Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Water voor de olifanten

van Sara Gruen.

Wie heeft dat boek gelezen? Ik heb hem net uit en vind het zo jammer dat het uit is! Zelden heb ik zo'n ontroerent boek gelezen!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Nikus

Wat voor soort boek is het? De titel klinkt alsof het wat voor mijn zusje is, maar wat voor soort boek is het?

Nikus

Nikus

29-04-2010 om 09:40 Topicstarter

Zomaar een recensie van het net geplukt

Jacob Jankowski is bijna afgestudeerd als dierenarts aan een gerenommeerde universiteit als hij het overdonderende nieuws krijgt dat zijn ouders omgekomen zijn bij een ongeluk. Tijdens één van zijn laatste examens merkt Jacob dat hij zo van slag is, dat hij simpelweg niets op papier krijgt. Hij loopt het examenlokaal uit en blijft lopen, totdat hij een rijdende trein tegenkomt. In een opwelling besluit hij de trein in te springen, waarna hij er door Blackie bijna weer wordt uitgegooid. Blackie is de uitsmijter van circus 'Benzini Bros Most Spectacular Show on Earth' en de trein waarin Jacob beland is, is de lange verzameling van circuswagons ervan. Omdat hij toch niets beters te doen heeft en bovendien artieste Marlena ontmoet, blijft Jacob bij het circus. In eerste instantie is het wel lastig om daar een positie te krijgen, maar zodra Uncle Al (circusdirecteur) door heeft dat hij een heuse dierenarts is (bijna dan), wordt hij aangenomen.

Het boek speelt zich af in Amerika in de jaren dertig en de economische toestand van het land is triest. De diverse circussen hebben het ook zwaar en dat geeft Uncle Al de mogelijkheid om materiaal, artiesten en dieren over te nemen van failliete collega's. Zo neemt hij op een dag olifant Rosie over. De wrede dierenbaas August krijgt niets gedaan van Rosie en mishandelt haar (en de andere dieren) flink. Zijn vrouw treedt met een team paarden op en moet ook met Rosie een nummer gaan opvoeren. Zij krijgt de agressieve buien van August ook te verduren en laat zij nou net de lieftallige Marlena zijn. Jacob en Marlena negeren in eerste instantie de wederzijdse aantrekkingskracht. Jacob vindt vrienden onder het circuspersoneel, ontdekt dat Rosie wel luistert naar Poolse bevelen en probeert zo goed als mogelijk te overleven in het harde leven van een circusknecht. Maar het gaat slecht met de economie en het gaat slecht met het circus. Personeel wordt niet betaald en knechten die niet meer nodig zijn worden 'gekieperd' (uit de rijdende trein gegooid). Dit kan niet goed aflopen.

Ondertussen word je als lezer af en toe meegetrokken naar de toekomst, naar de 93-jarige Jacob, die in een verzorgingstehuis zit en zijn lichaam en geest dagelijks voelt aftakelen. Als op een dag een circus wordt opgebouwd vlak voor het tehuis, zijn de bewoners in alle staten. Iedereen wil er heen en zo ook Jacob, die op zondag altijd bezoek krijgt van kinderen en kleinkinderen. Op deze zondag wordt hij echter vergeten door zijn familie. Zal hij dan nooit meer een circus van binnen zien?

In dit boek staat werkelijk elk woord op de juiste plek. Het is niet altijd prettig om over de wreedheden in het circus te lezen. Gruen omschrijft moeilijke tijden, waarin een dom baantje het verschil kon betekenen tussen leven en dood. Het is geen opgewekt verhaal, maar wel een geweldig verhaal. De langzaam oplopende spanning doet je met grote ogen verder lezen. De perfecte balans in het verhaal geeft je het idee dat je een werkelijke geschiedenis aan het lezen bent. En als ideale uitsmijter is er het einde, waarin Jacob samen met de lezer verrast wordt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.