Home » Forum » Terug oh terug

Terug, oh, terug!

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
heim wee
Terug, oh, terug!

Hoi alle ex expats en of verbuitenlandsten,

Het zoet ernaar uit dat we over een half jaar of iets erna teruggaan richting NL. Ik ben er niet rouwig om:) maar toch denk ik dat we een beetje ontworteld/ verpest zijn en vraag ik me af hoe we het in NL zullen vinden.

Hoe zijn jullie ervaringen hiermee? De kinderen naar school - een school zoeken, een huis... Ahh. Luxeproblemen hoor. Ben benieuwd!

dirksmama
Terug is altijd erger

bereid je voor dat de reverse culture shock als je teruggaat veel erger is dan de culture shock die je krijgt als je nederland verlaat.
Nederland is geen leuk land voor expats, verwacht van je omgeving vooral geen begrip voor je gevoelens, want 'je hebt er zelf voor gekozen'. Hou rekening dat je die attitude zowel bij familie, vrienden als officiële instanties zult tegenkomen.

En verder: geniet van het zoeken naar een lekkere plek om te leven en koester je mooie herinningen.

mirreke
Ha, hier in het ontvangende land

(Duitsland) precies dezelfde reactie: je hebt er zelf voor gekozen... Is dat niet gewoon menselijk? ik kan met mijn overpeinzingen overigens prima terecht bij andere Nederlandse expats die in Duitsland wonen. Misschien geldt dat voor terugverhuizen ook, kijk of je mensen kunt vinden die ook weer in Nld (gaan) wonen... via de wereldomroep misschien?

neteret mut
Dirksmama

ik dank dat die reactie "je hebt er zelf voor gekozen" voor heel dingen geld, ook als je bv van de randstad naar een landelijker omgeving bent gegaan of andersom, of als je een keer ( teveel) over je kinderen / man/ werk klaagt.
Geen advies, wij zitten waar we zitten en zijnniet van plan naar NL terug te gaan, ieg niet zolang de kinderen schoolgaan/ studeren. Daarna zien we wel.

terug dus
Ok

We willen ook erg graag -eindelijk eens!- echt in de grote stad gaan wonen terug in NL. Omdat daar van alles woont en rondloopt en fietst.
Ik ben redelijk voorzichtig met vertellen over de ervaringen hier, omdat ik best depressief ben geworden. Niet zo rooskleurig. Heb heel hard mijn best gedaan om het te redden, maar net joor vertrek had ik eindelijk duidelijk dat ik paychische hulp nodig heb, maar toen vertrokken we net. Typisch.. Dus als ik heel egocentrisch en eerlijk ben: liever vandaag dan morgen terug..

Hoewel inderdaad het hele 'wennen' weer van voren af aan begint: nieuwe school voor kind, dat moet dan de ideale school zijn, nieuw evenwicht vrienden/familie/gezin vinden (lijkt me niet moeilijk na 2 jaar vooral met gezin te zijn).

Waar waren we.. Ik denk dat ik in htk nog een draadje start over het gaan wonen in een grote(re) stad met 2 jonge ventjes. Bovenappartent kopen, is dat stom.. enz.

Bedankt voor de reacties so far!

Ik vind veel mensen terug in NL enorm lomp trouwens. Op straat enzo. Niemand zegt gedag :)

dirksmama
Grote stad

de grote stad moet je aankunnen. bereid je voor op veel eenzaamheid en lompheid. wat je bij terugkeer vooral nodig hebt zijn familie en trouwe vrienden.

krin
Lompheid

Ik heb alleen de ervaring met een verhuizing van dorp naar stad, en dat viel in het begin ook tegen. Mensen die door je heen kijken, winkeldames die zelfs als ze je een maand lang elke dag hadden 'gezien' nog deden alsof je voor het eerst voor hun neus stond, buren die als verschrikte konijntjes naar je staarden als je ze goedemorgen wenste. Je kunt twee dingen doen: erin meegaan, dan ben je zo geacclimatiseerd. Of je geeft het goede voorbeeld. Groeten tegen de klippen op, praatjes maken aan de kassa, ongevraagd je hulp aanbieden aan buren. Dat leeft lekkerder, is mijn ervaring.
Het zal best, dat Nederlanders ongekend lomp zijn. Ik heb te weinig buitenlandervaring om de vergelijking te maken. Dat maakt ze (mij) echter nog geen botte beesten waartegen je je moet wapenen of preventief AD voor moet bestellen om het met ze uit te houden, dunkt me. Soms hebben ze/we misschien een zetje nodig, maar ook hier werkt 'wie goed doet, goed ontmoet'. Have a little faith.
Ik bedenk nu trouwens opeens waarom het fout bij me valt, die eeuwige generalisatie over hoe slecht Nederland en de Nederlanders zijn. Mijn oom heeft alle jaren dat hij in het buitenland zat Nederland beschimpt, en toen hij terugkwam werd dat nog erger. Dat heeft me allergisch gemaakt. Altijd te horen krijgen dat er niets aan jou en je land deugt, je zou er bot van worden.
Probeer oog te hebben voor het goede; er wonen in Nederland zat expats die het er ondanks die botte boersheid heerlijk toeven vinden, dus iets zal er wel goed zijn aan dit rotland.

mirreke
Lompheid... ach

Ten eerste vind ik Nederlanders helemaal niet lomp, maar verfrissend direct. Ik denk dat dat is wat bij anderen overkomt als lomp. Ik woon in Duitsland, en daar is het dus not done om te zeggen wat je vindt. Alles wat je zegt wordt opgevat als kritiek en dat is men niet gewend. Iedereen hier heeft altijd commentaar op vanalles en nog wat, maar er iets aan doen, ho maar. Juffen mopperen wat af op de kinderen, en als je dan aangeeft hoe het ook zou kunnen als juf, dan wordt dat beschouwd als kritiek op hun kunnen. Terwijl ik nu, na vier jaar, echt alles heel voorzichtig breng. Of liever, bracht, ik ben ermee gestopt, ik probeer nu weer net zo open en direct te zijn als ik in Nederland was. Dan maar een lompe Hollander, ze weten wel wat ze aan me hebben. Geen gesmiespel achter je rug bij mij.
Dat valt me hier dus erg op, enorm klagen, mopperen, ook wel roddelen, maar vooral niet een ander ergens recht op aanspreken. En dus vooral ook niet iets oplossen, dat zijn ze hier ook niet gewend. Hup, samen schouders eronder en oplossen, nee hoor, lekker laten doorduren en doorklagen... Het idee van samen consensus vinden, samen dingen in redelijkheid oplossen, opmerkingen niet zien als commentaar maar als tips, dat bestaat gewoon niet.
En inderdaad is het zo dat er aardig gegroet wordt hier, en dat iedereen netjes stopt voor een zebra. Niet omdat men zo netjes is, maar omdat men zo braaf geleerd heeft precies te doen wat hoort. Volgzaamheid ten top, dat is het gewoon.
En dan, in de grote steden is het hier precies net zo lomp als in Nederland. Daar kennen de buren elkaar ook niet, en daar kun je ook weken dood in je appartementje liggen zonder dat iemand zich afvraagt waar je was.
Dus, als je niet tegen lompheid kunt, moet je misschien juist niet in een grote stad gaan wonen. Ook niet in een te dorp trouwens.

heim wee
Ojee

Nu heb ik de toon gezet dat ik tegen NL ben! Neen, ik kan niet wachten om terug te keren hoor! Ik heb ook nog wwl een voorraadje ad, maar die wilde ik juist laten staan :)

Ik jhb in een buitenwijk van een provinciestadje in het oosten gewoond, daar pasten we niet heel goed tussen. Natuurlijk moet je je best doen en begint een betere wereld bij jezelf. In mijn geval ben ik daar te gevoelig/onzeker/enz voor - hoezeer ik hier ook van baal.
Dus ja, je maakt je eigen feestje, maar je uint het jezelf wel makkelijker maken qua streek/biurt enz. Ik sta niet al tesatevig in mijn schoenen en hoop daar juist in NL mee aan de slag te gaan.

Dat maakt de druk nu dus al groot: waar o waar voelen we ons straks het best op onze plek?

Van de directheid van Nl geniet ik wel hoor. In het expatcircuif hier maak ik geregeld veel te lompe grappen, dan nemen ze me juist seroieus en zijn echt geschokt. Beu, boring!
De markt in a'dam vind ik heerlijk, je wordt door kooplui 'schat' genoemd.. Een warm bad

Ik denk toch aan de grote stad - amsterdam o utrecht. Wordt vervolgd.. We wachten met spanning!

Maylise
Gedaan

Jaren geleden zijn wij ook naar Nederland terug gegaan. Het was vooral een hele chaotische overgang want geen huis dus eerst tijdelijk met te veel mensen op een te kleine flat, eerst de kinderen daar naar school en toen we eenmaal een woning hadden weer naar een andere school. Het was enorm veel geregel weet ik nog maar dat had ook te maken met de te korte voorbereiding. Toen we eenmaal in ons huis zaten en gesettled waren voelde ik mij vrij vlug weer thuis. De kinderen hadden meer last van heimwee.
Inmiddels zijn we trouwens weer vertrokken uit Nederland maar dat heeft niks te maken met dat we het niet leuk vonden of zo.

In elk geval herinner ik me dat eerste jaar als chaotisch en stressvol.

dirksmama
Verheerlijk het gewoon niet

Toen je uit Nederland wegging zaten ze niet op je te wachten, en als je in Nederland terugkomt zitten ze ook niet op je te wachten.
Je bent veel ervaring rijker, en je hebt in het buitenland gezien dat dingen ook op een andere manier kunnen, soms beter, soms slechter. Maar de meeste Nederlanders zitten daar dus echt niet op te wachten, omdat alles in Nederland so wie so beter is.

Mijn tip: zoek contact met meer repatrianten (op de homepage van de Wereldomroep staat er net een stuk over) en zoek contact met een goede coach, bijvoorbeeld hier: http://www.intransit.nl/index.php, zeker als je voor vertrek eigenlijk al een traject in wilde.

mirreke
Nijmegen

Vind ik zelf ook erg prettig. En idd Utrecht, heerlijk!

mirjam

+ Brunette +
Waar woon je nu? dat maakt vast wel uit.

Zelf woon ik in Spanje en behalve enkele genoemde punten zou ik het mooie weer erg missen. Maar wat ik in Nederland dan weer erg prettig vind, is het arbeidsklimaat. Hogere lonen, makkelijker vakantiedagen opnemen, prettiger collega´s en betere arbeidsomstandigheden (gemiddeld).

heim wee
Inderdaad

Nu in een aardig rijk schengenland, dan raad je het wel :).
Waar het lastig integreren is. En al helemaal ingewikkeld om werk te vinden in mijn huidige positie. Heb in het begin mijn cv bij uitzendbureau gebracht en die stuurden het gewoon terug omdat ze niets hadden :)

In NL is het ook niet geweldig qua werk maar na alle regeldingen in het Frans te hebben gedaan, zie ik totaal niet op tegen het geregel bij terugkomst in NL. En als we in een stad gaan wonen, maak ik daar toch de meeste kans op een pt baan, whatever om mee te beginnen.

Intussen weten we het nog niet en het is echt heel spannend! Hoedanook, ik zit wel op NL te wachten, ik heb er veel echt goede vrienden die mij ook echt missen. Dus daar maak ik me geen zorgen om. Ik ben ook regelmatig even in NL en dan zoek ik de belangrijkste figuren even op.

Dank voor het meedenken, goed om te lezen wat anderen ervan vinden!
.

heim wee
Beemer

Voordeel is dat de kinderen nog klein zijn en niet zoveel achter hoeven laten - niets dat wel weer vervanging vindt. Ze zijn gewend aan veel verhuizen dus dat zal ook wel gaan.

Huis kopen lijkt me eng, nog nooit gedaan en wat als de buurt of whatever tegenvalt? Eerst ergens huren? Lijkt me voor de stress en school enz echt irritant.
We hebben wel gezien hoe iedereen het hier heel normaal vindt om in een appartement te wonen, bijna geen rijtjeshuizen. We missen nu een beetje de NL 'drang' om een typisch vinex nieuwbouwhuis te gaan kopen. Qua ruimte kunnen we best met minder af.!

Nouja, we dromen nog even verder. Als ik meer weet, kom ik de vlag uithangen :)

Onderwerp gesloten