Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Chippie

Chippie

24-02-2012 om 21:21

Wat ik me afvraag: coma - revalidatiekliniek

In het nieuws wordt nu gespeculeerd over de revalidatiekliniek waar prins Friso naar toe zal gaan. Maar... gaat hij of iedere ander slachtoffer - als hij nog in coma is - naar een revalidatiekliniek? Gaat hij dan niet eerder naar een soort van verpleegtehuis? Of mis ik nu iets?

Mea Proefrok

Mea Proefrok

24-02-2012 om 21:43

Hee ja

Dat vroeg ik me ook al af. Het klinkt toch een beetje alsof er nog hoop op verbetering is als de familie een revalidatiekliniek zoekt. Dat zou natuurlijk heel fijn zijn.

sinas

sinas

24-02-2012 om 21:56

Wat ik begrijp

is dat er pas aan revalidatie kan worden gedacht als hij ook echt uit coma is of komt. Misschien zoeken ze een plek waar hij zowel uit coma kan komen als meteen revalidatie daarna? Geen idee. Maar ik denk wel, hij is bijna een uur "dood" geweest, en dan uiteindelijk weer tot "leven" gewekt.
Zijn ze, omdat hij een Prins is, niet langer doorgegaan met reanimeren dan bij een "gewoon" iemand? Er is toch een max aan reanimeren, een punt waarop je weet, dit heeft geen zin meer, want ook al zou je nu nog hartritme krijgen, dan is er geen menswaardig bestaan meer mogelijk?
Ik vind het heel erg hoor, daar niet van, maar hadden ze niet gewoon moeten stoppen met reanimatie op een bepaald punt?

Sinas

De man van mijn vriendin zakte in de kamer in elkaar en was eigenlijk toen al dood. Desondanks zijn de ambulanceverpleegkundigen/artsen in het ziekenhuis nog een uur bezig geweest om hem proberen te reanimeren. Dokters geven bij niemand snel op en gaan tot het uiterste om iemand te redden. Prins of geen prins.
skik

Chippie

Chippie

24-02-2012 om 22:13

Dat werd wel gesuggereerd

Dat werd wel gesuggereerd door de arts op de persconferentie. Ik denk niet omdat hij prins was (wisten ze dat toen überhaupt al?) maar wel omdat ze hoopten dat de onderkoeling door de sneeuw de schade zou reduceren. Ik ben geen arts, was niet terplekke, maar mijn gezonde verstand zegt inderdaad dat er een punt is waarop je met reanimeren moet stoppen.
Weet iemand of daar normen voor zijn?

sinas

sinas

24-02-2012 om 22:30

Skik

ja, dat begreep ik inderdaad wel, maar desondanks had hij al 25 minuten onder de sneeuw gelegen en dan daarna nog 50 minuten reanimeren voor er weer een hartritme was? Dan ben je dus eigenlijk al meer dan een uur overleden, toch?
Nogmaals, ik vind het erg hoor, maar wat is er nu beter eigenlijk?
volgens mij wisten ze wel dat het de Prins was hoor.

Tijgeroog

Tijgeroog

24-02-2012 om 23:14

Revalidatiekliniek

In Tilburg zit revalidatiecentrum Leijpark (RCL). een van de afdelingen behandelt kinderen en jongeren (tot een jaar of 25) die in coma liggen. Ze hebben daar een therapie die gericht is op het uit coma krijgen van de kinderen. Dat doen ze, voor zover ik weet, voornamelijk door de zintuigen te stimuleren. De behandeling slaat niet altijd aan, maar een deel van de kinderen bereikt door de therapie een hoger bewustzijn of ontwaakt helemaal uit coma.
Overigens is een aantal jaar geleden een OO-kindje voor deze therapie in het RCL geweest.

Dit staat op de website: Vroege Intensieve Neurorevalidatie
We hebben als enige centrum in Nederland een erkenning voor Vroege Intensieve Neurorevalidatie. Deze behandeling bieden we voor kinderen en jongeren tot 25 jaar met ernstig hersenletsel, die nog niet voor een normale revalidatiebehandeling in aanmerking komen omdat het bewustzijn ernstig is aangetast.

Ik kan me voorstellen dat Friso ook een vergelijkbare revalidatietherapie gaat krijgen.

Chippie

Chippie

24-02-2012 om 23:19

Tijgeroog

Ik lees net een stuk dat prins Friso niet naar een revalidatiekliniek in NL gaat omdat inderdaad Leijpark alleen tot 25 jaar behandeld. Ik verwacht niet dat ze voor een prins een uitzondering gaan maken. Misschien krijgt hij een vergelijkbare revalidatietherapie, maar volgens mij kan dat dus niet in NL.

Tijgeroog

Tijgeroog

24-02-2012 om 23:34

Chippie

Nee, ik geloof ook niet dat er een uitzondering voor komt. Er zijn ook maar een stuk of 7 plaatsen in het RCL, dus echt plek over is er ook niet.
Maar er is natuurlijk veel geld in de familie van Friso. Dan wordt het mogelijk om zelf de therapie in te kopen, aan huis. Misschien werkt het niet, maar slechter zal het niet worden, en dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Maargoed, dat is speculeren natuurlijk, en ik heb helemaal geen medische achtergrond, dus trek je niet te veel van mij aan. (ik weet alleen een paar dingen over Leijpark)

Margriet*

Margriet*

25-02-2012 om 10:18

Speculeren

Het is erg bepalend wat er beschadigd is, dat is terecht niet gezegd. Persoonlijk denk ik doordat de prins 'een speciaal geval is' er wordt 'gerekt' tegen beter weten in.... Het is allemaal nogal met een slag om de arm, door de druk vanuit media en belangrijkheid van de persoon.
Ik denk vanuit moeder zijn.. die arme Mabel en haar kinderen .....en de rest van de familie uiteraard. Weg met die camera's bij het ziekenhuis, laat ze!

Ik vroeg me af...

wat 'men' zou doen met een 'normale' nederlander van in de 40 die hier in NL een naar ongeval was overkomen en er na een week net zo voor zou staan als Friso. Voor zo iemand zijn dus klaarblijkelijk geen plekken in NL om aan iets van revalidatie te werken. Ik lees tussen de regels door dat dat alleen bij kinderne gedaan wordt, omdat daar (omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn?) nog iets meer hoop is dat veel stimulatie nog 'iets' oplevert. Ben je volwassen, dan ben je volgens mij in zo'n situatie een min of meer hopeloos geval. een lost case.

Ik denk echt dat bij een normale 'jan-met-de-pet' in zon'n geval de stekker eruit wordt getrokken. Misschien nadat je 3 maanden in een verzorgingstehuis of zo hebt liggen wachten op dat wondertje wat toch niet komt.

ik denk trouwens ook niet dat je ziektekostenverzekering een jarenlange exotische revalidatietherapie in een ver land gaat betalen.

Kortom: ik denk dat het alleen maar 'zo' loopt omdat Friso Friso is. En eerlijk gezegd denk ik dat dat voor alle partijen vreselijk is. Liever dood dan dit denk ik.

Ingrid (en dat woord revalideren vind ik ook al zo fout gekozen. Beetje sterk woord voor die 1e procent kans dat je van comapatient opklimt naar zwaar geestelijk gehandicapt kasplantje)

Heb tegen

mijn man gezegd dat als ik er ooit zo bij kom te liggen hij direct nadat hij en de kinderen er klaar voor zijn de stekker eruit moet trekken/beademing mag stil leggen/euthanasie moet toepassen. Vreselijk het idee dat je daar als lijf ligt terwijl jezelf al dood bent, blok aan ieders been, goed genoeg (de oude persoonlijkheid merkbaar, in staat gelijkwaardig te communiceren op wat voor manier) komt het niet meer.

Nee ik wil dat niet en ook niet voor mijn man of familieleden.

Stekker

Er is dus geen stekker die eruit kan, want hij wordt volgens mij niet beademd, ligt dus eigenlijk te slapen en er wordt gewacht totdat hij wakker wordt.
Maar wanneer ? ooit? en dan zwaar hersenletsel, deze situatie is (volgens mij) het ergste wat iemand/ familie kan overkomen.

Stekker

Het enige wat ze kunnen doen is geen sondevoeding en vocht meer geven. Tsja, wanneer neem je zo'n besluit?

Er zijn overigens wel reanimatie regels. In Nederland liggen die rond de 35/45 min werd er gezegd op TV maar het is ook afhankelijk van de leeftijd en wat er is gebeurd.

Lawineslachtoffers worden wel meer zo lang gereanimeerd omdat ze nog niet weten wat er is gebeurd met het hart. Het lichaam kan afkoelen en je hard kan nog door kloppen tot dat het op een gegeven moment stopt. Dit is dus het gunstige geval waar ze het over hadden en dan is er kans op zo weinig mogelijk hersenschade. Helaas was het bij hem dus niet zo. Maar dat weten ze nu pas en niet op het moment van reanimeren. Wat tegen kan zitten heeft hij allemaal.
Bah! Het ziet er gewoon heel slecht uit.......

ijsvogeltje

ijsvogeltje

25-02-2012 om 13:34

Wat ik er van begrijp

Gisteravond is in diverse TV-programma's uitgelegd hoe een en ander in elkaar steekt. En vanochtend staan de kranten er vol van. De globale lijn is volgens mij:
- zolang er nog moet worden beademd, blijf je in het ziekenhuis. Nederlandse artsen vermoeden dat Friso zelf ademt.
- daarna kan worden 'gerevalideerd'. In Nederland is slechts 1 instelling gespecialiseerd in de behandeling van coma-patienten. En die is gericht op kinderen. Gewoonweg omdat alleen voor kinderen wetenschappelijk is aangetoond dat behandeling effect heeft. Inmiddels is duidelijk dat er ook bij volwassenen effect te behalen is, maar dat is nog niet wetenschappelijk 'bewezen'.
- buiten Nederland zijn meer mogelijkheden, ondermeer in London, waar Friso woont.
- Ik begrijp dat er in Nederland momenteel 30 langdurige comapatiënten zijn.
- Als na ca. 3 maanden activering/stimulering (geen idee waar dat dan gebeurd, ik denk in 'normale' revalidatiecentra) geen enkel resultaat is (lees: geen reactie op prikkels), dan gaat iemand naar een verpleegtehuis oid. Daar is dan geen behandeling meer, alleen maar zorg.
- Is er wel effect van de behandeling, dan blijf je revalideren, en dat kan maanden tot jaren duren.
Of er bij een 'gewone burger' ook zolang zou zijn gereanimeerd, dat zullen we denk ik nooit zeker weten, dat blijft wat speculeren, en daar hebben we niet zo veel aan. Gisteren spraken Nederlandse artsen uit dat voor onze begrippen 50 minuten lang is, maar niet ondenkbaar. Meestal stoppen ze na 25-35 minuten, maar daar is geen gouden regel voor. Ondermeer bij onderkoeling (zoals bij Friso) kun je langer doorgaan.

Maar joyeux..

...waarom roepen ze dan bij Friso dat er in NL geen enkele instelling is die iets voor hem kan betekenen qua 'revalidatie'?? Dat die mogelijkheid er alleen is voor 25-minners?

Ingrid

Fiorucci

Fiorucci

25-02-2012 om 14:46

Ijsvogeltje

Ik lees vandaag dat die instelling behandeld tot 25 jaar, simpel omdat de overheid die grens heeft gesteld. De instelling zelf vermoed juist volwassenen beter te kunnen behandelen.

jessica 5

jessica 5

25-02-2012 om 15:08

Die instelling is er wel voor volwassenen

Lees dit maar eens.
http://www.wzh.nl/zorg/58/273/zorg-voor-mensen-in-een-coma

ijsvogeltje

ijsvogeltje

25-02-2012 om 16:27

'ze'

'Ze' zijn diverse artsen die o.a. gisteravond voor de camera een toelichting gaven.
Zo was er was iemand van die bewuste kliniek (die dus kinderen behandelt) die vertelde wat ik hier boven schreef (over het wetenschappelijk aangetoond effect). 't Zou maar zo kunnen dat op basis daarvan de overheid grenzen heeft gesteld. En dat die grenzen pas worden opgerekt als er voldoende aannemelijk gemaakt kan worden dat behandeling ook effect zal hebben.

Tijgeroog

Tijgeroog

25-02-2012 om 16:55

Ijsvogeltje

'- Als na ca. 3 maanden activering/stimulering (geen idee waar dat dan gebeurd, ik denk in \'normale\' revalidatiecentra) geen enkel resultaat is (lees: geen reactie op prikkels), dan gaat iemand naar een verpleegtehuis oid. Daar is dan geen behandeling meer, alleen maar zorg. '
Die activering gebeurt in revalidatiecentrum Leijpark, dat is die ene instelling die gespecialiseerd is in de behandeling van coma-patienten (kinderen). De therapie daar duurt 3 tot 5 maanden. Na die periode gaan de kinderen afhankelijk van het resultaat naar een andere instelling. Als het bewustzijn hoog genoeg is geworden gaan ze naar een ander revalidatiecentrum om verder te revalideren, als nog steeds een laag bewustzijn hebben gaan ze naar een verpleegtehuis.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

25-02-2012 om 17:01

Tijgeroog

"Die activering gebeurt in revalidatiecentrum Leijpark"
Ja, voor kinderen snap ik dat natuurlijk ook wel:-)
Maar het gaat mij dus om de volwassen. Als ik de artsen beluister, wordt er dus wel degelijk 'iets' gedaan met volwassen comapatiënten, ook in Nederland. Revalidatieklinieken doen dus blijkbaar wel iets in de behandelende sfeer (zie de link van Jessica), maar dat is minder/anders dan in zo'n gespecialiseerd centrum?

Tijgeroog

Tijgeroog

25-02-2012 om 17:02

Joyeux

"Overigens kan het 'echte' revalideren pas beginnen als Friso (of wie dan ook) weer bij kennis is. Tot die tijd bestaat het revalideren vooral uit het laten bewegen van de ledematen en zo, om de spieren niet te laten verzwakken en doorliggen tegen te gaan (mobilistatie-oefeningen)."
Nee, dat klopt niet. Het revalideren bestaat juist uit oefeningen die erop gericht zijn uit de coma te komen, zie ook mijn eerste bericht van gisteren.

Tijgeroog

Tijgeroog

25-02-2012 om 17:07

Ijsvogeltje

Geen idee. Maar ik denk dat er wel wat van zulke dingen gedaan worden, maar inderdaad veel minder intensief. Omdat dat veel geld kost en niet betaald wordt door de verzekeringen.
Maar als je heel veel tijd en moeite aan iemand besteed waardoor iemand van iemand in coma verandert in iemand die Ik kan me voorstellen dat verzekeringen daar wat moeite mee hebben, maar dan wordt het een hele ethische discussie die hier denk ik niet gepast is.

Tijgeroog

Tijgeroog

25-02-2012 om 17:20

Filmpje

2 Vandaag had een aantal jaar geleden een item over de therapie in het Leijpark.
http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/31200/nieuwe_kansen_op_herstel_na_coma

jessica 5

jessica 5

25-02-2012 om 18:12

Volwassenen therapie

Die wordt gegeven in mijn "link" is vergelijkbaar als die van de kinderen. Deze wordt wel vergoed door de zorgverzekering.
Ook wel interessant als je er wat meer over wilt lezen is deze.
http://books.google.nl/books?id=RPryxyg1Lc4C&pg=PA329&lpg=PA329&dq=vin+programma&source=bl&ots=DGl9AG07DI&sig=uHEvKjMDxcu5M6aFLhW0L6sgLG0&hl=nl&sa=X&;

Zus

Zus

25-02-2012 om 20:25

Ik snap de onderkoeling niet

Even een vraag, want ik snap iets niet: Friso heeft 25 minuten onder de sneeuw gelegen. Ik neem aan dat hij een skipak ed aan had en ik meen ergens gehoord te hebben dat hij ook een helm droeg. Hoe kun je nou ik die korte tijd zo enorm afkoelen? Hij was toch behoorlijk goed geisoleerd in zijn pak, kan dat dan?

jessica 5

jessica 5

25-02-2012 om 20:44

Zus

Het zou goed kunnen zijn dat dat skipak uiteindelijk erg nat is geworden doordat hij 25 minuten onder de sneeuw heeft gelegen. Dat hij daardoor zo snel is afgekoeld. Lees dit maar eens.
http://www.medicinfo.nl/%7B4c9fb992-e9bb-41a6-ae35-b0593b11f91d%7D

speculaas

speculaas

26-02-2012 om 10:52

Contradictio

jessica, wat je zegt klopt niet met elkaar. Skipak -uiteindelijk- nat geworden en daardoor -snel- afgekoeld. Juist met thermo ondergoed, fleecetrui, goed skipak, helm en zo koel je niet zo snel af, zeker niet als bij lage temperatuur de sneeuw niet nat is.
De Nederlandse artsen vermoeden dat de lichaamstemp. waarmee hij in het ziekenhuis aankwam lager was dan gebruikelijk omdat zijn hart zo lang stilstond. M.a.w. zijn hart stopte (door verstikking) en toen ging zijn lichaam daardoor afkoelen, vanuit een interne oorzaak dus. Dat is geen beschermende situatie. Onderkoeling kan beschermend zijn als het andersom is, vanuit een externe situatie b.v. je komt met je gewone kleren in heel koud water terecht, dan is gelijk alles doordrenkt en je lichaam koelt daardoor supersnel af, en DOOR de afkoeling vertragen je lichaamprocessen zoals je hartslag. Bij Friso was dat helaas niet zo en daardoor is de prognose, ondanks de later ontstane afkoeling, slechter.

Wat de koningin en mabel ook beslissen

Wat de koningin en Mabel ook beslissen, ik hoop niet dat er allemaal rare figuren over ze heen gaan vallen.

Ik ben er wel bang voor.

Van Republikeinse-redneck commentatoren tot conservatieve bisschoppen in het Vaticaan, ik zie ze wel in staat om hun ongewenste mening op te dringen..

Precies

Ik wens ze idd ook toe dat het een gezinssituatie mag zijn, en niet een mondiale kwestie om eigen gelijk te halen, te mediascoren of anderzins. Het lijkt me gruwelijk dat je persoonlijk leed zo open en bloot op straat ligt.
Zo, en dat was het eerste en enige wat ik erop te zeggen heb.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.