Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Yuri, wilskracht, vrije keus, vrienden

Nou ja wat voor naam zal ik dit eens geven.

Ik vind het zo triest! Strijd je een jaar om terug te komen na begane misstappen, en ondertussen gaat het net voor het uur u weer mis.

Wat voor vrienden heeft zo'n gozer? Met zulke feestjesvrienden heb je geen vijanden nodig.

Elk mens heeft z'n zwakheden, dan probeer je elkaar toch te behoeden voor valpartijen.
Ik snap er niks van.

Vic

Vic

13-10-2010 om 22:35

Ik vind het heel sneu voor hem. Zag net toevallig in de tv-gids dat er vanavond een programma gepland stond over zijn come-back. Dat is wel een heel zure toevalligheid ;-( Volgens telegraaf.nl ontkent hij dat hij weer in de fout is gegaan, dus ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-10-2010 om 01:43

Ben ook benieuwd

naar zijn eigen commentaar. Volgens de berichten ontkent hij dat hij cocaïne gebruikt.
Ik vind het heel sneu, ook voor iedereen in zijn omgeving. Daarnaast denk ik toch ook 'stomkop!'.

Tante

Tante

14-10-2010 om 08:44

Leger

Volgens mij hebben topsporters weinig tijd voor vrienden, hij zit/zat echter wel in het leger. Iedereen die ooit in het leger heeft gezeten kan je uit de droom helpen hoor hoe zo'n jongen aan tot het gebruiken van cocaine komt.

Volgens teletekst van de publieke omroep:

Horneman (zijn baas bij Omnicom): "Yuri heeft me gezegd dat hij zich voor de WK heeft teruggetrokken omdat hij het mentaal niet meer aankon. Hij heeft niet gebruikt, de bond heeft zijn verklaring verkeerd geïnterpreteerd. Hij komt donderdag met een verklaring."

koentje

koentje

14-10-2010 om 10:49

Helemaal niet sneu

gewoon ontzettend dom!
Hoe kun je nou de verantwoordelijkheid of zelfs maar ten dele, leggen bij vrienden, bromvlieg?
Het is toch een volwassen topsporter die zelf de keus maakt om zijn sportcarierre naar de filesstijnen te helpen?

fladder

fladder

14-10-2010 om 10:54

Verslaving

Ik ben ooit rookverslaafd geweest en weet zo ongeveer hoe ontzettend heftig verslavingen kunnen zijn en hoe ze een gezond mens kunnen verknippen. Ik bedoel: welk normaal mens gaat er in de kou en regen staan om zijn verslaving te voeden... ;-)
Als Yuri inderdaad weer coke heeft gebruikt, vind ik hem ook een sukkel, een l*ldebehanger etc. Maar ik weet zelf ook dat verslavingen vaak sterker kunnen zijn dan de sterkste wil... Dus ik weiger hem keihard te veroordelen... Ik wens hem wijsheid en sterkte toe!

Puck

Puck

14-10-2010 om 10:54

Tante

Tante: "Iedereen die ooit in het leger heeft gezeten kan je uit de droom helpen hoor hoe zo\'n jongen aan tot het gebruiken van cocaine komt."
??? Verklaar je nader? Ik ken behoorlijk wat mensen bij defensie maar ik zie even niet wat je met die opmerking bedoelt?

Puck

Puck

14-10-2010 om 10:57

Rotopmerking gehoord

Gisteren in een interview met één of andere bobo werd er toch wel een uitermate rotopmerking gemaakt vond ik.
Hij hoopte dat de aandacht op het WK uitging naar de sporters en dat het niet alleen om Yuri zou draaien. Toen de interviewer iets vroeg van: een dikke streep dus onder Yuri? Was zijn antwoord: ja een lijntje onder Yuri. Ik vond dat zo'n ontzettende rotopmerking, kan me er nog kwaad om maken.
En verder vind ik de hele zaak uitermate triest voor Yuri, wel of niet gebruikt maakt voor mij eigenlijk helemaal niet zoveel uit.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-10-2010 om 12:08

Viel me ook op

Ik vond de hele man een nare uitstraling hebben om eerlijk te zijn. De opmerking was op zich wel spitsvondig, maar onder de omstandigheden waarin de bond zich op de vlakte hield en bekend was dat Yuri een verklaring zou afleggen, totaal ongepast.

Massi Nissa

Massi Nissa

14-10-2010 om 18:23

Triest

Ik vind het ook heel triest. Heb me zelfs afgevraagd of hij het gedaan heeft omdat hij de druk van de comeback niet aankon. Yuri komt op mij niet over alsof zijn sterkste kanten binnen het cognitieve spectrum liggen, en zo'n fout is eerder gemaakt dan je denkt. En Puck, ik heb ook genoeg gehoord (van insiders) over zowel de marine als de landmacht om zeker te weten dat aan harddrugs komen geen enorm probleem is.
Groetjes
Massi

Tirza G.

Tirza G.

14-10-2010 om 21:34

Het schijnt

(ja, ik speculeer ook even gezellig mee) dat Yuri een onzeker ventje is. Cocaïne geeft je het idee dat je de hele wereld aankunt en bovendien maakt het je messcherp op het moment dat je onder druk moet presteren. Nou, wat wil je als topsporter nog meer? Cocaïne werkt zo ongeveer een half uur dus dat is net mooi. Ennnnn het heeft de naam een partydrug te zijn, niet echt verslavend. En dat is jammer, want dat is niet helemaal waar. Het heeft zeker bij regelmatig gebruik een verslavende component.
Hij is overigens in 2004 al eens zwaar onder invloed van de weg gehaald. En ook toen riep hij: ik heb geen verslavingsprobleem, ik ben topsporter, ik heb een voorbeeldfunctie. Om vervolgens een sigaret op te steken. Tja.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

15-10-2010 om 01:02

Onderzoek

Ik hoop, en daar ben ik door deze heisa nu oprecht in geïnteresseerd, dat ze het gedegen uit gaan zoeken en het resultaat daarvan bekend maken. Ik weet nu niet wie ik moet geloven.

fladder

fladder

15-10-2010 om 07:37

Ik snap het niet

Net op de radio gehoord dat er keihard wordt volgehouden dat er wél cocaïne is gebruikt. Ook maakte ik uit het gesprek op dat er géén dopingtesten zijn o.i.d. en dat het besluit is genomen op aanraden van de arts.
Gisteravond heb ik op diezelfde radio gehoord dat Yuri zou hebben gezegd dat hij bang is terug te vallen (en ja, dat geloof ik graag, een verslaving is een naar iets) en dat dat verkeerd is opgevat.
Met mijn eigen ervaring met aannames van de professionele sector die vervolgens een heel eigen leven gaan leiden, met alle mogelijke gevolgen van dien, begin ik toch een klein beetje te geloven in Yuri...

Hmm

direct vond ik het al een heel zielig verhaal, hoe hij in die docu op mij over komt, heel kwetsbaar, zenuwachtig. Wat hem niet helpt is te ontkennen dat hij verslaafd is. Dan zit je in een afkickkliniek en dan zeg je "dat vind ik een vies woord, ik heb alleen misstappen gemaakt, ik ben topsporter".

zolang hij niet inziet dat hij iets nodig heeft zodra het hem allemaal iets te veel wordt dan gaat het hem zeker nu nooit meer lukken zonder gebruik zo'n prestatie te leveren.

Kijk, ik ben ook de stabielste niet en heb ook een fikse rook verslaving dus ik snap de logica van gebruiken op het moment dat de druk enorm is wel. Maar goed, ik ben dan ook geen topsporter die breeduit in de media wordt neergehaald.

Aan de andere kant verbaas ik mij wel, als hij wel cocaine heeft genomen buiten het toernooi om dan kan de turnbond hem er toch niet uit zetten ? En dan ook de berichten dat hij helemaal niet goed begeleidt is, juist zo'n ster moet je toch goed verzorgen en hem alle hulp bieden zodat hij weer zijn top bereikt ? Dus daarin vind ik dat hij veel te veel aan zijn lot is overgelaten. Ja ik vind het allemaal veel te hard en hij trekt dat niet, nou hopelijk loopt het nog goed met hem af en gaat hij geen dingen doen die echt levensbedreigend zijn, het lijkt mij ook echt iemand (lekker invullen dit zo op de vrijdagochtend...) die vol is van zelfhaat omdat hij niet de sterkste, beste, hardste etc is.

Chippie

Chippie

15-10-2010 om 10:10

Manda

"Aan de andere kant verbaas ik mij wel, als hij wel cocaine heeft genomen buiten het toernooi om dan kan de turnbond hem er toch niet uit zetten ?"

Hij is niet geschorst vanwege wat dan ook. Maar de bond en hij hebben afspraken gemaakt 'geen cocainegebruik waar en wanneer dan ook'. Ik denk dat in die afspraken ook de consequenties staan beschreven. De turnbond investeert natuurlijk gigantisch in de talenten, dan wil je niet dit soort gelazer.

Wat ik dan wel weer raar vindt is dat ze geen test hebben laten doen. Dat is volgens mij ook opgenomen in die afspraken. Extra controles, ook buiten het wedstrijdseizoen om.

En daardoor twijfel ik ook direct aan Yuri; als je zeker weet dat je geen cocaine hebt gebruikt dan kun je in ieder geval - op eigen initiatief - een test laten doen. Ik denk dat hij toch bang is dat er cocaineresten worden gevonden.

Wel denk ik dat hij zich te snel is gaan concentreren op een comeback. Ik vond hem in de docu inderdaad nog in een redelijk ontkennende fase. Ik wil niet zeggen dat er altijd een terugvalsituatie optreedt maar het komt volgens mij vrij vaak voor. Daar lijkt me ook de nabehandeling voor. Daar zat hij nog volop in. Om je én op je behandeling te focussen en op een WK lijkt mij geen gelukkige combi. En wie weet heeft de turnbond daarin wel gefaald.

Maar dat vind ik belachelijk

je kan niet van persoon vragen om buiten toernooien om niet te gebruiken, want waar ligt de grens, elke week een hamburger, mag koffie drinken wel, een nachtje flink stappen, te hard rijden, noem even een hele reeks aan gedragingen met bepaalde risico's. Dat mag volgens mij wettelijk ook niet.

Gerdina

Gerdina

15-10-2010 om 10:42

Manda

Topsporters mogen 24 uur per dag 7 dagen per week 365 dagen per jaar gecontroleerd worden. Ze moeten ook altijd laten weten waar ze zijn voor eventuele controles. Daar wordt overigens wel eens tegen geprotesteerd.

Ja maar

cocaine is geen verboden middel in de sport, het is niet prestatie verhogend. Er zullen vast ook andere turners op dit toernooi zijn die cocaine gebruiken. Dus als je als wielrenner/zwemmer/voetballer snuift dan word je er niet uitgezet.

Lijkt mij.

Want anders zoals ik al zei, waar houdt het dan op.

Ik bedoel

je bent niet alleen sporter met contracten etc maar ook gewoon een vrij mens als je niet hoeft te presteren.

Dat vind ik zo lullig.

Chippie

Chippie

15-10-2010 om 10:55

Cocaine staat wel op de lijst

Cocaine staat wel degelijk op de lijst verboden middelen. Het heeft dan misschien geen prestatieverhogend effect (en dat is al zeer discutabel) het staat wel op de lijst.

Sporters kunnen altijd gecontroleerd worden. Dat is je lot als topsporter.

Heel erg raar vindt ik het niet dat je werkgever/sponsor/etc eisen stelt aan zaken in je privétijd. Mijn man heeft in het arbeidscontract met medewerkers ook heel erg duidelijk een aantal afspraken staan over oa drank- en drugsgebruik. Je kunt niet alles in privétijd verbieden maar sommige dingen raken het werk wel. Onder invloed in een leaseauto van het bedrijf, drank/drugsgebruik tijdens buitenlandse klussen in je privétijd, etc.

Chippie

Chippie

15-10-2010 om 11:06

Aanvulling

Kleine aanvulling: Cocaine mag wel tussen de wedstrijden door gebruikt worden. Niet 'tijdens' de wedstrijden. Ik ga er vanuit dat hij bang is geweest voor cocaineresten in zijn urine.

Nogmaals ik vind het niet raar dat sponsoren etc na dit nieuws hun contract met Yuri per direct opzeggen. Turnbond heeft het blijkbaar helemaal met hem gehad, anders hadden ze er wel een ander verhaal van gebreid, ha dhij niet meegedaan aan WK en was er volgend jaar weer een kans.

Gerdina

Gerdina

15-10-2010 om 11:10

Wel hoor manda

Ook die belgische wielrenner Tom Boonen (dacht ik, weet niet zeker of hij het was) is geschorst vanwege cocainegebruik.
Je wilt niet weten wat er allemaal op die lijst staat.
Ik herinner me nog dat jaren geleden een korfballer 'betrapt'was op doping. Hij speelde normaal in het 2e was reserve bij het 1e, heeft alleen op de bank gezeten, maar was wel geloot voor de controle en positief. Wat bleek hij had van zijn huisarts medicijnen tegen een verkoudhied bronchitis oid gekregen. En dat mag dus niet als (top)sporter. Tenminste niet als je daar geen medisch attest voor hebt.
hij was overigens het 1e en tot nu toe het enige dopinggeval in de korfbalwereld.

Oprah

Nou ik snap dus ook niet dat een baas in een arbeidscontract afspraken maakt over drank en drugsgebruik in privetijd.

Moet opeens denken aan een Oprah uitzending van jaaaren geleden, dat ging over mensen die sekswebsites hadden en dan met foto en al in hun blootje hu dingen aan het doen waren. En er waren dus mensen ontslagen, want imagoschade voor eht bedrijf. Kolder vindt ik. Als het niet strafbaar is dan heeft een werkgever niets te zoeken in je vrije tijd.

Dus als je met je zatte kop tegen een lantaarnpaal of erger tegen iemand anders oprijdt dan doet het er helemaal niet toe dat die wagen van de baas is geleased. En als je in je vrije tijd drugs gebruikt maar wel clean bent op het moment dat je dus die buitenlandse klus moet vervullen dan heeft zo'n baas ook niets te zeggen, zolang je je werk maar goed doet.

Bovendien, het is goed om met zakenrelaties een wijntje te drinken na afloop van een lezing oid.

Chippie

"Kleine aanvulling: Cocaine mag wel tussen de wedstrijden door gebruikt worden"

nou dat is dan hier toch op van toepassing. En ALS hij dus wel gebruikt heeft naar aanloop van die wedstrijd dan is er dus geen reden om hem eruit te gooien.

Gut zeg, ik vind dat er wel heel makkelijk afgestapt wordt van de vrijheid die je al mens hebt. Zolang je geen gevaar bent als je in dienst bent vind ik echt dat mensen volledig vrij moeten zijn in hun vrije tijd.

fladder

fladder

15-10-2010 om 11:18

Dopinglijst

Zo staat ook salbutamol (a.k.a. Ventolin) op de lijst. Geloof me, ik heb het en fiets er geen slag harder door ;-)

Gerdina

Gerdina

15-10-2010 om 11:22

Lijst

http://www.dopingautoriteit.nl/media/files/documenten/2010/Vertaling%20WADA%20dopinglijst%202010.pdf
Beetje lange link naar de lijst.
Cocaine is iid alleen verboden binnen wedstrijdverband. Moet je er wel rekening mee houden dat het een paar dagen duurt voordat je niet meer positief test.

Gerdina

Gerdina

15-10-2010 om 11:25

Wel grappig

Ik kijk de lijst zo eens door en zie dat alcohol alleen verboden is bij bepaalde sporten zoals autosport en schietsporten. Lijkt me nog logisch. Maar ook bij kegelen en bowlen. Bang dat de bal de verkeerde kant opgegooid wordt? Maar darten of speerwerpen mag dus wel. Lijkt me ook niet zo veilig als je dronken bent. :-)

Chippie

Chippie

15-10-2010 om 11:32

Manda

"Nou ik snap dus ook niet dat een baas in een arbeidscontract afspraken maakt over drank en drugsgebruik in privetijd"

Dat kan een verschil van inzicht zijn inderdaad. Ik vind het niet zo vreemd als die privésituatie een directe link heeft met je werk. Dus ja, als je met een zatte kop iets of iemand aanrijdt in een lease-auto van de zaak dan heeft dat consequenties. Die auto is namelijk niet van jou. Bovendien staat het niet zo fraai dat die auto-tegen-de-boom-met-die-en-die-bedrijfsnaam-er-op in verband wordt gebracht met jouw bedrijf.
Bovendien is het logisch om dergelijke afspraken mee te nemen in het contract als je een auto krijgt.
In die auto mag je niet roken, alleen jij of je huisgenoten mogen erin rijden en je stapt er ook niet in als je een biertje teveel op hebt. Per voorwaarde staat er ook een sanctie genoemd. Drank en autorijden gaan niet samen, ik vind het prima dat een werkgever dat extra benadrukt en daaraan ook consequenties hangt als dat gebeurt in zijn auto's.

Het is volgens mij één keer gebeurt en die persoon heeft niet zijn ontslag gekregen maar wel een heftig gesprek, een brief dat het bij de volgende keer exit is en bijv ook de verplichting om een training bij Tactus te volgen.

Als jij thuis tot drie uur 's nachts pimpelt en twintig biertjes achterover gooit moet je dat zelf weten. Dan kun je je gedrag ook wat beter voor je werkgever verdoezelen. Doe je dat in het hotel wat door de opdrachtgever wordt betaald en waarvoor je ook een extra overnachtingsvergoeding krijgt dan is het volgens mij een iets ander verhaal. Eén en één is twee. Als je ziet dat iemand twintig biertjes heeft gedronken tot drie uur 's nachts dan is het onverantwoord om hem een paar uur later gevaarlijk werk te laten doen.
Een paar biertjes of wijntjes zijn prima. Maar je bezatten kan niet vlak voordat je aan het werk gaat.

Sommige mensen hebben het nodig om daar afspraken over te maken.

Nou dan snap ik er echt

even geen rukje van.

Stel hij heeft gesnoven buiten een wedstrijd om, nou dan mag hij gewoon meedoen met dat wk.

Chippie

Chippie

15-10-2010 om 11:36

Manda

"En ALS hij dus wel gebruikt heeft naar aanloop van die wedstrijd dan is er dus geen reden om hem eruit te gooien."

Dat ligt dus aan de afspraken die de turnbond en hij hebben gemaakt. De kans dat er aanstaande zaterdag cocaineresten in zijn urine te vinden zijn, is niet erg klein.

Turnbond bepaalt wie zij afvaardigen naar WK. Yuri in ieder geval dus niet meer.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.