Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Maatje

Maatje

15-02-2012 om 15:12

Wat te doen met kleding die nu niet past, maar die misschien ooit weer gaat passen?

Ik heb een enorme kledingkast, met daarin kleding uit verschillende periodes van mijn leven. En maar een klein gedeelte van de kleding draag ik op het moment.
In de kast heb ik:
- Kleding maat 38, die ik al zeker acht jaar niet meer pas.
- Kleding maat 40, die ik zo'n vier jaar niet meer pas, maar binnekort weer hoop te passen.
- Kleding maat 42/44, die ik nu draag.
- Kleding maat groter dan 44 en dingen die meerekken, vooral leuke stretchjurkjes en soepele zwarte broeken, die dus altijd wel passen.

Ik ben sinds oktober aan de slag om zwangerschapskilo's kwijt te raken (en de kilo's van 'het gevaar van een kilo per jaar'). Ik val geleidelijk af door niet te snoepen en meer te bewegen. In vier maanden tijd van 84 kilo naar 77 kilo. Ik zou terugwillen naar zo'n 70 kilo, met dan nog steeds een BMI aan de hoge kant (26), maar ik zie mezelf niet meer terugkomen op iets van 65 kilo.
Nu zou ik het liefst alle kleding die te groot is weggooien, zodat ik nooit meer zo dik kan worden omdat ik geen kleren heb in die maat. En iets in mij zegt dat ik mijn kleding in maat 38 (ook dat hele leuke kokerrokje met mooie jasje) ook beter weg kan gooien, omdat ik er anders zo treurig naar blijf kijken. maar toch, merk ik aan mezelf dat ik al die kleding maar blijf houden in de hoop dat maat 38 toch ooit weer past en me erop voorbereidend dat ik het afavellen niet volhoudt en weer terug kom in maat 44+ (een weinig bemoedigende gedachte).
Eens denken of ik een kernachtige vraag heb... Eigenlijk wil ik vooral mijn dilemma delen en vragen hoe jullie het houden/weggooien van niet meer passende kleding aanpakken.
Dank,
Maatje

dc

dc

15-02-2012 om 15:18

Op zolder

Ik heb een aantal dozen met kleding die ik nu niet pas, maar hopelijk over een paar jaar weer wel op zolder gezet.

Ik hou er niet van het te vaak te zien, en ik wil het zeker niet weggooien (zonde van het geld), dus vandaar.

Kleding die ik echt waarschijnlijk nooit meer zal passen tenzij ik doodziek word, heb ik weggedaan.

Vic

Vic

15-02-2012 om 15:26

Wel weg gegooid

Ik heb alle kleding die te klein was en waar ik waarschijnlijk nooit meer in ging passen weg gedaan (met pijn in mijn hart, dat wel). Twee bijna nieuwe spijkerbroeken had ik bewaard en probeerde ik onlangs aan mijn dochter te slijten. Die ging toch echt geen broeken van haar moeder dragen ;-) De laatste tijd zag het er weer naar uit dat ik een grotere maat moest kopen, maar daar ben ik nu alles aan aan het doen om dat te voorkomen.

Blij dat ik het heb bewaard

Ik ben afgelopen jaar zo veel afgevallen dat ik weer in mijn maat 38-kleding pas. Had ik echt nooit gedacht, dus het kan zomaar;-)

Als ik jou was zou ik alle kleding die niet meer past ergens opbergen waar je het niet steeds ziet ( wat dc zegt).

Chris

Maatje

Maatje

15-02-2012 om 15:47

Opbergen

Leuk, die eerste reacties!
Vic, ik zou als puber ook zeker geen oude broek van mijn moeder aan doen :-). Mijn moeder (heeft zelf naar mijn idee nogal een probleem met haar gewicht en doet heel veel moeite om slank te blijven), sneerde laatst dat ik voor een bepaalde gelegenheid wel iets van haar mocht lenen, met de toevoeging 'dan moeten we wel zoeken of ik iets heb wat je past'. Ja, bedankt mam...
Verder vind ik de kleding opbergen een goed idee, ware het niet dat ik vrij klein behuisd ben (appartement met weinig opbergruimte), dus ik zou niet goed weten waar ik die kleding moet laten. Misschien zijn kledinghoezen voor in de kast wel een idee, zodat ik de kleding niet direct zie liggen.
En ChrisH, knap dat je zo veel bent afgevallen! Hopelijk niet vanwege problemen (staat er onhandig, maar ik bedoel niet vanwege nare gezondheidsklachten?).
Maatje (nu nog ietsje mee, straks minder :-)

Wishful thinking

Ik heb al onze kleding in een Antoniussysteem van Ikea. Kleding die ik echt draag hangt aan een hangertje of zit in laden. Voor kleding van een ander seizoen, speciale gelegenhedenkleding of van kleding waarvan het onwaarschijnlijk is dat ik er ooit (nog) in ga passen, daar heb ik de la met het label 'wishful thinking' liggen. Soms kijk ik er in, pas ik tegen beter weten in iets en merk dat sommige items al weer hopeloos uit de mode zijn, die breng ik naar de kringloop o.i.d. Maar ik blijf hoopvol!

skik

amk

amk

15-02-2012 om 16:23

Maar

als je kleding al zo lang in de kast hebt hangen, zou ik ook heel goed kijken wat echte basis stukken zijn die mogelijk over nog eens 10 jaar nog draagbaar zijn en wat meer modische dingen.
De klassiekers blijken vaak niet eens zo klassiek te zijn dat ze zo lang mee kunnen.

Ik heb destijds al mijn te grote kleding gelijk weggedaan zodat ik ook echt niet meer aan kon komen zonder nieuwe kleding te kopen. En dat helpt.
Zit een broek nu strak heb ik gewoon geen alternatief als opletten op wat ik in mijn mond stop.

tonny

tonny

15-02-2012 om 16:56

Zo'n plastic onder-het-bed-doos

en die staat dan op de kast :)

Kleding van acht jaar geleden trek je waarschijnlijk nooit meer aan, als je het ooit weer gaat passen - en dan is het allemaal nóg veel langer geleden. Tenzij het echt iets tijdloos of iets heel speciaals is. Dat kan op een dag van pas komen.
Ik denk nog wel eens terug aan kledingstukken van weleer die ik best nog eens had willen proberen.

In elk geval buiten beeld, die niet-meer-passende kleding. Misschien gooi je het met een verhuizing alsnog weg, dat zie je dan wel weer.

Vic

Vic

15-02-2012 om 16:56

Sinds je 18e hetzelfde gewicht

Ik weeg nu ook hetzelfde als op mijn 18e. Alleen is het wel zo'n 7 kilo meer dan twee jaar geleden, en heb ik geen kleding meer van toen ik 18 was. Dat is maar goed ook, want toen waren mijn rokjes héél erg kort ;-)

Ach

ik ben nu een dikke maat dikker dan een paar maanden geleden, ik moet weer naar sport en wat minder koolhydraten en suiker.

ik wring mezelf nu in een spijkerbroek die eigenlijk te strak zit want ik weiger weer zo'n maat groter te kopen.

Kleding wat te groot is of echt te klein gebruik ik om mee te verven of ik doe het gewoon weg, goed doel.

Maat 38 weg idd en maat 44 ook!

Ik had wel wat dingen bewaard, ben ook 7 kilo afgevallen van bmi 25 naar 22,5. Tot mijn verbazing waren de broeken maat 38/40 op rare plekken wijd of nauw.
Dat de mode zo verandert!

Tonny zei het ook al. Weggooien als het te oud is!
En de grote maten weggooien omdat je daar gewoon niet meer heen gaat. Punt uit.

Guinevere

Guinevere

15-02-2012 om 20:36

Weg ermee

Voor het overgrote deel: weg ermee. Kleding van 8 jaar geleden? Bekijk nou eens eerlijk wat daarvan nog enigszins door de beugel kan qua snit. Die kleding maat 40 van 4 jaar geleden: mogelijk kan een enkel basisstuk nog. De stretchkleding zou ik wel bewaren, de te grote kleding: grotendeels ook weg ermee, op een echt geweldig kledingstuk na dan misschien.
Sowieso bekijk ik mijn kledingkast met enige regelmaat behoorlijk kritisch. De kringloopwinkel heeft een goede toeleverancier aan mij, ook zonder maatwisselingen.

Rieke

Rieke

15-02-2012 om 20:53

Tip van iemand

Alles wat je na een jaar in de kast niet meer aanhebt gehad of gebruikt kun je weg doen. De kans is klein dat je het alsnog weer aandoet.
En dat klopt in mijn geval.
Ik doe heel vaak spullen naar de kringloop, of een goed doel. En mooie kleding gaat naar een tweedehands winkel.
Weg ermee in ieder geval.
Alleen mijn trouwjurk en trouwschoenen heb ik nog van tig jaar geleden, maar dat is nostalgie. Evenals een heel leuk jasje dat mijn moeder ooit uit een oude binnenvoering maakte, ook uit nostalgische reden nog in de kast.

Ely

Ely

15-02-2012 om 22:17

Grappig rieke

Die tip heb ik ook weleens gehad maar gaat voor mij juist niet op. Ik kan echt weer iets opduiken en combineren dat ik er weer helemaal blij van word. Heb sommige kledingstukken zelfs meer dan 10 jaar. Geen modieuze dingen hoor maar mooie tijdloze blousjes en jasjes.

OT: ik zou een selectie maken: de uiterste maten enkele stukken houden waar je aan gehecht bent en in de middelste maten wat ruimer ;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Yura

Yura

16-02-2012 om 08:37

Bekend probleem

Ik heb een hele volle kledingkast, maar maar weinig dat past(e). Dat komt ook omdat ik op een gegeven moment weigerde grotere maten te kopen. Het grootste is maat 44, maar eigenlijk neigde ik de laatste tijd steeds meer naar 46. Ben nu ook aan het afvallen dus, ook heel langzaam. Ben nu 2,5/3 kilo kwijt in 3 maanden ofzo. Wel heel veel gaan sporten, dus het grappige is dat veel mensen vragen of ik ben afgevallen, ik weet nooit zo goed wat ik moet antwoorden, want volgens mijn weegschaal is dat nauwelijks zo, maar goed ik ben dus wel degelijk slanker. De kleding in maat 44 zit dus weer goed nu. Nu ga ik in hetzelfde tempo naar maat 42 hoop ik dan moet dat in de zomer weer lekker zitten (en dan maat 40 met de wintersport, ha heb ik een nieuw skipak nodig). Maat 42 blijft dus zeker liggen tot het past, dat is ook nog niet zo oud. Maat 38 heb ik niet meer liggen dat is echt lang geleden, toen woonden we nog in een ander huis, dus dat zal met de verhuizing wel weg gegooid zijn denk ik. Weet ook niet of ik dat ooit haal, maar ik ben nu al heel blij als ik in maat 40 pas, dat is bij een bmi van 24 a 25 in mijn geval, dus helemaal prima.
Zodra ik uit maat 44 ben gaat het weg, ik geef het denk ik aan mijn moeder of zus dan. Niet lullig bedoeld, maar dat beetje dat ik heb is duur en van goede kwaliteit (zit toch mooier als je wat voller bent), dus zonde om weg te gooien, geef het liever aan een bekende en mijn zusje kan het goed gebruiken. Op die manier kan ik inderdaad niet meer aankomen. Datgene dat ik nog in maat 40 heb hangen zal ongetwijfeld uit de mode zijn (is van 2000 ongeveer), maar ik wil er gewoon nog even inpassen, dus ik bewaar het nog even. Ik verheug me nu al op de overzichtelijk kledingkast die ik ooit ga krijgen, dat ik een greep doe en dat ik gelijk iets pak dat past.

dc

dc

16-02-2012 om 10:06

Nou rieke

Een jaar geleden was ik hoogzwanger.

Serieus, ik heb de afgelopen 6 jaar 3 kinderen gekregen, dus ik gooi mijn kleding van daarvoor echt niet weg. Ik hoop nu ik stop met zwangerschappen mijn figuur weer terug naar basics gaat zeg maar :-)

Enne, ik ben niet modebewust, dus al mijn kleding is vrij modeloos. Dat was het 10 jaar geleden ook al. Ik ga echt geen fatsoenlijke kleding weggooien als er nog hoop is dat ik erin ga passen.

Rieke

Rieke

16-02-2012 om 16:26

Nou dc

Ik ga ervan uit dat je zwangerschap niet meetelt, dat lijkt me logisch dat je dan je kleren niet past. Het gaat om items die je al een jaar ongedragen in de kast hebt hangen. De kans is klein dat je die weer gaat dragen. Als ze te klein zijn en je valt echt af zodat ze weer passen zijn ze vaak niet meer modieus. Ik kan me voorstellen dat je een paar basisstukken hebt die tijdloos zijn, okee die bewaar je. Maar de rest gaat weg bij mij.

Rieke en dc

Jullie zijn duidelijk elkaars tegenovergestelden, namelijk 'modeloos' (dc) en modieus (rieke). Geen wonder dus dat jullie allebei een andere mening hebben over de bewaartijd van kleren. Ik neig zelf overigens naar het Rieke-kamp. Ruimt ook lekker op in je klerenkast.

Chris

dc

dc

16-02-2012 om 21:48

Over hoeveel kleding heb je het?

Ik denk dat we ook een andere mening hebben over kleding. Ik heb alleen maar basisstukken. Ik heb 3 broeken, 2 rokken, misschien 10 topjes en 5 vesten. Dat was 10 jaar geleden niet anders. Dus lekker opruimen in mijn kledingkast, zou mijn kledingkast erg leeg maken :-)

Rieke

Rieke

16-02-2012 om 22:37

Ha dc

Haha ja inderdaad zijn we erg verschillend ! Grappig is dat. Maakt niet uit. We kletsen eigenlijk gewoon langs elkaar heen. Ja ik heb veel kleren, ik heb ook veel wat ik al jaren draag en daar komt geregeld iets nieuws bij. Ik heb al meer dan 3 spijkerbroeken om te beginnnen en een stuk of 6 rokjes die ik regelmatig draag en ik heb elke dag iets anders aan. Laat ik over mijn shirts maar zwijgen en jurken heb ik ook.
Oh oh wel veel hoor, maar ook veel in de uitverkoop en hema en H&M.. En komt er iets nieuws in dan gaat er ook iets ouds uit. Gaat naar mijn zusje of vriendin of 2 e hands winkel. Die zijn blij met mij.

dc

dc

16-02-2012 om 22:55

Lol

Misschien ben je mijn grote zus wel! Ik ben erg blij met haar "oude" dingen. Hoef ik zelf niet te winkelen :-)

Ik neem aan dat jij ook van winkelen houdt? Ik niet, maar dan ook echt niet, behalve als het in een boekwinkel is...

Rieke

Rieke

16-02-2012 om 23:20

Ja leuk

Je mag mijn zusje worden, krijg je m'n kleding. Ik winkel graag, maar wel alleen, en ook snel.

Ella2007

Ella2007

17-02-2012 om 09:54

Ook weigeren nieuwe kleding te kopen....

Ha, een herkenbaar fenomeen ! Ik pas al 10 jaar niet meer in 36 (ik ben maar 1.58 lang), (destijds een half jaartje gepast toen ik enorm veel sportte en al een half jaar aan het lijnen was). Maar toch heb ik pas in het afgelopen jaar die kleding pas echt weggedaan, de hoop opgegeven daar ooit nog in te passen.
Daarvoor en daarna had ik dezelfde maat (38), dus daar heb ik alle kleding in. Maar sinds twee jaar ben ik langzaam maar gestaag aan het uitdijen, en nu zitten eigenlijk nog maar een paar dingen lekker. Ik moet dus hoognodig nieuwe kleding kopen in een grotere maat, of afvallen. En dat laatste lukt me niet. Ik kan me er niet toe zetten. En waar voorheen gezonder eten en meer sporten voldoende was om in een week 1 kilo kwijt te raken, is het dat nu niet meer (ben 44). Ik vrees dat ik dus toch maar voor de grotere kledingmaat ga.

En inderdaad, ik koop nooit modieuze kleding, altijd vrij neutraal. Vrije tijd spijkerbroek en shirt-truitje, soms een jurkje, werk meestal zwarte broek of krijtstreepbroek met bloes of truitje. Is nooit hip en dus ook niet gedateerd, lekker makkelijk.

Heb ook een hekel aan kleding kopen. Word ik weer geconfronteerd met die niet-gangbare maten van mij: alles is altijd te lang en de verhoudingen kloppen niet. Mijn omvang zit hem meer in het bovenlijf, en niet in de heupen-benen. Dat maakt het lastig. Als ik het geld had zou ik dan ook graag een personal shopper inhuren die dat allemaal voor me regelde!

Maatje

Maatje

17-02-2012 om 15:14

Weggegooid...

Na de aanmoedigingen hier heb ik gisteren alles in maat 44+ weggegooid (ik wil die kleren nooit meer passen!!) en heb ik maat 38 ook weggedaan (ik wil straks blij zijn met hoe ik eruit zie en niet vast blijven houden aan iets wat niet meer haalbaar is).
Overigens is mijn garderobe een mengeling van wat tijdloze stukken (zwarte broeken in alle maten, rokjes en vestjes), maar ook fleurige vestjes en bloemige fladderrokken. Ik ben altijd blij als ik opeens bedenk dat ik iets nieuws kan combineren met iets wat ik al jaren heb.
Verder wil vooral op het punt komen dat ik blij ben met mijn lijf (en dan vooral het gebied van mijn navel naar beneden). Ik zag laatst foto's van 8 jaar terug en vond (met de kennis van nu :-)) dat ik er goed uitzag, maar toch weet ik dat ik toen ook niet tevreden was over mijn figuur en gewicht. Dat blijft waarschijnlijk de grootste strijd. Iemand daar nog ideeën over??

Vic

Vic

17-02-2012 om 15:26

Objectief kijken

"maar toch weet ik dat ik toen ook niet tevreden was over mijn figuur en gewicht. Dat blijft waarschijnlijk de grootste strijd. Iemand daar nog ideeën over??"
Herkenbaar. Ik heb me er bij neergelegd dat ik nu een heel normaal gewicht en bmi heb. Wil er wel een paar kilo vanaf, maar dat is puur vanwege strak zittende kleding. Ik ben nog nooit echt tevreden geweest over mijn figuur, zelfs niet toen ik 15 kilo lichter was dan nu. Daar hoef ik het dus niet voor te doen.

Conference

Conference

17-02-2012 om 16:30

Blij met je lijf

"Ik zag laatst foto\'s van 8 jaar terug en vond (met de kennis van nu :-)) dat ik er goed uitzag, maar toch weet ik dat ik toen ook niet tevreden was over mijn figuur en gewicht. Dat blijft waarschijnlijk de grootste strijd."
Zo herkenbaar. Als puber was ik een meisje met maat 34, maar niet tevreden met haar gewicht en omvang, daarna met de zwangerschappen vreselijk veel kilo's aangekomen. Jaren na de laatste bevalling, zat ik op de rand van een depressie en met een duwtje in de rug van de huisarts ging de knop om en ben ik ruim 24 kilo kwijtgeraakt, van maat ik-wil-de-maat-niet-weten-dus-ik-knip-de-label-er-met-mijn-ogen-dicht-uit, tot maat 36. Later weer teruggevallen in 38 en daar blijven hangen. Ik heb foto's voorhanden uit de tijd voordat ik ben afgevallen, voor de dipjes wanneer ik mijn lijf niet mooi vind. Daarmee help ik mezelf weer even om het in het juiste perspectief te zien, namelijk dat ik er gewoon goed uit zie zoals ik nu ben, ik ben zo blij dat ik mijn strijd tegen de kilo's nooit heb opgegeven.
Ik heb overigens geen grote maten meer in huis en maat 36 heb ik ook de deur uit gedaan. Op 1 broek na, die was zo leuk, daar kan ik geen afstand van doen. Die bewaar ik bij mijn trouwjurk, want ik maak me geen illusies dat ik die broek ooit nog zal passen.

Iedere vrouw wil 5 kilo kwijtraken

Dus ik probeer me voor te stellen dat ik doorschuif met een vrouw die vijf kilo meer weegt dan ik.
Dan ben ik opeens helemaal heppie!
Dat kunnen we natuurlijk allemaal doen, houden we alleen aan de bovenste bovenkant wat mensen over.

Sancy

Sancy

18-02-2012 om 10:30

Ik niet, er moet minstens 5 kilo bij. Dus de bovenste bovenkant mag het naar mij schuiven (nou ja, 1 persoon dan, niet alle overtollige kilo's mijn kant op sturen want dan sta IK weer bovenaan...)

Sancy

ik ook niet, maar je mag wel 2 kilo van mij hebben dan ben ik weer klaar ;-)

dc

dc

18-02-2012 om 12:23

Ideeën

"Ik zag laatst foto's van 8 jaar terug en vond (met de kennis van nu :-)) dat ik er goed uitzag, maar toch weet ik dat ik toen ook niet tevreden was over mijn figuur en gewicht. Dat blijft waarschijnlijk de grootste strijd. Iemand daar nog ideeën over?? "

Ik heb dat helemaal niet. Ik ben zo'n 20 kilo zwaarder dan voor de kinderen, maar hé, dat hoort bij het leven. Ik sport en voel me fit, ik ben sterk, ik kan uren lopen zonder moe te worden, daar gaat het me om. Mijn man vindt me mooi, en de rest zal me zo'n zorg zijn.

Nu had ik in de pubertijd al deze sores tot in het extreme (anorexia gevolgd door bulimia), dus ik heb mezelf in die tijd gerehersenspoeld. Heb 2 jaar lang geen tv gekeken, geen tijdschriften gelezen, en heb geleerd dat het stomme verspilde energie is om altijd maar ontevreden met jezelf te zijn. Het werkt alleen maar destructief.

En eerlijk gezegd vind ik het ook verwend. Jeetje, wat een luxe hebben we, dat we met dat soort non-problemen bezig kunnen zijn!

mix

mix

18-02-2012 om 14:10

Dc en ontopic

hier was het geen luxe, geen non-probleem want ik zat op het randje diabetes en in mijn familie komen vele hartproblemen voor. Voor mij was het dus serieus nodig om af te vallen, al zal ik het ethische stukje niet uitvlakken als reden, maar dat is voor mezelf, niet omdat anderen dat nodig vinden.

ontopic: grootste maten weggedaan, en onrealistische kleine(re) maten weggedaan. Nog een kilo of 12 en ik zit weer dichtbij een gezonder gewicht.(overgewicht niet door snacken of overeten trouwens)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.