Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Vic

Vic

24-09-2012 om 21:11

Wolk, zonder u

Mijn dochter (7, groep 4) had vandaag een lijstje woorden mee die ze moest leren. Het was het rijtje zoals 'wolk, en de u doet niet mee'. Op het lijstje stonden o.a. melk, durf, wolf, half, golf, film, elf.
Ik kwam er niet uit wat die 'u' er mee te maken had, dus dochter moest hem even uitleggen ;-) Zien jullie het in een keer?

Ely

Ely

24-09-2012 om 21:18

Als in

Dat het niet wollhuk, melluk etc is? Qua uitspraak vs schrijven?
Je maakt me nieuwsgierig ;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

24-09-2012 om 21:21

Ah ely

Jij mag niet meer raden ;-) Het zou niet in me op komen om wolluk en melluk te zeggen, maar blijkbaar is het zo 'normaal' dat ze er een spellingsregel voor verzonnen hebben.

neteret mut

neteret mut

24-09-2012 om 21:50

Vic

mijn kinderen hebben een juf gehad die het heel normaal vond (en het zelf dus ook deed) dat je die u wel uitsprak. Ze heeft zelfs beweerd dat niemand het zonder u kon uitspreken.

bibi63

bibi63

24-09-2012 om 21:58

Ik denk

het is niet: (u doet niet mee) woluf, meluk, duruf, haluf enz. Zo iets?
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

24-09-2012 om 21:59

Uhhhh

Ely had het al bedacht. Maar ik heb echt, echt, echt de vorige reacties niet bekeken ;)
Gr. Bibi

madelief

madelief

24-09-2012 om 23:28

Zo ook:

Kastje, vestje etc. In groep 4 schrijven ze echt op wat ze horen, je moet eens weten hoe vaak er meluk in een schriftje staat.. ik spreek ook altijd netjes de t uit in het woord kastje. Absoluut om de kinderen ermee te helpen dat je die t echt opschrijft. Zo ook handdoek ipv handoek. Of bank ipv bangk.. spelling is zo lastig voor kinderen!

Ely

Ely

24-09-2012 om 23:43

:) jippie

Eigenlijk ben ik op het idee gebracht door nujij.nl. Daar staan zulke bizarre spelfouten, ik durf alleen maar te hopen dat ze door kinderen gemaakt zijn.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Chippie

Chippie

25-09-2012 om 00:11

Spelling

Spelling is echt heel erg moeilijk als je geen woordbeeld hebt.

Kastje -> je zegt 'kasjuh'
Snelwegen -> 'snelweeguh'

En voor kinderen die niet zo'n goed woordbeeld hebben heeft de methode Taal in Blokjes (geen aandelen) alle klanken gekoppeld aan een kleurtje. De drie e's in snelwegen hebben allemaal een andere klank (eh, eeeee, uh) en dus ook een ander kleurtje. En het kleurtje bepaalt weer de regel die je moet toepassen (bv Jan de Snoeper, letterzetter, etc).
Als je er goed over na gaat denken zie je pas hoe moeilijk spelling is!

Gale

Dat vind ik nou leuk, die term kende ik niet!

Merel

Merel

25-09-2012 om 09:24

Zag 'm niet

Nee ik zag het niet. Maar ik spreek melk toevallig gewoon echt als melk uit (geen melluk) maar dat doe ik bij andere woorden weer wel hoor. (ik zocht net even het woord van Gale op "Svarabhaktivocaal" ) en bijv. kerk spreek ik wel weer uit als kerruk.
Maar inderdaad spelling is zó moeilijk als je het niet aanvoelt.

Marjolein

Marjolein

25-09-2012 om 11:07

Ja, natuurlijk, dat zie ik meteen...;)

maar ik heb dan ook jaaaarrreeeen dyslexie training achter de rug. Kleefletters noemden ze dat.
Voor mij waren pas echt verbazingwekkend: de fop "l" en de fop "r", daardoor veranderen de letters ervoor van klank. Volgens mij heb ik dat zelf nog nooit fout gedaan, maar dat ging hier tot frustrerend toe fout (en nog steeds!)
Paar voorbeelden: geel wordt gil, school wordt schol, horen of hoorn wordt horn, scheur wordt schur.
En ga zo maar door.... ;)

lisbeth

lisbeth

25-09-2012 om 15:10

Kon hem

het heeft namelijk maanden oefenen gekost omdat bij dochter eruit te krijgen

en idd ook dat kastje, dochter schrijft vaak nog kasje.

lisbeth

lisbeth

25-09-2012 om 15:10

kasjuh, doet ze idd ook,

bibi63

bibi63

25-09-2012 om 15:21

Oeps marjolein

Zou mijn dochter dan toch een vorm van dyslectie hebben??? Nee, serieuze vraag. Ze is inmiddels 13, 2e klas. Lezen is nooit haar ding geweest (niet dat ze het op zich niet kan, maar ze kruipt nooit achter een boek). Dat ze daardoor niet zo heel vlot leest, vind ik dan niet zo gek. Dat ze minder woorden kent en/of niet weet hoe te schrijven, vind ik ook niet zo gek. Ik zie dat als een gevolg van weinig lezen. Maar...... nu ik jouw posting lees, vraag ik me af of er toch niet een vorm van dyslectie aanwezig is. Ik dacht dat dat meer te maken had met woorden/letters omdraaien enzo. Dat doet ze niet. Wel zie ik worden in haar geschreven tekst als: schil (m/z geel) of abbelement (abonnement). Ik denk nog steeds aan weinig inzicht (door woorden niet vaak geschreven te zien door weinig lezen) en schrijven wat je hoort, niet aan dyslectie. Maar....... iemand idee?
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

25-09-2012 om 15:22

Correctie

Met 'schil' bedoelde ze niet geel, maar scheel.

Marjolein

Marjolein

25-09-2012 om 15:57

Bibi

Je zou haar kunnen laten testen? Misschien kan dat wel op school, veel VO scholen hebben daar een potje voor.
Wie weet kan ze geholpen worden.
Maar: ik ken je dochter niet, misschien is er verder
niet echt een probleem? Dan kan ik me voorstellen dat je niet laat testen.

Vic

Vic

25-09-2012 om 22:05

Nou

Dit zet me aan het denken. Bij mijn oudste is spelling altijd vanzelf gegaan. Jongste moet echt oefenen met haar woordjes, en schrijft ook regelmatig heel vreemde woorden. Ik dacht dat dat kwam doordat ze ook vrij slordig praat ('ik het' i.p.v. 'ik heb' bijvoorbeeld) en het dan ook op die manier opschrijft. Maar ze wisselt ook nog steeds de b en de d om. Aan de andere kant is ze bijna Avi uit, dus lezen kan ze wel.

Klaartje

Klaartje

26-09-2012 om 10:08

Wolluk

Toen jongste nog een kleuter was hadden ze een oefening met lettergrepen. Dus woordje zeggen en tegerlijkertijd klappen bij een lettergreep. Dus poes zeggen en 1 keer in handjes klappen en poesje zeggen en 2 keer in handjes klappen. Hij had het goed gedaan, alleen had juf er boven geschreven wat hij zei, want hij klapte 2 keer bij melk en wolk. Dus stond er boven melluk, wolluk. Komt vanzelf wel goed als ze wat ouder zijn

margje van dijk

margje van dijk

26-09-2012 om 14:00

Wolk, zonder u

Vic, toen ik de titel van jouw topic zag dacht ik werkelijk dat je een poëtische oprisping had die je met het forum wilde delen. Wolk, zonder u zou ik nog veel fijner van de herfst genieten dan ik nu al doe. Wolk, zonder u zou er geen regen en geen leven bestaan, wij danken u hartelijk! Wolk, zonder u zou ik niet herinnerd worden aan al die donkere buien die me nog boven het hoofd hangen op willekeurig welk terrein. Wolk, zonder u had ik niet geweten dat ik in het mooiste wolkenland van de wereld woon, zoals vele Hollandsche schilders mij hebben leren zien. Etcetera, etcetera.

Maar goed, het ging dus over spelling.

Margje

bibi63

bibi63

26-09-2012 om 14:23

Dank voor de link. Maar nee, geen of nauwelijks herkenning. Vooral de voorschoolse symptomen waren bij haar juist tegenovergesteld, opvallend zelfs. Dus ik geloof toch geen dyslectie.

Wat betreft weinig lezen: dat kan natuurlijk als je als bs kind er moeite mee hebt door dyslectie. Maar als je daar geen zin/geduld voor hebt, of liever wat anders doet, dan denk ik dat je daar wel last van hebt op de middelbare school.

Gr. Bibi

Margje, geweldig!

Die associatie had mijn dochter ook, toen ik het verschijnsel hier voor de grap eens voorlegde :-)

Svarabhaktivocaal

jaja zo heet het fenomeen!

Haha gale, had je reactie nog niet gezien

jij noemde het ook al bij de naam.
Is een pabo les die ik heel interessant vond en die goed is blijven hangen!

Kastje -- en hypercorrectie

NIET de t uitspreken, dat is tenminste wat ik geleerd heb (heet hypercorrectie). De lessen fonetiek waren bij mij favoriet, ik vind het zoooo interessant!
Moeilijk is het wel. Mijn kind dacht eerst ook dat het "aarecht" was, want wie spreekt die "n" nou uit?? En "aarbei".

Aanrecht en aardbei

Ik zeg wel aanrecht met een n en aardbei met een d. Van kastje maak ik denk ik wel kasje. Zou aarecht en aarbei misschien regio-afhankelijk zijn?

skik

ishtar

ishtar

28-09-2012 om 09:24

Aanrecht en aardbei

ik maak er een aangrecht van. Ik sla hem niet helemaal over, die 'n' maar hij is niet heel duidelijk. De aardbei houdt wel z'n d.

Aanrecht, aardbei, zandbak, tandarts

Aanrecht en aardbei spreek ik wel gewoon uit zoals het er staat, al gaat aanrecht bij mij toch ook wel richting aangrecht. Van wolluk en zallum en dergelijke zonder-u-tjes dacht ik altijd dat het Dellufts was (daar kom ik niet vandaan en heb ik nooit gewoond). Ik spreek zelf toch echt van zalm en wolk en mijn kinders ook. Maar tandarts, wie zegt netjes tand-arts in plaats van tan-darts? Ik niet... En zandbak wordt zambak, zowel bij mij als bij mijn kinders. Maar als je dat als zandbak uitspreekt, is dat volgens mij ook een gevalletje hypercorrectie.

Tineke

Tineke

28-09-2012 om 12:01

Ik zeg...

tand-arts, aard-appel. En volgens mij spreekt mijn hele familie de taal erg netjes uit. In elk geval valt het me altijd op, als mensen naar de tan-darts gaan :)

Kaatje

Ik ben ook zo iemand die tan-darts zegt.

Maar ze heten ook best vaak Tan, dus zo vreemd is het nou ook weer niet :-)

Wel gewoon aanrecht en aardbei hier trouwens.

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

28-09-2012 om 22:49

Ja hoor

Ikke. Aareg.
Is toch veel korter joh.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.