Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Doelloos

Doelloos

22-09-2009 om 13:42

Wat is jullie doel in het leven?

Waarschijnlijk gedreven door m'n leeftijd, net 40, al lang samen met huidige partner, 19 jaar, en helemaal gesettled, huis boompje beestje 2 kids bla-die-bla, bevangt me soms ineens het gevoel 'wat is nu MIJN doel in het leven'? De schrik kan me ineens om het hart slaan als ik bedenk dat ik zo verder kabbel tot .... tot ik dood ga???
Als voorbeeld van een doel wat een vriendin van me eens zei, haar doel was haar 2 kids als een mooi mens hun eigen leven te laten leiden (zijn nu nog basisschoolleeftijd). Klinkt mooi, maar dat is MIJN doel denk ik toch niet...

Kortom, wat is jouw doel in HET leven??

Tinus_p

Tinus_p

22-09-2009 om 14:04

Wandspreuk

De zin van het leven is er zin aan geven!

Doelloos

Doelloos

22-09-2009 om 14:07

Zin

Tja, zin er aan geven...
Begrijp me niet verkeerd, ik heb het op zich prima met m'n man, kids, werk, vrienden- en familiekring, maar ben op zoek naar de diepere betekenis van het leven. Misschien heeft het te maken met het overlijden van een naast familielid een paar maanden geleden en dat ik me afvraag, wat is nu de zin van zijn leven geweest? Waarom zijn we op deze aardbol, is er een diepere betekenis, hebben we een doel, een boodschap...
Mijmer mijmer ;-)

Geen doel

Ik heb geen doel, geen target die ik moet halen, niets wat ik persè moet bereiken. Ik weet niet hoe mijn leven er over 5 jaar uitziet, laat staan over 20 jaar. Ik leef nu. Nee, de schrik slaat me niet om het hart als ik zo moet doorkabbelen. Ik ben meer het type van "carpe diem". En wat de dag van morgen brengt, ach, dat zie ik dan wel weer.
Wat ik wel heel erg sterk heb is dat ik graag dingen doe die ik leuk vind, belangrijk voor me. Dingen met mijn gezin, met mensen die belangrijk voor me zijn. Genieten van de kleine dingen. "Als ik morgen dood ga moet dit een leuke dag zijn geweest...". Ben dus niet echt bezig met de toekomst, ik zie het wel gebeuren.
In het verleden was ik meer bezig met plannen en structuur. Ben nu wat makkelijkerder en flexibeler. Er zijn veel mensen in mijn omgeving tè jong gestorven, dat heeft daar zeker mee te maken.

krin

krin

22-09-2009 om 14:20

Ook vaag

maar wie weet heb je er wat aan: Door de zin van *jouw* leven te zoeken, heb je die al bijna gevonden. Want dat zorgt dat je je prioriteiten weer eens goed bekijkt, weer weet waar je meer aandacht aan zou willen geven of minder last van zou willen hebben, en met een beetje geluk doe je daar dan nog iets aan ook.
Als je wilt weten wat voor zin je leven tot nu heeft gehad, raad ik altijd aan om de film "It's a wonderful life" van Frank Capra te gaan zien. (http://www.imdb.com/title/tt0038650/) Hoeft het niet eens Kerst voor te zijn.
Wat de zin van *het* leven betreft, zit ik op een lijn met Wil40. Ik ben regelmatig blij dat het leven geen zin heeft. Kan ík tenminste alle kanten op. Of blijven zitten waar ik zit om van het uitzicht te genieten.

Doelloos

Doelloos

22-09-2009 om 14:32

Misschien was doel niet het goede woord

Misschien was doel niet het goede woord, of misschien juist wel...
Jullie doel is eigenlijk zo veel als mogelijk te genieten van de (kleine) dingen om jullie heen. Dat probeer ik ook altijd wel, maar ik merk dat ik vaak word opgeslokt door de waan van de dag en daardoor minder bewust stil sta bij de geniet-dingen. En waneer er dan iets gebeurt (bv. het overlijden van een naaste) word je ineens weer met de neus op de feiten gedrukt, we moeten echt meer gaan genieten!
Ben benieuwd of er nog meer zin van het leven voorbij komt...

Hillary

Hillary

22-09-2009 om 14:46

In de vierde klas van de basisschool

tegenwoordig groep 6, heb ik aan de meester gevraagd wat de zin van het leven is. De meester heeft ongerust mijn moeder gebeld, die dacht waarschijnlijk dat ik depressief was ofzo. Ik vond dat maar raar, was toch een hele normale vraag, zeker als je niet met geloof in God en hiernamaals wordt opgevoed. Wat ik toen dacht was: je wordt geboren, je gaat dood, weer iemand wordt geboren, gaat dood etc. Dat gaat zo honderden, duizenden, honderduizenden, miljoenen jaren door. En wat nou de zin ervan is. Tja ik ben er ruim 30 jaar later nog niet achter hoor. Vind het nog steeds een hele legitieme vraag van mezelf destijds. Sindsdien heb ik maar besloten om daar niet meer bij stil te staan en inderdaad zoals Wil met de dag te leven.

Zin in het leven

maken is misschien een beter doel dan na te denken over zin van het leven. Ik ben dus bezig steeds gelukkiger te worden met wat ik heb en wie ik ben. Ik ben mijn hele leven ontzettend onrustig en dat leer ik nu langzaam af.

Ik leer steeds meer te genieten en dus zonder haast en zonder afleiding of oordeel de mensen en dingen die ik heb te observeren, ik kan op dit moment intens genieten van hoe de baby haar eigen handjes heeft ontdekt. Terwijl ik bij de oudste alles veel haastiger heb gedaan, ik vergeet nu soms zelfs een foto te maken omdat ik niet gestoord wil worden maar alleen maar naar haar wil kijken. Zo ook het huis wat verbouwd is, los van de dingen die nog moeten, kan ik intens tevreden zijn met alle kleuren en dingen die nu goed zijn hier beneden.

Wel een doel: mijn werk uitdiepen, ik bedacht laatst wat ik afgelopen jaren het leukste vond op werkgebied. Ik heb dus net een email gestuurd (weken op zitten broeden) en een balletje opgegooid, hopelijk vangt iemand hem daar en komt er weer wat terug deze kant op.

Dus meer met mezelf en bij mijzelf. Los daarvan ben ik een enorme mazzelaar, ik heb bijvoorbeeld een succesvolle man die heel zorgzaam is en waar ik ook nog eens goed mee kan praten en lachen. Ik ben dus ook tot de conclusie gekomen ergens afgelopen 2 jaar dat ik deze niet wil inruilen en dat geeft ook veel rust.

Iets nalaten

Wat mij erg lijkt is dat als je dood bent en er staat op je grafzerk; 'hier ligt truusje en ze kon zo goed poetsen'. Dat lijkt me echt zo'n gruwel, dat ik me bezig hou om iets na te laten wat tastbaar is. Dat later mijn kinderen kunnen zeggen; kijk, dat heeft mijn moeder gemaakt. En dat is dan voor mij het maken van quilts geworden. Afgezien van het feit dat ik het allerbeste wens voor mijn kinderen, is dat toch mijn 2e levensdoel.
'Hier ligt Dorry en ze kon zo goed quilten'

Dorry

Tinus_p

Tinus_p

22-09-2009 om 15:58

Boek

Bas Haring - Voor een echt succesvol leven

Relativeert het nut van alle doelen. Inclusief Quilten ;-)

Engelandvaarder

Engelandvaarder

22-09-2009 om 16:05

Ook 40 geworden

Mooie verjaardag is dat, je 40e. Althans, voor mij was het echt een moment om over mijn schouder te kijken naar de afgelopen jaren, met name de afgelopen 10 jaar. Daarin is veel gebeurd, we hebben ons gesettled in Engeland, een aantal onvermijdelijke fases die bij emigratie horen doorlopen (opwinding, vakantiegevoel, vervreemding etc) en nu op een punt dat we ons prettig voelen en op onze plek. Twee kinderen gekregen en de eerste, best zware, jaren zonder kleerscheuren doorstaan. Mijn werk ondertussen gaande gehouden en toch best leuk terechtgekomen. Al met al een tevreden gevoel en fijn om even bij stil te staan.
Na het achteruitkijken volgde het vooruitkijken. Het voelt alsof ik aan het begin sta van de volgende tien jaar, waarin het, na toch wel een beetje 'geleefd' te worden door zorg voor jonge kinderen, misschien weer wat meer om mezelf gaat. Ik wil goed zorgen voor mijn lijf, dat er natuurlijk niet jonger op wordt, ben begonnen met meer bewegen en overweeg een borstverkleining. Niet omdat ik zo ongelukkig ben met hoe ik eruit zie, maar juist omdat ik besef dat ik er nog heel veel lol van zal hebben in de rest van mijn leven. Ik wil ook op het gebied van mijn werk nog veel doen. Mijn werk levert min of meer tastbare resultaten op en daar haal ik veel voldoening uit. Ik wil mezelf iets meer pushen en tegelijkertijd mijn grenzen (en mijn relatie en gezin) niet uit het oog verliezen.
Ik vind dit een leuke leeftijd, het voelt alsof ik nog lang niet klaar ben met 'volwassen worden' :-).
groeten,
Jose

Tihama

Tihama

22-09-2009 om 16:33

Gelukkig zijn

met de nadruk op ZIJN.

Dat is mijn doel. Zodra ik mezelf weer eens dreig te verliezen in iets dat teveel tijd van me vraagt, dan focus ik hier weer op. Gelukkig ZIJN. Niet gelukkig WORDEN, maar ZIJN.

Leven IN het moment. In het draadje over oneliners kwam er een: je moet niet wachten tot de storm over is, je moet gaan dansen in de regen.

Het lukt me niet altijd, maar het is wel het enige echte doel.

Tihama

Tirza G.

Tirza G.

22-09-2009 om 16:50

Zin

Het leven heeft geen zin. Ja, voortplanting misschien. En dat is het dan. Nou, dat heb ik gedaan. Ik rust op mijn lauweren.

Tirza

We benne op de wereld

We benne op de wereld voor mekaar om mekaar te hellepe niewaar... Nou, dat voornamelijk :-)
Tinus heeft het al aardig samengevat, die zin van het leven is het zin geven. Dat doet ieder op zijn eigen manier.

Tinus_p

Tinus_p

22-09-2009 om 17:00

Gelukkig zijn

Life is not a problem to be solved; life is a mystery to be lived.

Tinus_p

Tinus_p

22-09-2009 om 17:03

Tirza/bas haring

Tirza:
"Het leven heeft geen zin. Ja, voortplanting misschien. En dat is het dan. Nou, dat heb ik gedaan. Ik rust op mijn lauweren."
hetaardige van het boek van bas Haring is, dat hij dit genadeloos doorprikt. Ook voortplanten is zinloos; er is geen dieper nut om je voort te planten. het is eerder zo, dat voortplanting er nu eenmaal toe leidt dat je je genen blijven voortbestaan. Maar dat is meer een soort toevallige bijkomstigheid: genen die niet voortplanten blijven niet bestaan.

Maylise

Maylise

22-09-2009 om 20:05

Kleine doelen

Ik heb wel doelen in mijn leven maar geen groot alles overheersend doel. Gelukkig zijn is voor mij geen doel. Niet omdat ik niet gelukkig wil zijn. Ik wil heel graag gelukkig zijn. Maar geluk is voor mij te ongrijpbaar om als doel te hebben.

Mijn doelen zijn meer concrete dingen die ik ook nog wil doen. Reizen die ik wil maken, dingen die ik wil zien, boeken die ik nog wil lezen, studies die ik nog wil doen, dingen die ik nog wil meemaken of wil leren........Ik zal niet alles daar van waar kunnen maken maar hopelijk wel een deel.

Verder probeer ik verwachtingen ook los te laten. Ik kan nu gewoon nog niet zo ver in de toekomst kijken dat ik concrete plannen kan maken voor over 5 of 10 of 15 jaar. Ik plan hoogstens een jaar of twee jaar vooruit en dan nog niet in details.

Maar een echt alles overheersend doel heb ik niet. En wat is een groot allesoverheersend doel? De olympische spelen winnen? Ook niet echt want als je dat eenmaal gedaan hebt dan heb je als het goed is nog een groot deel van je leven voor je. Een groot allesoverheersend doel associeer ik meer met iets als de heilige graal willen vinden of zo en daar alles voor op willen offeren. Dat heb ik niet.

En wat de doel van het leven in het algemeen is? Dat weet ik niet. Ik geloof in het leven na de dood en hoop dan ook achter het doel van het leven te komen. En als dat niet zo is dan zal ik dat nooit weten.

Maylise

My two cents

De zin van het leven... daar kom je niet achter en daar heb ik me maar bij neergelegd (zoveel wijze mensen kwamen er niet achter dus zou het arrogant zijn te denken dat ik daar wel achter kom).
Daarom is het doel voor mij inderdaad: genieten, gelukkig ZIJN, in het NU leven, zo goed mogelijk jezelf zijn. Je hebt namelijk niet voor niets een unieke combinatie van eigenschappen en er is niemand die zo goed jezelf kan zijn als jij. Dat zal dan dus wel een functie hebben. Bovendien: hoe dichter je bij je gevoel bent, hoe gelukkiger je je bent.
Tuurlijk heb ik wel wat doelen. Nu: de was strijken... :-( (daar ga ik dus al weer, met mijn goede voornemens...)

Jakiro

Jakiro

22-09-2009 om 23:01

Geluk

Mijn doel in het leven is om elke dag minstens 1 persoon eventjes gelukkig te laten zijn door iets wat ik doe of niet doe.
Dus bijvoorbeeld iemand voorlaten bij de kassa, een mailtje naar die vage kennis om hem geluk te wensen, een luisterend oor voor iemand, met iemand mee naar een moeilijk gesprek, vingerverven met de peuters, een grappig mailtje naar de oudste sturen, een lief briefje in de tas van mijn moeder stoppen, een keertje tandenpoetsen overslaan bij de kinderen.
Als ik eventjes die vonk in iemands ogen zie, is mijn dag weer goed.
Ik hoop dat ik dat schuifelend achter mijn rollator nog steeds vol kan houden :)
Jakiro

Emmawee

Emmawee

22-09-2009 om 23:09

Wat ik probeer...

Aangezien ik de wereld niet kan verbeteren, probeer ik zo min mogelijk schade aan te richten. En dat is al ingewikkeld genoeg.
Groeten, Maw.

Doelloos

Doelloos

23-09-2009 om 10:12

Herkenbaar

Na alle reacties gelezen te hebben, kan ik zeggen dat ik bij deze en gene wel e.e.a. herken. Het proberen te genieten van kleine dingen bijvoorbeeld. Maar nu nog er altijd (of in iedergeval vaker) bij stil staan...
Me zomaar neerleggen bij het feit dat het leven geen zin zou hebben (je leeft en na je dood is het klaar en dus moet je er wat van maken) kan ik nog niet 1 2 3. Ik denk dat er misschien meer is...
Maar dat is natuurlijk weer een totaal andere vraag ;-)

God

Tja, mijn doel is toch echt om God te dienen en straks klaar te zijn als Jezus terug komt op de wolken van de hemel. Ja, ik ben een christen en geeft me zeker een doel in mijn leven. Daarnaast heb ik ook als doel te genieten van alles wat God me geeft. Het lijkt me heeeel moeilijk om doelloos door het leven te gaan. Zo leeg ofzo lijkt me, dat je je idd gaat afvragen wat het doel is in je leven.

spreukloos

spreukloos

23-09-2009 om 19:14

Pilar

"Daarnaast heb ik ook als doel te genieten van alles wat God me geeft." Dat is je van harte gegund, echt. Maar bij mij veroorzaken de gulle gaven weleens problemen. Dan vraag ik God waarom hij dat niet ook aan anderen geeft.
Zeker sinds ik zelf kinderen heb, denk ik vaak terug aan wat Primo Levi beschreef. Hoe hij in het concentratiekamp christenen God zag danken dat ze voorlopig gespaard bleven, terwijl iedereen wist dat de volgende dag een groot aantal andere mensen (ook de dankbare gelovigen) waren 'uitgekozen' om naar de gaskamer te gaan.
Nu zou ik als doel in het leven kunnen hebben om mijn steentje bij te dragen om deze onrechtvaardige verdeling te bestrijden. Maar dat is een onmogelijke opgave. Ook als de wereldvrede uitbreekt, zullen mensen op zeer onaangename wijze ten onder gaan aan natuurrampen, ziekten en wat al niet. Moet ik nou God bedanken dat ik dat lekker niet hoef mee te maken of zo? Enfin, het is mij dus onmogelijk om een algeheel levensdoel te vinden. Of het moet zijn wat Jaap van Zweden opperde in Zomergasten: elke dag opstaan als een leerling. Dat dan maar.

spreukloos

spreukloos

23-09-2009 om 19:15

Ik bedoelde in het vorige bericht

dat ook de dankbare gelovigen dus heel goed wisten dat anderen de volgende dag wel vermoord zouden worden.

Massi Nissa

Massi Nissa

23-09-2009 om 20:45

Prachtige dingen

Wat staan er prachtige beelden en momenten in dit draadje. Ik weet dat er geen absoluut doel is in mijn leven, en dat je zin moet maken. Dit zijn voor mij nietszeggende zinnetjes - objectief maar zo kaal en leeg als het hoofd van een neonazi. Stiekem barst je leven natuurlijk van de zin. In dat verband vond ik Jakiro's posting eenvoudig en doeltreffend. Iedere dag iets kleins voor een ander betekenen. Het klinkt na zoveel jaar Oprah als zweverig gewauwel, maar voor mij is het een soort ultieme wens. De ellende op aarde niet groter maken, en als het even kan misschien zelfs kleiner. Ik ben calvinistisch opgevoed, het heeft er ongetwijfeld en heel fundamenteel mee te maken, maar dat doet er nu niet (meer) toe. Ik zou niet kunnen leven zonder een bepaald kader. Voor mij wordt dat kader gevormd door de mensen om mij heen en hoe ik mijn leven leef temidden van hen.
Okee, dat is dan het hoofddoel. Maar ik zou toch heel wat minder blij zijn zonder mooie boeken, lekker eten, vrijpartijen, lekker slapen, vliegen in je droom, dat soort dingen. Er zijn dus ook nog een heleboel relevante subdoelen of subgenietdingetjes of hoe je het wilt noemen.
Als ik maar een ding mag noemen waar ik voor leef, hoef ik daar geen seconde over na te denken. Dat is mijn dochter.
Groetjes
Massi

tonny

tonny

23-09-2009 om 21:13

Doel

'Tot eer van God en tot heil van de naaste' zoals wij lezen aan het eind van het dankgebed na de avondmaalsviering in de kerk. Dat vind ik een mooie kapstok voor het leven.

Voor mij zit alles daarin. Tot eer van God betekent voor mij dat je van harte je talenten inzet, dankbaar geniet van alles in je leven, verantwoordelijkheid dragend voor wat op je weg komt.
Tot heil van je naaste - dat spreekt voor zich. En het betekent meteen ook heil voor jezelf.

Bovenstaande betreffende het hier en nu in het dagelijks bestaan.
Verder heb ik een vertrouwen dat er 'meer' is over de grens van de dood. Dat moet wel, voor mijn gevoel. Anders zou het leven veel te oneerlijk zijn, te onvolkomen, te onaf, te treurig. Daar kan ik niet mee leven.

Pilaar verwoordt iets over de terugkomst van Jezus aan het einde der tijden. Daar heb ik geen beeld bij. Maar ik hoop van harte op een tijd waarin er eindelijk voor iedereen gerechtigheid zal zijn.
Dat kan naar mijn idee niet anders dan door een bijzonder ingrijpen van God, want mensen lukt het nu al vele eeuwen niet tot tot een eensluidende oplossing voor allerhande ellende te komen - het gaat ons vermogen kennelijk te boven. Wat niet wegneemt dat we ons moeten inzetten - zie begin van de posting.

tonny

Spreukloos

Spreukloos, ik begrijp je wel. Moeite met danken voor alle gulle gaven die je krijgt, terwijl anderen sterven van de honger. Toch geeft het mij juist meer de kracht om te kunnen danken. Mijn zegeningen te tellen en ook in slechtere, moeilijke tijden positief te kunnen blijven. God heeft mijn leven in de hand, dat geloof ik oprecht en dat geeft rust. Wat er ook gebeurd. Maar ja, soms geeft het ook opstandigheid. Waarom God...laat U dit en dat gebeuren. Zuchten en juichen gaan samen, zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Wie zucht kan juichen en wie juicht kan zuchten. God zucht zelf ook als hij naar zijn schepping kijkt, zo beschrijft een bijbeltekst. God zucht ook onder alle ellende (die mensen elkaar vaak aandoen) en misschien zucht God wel het hardst.
Maar voor mij is mijn doel God te eren en te loven. Tonny beschrijft het ook erg mooi. Zo sta ik er zelf ook in. En osn doel: is uiteindelijk leven in de nieuwe hemel en nieuwe aarde waarin gerechtigheid is voor allen!!!!!

Kaaskopje

Kaaskopje

24-09-2009 om 02:15

Oneerlijk

Anders zou het leven veel te oneerlijk zijn, te onvolkomen, te onaf, te treurig.===
Wat is er dan zo oneerlijk, onvolkomen, onaf en treurig aan ons leven Tonny?

Kaaskopje

Kaaskopje

24-09-2009 om 02:44

Na er over nagedacht te hebben

heb ik niet zoveel doelen op 2 na. Ik wil nog naar mijn geboorteland en als mijn dochters ooit kinderen krijgen wil ik de oma zijn die mijn moeder niet voor mijn kinderen is geweest. Ik wil oppassen, ze mogen logeren, ... Ik heb nu al voorpret, nu de kleinkinderen nog:-) (Dat mag nog wel een jaartje of 6 tot 10 duren hoor!)
Verder ben ik niet zo bewust bezig. Ik heb niet tot doel gesteld iedere dag iemand blij te maken, het zit in mijn natuur om aardig te doen tegen andere mensen. Ik was vroeger wat verlegen om dat ook losjes te uiten, maar ik wordt er steeds makkelijker mee. Het is leuk om complimentjes te geven, maar ook om ze te krijgen. Ik kreeg gister nog een complimentje van een oudere meneer. "Ik moet nog even 1 ding zeggen: u heeft zo'n mooie stem! Echt heel mooi!" Ik zat te glimmen op mijn stoel en heb dat gevoel nog een poosje vast kunnen houden.

tonny

tonny

24-09-2009 om 08:47

'ons'

'ons' betrek ik op alle narigheid in de mensenwereld. Onrechtvaardige omstandigheden, psychisch en fysiek lijden, kansloosheid, armoede, huiselijk geweld, terreur - zo ongelooflijk veel wat er niet zou moeten zijn...

tonny

Kaaskopje

Kaaskopje

24-09-2009 om 11:58

Ellende op de wereld

Ik vind de ellende op de wereld ook erg, maar dat betrek ik niet zodanig op mezelf dat ik het leven daardoor te treurig vind om de dood als eindpunt te zien. Ik persoonlijk hoef niet met een hiernamaals gecompenseerd te worden omdat er ergens anders op de wereld iemand een rotleven heeft. Ik maak van mijn leven het beste en dat is dat. Omdat er totaal niets met zekerheid bekend is over 'hierna' laat ik het open wat er dan gebeurt, ik vermoed erg weinig.
Heeft een muis een hiernamaals?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.