Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Presentatrice

Presentatrice

12-01-2009 om 13:48

Wat zou je willen weten over sledehondensport?

Hoi,

In verband met een cursus die ik volg, moet ik daar een presentatie geven van 10 minuten die alle cursisten moet boeien. Ik vind het moielijk een algemeen onderwerp te vinden, de enige gemeenschappelijke deler die we hebben, is de cursus die we volgen, voor de rest is de groep zeer gemeleerd.
Ik heb ervoor gekozen om een presentatie te houden over de sledehondensport, omdat ik die zelf beoefend heb en ik denk dat dat een onderwerp is, dat voor iedereen wel aanspreekt.
Maar nu, de inhoud. Ik kan natuurlijk veel lang vertellen, maar mogelijk wordt het dan slaapverwekkend, dus vandaar mijn vraag: wat zou JIJ nu willen weten over de sledehondensport? Herkomst van de sport? Iets over de verschillende rassen van honden? Training? Wedstrijden? Het houden van honden?
Vraag me lek, hopelijk heb ik er iets aan en kom ik er zo achter wat mensen nu graag daarover zouden horen!

Tinus_p

Tinus_p

12-01-2009 om 14:16

Heu

Presentatrice:
"In verband met een cursus die ik volg, "
Wat voor cursus?

Leuk!

Ik zou inderdaad wel iets willen weten over de historie van de sport, en in welke landen die beoefend wordt. En of het tegenwoordig nog in gebruik is of alleen als sport. Welke hondenrassen geschikt zijn voor deze sport en welke niet :-))) Wat voor afstanden de honden kunnen lopen, de snelheid die ze lopen, hoe ze getraind worden.
Ik heb zelf een Cane Corso en het is jammer dat de jongens al te oud zijn om te willen sleeën, anders had ik het geprobeerd :-))) Hoewel ze misschien nog iets te speels is, ze is pas één jaar en wordt helemaal gek in de sneeuw!

Suc6 met je presentatie!

gr.
[email protected]

Presentatrice

Presentatrice

12-01-2009 om 14:23

Tinus

Een cursus leidinggeven met daarin allerlei onderwerpen die 2 of 3 avonden (in blokkken van 3 uur) aan de orde komen, bv. time management, HRM management, vergadertechnieken, leidinggeven, communicatie en dus ook 'een presentatie geven'.

Gokje cursus

Snellezen?

(Mijn man moest bij deze cursus ook een presentatie geven van 10 minuten dus was dat het eerste waar ik aan dacht...)

fout gegokt :-)))

Presentatrice

Presentatrice

12-01-2009 om 14:26

Petra (o.t.)

Dat zou ik ook nog wel eens willen doen, een cursus snellezen!

Bedankt voor je reactie, het ras hond dat jij noemt zegt me helemaal niks, dus daar ga ik zeker even op googlen!

Tinus_p

Tinus_p

12-01-2009 om 14:27

Aha

Presentatrice:
"Een cursus leidinggeven"
Hoe geef ik leiding aan honden.

Presentatrice

Presentatrice

12-01-2009 om 14:30

Grijns... tinus

Dat is ook nog weer een vak apart inderdaad!
Maarreh... wat zou JIJ nou willen weten??

Tinus_p

Tinus_p

12-01-2009 om 14:52

Doel

Presentatrice:
"Dat is ook nog weer een vak apart inderdaad!

Maarreh... wat zou JIJ nou willen weten??"
Weet je, het maakt niet uit. Dit onderdeel heeft een of ander doel, waarschijnlijk oefenen om te praten voor een groep (kijk eens in de cursusmap). En wat de een wil weten, vindt de ander saai. Wát je vertelt, is dus tot op zekere hoogte onbelangrijk. En 10 minuten is zo gevuld.

MLN

MLN

12-01-2009 om 14:58

De honden zelf

Vraag me altijd af of de honden het zelf wel leuk vinden??? Dat geren en getrek in de sneeuw. En zo ja, waarom vinden ze het dan leuk?? Wat vinden ze dan leuk? Liggen ze niet liever lekker warm en knus binnen bij de open haard?
Waarschijnlijk de meest achterlijke vraag en heel waarschijnlijk voortkomend uit het feit dat ik zelf helemaal niets heb met sport, laat staan in de ijzige kou.
Succes met je presentatie enne...ik krijg toch wel antwoord op mijn vraag?

angel3

angel3

12-01-2009 om 15:03

Precies

het is vast een cursus leren presenteren...? en dan gaat het om HOE je presenteert en niet om de inhoud.
Pakkende presentaties beginnen vaak met een persoonlijke anecdote (leuke ervaring van jezelf met de hondensport?), zo leid je het onderwerp in. Dan bouw je op.... Als afsluiting nog een mooie uitsmijter die de cirkel rondmaakt en bijv weer eindigt bij die anecdote.... Niet teveel theorie. Leer het uit je hoofd , neem wat attributen mee, praat rustig en gedecideerd.
Zoiets?

Presentatrice

als je gaat googelen, schrik dan niet van de afschrikwekkende foto's. Onze hond ziet er niet zo eng uit, ze heeft nog d'r oren en staart en een veel liever koppie!

gr.
[email protected]

angel3

angel3

12-01-2009 om 15:03

O ja

verder weet ik niet wat ik wil weten behalve inderdaad of het niet zielig is.... en hoe weet je dat het niet zielig is?

Zielig?

Waarom zielig? Trekpaarden vinden we toch ook niet zielig?

Presentatrice

Presentatrice

12-01-2009 om 17:20

Inhoud presentatie (tinus/angel3)

Tuurlijk is het doel het oefenen het praten voor een groep en vindt de een iets leuk wat iemand anders saai vindt. Maar ik dacht gewoon, tsja ben immers blond ;-), als ik hier nu vraag wat het grote publiek leuk vindt, dat kom ik al een heel eind.
Angel3, ik meende dat jij zoiets ook zei, maar de theorie is me duidelijk, mogelijk starten met een anekdote, op het eind teruggrijpen naar het begin, maar juist dat stuk daar tussen in, daar gaat het me om.

Presentatrice

Presentatrice

12-01-2009 om 17:22

Mln - de honden zelf

De honden zelf? Die zijn 'bere'-enthousiast!! Echt! Het is niet zielig, die gaan uit hun dak als ze hun harnas (soort van tuig) aan krijgen! Ik zou zeggen, ga eens kijken naar een karrenwedstrijd (maar die zijn vaak in het najaar) of op Discovery/Animal Planet willen ook nog wel eens documentaires zijn.

Julie

Julie

12-01-2009 om 19:49

Tinus

"(kijk eens in de cursusmap)"

Dat heeft ze natuurlijk nog niet gedaan. Heel slimme opmerking van je.

Holiday

Holiday

12-01-2009 om 20:26

Eigenlijk een mooie spreekbeurt..

Lekker veel illustratie erbij, powerpoint, posters, foto's. Mensen aankijken, niet te snel praten, wat rondlopen misschien tijdens het praten.
Wat zou ik willen weten. Wat eten die beesten als ze aan de bak moeten en hoeveel. Vinden ze het leuk, hebben ze het niet koud aan hun pootjes. Leuke info dus, dat zou ik graag willen horen.

Succes!

MLN

MLN

12-01-2009 om 21:50

Pelle en presentatrice

Jeetje Pelle, I'm impressed, jij hebt ook echt OVERAL verstand van... Nooit geweten dat er zoiets als een stuurhond bestaat. Maar loopt die dan ook alleen vooraan? Dacht dat ze altijd twee aan twee liepen. Of maakt dat in dit geval niets uit. Ga het nog interessant vinden ook, die hele honden-slee-ren-sneeuw-trektochten.
Presentatrice: heb idd wel eens gezien dat die beesten helemaal hyper van vreugde zijn als ze eindelijk eens 'mogen'. Kan me er alleen niets bij voorstellen... Wat vinden ze dan zo leuk? Is toch best pittig voor ze, lijkt me zo. Ben ook meer een poezenmens, vandaar dat ik meer van het type 'chillen bij de open haard' ben...

Holiday

Holiday

12-01-2009 om 22:43

Kouwe pootjes

Je hebt gelijk, ik ben dan ook veel te soft in die dingen. Wij hebben een hond gehad die blijkbaar niet van de wolven afstamt of dat zelf niet wist. De sneeuw verzamelde zich altijd als klonten tussen zijn tenen en dat vónd ie koud!

Dus ja, dat wil ik toch graag horen in de presentatie! Hoe kan het dat die honden geen kouwe pootjes hebben..

Holiday

Kaaskopje

Kaaskopje

13-01-2009 om 01:25

Niet veel vragen

maar laatst zeiden manlief en ik nog tegen elkaar dat het ons fantastisch lijkt een keer zo'n wedstrijd bij te wonen. Ik denk ook niet dat het zielig is. Deze honden zijn er op gefokt, het zijn werkhonden. Zonder dat werk zouden ze zich doodvervelen.
Misschien toch een vraag: hoelang kun je ze laten rennen zonder dat ze uitgeput raken?
Succes met je presentatie!

Niks

Het klinkt heel onaardig, maar in eerste instantie zou ik niks willen weten over de sledehondensport. Ik zit waarschijnlijk (als mede-cursist) verplicht naar jouw verhaal te luisteren. Dat is anders dan wanneer je voor een zaal staat met mensen die op de inhoud van jouw verhaal afkomen.
Uitgaande vanuit het idee dat de meeste aanwezigen in eerste instantie weinig geïnteresseerd zijn in sledehondensport, en een beleefd-geïnteresseerde houding zullen aannemen, is het aan jou om ze mee te slepen in je verhaal.
Wat boeit jouzelf in de sport? Hoe kwam je op het idee om het te gaan beoefenen? Wat is het dat de kick geeft van de sport?? Waarom is het leuker dan bijvoorbeeld hockeyen of wat dan ook? Wat was je mooiste ervaring? Ik denk dat je je verhaal heel erg bij jezelf moet houden en je niet zozeer moet afvragen wat je publiek nou voor vragen zou hebben. Door jouw enthousiasme en jouw kennis van het geheel kun je mensen met je meetrekken.
Ik wens je alle succes met je presentatie!
[email protected]

Ellen Wouters

Ellen Wouters

13-01-2009 om 13:36

Niks

[email protected] heeft gelijk. Het is niet aardig om te zeggen, maar in beginsel zit jouw publiek niet te wachten op een verhandeling over sledehonden.

Het doet een beetje denken aan wat mijn studenten doen als ze een oefenpresentatie moeten houden. Dan gaat het over voetbal en dan beginnen ze met de afmetingen van het speelveld (saai...), de eisen die de KNVB stelt aan de bal (nog saaier...), de spelregels (duh...) en de rest verdwijnt in de mist van verveling.

Het helpt als je een doel probeert te kiezen, ik bedoel een heel specifieke invalshoek. "Mensen in het algemeen informeren over de sledehondensport" leidt zelden tot successen want dat wordt een lappendeken van hapsnapfeitjes.
"Mensen overhalen eens naar een wedstrijd te gaan kijken" of
"Mensen laten zien dat sledehondensport niet zielig is" of
"De stuurhond als metafoor voor de manager" loopt meer kans interessant te worden. Heb je zo'n kernzin eenmaal te pakken, dan wijst de rest zich vanzelf.
Dan moet je ook onderwerpen durven laten liggen zelfs al zijn het leuke weetjes.
Succes.

Groet, Ellen

Presentatrice

Presentatrice

15-01-2009 om 16:20

Stuurhonden

Het contact met de 'stuurhond' (=leaddog) loopt via commando's. Je hebt commando's voor links, rechts, rustig aan, harder.
De ene hond is daar goed in, de ander niet. Maar die is dan misschien goed in kracht en staat vlak voor de slee, weer een andere hond is gewoon snel (al is je team zo snel als je langzaamste hond natuurlijk).
Oja, de honden lopen 2 aan 2 over het algemeen en 1 van de 2 voorste honden is dus de leaddog. Een leaddog kan overigens ook alleen lopen. Wheelers/wheeldogs (die als eerste voor de slee) niet, dat zou et zwaard zijn.

Presentatrice

Presentatrice

15-01-2009 om 16:21

Sneeuwklonters

Holiday, ook sledehonden kunnen lastkrijgen van sneeuw/ijsklontjes tussen de tenen en dat is inderdaad niet fijn voor een hond. Daarvoor hebben ze 'booties' uitgevonden, een soort sokjes van fleece. Mini-washandjes, die met een stukje klittenband om de poot worden vastgezet.

Presentatrice

Presentatrice

15-01-2009 om 16:23

Kaaskopje

Hoe lang rennen zonder uitgeput te raken? Vergelijk het met hardlopers, iemand die traint voor 5 km hardlopen zal geen marathon kunnen hardlopen, zo werkt dat met de honden ook.

Poedels

bij een reclamespot zie je geloof ik een poedel voor zo'n slee staan en dat werkt niet. Dat zou ik als uitgangspunt nemen en dan uitleggen waarom dat niet werkt.

Maar

je moet dat natuurlijk helemaal zelf weten

Tirza G.

Tirza G.

17-01-2009 om 21:51

Ik zou wel eens willen weten

wanneer mensen stoppen met dieren gebruiken in zogenaamde "sporten". Ga zelf door de sneeuw hollen als dat zo nodig moet.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

18-01-2009 om 02:19

Sporten

Ik denk echt dat sledehonden het niet erg vinden om de slee te trekken. Een hond die enthousiast is en de staart omhoog heeft, heeft er zin in. Een border collie vindt het ook leuk om schapen te drijven. Zo'n hond verveelt zich heel erg als hij niet mag werken(lees: zijn energie niet kwijt kan raken).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.