Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Welk feest in het belangrijkste bij jullie thuis?

Voor welk feest zet je alles opzij, wat is al lange tijd heel belangrijk voor jullie thuis?

En welk feest staat onderaan de prioriteitenlijst?

Sinterklaas

Sinterklaas is hier heilig, het leukste feest van het jaar. Kost me elk jaar een vrije dag om het allemaal te organiseren.

Verjaardagen van de kinderen worden ook uitgebreid gevierd.

Kerst is voor familie.

Helemaal onderaan staan valentijnsdag en haloween. Wordt niks aan gedaan.

gruffalo

krin

krin

05-01-2013 om 21:02

Sinterklaas

Staat ook hier op nummer een. Daarna verjaardagen, dan Kerst en/of Oud en Nieuw, en dan de rest. Halloween bestaat wat mij betreft niet eens.
Dit is trouwens mijn top 3; bij zoon staat vast zijn verjaardag bovenaan, bij man elk feest dat hij zelf creëert door een hoop mensen uit te nodigen en daar uitgebreid voor te koken.

Maylise

Maylise

05-01-2013 om 21:21

Kerst

Kerst staat voor mij toch wel op de eerste plaats. Dan is iedereen vrij en dat is wel een feest wat we echt samen vieren. Er is ook voor ieder wat wils bij de kerst (religie, cadeautjes, lekker eten, gezellig samenzijn, mooie versiering, muziek) en dat komt allemaal zo mooi samen in een speciale periode.

Oudjaar wisselt een beetje. Vanuit huis uit voor mij een groot hoogtepunt omdat dit de enige dag per jaar was dat we met de hele familie samen waren. Speciaal dus. Voor de kinderen toen ze jong waren vooral geliefd om het vuurwerk en laat opblijven. Ook vaak een feest gegeven met Oudjaar voor vrienden en familie. De laatste jaren is Oudjaar minder belangrijk geworden voor mij. In Nederland heb je meer sfeer met Oudjaar dan hier en dat mis ik wat. Ook weinig speciaals gedaan de afgelopen jaren. Dit jaar was best een gezellige avond maar het speciale oudjaarsgevoel van vroeger is bij mij wat weg.Misschien tijd om dit weer wat nieuw leven in te blazen?

Pasen is voor mij persoonlijk heel belangrijk vanuit religieus oogpunt maar een echt familiefeest hebben we er nooit van gemaakt. Natuurlijk lekker eten en eieren zoeken voor de jongsten maar vanuit familie oogpunt minder speciaal dan kerst. We maken er wel altijd een leuke dag van natuurlijk.

Halloween vind ik altijd wel leuk maar ook wederom geen familiefeest. Meer iets voor met vrienden. Elk jaar wonen we wel een halloween feest bij en dat is echt leuk maar ik word er niet warm van binnen van zoals kerst en oudjaar.

Suikerfeest is meestal ook wel speciaal. Dat vieren we meestal met familie en dat is altijd heel druk en gezellig. Bovendien komen er dan altijd allerlei kennissen opdagen die we normaal zelden zien dus dat maakt het ook speciaal. Het is wel vermoeiend, drie dagen lang bezoek maar tegelijk ook altijd erg gezellig. Een soort collectieve ontlading.

Sinterklaas heeft een tegengestelde weg van Oudjaar afgelegd en vind ik nu leuker/specialer dan vroeger. Misschien omdat de kinderen groter zijn en we nu dus volop lol met gedichten en surprises hebben. Toen ze allemaal nog klein waren vond ik sinterklaas nooit zo bijzonder. Wel leuk voor de kinderen maar niet heel speciaal. Terwijl het nu wel weer een hoogtepunt geworden is. Misschien ook omdat we een aantal volwassen kinderen hebben die erg warm lopen voor de sinterklaas traditie. daardoor word ik ook weer meegesleept.

Verjaardagen in zijn algemeenheid heb ik niet zoveel mee maar die van de kinderen zijn natuurlijk wel erg leuk en mijlpalen. Wel momenten dat ik er even bij stil staan. Hoewel de verjaardagen van volwassen kinderen en bijna volwassen kinderen weer wat minder speciaal zijn dan van kleine kinderen die zeer enthousiast zijn. Maar in zijn algemeenheid worden verjaardagen binnen de familie zelden heel uitgebreid gevierd. Hoewel die mogelijkheid er natuurlijk wel is en soms geeft iemand een knalfeest.

Valentijnsdag heb ik niks mee. Hemelvaart, Maria Hemelvaart en Pinksteren zijn eigenlijk alleen religieuze dagen en niet verder iets wat met het gezin/familie samen vieren.

Misschien ben ik nog wel wat dagen vergeten...

Kaaskopje

Kaaskopje

06-01-2013 om 02:20

Kerst

Kerst vind ik het meest 'knusse' feest. Pasen wordt eigenlijk haast hetzelfde gevierd, maar kerst is toch 'warmer'. Met Sinterklaas heb ik op dit moment echt niets meer. Ik hoop/ga ervan uit dat ik het ware sintgevoel wel weer aan zal kunnen zwengelen mocht dat weer belangrijk worden.

Tineke

Tineke

06-01-2013 om 12:36

Sinterklaas

Natuurlijk sinterklaas, nog steeds met stip op nummer 1. Pretentieloos, dol-dwaas, en vooral omdat het een groot spel is.

Verjaardagen

en op de 2e plaats kerst.
Vanaf dit jaar zal sinterklaas hier anders gaan, de jongste heeft het grote geheim ontdekt vlak voor de kerst. Dit jaar dus toch sint op een hele andere manier.

Pham.

Kerst en pinksteren

Allebei vanwege de religieuze achtergrond.
Wij zijn een gemengd gezin, ik ben kerkelijk, mijn man niet. Toch krijgen de kinderen zoveel mee dat mijn oudste al jaren Kerst (zonder kado) leuker vindt dan Sinterklaas (met kado).
Puur vanwege de sfeer. Alles anders dan anders en gewoon met ons eigen gezin en eventuele gasten die dagen begaan. We gaan ook wel naar familie maar het zijn vooral die dagen thuis, en ook zeker de hele Adventstijd ernaartoe, die de overhand hebben. Een speciale tijd.

Pinksteren is ook onvergelijkbaar mooi vanwege de sfeer en de boodschap voor mij.

Vraag niet goed gelezen

Onderaan staan.. ehhmmm even denken... moederdag en vaderdag. Niet uit principe maar mijn man doet er niets aan, dus de kinderen ook niet. En verder zijn we hier nogal feestig. Niet uitbundig maar we nemen wel overal de tijd voor, dus ook voor Sinterklaas, Pasen en wat er nog meer is.

Tineke

Tineke

06-01-2013 om 19:36

Oppervlakkig

Na het lezen van meer reacties, weet ik ineens dat ik Sinterklaas het belangrijkste feest ben gaan vinden, juist omdat het een spel is. Zoveel oppervlakkiger dan een viering.
Een viering is altijd zo'n nadrukkelijk warm samenzijn, dat ik daar alleen maar verdrietig van word. En zoveel mogelijk probeer te ontvluchten. In dat ontvluchten zitten inmiddels weer heel eigen, nieuw rituelen, waardoor de vieringen toch weer een eigen betekenis krijgen. En dat is ook goed en ook wel mooi, maar anders.
Met pasen en vaderdag wil ik in dat kader iets te maken hebben.

Tineke

Tineke

06-01-2013 om 19:38

Zucht

cruciaal foutje, iets moet natuurlijk niets zijn..."Met pasen en vaderdag wil ik in dat kader Niets te maken hebben."

Even zo

Even zo

06-01-2013 om 19:40

Sinterklaas

Hier staat Sinterklaas bovenaan, gevolgd door oud en nieuw. Dan is het hier gezellig en hebben we echt wat te vieren.
De verjaardagen van de kinderen zijn natuurlijk leuk. Met Pasen zoeken de kinderen in de straat altijd eitjes en is daardoor ook leuk en gezellig.
Voor mij staat kerst onderaan. Ik ben niet gelovig en kan niets met kerst. Ik heb er ieder jaar weer moeite mee, het kerstgevoel wat ik dus niet heb.En de rest van mijn gezin ook niet. Voor mij is kerst een vervelende verplichting met bezoek van een familielid waar verder niemand op zit te wachten. Een moeilijk mens die zichzelf en anderen behoorlijk in de weg kan zitten. En met kerst doet hij dat hier. Het liefste ga ik met kerst op vakantie naar disney oid, maar dan zit het familielid alleen thuis in zijn eenzame flatje. En dat kan ik dan weer niet over mijn hart verkrijgen.

krin

krin

06-01-2013 om 20:48

Daarom sinterklaas

Omdat dat het feest is waarbij we elkaar zien, in alle betekenissen van het woord. Bij gebrek aan religieuze binding misschien wel, is dat onze gezinsbinding (mijn huidige en mijn gezin als kind). Aparte gedachte.

Feesten kunnen veranderen

Mijn moeder is overleden in de Adventstijd. Natuurlijk maakt dat onze adventstijd nu anders dan eerst. Maar je kan het meenemen, er nieuwe vormen voor vinden.

Veranderende feesten.....

Onze feesten in de familie zijn sinds de komst van kleinkinderen (voor mijn ouders dan) enorm veranderd. Wij 'vierden' vroeger zowel Sint als Kerst samen...Met broers en aanhang...dus. We trokken lootjes en maakten suprises en dronken samen chocolademelk bij mijn ouders. Kerst brachten we zeker 1 dag gezamelijk door. Meestal met een 'doe-aktiviteit' (b.v. een wandeling of bezoek aan museum ofzoiets) en dan bij 1 van ons eten. En nieuwjaarsdag kwamen we allemaal even langs om nieuwjaar te vieren. Was allemaal nog goed te doen, toen alleen ik kinderen had. Daar begon het al mee...1 van mij is eind Nov. jarig. In de week voor Sinterklaas. Maar oke dat was nog wel te overzien. Kleinkind de week ervoor, dan Sint, dan 2 weken erna mijn vader en dan 1 week tot kerst. Oke dan. Maar toen begonnnen mijn broers kinderen te krijgen. En hoera een week voor mijn vader was de eerste, een week na de Sint dus. En de dag na kerst de volgende en de dag na nieuwjaar de volgende en de week erna de volgende...kortom we hebben vanaf eind November als je de sint en kerst meerekent élke week wat. Tot eind Januari om precies te zijn...en dan hebben we 2 weken tot oma jarig is.
Sindsdien hebben we zowel Sint als Kerst afgeschaft. Tenminste in familiekring.
Soms 'passen' we e.a. aan...zo gaan we wel eens alsnog iets doen met kerst en vieren we dan meteen vaders verjaardag. Omdat hij op een moeilijke dag jarig is b.v. (op een drukke dag, winkels open en moeten er veel werken of kerstdiners op scholen...). Dan sláán we 'm ook écht over en zien elkaar dus pas met Kerst en doen dan meteen de kado's voor opa.
Maar écht kerst en écht sint vieren we niet meer of met schoonfamilie of alleen in eigen gezin.
Tja zonde....maar elkaar elke week zien en elke week wéér taart eten en lekkere dingen gaat écht snel vervelen....Dit weekend de enelaatste....En dan die ene nog in Feb. En dan hebben we de rest van het jaar het rustig. Viert alleen onze jongste nog haar verjaardag. Verder niemand :)
groeten albana

Koosje

Koosje

08-01-2013 om 09:59

Albana

Jullie zouden beter een soort van zomer-familie-feest kunnen organiseren. Dan is het minder hectisch dan alles in december ;-) (
wij hebben zo'n maand als jullie hebben in mei) veel verjaardagen, moederdag, en een vakantieweek.

Janeway

Janeway

08-01-2013 om 13:19

Wij zitten ook zo

Oktober begint het.. Jongste jarig en haar neef,dat gaat nog. Dan sint, dan kerst, 28 dec mijn moeder, 30 mijn broer, 8 januari oudste(ze was 30 dec uitgerekend ppfftt) 21 januari ikke.
Mijn familie woont 100 km verder op.. Die van mijn man ook dus met kerst doen wij het rustig aan en zijn we vaak met ons eigen gezin.. Daarna zijn we wel weer klaar met familie maar gaat het nog ff vrolijk door in feb en maart hahaha

Ella2007

Ella2007

09-01-2013 om 13:55

Niet belangrijk

Eigenlijk vinden mijn man en ik geen enkel feest belangrijk.......Het is wel zo dat we, met name voor de kinderen, sinterklaas en kerst vieren, en daar doe ik dan ook best wel m'n best voor, maar belangrijk...neuh. Voor mijzelf hoeft het niet.
Pasen, pinksteren, hemelvaart: lekker extra dagen vrij maar geen specifieke betekenis. Moederdag en vaderdag doen we ook niet aan, jongste kind maakt wel knutsels op school, maar verder niets. Halloween en valentijnsdag, ook niet, commercieel en amerikaans.

Verjaardagen vind ik helemaal niet belangrijk: zelf vieren we alleen van de kids. Lekker uiteten of naar de schouwburg vind ik veel leuker op mn eigen verjaardag. Ik probeer wel naar de verjaardagen van de (schoon)ouders te gaan. Daarbij wonen wij in een uithoek en zitten we voor familie twee keer twee uur in de auto voor een verjaardag. Daar heb ik niet altijd zin in.

Best droog als ik het zo opschrijf. Maar we hebben een leuk en vol leven ook zo zonder die feestdagen, dus ik vind het meestal maar gewoon veel gedoe om niks.

Tijgeroog

Tijgeroog

09-01-2013 om 17:36

Maar ella

As je graag uit eten of naar de schouwburg gaat als je jarig bent, dan vier je het toch ook? Alleen op een manier waar jij waarde aan hecht, in plaats van de traditionele manier van vieren. Dat wil niet zeggen dat je droog bent. :-)

ilonka

ilonka

10-01-2013 om 12:25

Grappig

ik zie dat niemand z'n trouwdag benoemt!

Voor mijn ouders was/is hun trouwdag het hoogtepunt van het jaar. De klanten van m'n vader konden hem iedere dag bellen voor een storing, ook op 1e kerstdag, maar op z'n trouwdag zei hij rustig dat ze of een ander moesten bellen of een dagje moesten wachten.

Zelf hou ik helemaal niet zo van feestdagen.
Als ik dan toch eentje moet kiezen; dan oud&nieuw.

Onze jongste vind kerst en verjaardagen nog steeds errug leuk, dat is ook de grootste reden dat ik er iets leuks van probeer te maken.

Molleke

Molleke

10-01-2013 om 13:28

Hier zijn dat

de verjaardagen van de kinderen. Alleen al die verheugde gezichtjes. Heerlijk! Ontbijtje op bed maken. De spanning van de cadeautjes. ja dat zijn echt de leukste feestdagen voor mij. Daarnaast Sinterklaas. Ook de verjaardagen van mijn ouders vind ik heel gezellig om te vieren en ik probeer daar echt aandacht aan te besteden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.