Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Tirza G.

Tirza G.

26-08-2009 om 20:10

Waarom (overlijdensadvertentie)

Ik lees een overlijdensadvertentie in de krant van een mevrouw, geboren in 1918, overleden deze week. Onder haar namen-gedoe staat: dochter van - en dan vervolgens de naam én de overlijdensdatum van haar vader en haar moeder.
Ik ben zo goed of zo gek niet of ik ga dit zitten lezen en berekenen. Vader is overleden in 1917, die heeft ze dus nooit gekend. Moeder is overleden in 1985, gut, die is oud geworden. Ik zit te rekenen en te puzzelen en ineens denk ik: waaaaaaaarom zet je dit er in vredesnaam bíj in een overlijdensadvertentie van iemand die zélf al in de 90 was? Waarom moeten wij dit weten?
Mijn schoonmoeder is 89, ik weet toch wel haast 100% zeker dat wij niet haar oúders er bij gaan zetten in de overlijdensadvertentie. Van een kind dat thuis woont, tuurlijk. Daar zet je iets van: onze geliefde dochter ofzo.
Hebben jullie enig idee?

Tirza

Minet

Minet

26-08-2009 om 20:17

Vreemd

Het zou inderdaad niet in mijn hoofd opkomen!
Kan er ook geen enkele reden voor bedenken waarom mensen dit wel bewust vermelden.

Beroemd?

Eh, misschien zouden wij als rouwadvertentielezers haar ouders ergens van moeten kennen of zo? Dat we denken: heee, is de dochter van de beroemde Mevrouw en Meneer... nu ook al dood??
Of misschien wilden de betalers van de advertentie (duur!!!) waar voor hun geld en hebben ze zoveel mogelijk tekst proberen te bedenken??
Offeh, misschien wilden de nabestaanden de nadruk leggen op het verschil in leeftijd tussen de mannen in de familie (gaan vroeg dood) en de vrouwen (de survivors, die allemaal minstens 90 worden)? Een klein demografisch onderzoekje zeg maar?
[email protected]

Effe denken

Er zijn dus geen directe nabestaanden meer. Misschien dat overige familieleden zich nu kunnen melden voor de erfenis?
Ik heb ook geen idee, maar ik vind het minder erg als tegenwoordig de vermelding van huisdieren als achtergebleven gezinsleden. Staat er "Fikkie" met zo`n tekeningetje van een pootje....

Kaaskopje

Kaaskopje

26-08-2009 om 22:38

Papiervulling

Ik kan ook niets anders bedenken dan dat het papiervulling is. Geen enkel ander familielid te melden... dan pa en moe maar. Dat schept best een eenzaam beeld.

joer

joer

26-08-2009 om 23:32

Stamboom?

Wat ik kan verzinnen....

Heeft het misschien iets met een stamboom te maken.

Zodat alle geboorte en sterfte data's goed genoteerd kunnen worden.

Zelf lees ik ook altijd de overlijdensadvertenties maar heb het nog nooit zien staan. Is het misschien een gewoonte/traditie in een bepaalde provincie/streek/dorp?

JOER.

Het idee erachter

een reeds overleden bekende van mij had bij zijn ziekbed zijn hele laatste afscheid zelf geregeld.
ook de rouwadvertentie was al opgesteld.
hij wilde daar ook zijn al overleden ouders bij zetten,dat gaf voor hem het gevoel: zo worden we nog 1 x als gezin/familie genoemd.

Klaartje

Klaartje

27-08-2009 om 07:52

Advertentie viel mij gisteren ook op

Ik vroeg me ook af wat de meerwaarde van een 90 jaar geleden overleden vader en later overleden moeder bij de advertentie was. Bekende ouders waren het volgens mij niet. De namen zijn erg veel voorkomend. Kinderen stonden er gewoon onder. Soms staan er inderdaad de ouders nog bij, maar dan gewoon in het rijtje namen eronder met evt. een kruisje erbij als ze eerder overleden zijn. Hier stond echt met grote letters , dochter van pietje en marietje die overleden op.... Daaronder stond het rijtje met namen van de kinderen. Het kan natuurlijk zo zijn dat ze dit zelf geregeld heeft voor haar sterven.
Klaartje

Herkenning?

Die veranderende wereld in een notendop dan even: zou het kunnen dat het om herkenning moet gaan? Uitwaaierende familie en kennissen die extra aanknopingspunten krijgen om zeker te weten dat het Grietje Jansen gaat, de dochter van Kees die destijds zo jammerlijk in zijn hooivork viel, je weet wel, die met Gretha de Boer was getrouwd?
Nog even en er staat alleen een sofinummer bij ;-)
Groet,
Miriam Lavell

Sancy

Sancy

27-08-2009 om 10:59

Miriam

"Nog even en er staat alleen een sofinummer bij ;-)"
Foei en bah toch, straks breng je mensen nog op een idee, en voor je het weet gaat de overheid het verplicht stellen ;-)))
Sancy (denkt ernstig na over CPB en Privacywetgeving als onderwerp voor haar scriptie)

tonny

tonny

27-08-2009 om 11:41

Een mooi verhaal is het vast

Cobi's interesse voor geschiedenis verloochent zich niet! Het is wel wat hoor, dat je kind geboren wordt na het overlijden van je man en dat je daarna nog heeeel lang alleen (met je kind) voortleeft. Misschien wilde de overledene deze familiegeschiedenis nog eenmaal vastleggen op deze wijze.

Op zich is het mooi dat je in zo'n bericht laat zien in welke setting iemand geleefd heeft. Overleden ouders noemen is op deze leeftijd ongebruikelijk, dat wel.

Is er hier op OO niemand die deze mensen kent? We zijn met zo veel ;)

Tonny

Suszanne

Suszanne

27-08-2009 om 14:04

Bonzo

Zo las ik van de week een advertentie waar zelfs de OVERLEDEN hond werd genoemd....

Guinevere

Guinevere

27-08-2009 om 16:48

Bonzo+

Stond er wel een poottekentje bij Bonzo? Misschien is het geen hondenaam maar een moderne jongensnaam?
Zit me nu af te vragen of ik Nijn ook zal laten vermelden, mocht me iets overkomen.

Holiday

Holiday

27-08-2009 om 19:30

Nijntje noemen

Het zou me niet verbazen als je de eerste niet was.
Aangezien Bonzo en Mieuw ook worden genoemd, in leven danwel reeds overleden blijkbaar. De stap naar de knaagdieren is dan maar klein.

Nee, een advertentie voor Nijn zelf, als die de behandeling bij de dierenarts niet heeft overleefd. Ik denk dat je dan echt iets bijzonders hebt.

Holiday

Holiday

27-08-2009 om 19:33

Overigens, on topic, het noemen van die ouders en data lijkt mij voor herkenning bedoeld. Zoals al gezegd, dat het inderdaad gaat om Marietje van Herman en Truus. En niet om Marietje van Joop en Trijntje.

Dat hooivorkincident zie ik voor me! Vreselijk drama!

Over doden mag alles gezegd worden

Sancy:"Onder waan van de dag overigens wordt verstaan: 'wat iedereen op een bepaald moment bezighoudt, maar ook snel kan veranderen'. Dat gaat niet op voor de leerplichtwet"
Ja, doen!
Maar eh... dooien vallen niet onder de WBP.
Wat nou 'over doden niets dan goeds'?
Groet,
Miriam Lavell

Dirkje

Dirkje

27-08-2009 om 20:20

Tja,

ik zie het ook wel eens staan. Ik denk dat het te maken heeft dat men daarin zichtbaar wil maken van het feit dat mensen ergens uit voort komen (hun ouders) en in een sociale omgeving staan (hun dierbaren van nu). Zoiets.
Dirkje

Dirkje

Dirkje

27-08-2009 om 20:25

Maar dan nog iets anders.

Wat mij ook opvalt is dat veel plaatsers van rouwadvertenties geen gevoel hebben voor verhoudingen. Zo las ik van de week nog een advertentie, onder de advertentie waarin de naaste familie het overlijden van dierbare aankondigde. Advertentie van de werkgever, de vrolijk neerzet dat hij kennis geeft van het overlijden van werknemer x. De naasten geven kennis van een overlijden en de anderen nemen er kennis van.
Groet,
Dirkje

Dirkje

Dirkje

27-08-2009 om 20:28

En dan iets heel anders

Waar ik me iedere keer weer over verbaas is een gewoonte die ik in dagblad Trouw regelmatig zie (weet niet of het in andere kranten voorkomt): grootouders die de geboorte van hun kleinkind aankondigen. Lijkt mij meer op de weg van de ouders liggen om dat te doen.
Groet,
Dirkje

Klaartje

Klaartje

27-08-2009 om 20:45

Ja maar....

Zou er werkelijk nog iemand weten dat Marietje die op 90 jarige leeftijd overlijd een kind is van Pietje die 91 jaar terug in de hooivork is gevallen of iets dergelijks.
Wat betreft die aankondiging van de geboorte van een kleinkind, dat vind ik ook heel vreemd. Is inderdaad de taak van de ouders. Ik geloof niet dat mijn kinderen dat op prijs gaan stellen ALS ze ooit kinderen krijgen.

Dirkje

Dirkje

27-08-2009 om 21:10

Klaartje

ja, dat dacht ik dus ook altijd, maar volgens mij gaat het er in die situatie niet in de eerste plaats om dat er mensen zijn die de ouders van die stokoude dame/heer nog kennen. In zo'n situatie lijkt het mij meer bedoeld om te benoemen in welke lijn de overledene staat.
Het doel dat mensen de overledene kunnen plaatsen (als Marietje van Pietje die in de hooivork viel), lijkt me mee voor een situatie waarin er nog generatiegenoten van alle mensen in leven zijn, dus ook van de ouders. Lijkt me bij een 90-jarige niet echt waarschijnlijk.
Groet,
Dirkje

Sancy

Sancy

27-08-2009 om 21:11

Grin miriam

je typte: Sancy:"Onder waan van de dag overigens wordt verstaan: \'wat iedereen op een bepaald moment bezighoudt, maar ook snel kan veranderen\'. Dat gaat niet op voor de leerplichtwet"
Maar dat citaat komt niet van mij ;-)
Ik denk er serieus over na, het onderwerp WBP voor mijn scriptie. Toevallig vandaag met een collega over gesproken, die ook goede mogelijkheden zag om het afstudeeronderzoek in onze organisatie te doen. Ik denk er al 2 jaar over. Het zou wel erg gek zijn als ik het komende studiejaar een interessanter onderwerp tegenkom.

Plien

Plien

27-08-2009 om 21:26

Aankondiging geboorte kleinkind

In onze krant (andere dan Trouw) zie je het ook regelmatig, grootouders die de geboorte van hun kleinkind aankondigen. Soms zelfs dubbelop: de ouders én de grootouders, soms zelfs van beide kanten, die een aankondiging doen. De krant lacht ongetwijfeld in zijn vuistje: dubbele advertentie-inkomsten ;)

En de hond erbij zetten, tja ik vind het ook altijd wat eigenaardig overkomen. Maar voor sommige mensen was dat beest waarschijnlijk hun maatje door dik en dun, dus dan kan ik het ook wel weer enigszins begrijpen. Maar zelf zou ik het nooit doen. En waar houdt het op? De hamster ook in het rijtje? De kanariepiet?

Vic

Vic

27-08-2009 om 21:57

Ach, de hond

In mijn verhaal bij de uitvaart van mijn opa heb ik ook zijn, lang geleden overleden, hond genoemd. Opa en oma waren zo ontzettend dol op dat beest en hij was nog regelmatig onderwerp van gesprek. Het verbaasde me eerlijk gezegd dat hij niet onder de kinderen en kleinkinderen stond met een kruisje achter zijn naam.

Tirza G.

Tirza G.

27-08-2009 om 22:16

En dan nog wat anders

Die in-memoriam advertenties. Hou me ten goede: ik herken de drang he-le-maal om de wereld stil te zetten als een dierbare overlijdt. Om sterfdagen te herdenken. Om die dag wat te mijmeren, even wat op en in jezelf te zijn. Maar een advertentie zetten? Zag er pas eentje (heb je vast ook gezien Klaartje, of anders stond-ie in het plaatselijke sufferdje) van een in memoriam van iemand die 15 jaar geleden overleed.
Ik weet gewoon niet goed wat ik daar mee moet. Moet ik dan de nabestaanden weer een kaartje sturen? Ze extra warm en hartelijk toeknikken als ik ze tegenkom? Ik snap die drang gewoon niet zo.

Tirza

Hoeft ook niet

dat hoeven we toch ook helemaal niet te snappen. Wat anderen mensen doen als hun dierbaren overijden. Ze zulle er vast een reden voor hebben (of misschien zefs niet, maar dat geeft ook niet)
En als mensen hun geld daaraan uit willen geven is dat toch ok niet erg?

Kaaskopje

Kaaskopje

28-08-2009 om 00:54

Aankondiging kleinkind

Ik zie dat hier ook regelmatig en dat zijn meestal mensen uit een dorp. Ik vind het lief hoor, maar ook erg apart. Het lijkt een beetje op de aankondiging van een verloving. Jan en Mies de Groot en Kees en Cora de Vries kondigen met blijdschap de verloving aan van Teun en Cora... zoiets. Dat werd vroeger wel gedaan toch?

Kaaskopje

Kaaskopje

28-08-2009 om 01:03

De behoefte niet voelen

Ik voel die behoefte ook niet Tirza, ik ben hier nogal nuchter in, maar ik kan het wel mooi vinden als andere mensen een in memoriam laten plaatsen.
Het is natuurlijk een beetje naargeestig onderwerp, maar nu we toch bezig zijn.. het intrigeert me ook altijd als de overlijdensoorzaak in de richting van zelfdoding wijst, de manier waarop dat door de familie en naasten onder woorden wordt gebracht. Op de een of andere manier moet ik dat ook vaak even bespreken met manlief ook al ken ik die persoon helemaal niet.

Bastet

Bastet

28-08-2009 om 07:36

Ik snap het wel

Naarmate de tijd verstrijkt,wordt de naam van de overledene steeds minder genoemd.Iedereen leeft gewoon weer zijn leven.Het is dan zo fijn,als nabestaande,om weer iemand naam te zien staan,en om te laten weten dat iemand er is geweest.Ik zou het zelf niet snel doen,maar ik snap het wel.
Groetjes,Bastet

Suszanne

Suszanne

28-08-2009 om 08:25

Bonzo vervolg

Het was overduidelijk een overleden hond van de zoon/dochter (weet ik niet meer) van de overledenene: eerst een kruisje toen Bonzo en toen een hondepootje. En op de volgende regel stond een nog levende hond, alleen een hondepootje erachter...
Onvoorstelbaar!

Tirza G.

Tirza G.

28-08-2009 om 23:18

Kijk

Dat bedoel ik nou Cobi. Moet ík er iets mee. Dat ik het niet snap of zelf niet zou doen, neemt nog niet weg dat er blijkbaar mensen zijn voor wie het belangrijk is dat volslagen onbekenden denken: gut, 7 jaar alweer. Of dat iets minder onbekenden aandacht aan ze besteden als ze ze tegenkomen bij de bakker. Goh, zag je advertentie van de week staan, 7 jaar alweer, wat vliegt de tijd. Zoiets.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.