Home » Forum » Middelbare school frankrijk

Middelbare school frankrijk

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Maylise
Middelbare school frankrijk

Deze zomer gaan wij naar alle waarschijnlijkheid naar Frankrijk verhuizen. Ik weet echter niet zo goed in welke klas ik mijn zoon van 16 jaar zal laten gaan. Natuurlijk ga ik ook wel met de school overleggen maar ik wel er van te voren toch ook zelf even over nadenken. Hier in Nederland zou hij na de zomer naar 5VWO gaan. Logischer wijze zou ik hem dan in Frankrijk in de een na laatste klas van het Lycée plaatsen (première).

Alleen ik zit nu te twijfelen of het toch niet handiger is om hem in de twee na laatste klas te plaatsen. Het voordeel daarvan zou zijn dat hij dan het hele lycée mee kan maken. Als hij in de première komt zal hij van te voren blind zijn vakkenpakket moeten kiezen + aan het eind van het jaar al een aantal examens af moeten leggen. Dat is gewoon niet zo'n gelukkige start. Bovendien weet ik niet of zijn niveau overeenkomt met dat wat daar gevraagd zal worden. In sommige vakken zal hij voorlopen misschien maar in andere vakken waarschijnlijk niet. Hij spreekt en schrijft wel goed Frans maar zijn kennis van de Franse literatuur zal wel behoorlijk achterlopen.

Aan de andere kant zal hij al 19 zijn als ik hem naar de seconde laat gaan en dat is ook weer jammer.

Ik weet niet of er hier mensen meeschrijven die in Frankrijk wonen maar mocht dat zo zijn dan zou ik het heel fijn om jullie ideeën te horen hierover. Mijn zoon weet eigenlijk ook niet wat hij liever heeft. Hij heeft aan de ene kant geen zin om een jaar over te doen maar aan de andere kant vind hij het ook heel moeilijk om gelijk zich echt in het diepe te storten. Een jaar om al zijn vakken op niveau te brengen lijkt hem wel handig. Een internationale school is geen optie vanwege de kosten.

Maylise

dirksmama
Vwo

Is in Nederland blijven (bij familie o.i.d.) en gewoon het VWO afmaken geen optie? Of LOI-cursus en in Nederland staatsexamen?
Zo laat in je middelbare schoolcarriere wisselen en dan vooral naar een systeem dat zo ontzettend anders is als het Nederlandse is vaak toch wel heel moeilijk, en levert vaak een veel lager niveau dan mogelijk is.

Maylise
Dirksmama

Wat mij betreft was dit ook een optie. We hebben hem voorgesteld of hij liever in Nederland wilde blijven. Twee van mijn schoonzussen wonen bij ons in de buurt en bij beide zou hij zonder problemen in huis kunnen. Ook zijn oudere zus die hier studeert blijft in Nederland dus hij had ook bij haar kunnen gaan wonen. Zoon heeft echter zelf aangegeven dat hij liever met ons mee gaat.

De optie van een LOI curus en dan staatsexamen is niet bij mij opgekomen. Ik zal daar eens over nadenken en met zoon en man over praten. Hij zal dan wel heel veel zelfdiscipline moeten hebben. Bovendien is het misschien ook wel heel eenzaam on thuis te leren als je sowieso al niemand kent in de omgeving. Maar het voordeel zou inderdaad zijn dat hij dan gewoon hetzelfde onderwijs kan blijven volgen. Ik zal zeker eens naar die mogelijkheid gaan kijken.

Het is inderdaad ook mijn angst dat de inhoud van de vakken dusdanig verschilt dat hij zijn kennis die hij nu heeft daar te weinig kan gebruiken. Daaruit is ook mijn suggestie geboren om hem in feite een jaar te laten overdoen. In principe ben ik daar geen voorstander van maar in dit geval heeft het iets logisch. Het Franse lycée duurt drie jaar dus als hij in de 1e van die 3 jaar begint dan zou hij het hele Lycée gewoon mee kunnen maken. Als hij in de 2e van die 3 jaar begint zoals op grond van zijn leeftijd normaliter de bedoeling is dan lijkt het me wel een heel zwaar begin omdat hij dan gewoon 1 jaar mist en gelijk zal moeten bepalen wat voor richting hij eind examen gaat doen. Mijn man denkt dat hij het wel aankan. Zoon zelf weet niet wat hij liever heeft.

Over die thuis onderwijs optie zal ik eens gaan overleggen want dat heeft inderdaad wel voordelen.

Maylise

Dakar
Je haalt wat door elkaar

Als je zoon nu zestien is, zou hij normaliter komend jaar naar première gaan. Dat ligt een beetje aan in welk maand hij geboren is

Mijn zoon, 17 in juli gaat naar zijn eindexamenjaar na de zomer. Hij is gunstig geboren zeg maar

Het ligt een beetje aan zijn niveau van de franse taal, beheerst hij het op VWO niveau, dus gewoon schoolfrans steekt hij er boven uit.Als hij net zestien is zou ik kiezen om in seconde te beginnen. In premiere doen ze inderdaad al eindexamen frans en ook TPE. Frans is echt pittig, zeker als je niet echt literair ingesteld bent(zoals mijn zoon) TPE is een werkstuk waar je samen met nog een of twee andere een heel jaar aan werkt met wetenschappelijk onderwerp. Mijn zoon heeft het over het gebruik van zonne-energie gedaan en maakt zelf een soort kleine zonnepaneel . Gaat veel tijd in zitten
Komend jaar zijn er hervormingen op het Lycee
Moest men eerder al in seconde(eerste jaar lycee) zijn richting kiezen, wordt het vanaf komend jaar een soort algemene seconde. Het een en ander kun je terug vinden
op b.v. deze link http://www.lyceejoffre.net/joomla/images/stories/administration/actualit...

of hier http://www.education.gouv.fr/nouveau-lycee/?&feuilleCSS=firefox

Ik neem aan dat hij naar een lycé génerale zal gaan als hij nu VWO doet?( Er is ook een lycee prof)

Als je vragen hebt hor ik het wel. Waar willen jullie gaan wonen?

Groetjes Dakar

Maylise
Reactie

Het blijft inderdaad een moeilijke keuze.
Zoon spreekt wel redelijk goed Frans. Ik vind het lastig om zijn niveau echt te beoordelen. Met spreken lijkt hij zo geen problemen te hebben. Hij heeft een uitgebreide woordenschat en de zinnen komen er vlot en grammaticaal correct uit. Hij kan ook best een aardige stukje in het Frans schrijven wat ook correct is. Alleen of dat genoeg is weet ik niet.

Ik zit er dus inderdaad mee dat als hij naar de première zou gaan hij aan het eind van dat jaar dus inderdaad al examen Frans zou moeten doen. Weliswaar heeft hij op het VWO al jaren Latijn gehad wat hem waarschijnlijk wel wat meer inzicht geeft in taal structuur. Maar Franse literatuur kent hij nauwelijks. Bovendien denk ik dat de methodiek ook heel anders zal zijn. Iets waar hij ook aan zal moeten wennen.

Dus vandaar dat ik er zelf aan dacht om hem een jaar lager te laten beginnen. Alleen dan twijfel ik weer of ik hem daar geen tekort mee doen. Dat ik het te somber inzie.

Dakar, wat jij schrijft over het eindexamen Frans maakt het ook al weer moeilijker. Zo'n wetenschappelijk project zal zoon aanspreken en dat zal hij ook vast goed kunnen maar als het echt heel veel tijd in beslag neemt en daarnaast moet hij dus het eindexamen Frans voorbereiden + alle andere vakken ook nog doen dan is het ook weer lastig. Misschien hem toch maar dat extra jaar geven.... Daar neig ik nu wel naar maar mijn man is het daar ook weer niet mee eens dus dat komt er ook nog bij.

Ik zat te kijken naar welke richtingen er zijn. Klopt het dat je maar uit drie richtingen kan kiezen? Of is dat anders? Zijn er ook daar weer verdelingen in? Of is dat ook veranderd?

En krijgen ze alleen in de terminale filosofie?

We gaan trouwens in het zuid oosten van Frankrijk wonen en inderdaad een lycée générale zal beter bij hem passen. Ik heb al een paar mogelijke scholen op het oog en hoop in mei er heen te gaan om daar eens te gaan praten.

Sinilind, jullie heb dus voor dezelfde keuze gestaan. Was je dochter het hier ook mee eens of wilde zij het zelf liever anders?
Mijn zoon is niet echt gunstig jarig dus als hij een jaar over doet dan zal hij 19,5 jaar zijn als hij eindexamen doet ipv 18,5 jaar zoals nu. Dat is ook weer een reden om hem misschien toch naar de première te laten gaan.

Ik vind het echt lastig. Voor de twee jongste kinderen heb ik niet zulke twijfels. Die laat ik gewoon in de klas instromen waarbij ze horen en mochten ze dan een jaar over moeten doen dan is dat maar zo. Maar goed die hebben ook nog wel wat jaartjes te gaan op school.

Een school kiezen vind ik trouwens ook lastig. We hebben nog geen huis dus weet niet precies waar we gaan wonen en zeker bij de middelbare school wil ik wel serieus een school kiezen. Het liefst ook nog in samenspraak met de kinderen. Maar er is vaak ook een postcode beleid dus dat is lastig. Ik kijk nu dus wel naar privé scholen omdat we dan dat soort problemen niet hebben. Het blijft echter lastig.

Het is sowieso erg lastig om nu te gaan verhuizen maar goed dingen gaan zoals ze gaan en uiteindelijk zal het vast allemaal wel weer een verrijking zijn :)

Ik ga het er vanavond nog even met zoon en man over hebben. Misschien dat er op internet wat voorbeelden van examens te vinden zijn.

Maylise

Dakar
Met mijn zoon gepraat

Ik heb het er met mijn zoon over gehad en hij gaat akkoord ermee dat ik je deze week een aantal proefwerken(opgaves) en antwoorden van zoon stuur. Zo heb je inzicht in wat frans in premiére voorstelt. Ook van math en bv geschiedenis

Zuidoosten, dat is bij 'ons in de buurt' We zitten in een dorp bij Montpellier en zoon gaat in Castelnau le lez naar Lycée

Er gaat nogal wat veranderen , vanaf volgend jaar kies je in seconde nog geen richting maar pas in première
De richtingen zijn ES(économique et sociale), L(littéraire) S (scientifique) en STG(Sciences et Technologies de la Gestion()

Kijk anders eens op deze site http://lycee-pompidou-34.org/ Lycée van mijn zoon Daar staat best veel in fo en anders op deze http://www.lyceejoffre.net/joomla/

Lijst met lycé in languedoc http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_lyc%C3%A9es_du_Languedoc-Roussillon

Je mag bij forumbeheer mijn emailadres opvragen

Onze kinderen zijn ook later ingestroomd, zoon in CM1 en dochter in CE1 maar ze spraken wel al wat frans daar hun vader frans is

Groetjes Dakar

Maylise
Dakar

Dank je wel voor het aanbod en de links.

Wij gaan in Nice of vlak daarbij wonen. Ik denk dat het niet Nice zelf wordt want de buurten waar ik wil wonen zijn vaak onbetaalbaar en de buurten die wel betaalbaar zijn willen we niet wonen. Dus we gaan wat meer in de omgeving kijken richting Valbonne waarschijnlijk.

Ik zal forumbeheer even mailen en anders kun je me ook bereiken via mijn webmail: maylise_ool@gmail.com

Bedankt alvast!

Maylise

Maylise
Oh sorry

email moet zijn:
maylise.ool@gmail.com

Dakar
scanner problemen

Maylise, mijn scanner doet raar en ik heb nog geen tijd gehad om te kijken waaraan het ligt

Morgen ben ik de hele dag op het werk , ik kijk van het weekend even of het me lukt het ding weer aan de praat te krijgen

Wel even nagevraagd welke boeken zoon gelezen heeft de afgelopen twee jaar voor literatuur
Madame Bovary
Les fleurs du mal
Rhinocéros van Ionesco
Les jeux de l'amour et du hasards
en nog vier titles maar daar wist hij niet meer de titels van uit zijn hoofd( heeft blijkbaar geen indruk gemaakt) Kijk ook even of ik het boven water krijg in het weekend

groetjes Dakar

Maylise
Dakar

Dank je wel voor de lijst!

Ik had zelf forumbeheer ook nog gemaild maar (nog) geen antwoord gekregen.

Ik zal eens een van de boeken die je noemt aan zoon geven om te kijken hoever hij daar mee komt wat begrip betreft.

Maylise

DAKAR
Maylise, je hebt mail

Als alles goed is dan heb je nu een tweetal mails met in de bijlage voorbeelden van toetsen,proefexamens en testen van la première van mijn zoon

Dakar

Maylise
Dakar

Dank je wel!

Ik heb je mail inmiddels gehad & beantwoord.

Echt super bedankt!

Maylise

Onderwerp gesloten