Home » Forum » Wiegendood

Wiegendood

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Eva
Wiegendood

Middelburg, Juli/Augustus 2014

Betreft: Afstudeeronderzoek

Geachte ouder(s),

Mijn naam is Eva Yau en ik zit momenteel in het vierde jaar van de Bachelor opleiding tot Verpleegkundige te HZ University of Applied Sciences. Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek, waarin wiegendood en de preventie daarvan centraal staan. Door het uitvoeren van dit onderzoek wil ik inzicht krijgen in hoeverre ouders kennis hebben over preventie van wiegendood, van welke discipline ouders informatie hebben verkregen en in hoeverre ouders de adviezen ter preventie van wiegendood toepassen.

In de afgelopen jaren is het aantal sterfgevallen door wiegendood sterk verminderd. Ondanks het lage aantal sterfgevallen, overlijden er in Nederland nog steeds zuigelingen ten gevolge van wiegendood. Om deze relatief lage incidentie van wiegendood op hetzelfde niveau te laten blijven, is het belangrijk dat gezondheidsmedewerkers voorlichting aan ouders blijven geven (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, 2009). Ik wil onder andere inventariseren van wie de ouders deze voorlichting hebben gekregen en of zij de verkregen informatie voldoende vinden. Uw medewerking aan deze vragenlijst is belangrijk om hier inzicht in te krijgen. Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten kan ik de verkregen gegevens verwerken en eventueel aanbevelingen schrijven. Om een representatief beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk ouders meedoen.

Deze vragenlijst is bedoeld voor ouders die momenteel een baby hebben tussen de nul en twaalf maanden. Het gaat om 21 vragen en het zal ongeveer tien tot vijftien minuten duren om de vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst is geheel anoniem* en vrijwillig. Uw gegevens zullen zorgvuldig verwerkt worden.

U komt bij de vragenlijst via de volgende link:
http://www.thesistools.com/web/?id=423991

Indien u vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u mij altijd mailen via het volgende mail adres: yau0001@hz.nl

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groeten,

Eva Yau
Student HBO Verpleegkunde aan de HZ University of Applied Sciences te Vlissingen.

* Indien u een samenvatting wilt ontvangen van de resultaten en conclusie van dit onderzoek, kunt u aan het eind van de vragenlijst uw emailadres invullen. Hierdoor vervalt uw anonimiteit.
Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. (2009). Richtlijn Preventie Wiegendood. Bilthoven, Nederland: Ruys, J.H., Engelberts, A.C. & Van Velzen-Mol, H.W.M.

AnneJ
voorlichting aan professionals

http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?nieuwsartikelID=3138
Waarom niet aan de professionals? Daar is nog winst te behalen.

"Daardoor lopen kinderen tijdens opvang volgens de onderzoekers een 8,8 keer hoger risico voor wiegendood."

Onno
Viera Scheibner

Interessant om haar boek eens te lezen, zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de oorzaak van wiegendood.

Mama van S
Erg gekleurd

Ik vind het onderzoek erg gekleurd moet ik zeggen. Ik heb hem ingevuld namens mijn zusje met dochtertje van 4 maanden. Net als wij slapen zij samen met hun kindje in bed.

Ik wil graag duidelijk maken:
- Samen slapen met je baby vergroot het risico op wiegendood NIET als je het op de juiste manier doet. Dus niet onder de dekens, niet tussen de kussens kunnen komen, niet drinken en geen slaapmedicatie nemen. Op de juiste manier samen slapen verkleint juist het risico op wiegendood omdat je als moeder dan in je slaap instinctief reageert op je kind en dus meteen ingrijpt als je kindje stopt met ademen. Dat lukt niet als je kindje in een eigen bed of zelf in een eigen kamer slaapt.
- Borstvoeding geven verlaagt het risico op wiegendood heel sterk, óók als er tijdens de borstvoeding bepaalde (niet alle natuurlijk) medicijnen worden ingenomen. Veel medicijnen zijn gewoon veilig in combinatie met borstvoeding.
- Haar dochtertje is een echte buikslaper en ook dat kan gewoon veilig als je kind in je nabijheid blijft. Dus bij hun in bed of direct ernaast in de co sleeper. Ze laten hun dochtertje nooit alleen in een kamer slapen. Ook vanwege reflux was buikslapen in dit geval veiliger dan op de rug.
- Denk ook aan het verband tussen vaccinaties en wiegendood. O.a. in Japan hebben ze de vaccinaties van baby's uitgesteld tot na 2 jaar en daar is wiegendood daarna zo goed als verdwenen.

Niet alles is dus zo zwart wit dat je kunt zeggen dat samen slapen, buikslapen en medicatie tijdens borstvoeding altijd een risico op wiegendood vormt.

Barvaux
mama van s

"- Denk ook aan het verband tussen vaccinaties en wiegendood. O.a. in Japan hebben ze de vaccinaties van baby's uitgesteld tot na 2 jaar en daar is wiegendood daarna zo goed als verdwenen."

Ik benieuwd hoeveel slachtoffers dat geëist heeft mbt de ziektes waarvoor ze dan zo laat worden ingeënt. Heb je een bron van deze informatie?

Mama van S
Hoeveel slachtoffers

Niets waarschijnlijk, want Japan is een modern westers land waar de ziektes amper voorkomen en waar prima behandeld kan worden. Net als Nederland. Wij vaccineren ook niet en onze dochter heeft al 2 ziektes waartegen wordt gevaccineerd (kinkhoest en rode hond) zonder problemen doorstaan. Ik zal eens zoeken naar de bron, daar kom ik op terug. Maar het is feit (zelf erkend door het RIVM) dat er baby's overlijden na vaccinaties en dat dan dan word genoteerd als wiegendood.

Mama van S
Link

Hier een linkje waar het in staat, even snel gevonden: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=2902. Zie onder het kopje Vaccinaties.

Er is heel veel te vinden op google, kan me voorstellen dat je iets meer wetenschappelijks wil. Maar dat het in Japan werd uitgesteld en dat toen ook wiegendood zo goed als verdween, staat vast.

Viera Schreiber waar eerder in dat topic over werd gesproken heeft ook ondervonden dat na vaccinatie de kans op wiegendood groter is. Staat in de link ook kort beschreven.

Egel
en bedankt

Ik wil hier echt geen discussie over vaccineren ja/nee ontketenen (bespaar me: niemand verandert van mening is mijn ervaring). Maar mamma van S, ik wil je nog wel hartelijk bedanken, ook namens andere ouders, dat je gezorgd heb -nu je ondanks alle mogelijkheden en faciliteiten in dit westerse land (Japan ligt trouwens niet in het westen, is wel beschaafd en zo, dat zul je wel bedoelen) gekozen hebt om je kind niet te laten vaccineren-, dat andere kinderen nu weer meer risico's lopen. De ziektes verspreiden zich weer sneller. Maar gewoon super voor je kind, zo'n enge vaccinatie ook he!
Mijn kinderen hebben nu ook al maanden kinkhoest, dankzij de hobby van mijn dochter (daar zat een kind van de vrije school met kinkhoest). Nee, geen ramp, maar wel echt heel vervelend. En wel (soms) een ramp voor baby's. En wat zwakkere ouderen, zoals mijn moeder met een longziekte, die ook is aangestoken door mijn kinderen. Het ligt natuurlijk niet alleen aan mensen zoals jij, maar het speelt wel duidelijk een rol. En mocht je reageren, wentel je maar niet in onschuld. Ik word zo chagrijnig hiervan dat ik niet meer ga kijken hier in deze draad.

Barvaux
mama van s

"Wij vaccineren ook niet en onze dochter heeft al 2 ziektes waartegen wordt gevaccineerd (kinkhoest en rode hond) zonder problemen doorstaan."

Tja, de wereld van de statistiek, kansen, risico's, en 'rokende oude opa's' is lastig.

We hebben het hier over 15 kinderen op de 100.000 die doodgaan aan wiegedood. Alleen al 1 op de 1000 gaat dood aan mazelen!

vlinder72
Mama van s

"Wij vaccineren ook niet en onze dochter heeft al 2 ziektes waartegen wordt gevaccineerd (kinkhoest en rode hond) zonder problemen doorstaan."

Gelukkig maar. Ik hoop dat je je realiseert dat het ook verkeerd had kunnen aflopen. De kinderziektes waar tegen gevaccineerd wordt zijn geen onschuldige kinderziektes. Wij zijn dat alleen vergeten omdat ze nog maar zo weinig voor komen. Mijn oma weet het nog wel. Ze kan zich haar jongere broer met polio nog goed herinneren. Ik gun je dochter geen polio. Laat haar a.u.b. vaccineren.

Primavera
Japanse fabel

Mama van s, het staat juist absoluut vast dat Viera Schreiber een hele hoop onzin opgeschreven heeft, waar ze dik aan verdient. Het is jammer dat de zoekfunctie van dit forum zo belabberd is, want die Japanse fabel over wiegendood is hier al meerdere keren uitgeplozen met alle Japanse cijfers over wiegendood ernaast.

Wat er in werkelijkheid is gebeurd is het volgende. Op een gegeven moment waren er in Japan 2 of 3 claims dat baby's die waren overleden aan wiegendood NA een kinkhoestvaccinatie daardoor zou zijn overleden. Om andere schadeclaims te voorkomen besloot men deze vaccinatie uit te stellen. Vanaf dat moment stijgt het dodenaantal van baby's ten gevolge kinkhoest natuurlijk. Het wiegendoodcijfer daalt van geen meter. Het enige wat verandert is omdat de kinkhoestvaccinatie nu NA 2 jaar wordt gegeven en wiegendood per definitie VOOR 2 jaar optreedt er natuurlijk geen claims meer kunnen zijn dat de gevallen van wiegendood aan het vaccin zijn te danken.

Japan besluit vervolgens om baby's weer in te enten met het acellulaire kinkhoestvacfin. Het Japanse wiegendoodcijfer blijft na deze herintrede van de kinkhoestvaccinatie op jonge leeftijd dalen.

Als je via Google informatie zoekt is het wel zo verstandig om via diezelfde Google de genoemde bronnen van de beweringen die je vindt na te trekken. Het huidige Japanse vaccinatieprogramma e het huidige Japanse wiegendoodcijfer zijn vrij makkelijk zelfs in het Engels te vinden.

Primavera
Het gevaar van een aparte kinderkamer

De informatie die ik nog steeds mis is dat er in Nederland men er nog steeds niet op wordt gewezen dat de baby alleen te slapen leggen op een aparte slaapkamer ook een risicofactor voor wiegendood is. Is Japan doen ze dat wel er de Japanse wiegendoodstichting schrijft dan ook in koeienletters: "Laat uw baby onder de 6 maanden nooit alleen!".

In Nederland wordt er nog steeds verzwegen dat de grote toename in wiegendoodgevallen niet alleen te wijten was aan buikligging, maar juist aan de combinatie van de twee risicofactoren buikligging èn eigen kamertje. Buikligging alleen met de baby op de slaapkamer van de ouders verhoogd het risico nauwelijks en kan in sommige gevallen zoals ernstige reflux juist worden aanbevolen. Terwijl de algemeen aanbevolen maatregel tegen reflux van het hoofdeinde omhoog zetten juist wetenschappelijk niet blijkt te werken.

Ik denk dat er veel winst nog is te halen als professionals van hun door gewoonte gevestigde overtuigingen afstappen en eerst eens de moeite nemen om bijv. Pubmed door te spitten naar wetenschappelijke onderzoeken die hun overtuigingen bevestigen of juist weerleggen.

Mama van S
Geen discussie

Jeetje, ik wilde absoluut geen discussie starten over wel of niet vaccineren... Ik wilde alleen melden dat bij een onderzoek naar mogelijke oorzaken van wiegendood ook daarnaar gekeken moet worden, omdat er nu eenmaal aanwijzingen zijn dat er een verband is. Zegt niet dat dat verband er ook echt is maar er zijn wel aanwijzingen, en daarom vind ik dat je dat wel moet benoemen in het onderzoek om een goed en volledig onderzoek te krijgen.

Uit ervaring weet ik inmiddels dat het niet uitmaakt met wat voor argumenten tegen vaccinaties ik kom, omdat pro-vaccineerders er toch altijd alleen maar onzin in zien. Ik ga mijn tijd daar ook verder niet aan voldoen, dat was ook niet waar dit topic over ging.

vlinder72
maar

" Jeetje, ik wilde absoluut geen discussie starten over wel of niet vaccineren... Ik wilde alleen melden dat bij een onderzoek naar mogelijke oorzaken van wiegendood ook daarnaar gekeken moet worden, omdat er nu eenmaal aanwijzingen zijn dat er een verband is. Zegt niet dat dat verband er ook echt is maar er zijn wel aanwijzingen, en daarom vind ik dat je dat wel moet benoemen in het onderzoek om een goed en volledig onderzoek te krijgen "

Zoals hierboven al is aangegeven is het een non verband. Mensen die tegen vaccinaties zijn trekken heel vaak allerlei niet causale verbanden om maar hun gelijk te krijgen.

Als nou iedereen een pak papier onder de wieg van een kind neerlegt en vervolgens gaan dat jaar minder kinderen dood aan wiegendood dan kan je toch niet de conclusie trekken dat dat pak papier dus helpt. Maar dat doen mensen die tegen vaccinatie zijn wel. Ze trekken onzinnige conclusies en roepen dan bewijs maar dat het niet zo is. Kom je vervolgens met tegen bewijzen zoals hierboven over Japan of kom je met bewijzen dat vaccinaties wel goed zijn dan wordt dat altijd van tafel geveegd.

Mama van S
Kun je niet zomaar concluderen

Er zijn aanwijzingen dat er mogelijk een verband kan zijn tussen vaccinaties en wiegendood. Niet vreemd als je bedenkt dat een pasgeboren baby nog geen eigen immuunsysteem heeft maar wel al moet vechten tegen 7 ziektes tegelijk plus hulpstoffen die niet in het lichaam thuishoren en er dus ook uitgewerkt moeten worden en dat allemaal in één keer. Het is niet vreemd dat het lichaam van een baby daar heftig op kan reageren en het komt vaak genoeg voor dat het dat ook doet.

Er is nog nooit een onderzoek geweest dat met 100% zekerheid heeft kunnen aantonen dat vaccinaties veilig zijn, omdat op baby's wettelijk niets getest mag worden. Daarnaast heeft iemand wel een verband aangetoond tussen vaccinaties en kinkhoest wat meteen voor kritiek zorgde, maar is er daarna nooit een wetenschappelijk onderzoek gekomen waaruit met 100% zekerheid blijkt dat er GEEN verband is tussen vaccinaties en wiegendood. En dus kun je niet zomaar roepen dat het verband er niet is en dat vaccins geen gevaar opleveren. Dat is namelijk niet bewezen dus je kunt het niet uitsluiten.

Mama van S
Foutje

Tussen vaccinaties en kinkhoest moet zijn tussen vaccinaties en wiegendood...

wimb
Artikel op skepsis.nl

Voor de liefhebbers is er nog een interessant artikel te lezen:
http://www.skepsis.nl/blog/2013/09/mazelen-en-wiegendood-misverstand-3/

@Onno: Leuke naam, is dat een afkorting van Onnozele ?

wimb

Evanlyn
Mama van S.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nooit iets met 100% zekerheid.

Primavera
Zucht, roze olifant

Zucht, mama van S. Nee, ik kan niet bewijzen dat er nergens op de wereld een roze olifant bestaat en mocht ik dat wel kunnen, vervolgens te moeten bewijzen dat die niet ergens in het heelal bestaat. Ik kan echter wel bewijzen dat het Japanse verhaal over de relatie tussen kinkhoestvaccin en wiegendood pertinent niet waar is en ik kan ook bewijzen dat Viera Schreibner, die geeneens arts is, een oplichtster is die de gegevens expres verdraaid om haar boeken te verkopen.

Ik ben het helemaal met je eens als je zegt dat er niet met de gebruikelijke simplistische manier bepaalde levensstijlen in de ban moeten worden gedaan omdat men er van uit gaat dat ouders wel weer te stom zullen zijn om de fijnere nuances ervan te begrijpen.
Samen met de baby slapen wordt gevaarlijk alsje het op een sofa of bank doet, als de moeder roker is of de ouders onder invloed zijn, of als je de baby op een kussen legt onder een dik dekbed met bijv. ook nog een mutsje op. Maar het kan prima veilig als je bepaalde veiligheidsvoorschriften in acht neemt. Per slot van rekening hebben we dat in het verleden ook met slapen in wiegtjes en ledikantjes gedaan om die steeds veiliger te maken.

Alleen als je in je roep om betere voorlichting over wiegendood vervolgens met bewezen onware stellingen aankomt met de woorden dat er misschien toch wel iets in zit en ieder die je daarop wijst als fundamentalistische pro-vaccinatieaanhanger van tafel veegt, dan maak je jezelf ongeloofwaardig en geef je alleen maar meer voeding aan de overheidsgedachte dat ouders toch te stom zijn om de fijne nuances van wat wel en wat niet te doen te snappen.

Barvaux
mama van s

Alsjeblieft, lees de link uit posting nummer 17 nu eens goed.

dc
niet vreemd?

"Niet vreemd als je bedenkt dat een pasgeboren baby nog geen eigen immuunsysteem heeft maar wel al moet vechten tegen 7 ziektes tegelijk plus hulpstoffen die niet in het lichaam thuishoren en er dus ook uitgewerkt moeten worden en dat allemaal in één keer. Het is niet vreemd dat het lichaam van een baby daar heftig op kan reageren en het komt vaak genoeg voor dat het dat ook doet."

Mijn 3 kinderen hebben bij alle inentingen (en we hebben ze allemaal gedaan) geen enkele koorts, bijwerkingen of wat dan ook gehad, dus volgens jouw denkwijze is er helemaal niets mis met inentingen.

Ik wil niet terug naar 150 jaar geleden, waar een standaard antwoord op "hoeveel kinderen heeft u" was: 7 kinderen, 3 dood. En door mensen die maar lukraak napraten wat ze ergens gelezen of gehoord hebben, gaan meer en meer mensen niet inenten, en gaan meer en meer zwakkeren in de samenleving gewoon heel onromantisch dood.