Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Madelief

Madelief

22-02-2018 om 18:51

Beroepskeuze adviseur voor de kunst?

Zoonlief van 16 is nogal kunstzinnig begaafd. Maakt al portretten en kunstwerken in opdracht. Mensen die in de kunst werken schatten in dat hij zo wordt aangenomen op de kunstacademie.
Hij zit echter met de twijfel: gaat hij voor design, of voor kunst die mensen raakt.
We zoeken dus een studiekeuze adviseur die gespecialiseerd is in de kunstwereld. Weet iemand die?

(als dit niet de juiste rubriek is, sorry, Forumbeheer: verplaats aub)

Open dagen

Jammergenoeg is de open dag van het Rietveld in Amsterdam net geweest. Maar als je in kontact wilt komen met een adviseur, kan je de open dagen van een andere kunstacademie bezoeken.

(Ik kan je zelf niet aan een naam helpen.)

Madelief

Mooi design kan mensen ook raken hoor!

Groeten,

Temet

@Emma

@Emma

22-02-2018 om 22:01

decaan?

Is er niet een decaan op één van die kunstopleidingen met wie je zou kunnen praten?

Ander soort kunst, maar toch

Ik ben destijds op mn 12e begonnen met ballet en bleek best getallenteerd te zijn. Dat vertelde mijn balletjuf. In overleg met haar en mijn ouders ben ik meer lessen gaan doen en me gaan voorbereiden op het doen van auditie. Dat was een intensief traject waarbij ik niet alleen diverse dansacademia bezocht en me inlas wat ze te bieden hadden aan type dansvakopleiding als training gericht op het halen van de strenge audities. Contact met andere (oud) professionals in het vak heeft mij ook veel info gegeven toen. Uiteindelijk heb ik de auditie gehaald en ben ik op de dansacademie begonnen.
Als ik je vraag goed interpreteer hoop je dat de beroepskeuze adviseur je uitsluitsel kan geven welke soort opleiding het beste bij je zoon past. Ik denk dat je dat antwoord op beide opleidingen moet zoeken en in het werkveld (die mensen uit de Kunst?) Of bij de tekendocent als hij die heeft. Heeft hij die niet dan zou ik daarmee beginnen. Die kan je zoon echt objectief een advies geven of een dergelijke opleiding haalbaar is.

Lou

Lou

23-02-2018 om 09:42

Dichtbij beginnen

Begin gewoon dichtbij. Een kunstdocent op school, de mensen die jullie al kennen. Welke opleiding hebben zij gedaan en wat kunnen ze daarover vertellen? Wie kennen zij nog meer, die nog meer kunnen vertellen? Op de kunstacademie heb je ook weer verschillende specialisaties natuurlijk, hij hoeft nu nog niet alles te kiezen.

Mijntje

Mijntje

23-02-2018 om 18:54

vooropleiding

De Rietveld heeft een vooropleiding. Die is niet nodig om later toegelaten te worden, maar als je onder de 18 bent of net 18 is dat wel zo handig, dan ben je beter voorgelicht en voorbereid.
Er is daar ook eerst een basisjaar (algemeen). Andere kunstacademie's zijn er ook maar ik heb alleen van deze 'verstand' (wel van lang geleden, maar ik las dat het nog steeds zo is)
Kunstacademies zijn hbo, je hebt er minstens havo voor nodig.

Martje

Martje

23-02-2018 om 19:14

Idd vooropleiding

Ook bij St.Joost in Breda en Den Bosch kun je een vooropleiding volgen of young at Joost. Dat is 5 zaterdagen.

Marjoleine64

Marjoleine64

23-02-2018 om 20:20

En meeloopdagen

Naast evt een vooropleiding bij een kunstacademie: laat hem een aantal meeloopdagen doen bij 'design' opleidingen die eventueel in aanmerking komen. Vrijwel alle opleidingen bieden dat aan, soms op vaste data, soms ook met vrije inschrijving. Hij loopt dan een studie-dag mee met een eerste-jaars student.

En mocht hij toch kiezen voor de kunstopleiding, dan is een vooropleiding altijd nuttig. Niet strikt nodig, maar het helpt enorm met het inschatten van het benodigde niveau, en geeft alvast een goed beeld van de opleiding zelf. Ik ken meerdere jongeren die dat gedaan hebben (dans, musical, muziek en beeldend), en 3 van deze 4 zijn inderdaad een kunstopleiding gaan doen. Mijn jongste zoon heeft uiteindelijk voor een technische studie gekozen, omdat op de vooropleiding bleek dat hij het conservatorium toch niet zag zitten (het niveau had hij wel).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.