heb ook geen idee of er een testament is. Mijn ouders zijn geëmigreerd en hebben vermoed ik toen ook flink in de papieren gesnoeid.

Heel veel sterkte bij deze klus.

Jasmijn
en anders..

Je kunt het,als je er echt niet uitkomt inderdaad nog eens een historische kring vragen, of anders alles bij de kringloopwinkel neerleggen. Ik kom regelmatig op rommelmarkten waar ze foto's verkopen. Blijkbaar is er een markt voor en is het niet zomaar weggegooid.

Alison
Belangrijk

In elk geval kom ik er door te schrijven wel achter waarom ik zo de pest aan die ouwe troep heb: wat ik zocht is er niet (meer).

Maar heb je dan wel alles goed door gekeken? Misschien zit er toch iets bij wat belangrijk voor je zou kunnen zijn?
Echt, zoek een veilige plek. Zet daar alles neer en zoek het uit als je tijd hebt. Of haal af en toe een klein doosje oid op en zoek dat uit. Met elke keer een beetje kom je er ook.

tsjor
Combineren?

'En ik zit liever bij mijn vader als ik eens tijd heb.' Stel: je kunt de dozen bij je vader op de kamer zetten en als je er toch bent langzamerhand eens doornemen, samen met hem: wat mag bewaard worden (namen, plaatsen) en wat kan weg. Als je vader mentaal nog goed is natuurlijk. Het kunnen wel leuke gespreksonderwerpen zijn.

Tsjor

Dora
Wauw

Ik heb toch nog mooie dingen gevonden. Diploma's van mijn grootouders inclusief cijferlijst, zelfgeschreven reclame uit de winkel van mijn opa. En een enorme berg weggegooide papieren die ik vandaag ga afvoeren.

Aan de foto's moet ik nog beginnen, 10 dozen! Misschien idd samen met mijn vader, hoewel ik die juist graag mee naar buiten neem, daar is hij al een jaar niet geweest. Ik merk ook dat ik gewoon ontzettend moe ben van alles, heb veel geslapen. In elk geval bedankt voir alle steun en ideeën. Je kan nu in elk geval weer lopen in de kamer.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.