Home » Forum » Ouders en school » 2e mbo studie en algemene vakken

2e MBO studie en algemene vakken

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
bieb63
2e MBO studie en algemene vakken

Als je na een MBO(4) opleiding (BOL), nog een tweede MBO(4) opleiding wilt doen (ook BOL). Eentje die aansluit op je eerste opleiding, maar een andere specialisatie, hoe zit het dan met de algemene vakken zoals NL, Engels, rekenen, loopbaan&burgerschap? Krijg je daar dan vrijstelling voor? Zou je dan alleen de beroepsgerichte praktijk en therorievakken kunnen volgen en de stages uiteraard? Iemand hier ervaring mee?

mams
vrijstelling

Hier zijn een paar kinderen bij dochter in de klas die ook eerst een andere mbo 4 opleiding hebben afgerond.
Dan heb je dus al examen gedaan in Engels en Nederlands en dan krijg je een vrijstelling.
Je hoeft dan niet naar de lessen,maar moet wel aan het eind van de nieuwe opleiding het examen maken.
Dit geldt ook voor de rekentoets, voor zover die regels het zelfde blijven, 3 f gehaald is vrijstelling.
Burgerschap lessen moeten hier wel gevolgd worden.

Examenmam
3f

Die 3 f voor rekenen zou ik navragen. Mijn dochter heeft 3f van havo, maar zal deze volgens mij op het mbo opnieuw moeten doen omdat ze deze niet in 2 jaar af kan ronden ( toevallig net vanmorgen met de opleiding gebeld, omdat ik het wat onzinnig vond om boeken voor niveau rekenen 2f te bestellen, terwijl ze 3f heeft).

Triva
examenmam

Waarom zou ze 2F boeken moeten bestellen? Op het VMBO hebben ze 2F ook al afgerond en beginnen ze met 3F.

bieb63
heb nog wat navraag gedaan

Er is ook een opleidingscentrum waar een BOL opleiding gegeven wordt, maar dan wel met 1 dag school en 4 dagen zelfstudie en dat alles in 1 jaar! Vrijstelling voor examen NL, eng en rekenen is er, maar om voor stufi in aanmerking te komen, moeten wel alle opdrachten voor de alg. vakken gedaan worden (digitaal, e-learning) en wordt gecontroleerd door school. Ik ga me daar nog eens verder in verdiepen.

Examenmam
Triva

Tja, geen idee. Misschien omdat je zonder voldoende voor rekenen toch naar het mbo kan en het daar alsnog moet laten zien? Ik heb wel gelezen dat je vormbehoud moet laten zien, vandaar dat je het opnieuw moet doen als er meer dan 2 jaar tussen zit. Als voorbeeld: http://www.steunpunttaalenrekenenvo.nl/helpdesk/veelgestelde-vragen#vrij...

Juline
2f of 3f mbo

Mbo niveau 3 doet rekenen en Nederlands op 2f. Mbo niveau 4 doet die vakken op 3f.
Licht er dus aan welke opleiding je gaat doen.

Triva
Juline

Ik ging er voor het gemak van uit dat je na een havo-examen niet aan een MBO3 opleiding begint.

wil40
Triva

Misschien heeft de dochter van examenman geen havo examen gedaan, is ze schoolverlater of gezakt? Ik lees niets over examen en diploma.

Examenmam
Geslaagd

Dochter is geslaagd voor havo en gaat naar mbo4 en op de boekenlijst daarvoor stond inderdaad 2f

wil40
Ook navraag gedaan examenmam.

Mbo niveau 4 is idd rekenen en Nederlands 3f.

Volgens zoon begin je op het niveau waar je zit bij aanvang in de 1e. Dat kan 1f, 2f enz. zijn. Hij heeft vorig jaar examen vmbot gedaan, de rekentoets gemaakt, maar die telde nog niet mee voor het examen. Hij ging van school met 2f en heeft nu 3f.
Veel leerlingen hadden 2f niet gehaald op VO en hebben die alsnog eerst moeten halen op MBO.

Hoe dat zit voor komend schooljaar, voor jou dochter, weet ik dus niet. Blijkbaar starten op 2f niveau?

Examenmam
Wil40

Er worden aan het begin van het schooljaar niveaugroepen gemaakt. Het advies was dus om even te wachten. Ik heb al wel gegken of ik 3f gebruikt aan kan schaffen, maar die methode brengt blijkbaar elk jaar een (herziene ?) druk uit, dus daar wacht ik ook nog maar even mee. Ik ben al blij dat ik de overige boeken gebruikt heb gevonden ( even afkloppen, heb ze nog niet binnen).

Elfje65
Kan dit wel?

Bij HBO kan het namelijk niet meer. Nou ja het kan wel, maar het kost je € 10000 per jaar, als je na een afgeronde bachelor een andere bachelor gaat doen.

mams
dat vraag ik me ook af

Dat je een tweede mbo 4 studie doet en die zelf betaald begrijp ik, maar of je die rweede keer op wat voor een manier dan ook toeslag krijgt vraag ik me ook af...
Tenslotte heb je dan al een diploma op het zelfde niveau, dus misschien ook geen rechten meer.
Misschien interessant om even na te vragen Bieb.

Paro
Kan wel

Op mbo kan het nog wel. Ik heb al een hbo-opleiding en moet/wil omscholen, heb al meerdere gesprekken gevoerd om uit te zoeken of ik nog een mbo-4 mag volgen tegen normaal tarief. De meeste mensen begrepen niet waarom ik moeilijk zo moeilijk deed: "er staat toch dat het 1000 euro is, waarom heeft u het toch over 10.000???" ... hbo, instellingscollegegeld, blabla... "nou, maar dit is mbo, ik zou niet weten waarom u meer zou moeten betalen."

Ik heb me nog laten doorverbinden met financiële afdelingen, daar begrepen ze wél waar ik het over had, maar ze verzekerden me dat bij mbo voor het lesgeld niet gekeken wordt naar eerder gevolgde opleidingen. Leuk!

bieb63
interessante opmerking

Mag het wel (met stufi) als je als een MBO4 diploma op zak hebt? Ik ga dat navragen bij DUO (alhoewel dat weer een heel gedoe is, want eigenlijk moet kind zelf bellen volgens hen... Maar ja, ook al is kind bijna volwassen, van dat soort zaken, doorvragen, ins en outs heb ik toch wel wat meer ervaring). Hoe dan ook: ik ga inderdaad eerst even DUO proberen te bellen om dat eerst verder uit te zoeken.

Elfje65
Bieb

Vraag ook bij het MBO. Het heeft namelijk niet te maken met de stufi, maar met het collegegeld. Bij het HBO betaal je dan het niet-gesubsidieerde tarief.

Triva
bieb

Je kunt er ook gewoon naast zitten met een laptop en de telefoon op speaker en de vragen intypen die ze moet stellen, daar leert ze nog wat van.

bieb63
Elfje en Trivia

Ja, bellen gaan we samen doen.

Wbt kosten opleiding: ik zag inderdaad bij bijv. het LOI de kosten van 7.000 nog wat. Dat gaat hem niet worden......
Dus eerst maar eens DUO bellen hoe het met stufi zit als je na een MBO4 diploma nóg een MBO4 opleiding (hopelijk verkort) gaat doen.

mbo moeder
vraag

Nog even deze draad opgepakt. Wat zijn de ervaringen met een tweede MBO4-opleiding? Mijn docher wil graag die van haar afmaken en daarna een andere doen Er is helaas geen associate degree in die sector. Anders is HBO misschien een oplossing. Ik ben zelf voor een tandje hoger als je MBO4 hebt, mijn dochter niet perse. Instellingsgeld zoals bij een 2e Bachelor is dacht ik niet aan de orde.

Lieke
Tweede opleiding.

Ik ben ook begonnen aan een tweede MBO 4 opleiding. Dit kan inderdaad niet zomaar. De school waar je de opleiding wilt doen krijgt geen extra geld meer voor jou. Ze moeten dus extra geld betalen voor jou. Je school moet dit aanvragen aan hun directeur en niet alle scholen doen dit omdat het ze extra geld kost. Ik mocht gelukkig beginnen aan de opleiding.