Onderzoeks-oproepen en enquêtes Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Ouders, wat vinden jullie van passend onderwijs?

Momenteel zijn wij bezig met een presentatie te maken over passend onderwijs op de basisschool, en ik ben nog wel benieuwd naar hoe dit tot nu toe gaat op scholen en ik hoor daarom graag ervaringen. We kijken naar wat dit voor invloed heeft op kinderen, we hebben ADHD er als ontwikkelingsstoornis uitgefilterd omdat het anders teveel wordt. Maar ook kijken we naar kinderen zonder ontwikkelingsstoornis, wat heeft het voor gevolgen voor hun?

Hier een aantal vragen:
Zijn jullie positief of juist negatief?
Krijg je als ouder meer druk/stress?
Maak je je zorgen als ouder?
Waar zijn jullie bang voor?
Wat merk je aan het kind?

Deze presentatie geven wij in het eerste jaar van Toegepaste psychologie voor het vak Levenslooppsychologie. Wij hebben het over het schoolgaande kind en we hebben voor passend onderwijs gekozen omdat dit actueel is.
Ik ben benieuwd wat er uit komt, ik heb me al aardig ingelezen en ik kan niet echt positief zijn, maar ik had ietwat een expectancy bias(van te voren al een verwachting hebben).

Veel te vroeg

Ouders (in het algemeen) kunnen nog helemaal niks zeggen van passend onderwijs. Het is echt nog veel te vroeg.

Bij mij in de gemeente is juist besloten om binnen de gemeentegrenzen speciaal onderwijs te gaan organiseren. Niet meer gespecialiseerd en in een apart gebouw, wel apart van de andere leerlingen (aparte klassen).
Hoe dat onderwijs eruit gaat zien, weet niemand. Welke leerlingen daar heen moeten ook niet.
Althans, je kunt op je vingers natellen dat de gemeente het leerlingenvervoer voor de kinderen die verder weg gaan, niet meer wil betalen.

bibi63

bibi63

21-09-2014 om 14:59

Op zich vind ik dat nog niet zo'n gek idee

Aparte klassen in de bestaande basisscholen. Ouders kunnen de kinderen dan gewoon in de buurt zelf brengen/halen. Scheelt inderdaad reiskosten. Maar ook reistijd (dus duur van de totale schooldag voor het kind).
Bibi

De vraagstelling is mij te onduidelijk

Ik wil je graag helpen, maar ik begrijp niet goed wat je vraagt. Tenminste, wel de vragen die je direct stelt.Maar weet niet goed van waaruit ik moet redeneren.

Je vraagt wat de gevolgen zijn voor de kinderen. Maar de gevolgen waarvan? Ik denk dat als je uitlegt hoe dat passend onderwijs eruit ziet of moet zien of kan zien, het wel makkelijke rwordt om te reageren.

Karmijn

Karmijn

21-09-2014 om 18:24

Ik vind nog niets

Ik heb mij, voor de invoering, best wel uitgebreid in de plannen voor passend onderwijs verdiept.

En nu is het van start. Ik hoor alleen maar leerkrachten klagen dat nu, alle soorten kinderen zo maar in hun heilige klassen geaccepteerd dienen te worden, tegen hun expertise en zin in. Dat is zo niet, wat 'Passend onderwijs' is.

Ik denk dat iedere samenwerkingsverband nog helemaal niet weet wat ze er mee moeten. Ze doen maar wat.
Ik denk dat de leerkrachten al helemaal geen enkel idee hebben wat passend onderwijs inhoudt.
En ik denk dat ouders nog helemaal in het duister tasten.

En mijn kind merkt er gelukkig, gelukkig nog helemaal niets van, omdat hij zich inmiddels sociaal wenselijk gedraagt op school.

Ik denk dat er heel veel kennis weggegooid is met de ambulante begeleiders die vertrokken zijn. En ik vind het werkelijk stuitend dat ouders geen stem meer hebben in het onderwijs dat hun kind gaat ontvangen.

Wij hebben in het verleden grote conflicten met school gehad, en ik vrees voor de mensen die nu in dezelfde positie terecht komen.

thuiszitters, OTS en UHP scoren

Ik hoop dat het aantal thuiszitters beter gescoord gaat worden.
Dat is een thermometer of het onderwijs passend is.
En ik hoop dat er misschien hier en daar eilandjes zijn waar een aantal kinderen tijdig wat aan heeft.
Ik voorzie dat in elk geval het aantal kinderen dat aangepast onderwijs nodig heeft meer nog dan al het geval is te maken krijgt met OTS en UHP.
Speciaal onderwijs wordt heel makkelijk gelinkt aan sociaal zwakke gezinnen. En als het niet lukt worden kinderen en hun ouders over de schutting gegooid ook al kun je op je vingers natellen dat dat niets oplevert.
Een reden dat we op de speciale school van dochter dit jaar een papier kregen waarop toestemming gevraagd werd tot het rechtstreeks benaderen door school van kinderbescherming, jeugdzorg, ggd en andere hulpverlening was dat er al zoveel kinderen een OTS hebben als ze op het speciaal onderwijs komen. Het is voor de school handiger om dan maar aan alle ouders op voorhand toestemming te vragen anders is het zo bewerkelijk.
Die zou je er graag uit willen hebben want voegen niets toe. Maar helaas ga je die beweging met de invoering van het passend onderwijs ook op de scholen krijgen. Amsterdam heeft er al 500 generalisten bedacht in de wijken en met name op de scholen.
Allemaal fuiken voor jeugdzorg.
Dus dat zou je ook nog kunnen scoren. Allemaal signalen van incompetentie, gebrek aan middelen en andere onmacht. Dan maar een OTS. Want kinderen zijn in de ontwikkeling bedreigd.
Toename thuiszitters en toename OTS en UHP via school/passend onderwijs.
Dat is wat ik verwacht van het passend onderwijs.

update Zeilbroertjes

http://4nieuws.nl/binnenland/1131092/zeilbroers-zitten-weer-zonder-school.html

We doen gewoon 'alsof' deze kinderen passend onderwijs krijgen. En omdat dat niet zo is mogen de ouders in rechtzaken aantonen dat er geen echte maar fake hulp en aanpassing is.

Nadat de school in Eerde de beloften gebroken heeft zitten de broertjes dit schooljaar weer thuis.
De advocaat van de ouders is een bodemprocedure begonnen.

Dus is het misschien ook handig om in elk geval een rechtbijstandsverzekering te hebben zodra je kind naar school gaat.
Dat of een OTS riskeren.

Passend onderwijs in Utrecht

http://www.autipassendonderwijsutrecht.nl/gemeentelijke-politiek/expertmeeting-passend-onderwijs

De moeder van de zeilbroertjes verwijst naar Utrecht waar al een jaar geexperimenteerd is met passend onderwijs.

De gevolgen zijn dat er meer thuiszitters zijn maar ook kwam er een petitie voor een HAVO/VWO autismeschool. Er is geen dekkend aanbod.

Ook hier ligt de vraag naar het goed in beeld brengen van de thuiszitters. Zodra kinderen een ontheffing van de leerplicht krijgen tellen ze niet meer mee voor de statistiek maar zitten wel thuis bij gebrek aan passend onderwijs.

Verhalen

Nu hoop ik maar dat er ook mooie verhalen komen waar scholen zich echt om kind en ouders bekommeren, komt u binnen, er is een passend plekje voor uw kind.
Vooralsnog komen natuurlijk de verhalen in het nieuws waar dat allemaal niet zo blinkend gaat. Ook hier op OOL.

http://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/vraag-over-passend-onderwijs

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.