Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Wanneer boek kopen?

Wanneer kopen jullie een boek? Bijna alles is verkrijgbaar in de bib. En eens je (of ik toch) een boek heb gelezen, lees ik het zelden/nooit opnieuw.
Er zijn nl. zoveel boeken om te lezen en is zo weinig tijd.

Maar nu ben ik een boek aan het lezen dat ik toch echt mooi vind en dus eventueel wel wil kopen. Maar waarschijnlijk lees ik het niet meer opnieuw. Dus dan staat het boek daar maar.
En dan staat er een boek op mijn lijst dat nergens te vinden is, en via internet moet besteld worden.

Vandaar mijn vraag: wanneer kopen jullie een boek, waarom en lezen jullie dat dan opnieuw - of kopen jullie zonder enig idee of je het wel leuk zal vinden?

Deze vraag doelt dus echt op leesboeken, niet op bv. atlassen of informatieve boeken.

Brianna F

Brianna F

21-09-2009 om 12:49

Veel te vaak

Zeker wekelijks. Hier geen abonnement op de bien, omdat de ervaring leert dat de nieuwste boeken of nog lang niet voorradig zijn of constant uitgeleend.
Gelezen boeken die we niet willen bewaren gaan op MP.
Meestal kopen we boeken van schrijvers die we goed vinden en af en toe een boek wat wordt aangeraden of waar we een goede recensie van hebben gelezen.
Nu moet ik zeggen dat meneer F. sneller zijn boeken wegdoet dan ik, ik laat ze nog wel eens staan, gewoon voor de heb.

Jolijt

Jolijt

21-09-2009 om 12:50

Boeken bezitten

geeft mij zoveel plezier. De meeste boeken koop ik zonder ze eerst van de bieb te lenen (vind de bieb hier slecht gesorteerd en op een beetje populair boek moet je maanden wachten). Gelukkig lezen er veel mensen in mijn omgeving en weet je al snel wie er ongeveer van dezelfde stijl houdt; verder lees ik veel recensies voor ik een boek aanschaf.
Er zijn inderdaad veel boeken en weinig tijd, dus de stapels groeien hier wel, ondanks het feit dat ik met het jaar kritischer word in wat ik aanschaf. Eenmaal gelezen boeken gaan in een speciale kast en ik vind het een waar feest om daar langs te lopen. Boeken waarvan ik me niets meer herinner worden na verloop van tijd verwijderd en wat overblijft zijn die boeken die echt indruk gemaakt hebben, door die af en toe nog eens te zien blijft de herinnering levend... net als met vakantiefoto's.

Tja wanneer

Wanneer ik em graag wil hebben, koop ik het boek en ik vind een kast met boeken ook wel een lust voor het oog. Ik doe ze zelden tot nooit weg en sommigen lees ik na jaren weer opnieuw. Sinds ik lid ben geworden van de bieb, moet ik zeggen, dat ik minder boeken koop. En da's maar goed ook want ik heb bijna geen ruimte meer in mijn kast.

emma43

emma43

21-09-2009 om 13:01

Als het verhaal me raakt

Ik heb niet zo een goed geheugen,titels en namen van schrijvers blijven niet hangen,dus als ik een boek echt mooi vind,dan koop ik het.Na een poos lees ik een boek wel weer opnieuw,omdat ik dan het verhaal ook niet meer helemaal weet.Ik vind het zo jammer dat ik een mooi boek lees en dan later de titel niet meer weet en het dus niet nog een keer kan lezen.
Zoveel boeken heb ik nog niet verzamelt,een paar jaar terug zijn we wel verhuisd en toen heb ik wel boeken opgeruimd.
Maar normaal leen ik boeken gewoon bij de bibliotheek.

Ahum. altijd.

Ik koop bijna alles wat ik wil lezen. Maar ben idd wel kieskeurig, in de zin van dat ik me goed inlees op bol of amazon voor ik iets scoor. of bv van vrienden heb gehoord dat iets de moeite waard is. Om de paar jaar houd ik idd ook wel een beetje opruiming, maar ik doe in principe zo weinig mogelijk weg. We hebben een (niet al te grote hoor) studeerkamer waarvan alle muren volstaan met boeken...heeerlijk....

Ingrid

Sasvangent

Sasvangent

21-09-2009 om 13:57 Topicstarter

Leuk inderdaad

Het is leuk om een mooi boek te hebben. Maar wekelijks boeken kopen, wauw! Ik ga er vanuit dat je dan meer boeken koopt dat dat je kan lezen? Ik ben toch al even bezig in mijn (net geen 800 pag. dikke) boek. Uitlenen bij de bib maakt wel dat je dat boek "maar" 2 keer kan verlengen (dus 3 maanden houden) - al heb ik daar een 'trukje' op indien nodig.

Ik lees eigenlijk meestal boeken die niet vers van de pers zijn, inderdaad omdat daar vaak lange reservatielijsten voor bestaan. Maar oude(re) boeken zijn zeker niet minder leuk/mooi/ontroerend.

zoals Emma schrijft, ben ik ook nogal vergeetachtig op lange termijn. Ik heb als jong meisje (lang geleden dus ;-) wel boeken gelezen die ik ooit wel eens wil herlezen (dus toch ja), maar, titel/schrijver kwijt, en ook teveel van het verhaal om het terug te vinden. Dat is erg jammer. Ik leg wel allerhande lijstjes aan maar echt praktisch is dat niet.

Recensies lezen doe ik ook; al mogen jullie mij nog een goede recensie-website aan de hand doen. En het kan ook hard tegenvallen, zo heb ik een jaar ofzo terug dan toch eens een boek gekocht (prijs gewonnen enzovoort) dat gewoon niet uit te lezen valt. Nu ligt het daar stof te vergaren.

Ik heb er eigenlijk nog nooit over gedacht om een boek terug door te verkopen. Ik heb er zelfs nog nooit aan gedacht een boek tweedehands te kopen (behalve als onze bib uitverkoop doet van bv. kinderboeken). Onze boekenkast is niet zo groot, daar staan vnl. kinderboeken in, die ik na verloop van tijd dan maar richting zolder ofzo stuur.

Tinus_p

Tinus_p

21-09-2009 om 14:06

Nou

Tegenwoordig koop en lees ik wat minder dan vroeger, maar om een indruk te geven, ik denk niet in 'aantallen boeken', maar in 'meters boeken'. Ik schat een metertje of 12 (wel inclusief een meter strips en 3-4 meter non-fictie).
Bezoekjes aan 2e hands boekenmarkten zijn levensgevaarlijk voor mijn portemonnee..... Zaterdag nog 50 euri stukgeslagen.

Houdt mij bij een boekenwinkel vandaan!

Ik vind het heerlijk om te lezen, maar heb er nog een aantal die nog gelezen "moeten" worden. Dus voorlopig blijf ik weg bij de boekenwinkel. Bij de bieb lenen we enkel kinderboeken, ik hou niet van de tijdsbeperking voor mijzelf :-) Gelezen boeken leen ik uit of geef ik weg, ik heb altijd wel iemand in gedachten die ik blij kan maken. Verkopen deed ik vroeger wel eens, als ik platzak was.
De boeken die ik in mijn boekenkast hou zijn non-fiction, klassiekers en gekregen (cadeau, dus niet doorgeschoven) boeken.

sierlo

sierlo

21-09-2009 om 14:21

Meters

Ja Tinus, ik doe ook aan meters, vinden mensen wel eens gek als ze vragen of ik veel boeken zelf heb. Dan is mijn antwoord ruim 12 meter en nog 4 meter kinderboeken.
Ik kan echt genieten van mijn boeken verzameling en ik mis het ook echt na een verhuizing. De boeken dozen verzamelen en uitpakken gebeurt pas op het laatste. Ik ben er dan ook dagen mee bezig (sorteren op schrijver, genre etc.) het duurt even voor ik tevreden ben.
Ik ben lid van de bieb omdat dat ik nu niet in de positie ben om boeken te kopen, een boek kopen is echt een stukje verwennerij voor me, ik baal ook als een stekker als ik en goed boek terug moet brengen naar de bieb.

Jolijt

Jolijt

21-09-2009 om 14:27

Ik doe

ook aan meters! Heb nog zo'n 7 meter te lezen staan.
Om te onthouden wat je gelezen hebt en voor recensies, vind ik www.librarything.nl een leuke site.
De bieb gebruik ik voor boeken waar iedereen het over heeft, maar waarover ik zelf echt blijf twijfelen. (maar als het dan een goed boek was, koop ik het alsnog...)

Brianna F

Brianna F

21-09-2009 om 14:36

Meters oeps

Ik heb eens gemeten en kom op 157 meter. Dan tel ik de kinderboeken niet mee.
We hebben wel een indrukwekkende verzameling boekenkasten staan, kunnen zo een eigen bibliotheek beginnen.
Moet ik er wel bij vertellen dat we soms partijtjes boeken opkopen waar we alles uit halen wat we interessant vinden. Het lezen ervan zal nog een hele klus worden:-)

sierlo

sierlo

21-09-2009 om 14:54

Wow

zoveel meter muur heb ik niet hoor......maar wat niet is kan nog komen!!!!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-09-2009 om 16:09

Te vaak

Ik heb ook de neiging om (te) vaak boeken te kopen. Ik vind het gewoon heerlijk om boeken te hebben. Maar ik kan mij tegenwoordig wat beter beheersen en haal wat vaker boeken van de bieb. Ik heb trouwens helemaal niet de behoefte om nieuwe titels direct te lezen. Ik reserveer dan ook zelden een boek bij de bieb en koop boeken pas als ze spotgoedkoop zijn. Tweedehands is voor mij ook prima.

Inge N

Inge N

21-09-2009 om 17:42

Alles

Ik koop alleen maar boeken, ik vind de bieb niets. Voor de kinderboeken ga ik soms wel naar de bieb, maar dan wel graag de nieuwste boeken. Dochterlief en ik mogen pas weer met de kinderboekenweek een boekwinkel binnen.

Lynna

Lynna

21-09-2009 om 17:57

Koop niks meer maar lees de nieuwste boeken

Ik heb een groot abonnement bij onze bieb, mag 16 boeken lenen voor 6 weken, de nieuwste sprinters voor 2 weken en onbeperkt gratis reserveren. Daar maak ik dus dankbaar gebruik van. Ik kijk regelmatig bij bol.com naar de nieuwste boeken, die reserveer ik en zo lees ik vrij snel de nieuwe boeken. Heerlijk en goedkoop.

Maylise

Maylise

21-09-2009 om 17:58

Te vaak

Ik ben dol op boeken kopen. Daarnaast ben ik ook lid van de bibliotheek en daar kom ik ook graag. Maar veel boeken die ik wil lezen zijn niet in de bibliotheek te krijgen dus ik moet wel kopen :) Daarnaast vind ik het ook heerlijk om zelf boeken te bezitten. Zo ongeveer 1x per maand bestel ik een stapel via amazon (en tussendoor kijk ik niet). Verder kom ik ook graag in tweede hands boeken winkels want daar kom je ook leuk spul tegen.

Ik heb een boekenkast alleen al met boeken die ik nog moet lezen. Veel oudere pockets en zo bewaar ik in boekenkisten en niet eens meer in kasten want geen ruimte. Wegdoen vind ik echter heel moeilijk.

Ik heb een aantal favoriete boeken die ik wel regelmatig herlees en soms kom ik weer een boek in de kast tegen van vroeger die ik graag wil herlezen.

Ook voor de kinderen koop ik veel boeken.

De bibliotheek vind ik ook leuk. Een grote stapel boeken uitzoeken zonder af te hoeven wegen of het wel de moeite waard is. Zo neem ik soms draken van boeken mee naar huis die ik niet eens uitlees (en ik lees meestal alles uit) maar ook boeken die ik anders nooit ontdekt zou hebben.

Maylise

Brianna F

Brianna F

21-09-2009 om 18:18

Een geluk

Mijn geluk is dat mijn 3 dochters dezelfde smaak qua boeken hebben als ik, zodat de boeken al zeker 4 keer gelezen worden. En er zijn een aantal series die ik vaker dan 1 keer lees en hoera, deel 7 komt in november uit!

tonny

tonny

21-09-2009 om 19:10

Boeken

voelen voor mij als een soort kennissen. Ze staan weliswaar op hun gemak en ze lusten geen koffie, maar ze horen bij mijn leven. Dat ik ze maar enkele malen lees of uitleen, ach, dat geeft niet.

Het voordeel van 'eigen' boeken boven de bieb vind ik dat ik er net zo lang over mag doen als ik zelf wil, zonder boete.
Lees ook wel uit de bieb hoor. Maar zo'n mooi schoon nieuw vers eigen boek vind ik eigenlijk leuker.

Tonny

Marleen

Marleen

21-09-2009 om 20:33

Nooit

Hoi. Toch maar even een tegengeluid, ik koop nl. nooit boeken. Ik lees heel erg veel, maar haal mijn boeken van de bieb. Eerder kocht ik wel boeken, en ik krijg ze natuurlijk met verjaardagen en zo, en ik vond het ook altijd heel mooi in de kast staan, maar het is me te duur. En meestal lees ik ze toch niet nog een keer. Het enige dat ik wel koop zijn tuinboeken, die blader ik vaak door. Ik moet wel zeggen dat een niet-lezende man (hoe is het toch mogelijk!) ook meespeelt, ik zou anders vaker iets kopen, of hij. Mijn zoon leest ook ontzettend veel en snel, daar kun je niet tegen kopen, dus we gaan elke week naar de bieb, groetjes, Marleen

Sancy

Sancy

21-09-2009 om 20:40

Als tinus

reken ik in meters, ik heb hier in huis een meter of 10, plus 4 meter studieboeken (3 meter in dozen) en her en der verspreid (bij zussen) nog een meter of 6. Bij verhuizing kijk ik eerst waar ik de boekenkasten kan zetten, dan pas kijk ik hoeveel slaapkamers er zijn ;-)
Ik kan rustig een hele middag doorbrengen in een boekhandel, zolang er maar een afdeling Engelstalig is. En aangezien die in mijn omgeving niet veel voorkomen, neemt per bezoek de doorgebrachte tijd en het aantal gekochte boeken stiekem toch weer toe.
Ik ben nu wel kieskeuriger geworden met kopen, vooral omdat ik door mijn studie beperkt ben in mijn leestijd maar ik koop nog steeds. Lenen vind ik niets.

Guinevere

Guinevere

21-09-2009 om 21:12

Waarom niet lenen?

Ik koop bijna geen boeken meer. Al die meters papier op de planken, nee, ik heb er geen zin meer in. Heb bijna alles de deur uitgegooid. Het levert me zowat een kamer extra op in huis, ruimtetechnisch gezien. Alleen mijn strips, boeken die ik vaker wil lezen en enkele naslagwerken mogen blijven. Boeken die ik kado krijg lees ik en geef ik daarna weg.
Ik haal mijn boeken dus bij de bieb. En door boeken te reserveren kun je ook aan de beurt komen bij gewilde boeken, ook als jouw eigen filiaal dat boek niet heeft. Dan komt het van een bieb elders in het land. Lekker lenen dus, ik begrijp niet wat daar mis mee is???

Steeds minder

Ik kocht al mijn boeken totdat ik een jaar of 6 terug de bieb vond. Wij hebben twee van die grote ikea boekenkasten vol en op de meeste planken staan dubbele rijen. Nou zijn boeken hier in Engeland een stuk goedkoper dan NL maar als je er 2-3 per week leest dan telt het aan.

Sinds zoon is geboren koop ik nog maar heel weinig voor mezelf, ik vind boeken heerlijk maar ze nemen zoveel plaats in. Ik koop nu vrijwel alleen nog boeken die echt indruk maken of van een bepaalde serie/schrijver die ik spaar.

Ik duik wel af en toe de tweedehandswinkeltjes in hier op zoek naar leuke boeken voor mijn zoon. Heerlijk om voor 50 cent een prachtig boek te vinden.

Rieke

Rieke

21-09-2009 om 21:38

Lynna

Ja, zo doe ik het ook. We zijn een jaar geleden verhuisd en ik heb alle overtollige boeken verkocht/weggedaan en nu staat er in mijn mooie pilat&pilat boekenkast ongeveer 6 meter boek op kleur. En de mooie kunstboeken liggen ter inzage op de onderste planken.
Af en toe koop ik maar dan moet het wel de moeite waard zijn.
En mijn man heeft een eigen studeerkamer met zijn vakliteratuur en mijn studieboeken staan nog in verhuisdozen op zolder. Maar alles is tegenwoordig te downloaden aan dat soort materiaal, mijn studieboeken wegdoen is echter een stap te ver.

margje van dijk

margje van dijk

21-09-2009 om 23:31

Krijg alles op m'n verjaardag

Hebben jullie dan niet dat je elk jaar 5-10 boeken op je verjaardag krijgt? Ik wel. En gelukkig heb ik onder mijn vrienden ook een paar ras-lezers met vergelijkbare smaak, dus ik ben ook altijd wel blij met hun keuze. En de rest koop ik zelf, meestal na aanleiding van een recensie in de krant. Overigens koop mijn man ook veel en dat lees ik dan ook gedeeltelijk weer.

Dus aan lenen bij de bibliotheek kom ik niet meer toe. Ik moet zeggen dat ik het ook helemaal niks meer vind: een boek lenen, lezen en dan weer teruggeven ;-)

Vroeger deed ik het wel, ik heb ontzettend veel uit de bibliotheek geleend en gelezen. In die dagen had ik nog geen geld om aan boeken uit te geven (en hadden mijn vrienden dat ook nog niet ;-)

Overigens ben ik ook erg scheutig met boeken kopen voor mijn kinderen, dus die 'hoeven' ook nauwelijks naar de bibliotheek want er ligt altijd nog wel een stapel.

Eigenlijk vind ik wel dat ik daarmee het verkeerde signaal afgeef, want ik zou ze wel willen aanleren dat je boeken bij de bibliotheek kunt halen. Aan de andere kant: het gaat om het lezen, en dan maakt het niet zo veel uit waar die boeken vandaan komen. Als het later economische studenten worden kunnen ze zelf ook bedenken dat lenen bij de bibliotheek voordeliger is.

Wij hebben ook een studeerkamer waarvan alle wanden vol staan met boekenkasten die uitpuilen.

Overigens heb ik vrienden die een huis hebben met hoge plafonds, waarin zeker 6 'billy's' staan, elk met TWEE verdiepingen erbovenop (dat mag helemaal niet van de IKEA), en dan ook nog eens op elke plank een dubbele rij boeken. En dat is dan alleen nog maar de benedenverdieping, want boven staat ook nog zoiets (maar dat zijn dan geloof ik werk-boeken).

Telkens als ik vind dat wij (te) veel boeken hebben denk ik even aan hen en dan valt het wel weer mee ;-)

Margje

Starry Night

Starry Night

21-09-2009 om 23:37

Boeken

Er zijn boeken waar ik van hou. Die boeken wil ik gewoon in mijn bezit hebben, zodat ik ze ieder moment dat ik dat wil zou kunnen openslaan en lezen. En ook al zou ik dat nooit meer doen, het kan, en daar gaat het om.
Overigens herlees ik heel veel, maar dit terzijde.

Lynna

Lynna

22-09-2009 om 07:08

Oude boeken

Ik heb trouwens nog wel een uitpuilende kast met boeken. Vol met oude meisjes boeken: Sanne van Havelte, Nel van der Zee, Cissy van Marxveldt. Boeken die ik altijd weer lees als ik ziek ben of in een dip zit. Ik ontspan er zo van, heerlijk.

Sasvangent

Sasvangent

22-09-2009 om 09:23 Topicstarter

Leuk

wat veel leuke reacties. De meningen lopen nogal uiteen: boeken nemen teveel plaats in, zijn kostelijk van 'ik wil ze gewoon voor de heb'.

Tja, dingen willen hebben om ze te hebben, daar heb ik niet zo'n last van. Plaatsgebrek dan weer wel. De bib blijft dus favoriet.

Overigens vraag ik mij iets af door de reaktie van Lynna die schrijft dat ze een "groot" abonnement heeft? Bij ons is er enkel een abonnement voor kinderen en volwassenen. Per kaart (per persoon) mogen er gratis 20 items per maand worden uitgeleend. 1 uitzondering is dat volwassenen moeten betalen voor CD's en DVD's (0.50 euro).
Hier zijn trouwens heel wat boeken te vinden over alle onderwerpen, plus allerhande gespecialiseerde tijdschriften (bv. psychologie/onderwijs/natuur...) die je wel ter plekke moet inkijken. Is dit in Nederland anders?

Gisteren al even de link bekeken van librarything. Daar kan ik wel wat mee. Bedankt.

Guinevere

Guinevere

22-09-2009 om 09:47

Isolatie

Een kastenwand vol boeken werkt natuurlijk ook als een goede isolatie in het geval van een koude buitenmuur.
En Sas: die tijdschriften zijn ook te leen bij de bieb. Alleen niet het meest recente exemplaar.

Sasvangent

Sasvangent

22-09-2009 om 11:24 Topicstarter

Harmke

Ik denk dat ik een beetje bot ben geweest, dat was zeker niet de bedoeling. Het was een samenvatting van de verschillende reakties die ik gelezen had. En toegegeven, de samenvatting (hebben voor het hebben) is dan wel kort en bondig maar gaat inderdaad voorbij aan het emotionele aspect.
En eigenlijk komt dat emotionele aspect bij mij niet zo vaak naar voren maar wel af en toe. Dat is dan ook de reden waarom ik het boek dat ik nu aan het lezen ben alsnog ga kopen. Omdat ik er zo 'inzit' zeg maar. En omdat ik er telkens weer bij zal huiveren als ik het bekijk. Omdat het een boek is dat het waard is om in mijn kleine boekenkast te staan.

Dus ik begrijp je wel, maar heb zeker niet altijd een gevoelsband met een boek. Dat was eigenlijk wat ik bedoelde met dat ik 'er niet zo'n last van heb'. Maar als ik een boek koop, doe ik het ook niet weg.

inky

inky

22-09-2009 om 11:27

"groot" abonnement

Dat hebben wij hier ook, ik mag per keer 10 boeken meenemen en hoef niet apart te betalen voor cd's en dvd's. Vanzelfsprekend heb je ook een klein abonnement en dat kost minder maar dan mag je ook minder meenemen.
De meeste boeken koop ik zelf of leen ik van 3 vriendinnen die ook graag lezen, ik heb dan ook erg veel boeken. Bij de beep haal ik wat ik noem "badbagger". Lekker af en toe in bad een romannetje lezen. Daar geef ik dan weer geen geld aan uit ;).
Ik heb er geen moeite mee om een keer in de 5 jaar af en toe eens wat boeken naar de kringloop te brengen. Deze selectie gebeurt meestal op basis van: ga ik dit nog een keer lezen? Nee? Dan weg. Kan iemand anders nog eens een boek lezen voor weinig...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.