Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 16:43

Concrete tips gevraagd: waar intelligentietest+

Beste allen, wij willen onze zoon van 15 jaar graag laten testen.

Liefst niet alleen een intelligentietest (maar wel óók). Maar ook een bredere kijk op zijn gebrek aan concentratie, interesses en dergelijke.

Hij zit in 4 vwo maar zal blijven zitten met zeer lage cijfers op bijna alle soorten vakken. Naar 4 Havo gaan komend jaar lijkt verstandiger. Toch ben ik bezorgd (ook met zijn werkhouding en korte concentratieboog) dat het daar ook misloopt.
Daarnaast gaat het -bijna altijd al- heel matig op sociaal gebied.
Hij is zelf overigens een behulpzame en erg lieve jongen (al zeg ik het zelf )

Heel concreet: wie heeft er goede ervaringen met een bureau in de omgeving van Zeist of De Bilt of Utrecht of eventueel omgeving?
Tip: als je niet wil dat mensen weten dat je uit deze buurt komt, kun je altijd nog een tijdelijk nick nemen!

Dank alvast..

marie

marie

04-06-2019 om 16:44

Puber?

Hij is gewoon een puber?

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 16:52

tsja Marie

Heb je nog een echte tip?

Nee, hij is niet gewoon een puber.

Patries

Patries

04-06-2019 om 17:00

Destijds

Het is al een tijd geleden, maar wij zijn bij Estelle Vogels in Soest geweest. Volgens de site nemen ze alleen geen nieuwe clliënten aan.

Ons kind was nog een stuk jonger, maar ik was verbaasd hoe goed zij het kind in 2 testmomenten wist te typeren en dat zij ook daadwerkelijk goed contact ermee had weten te leggen. Ik meen dat zij zowel sociaal en intelligentieonderzoek heeft gedaan.

Koffiekop

Koffiekop

04-06-2019 om 17:12

In welke richting denk je zelf?

Onze zoon, met ADD, depressie en vermoeden van autisme, is heel erg goed begeleid bij de jeugd GGZ in onze woonplaats. Er is dus wel meteen concreet gekeken naar mogelijk autisme, dat is wat anders dan een soort breed spectrum onderzoek. Maar gezien je opmerking over dat het sociaal niet vanzelf gaat, vermoed ik dat je zelf in die richting denkt. Dat kan de route korter maken, als dat vermoeden blijkt te kloppen. Maar als je ernaast zit juist weer niet.
Ik zou eens met de huisarts overleggen. Als het goed is heeft die ook een goed beeld van hoe goed een behandelaar/instelling is en hoe lang eventuele wachtlijsten zijn. Bovendien is het verzekeringswerk als je een verwijzing hebt, toch wel prettig want die onderzoeken zijn best kostbaar.

Verder geen concrete tips voor je, ik kom uit een heel andere regio.

ACT Fivoor

Wij hebben goede ervaring met ACT Fivoor in Utrecht. Maar ik denk, dat je daar alleen voor in aanmerking komt als de problematiek groter is. Maar zeker weten, doe ik dat niet. Je kan er allicht een belletje aan wagen ?

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 17:27

Dank Patries en Koffiekop

Dankjewel Patries. Inderdaad zie ik dat helaas ook staan bij die praktijk in Soest, onder wachttijd. En...ik zie jammer genoeg ook staan: "De gemeente Amersfoort vormt samen met de gemeenten Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg de regio Eemland. Woont u in een van deze gemeenten dan kunt u terecht bij de praktijk. Woont u elders, dan kunt u voor uw zoon of dochter zorg krijgen in uw eigen gemeente."
Ik zie ook niet zo veel over leerproblemen of schoolse zaken. Voor het overige ziet het er goed uit en ben ik echt op zoek naar reacties zoals die voor jou, dank je!

Koffiekop, ook bedankt voor jouw reactie!...nou, inderdaad heb ik wel eens gedacht aan licht ASS. Hij heeft wel veel sociaal inzicht, de praktijk gaat wat minder goed. Ik ken wel kinderen met 'echt' of anders 'zwaarder' ASS en dat kan wel veel meer opvallen.
Er zijn eigenlijk diverse dingen door mijn hoofd gegaan: beetje ADD, beetje ASS, beetje lui (o wat flauw, misschien is het machteloosheid of echt moe), beetje minder handig met talen, en misschien is vwo ook toch net wat te hoog.
Maar daarom: na al die jaren twijfeldetwijfel, vind ik het nu tijd om een soort all-round bureau ernaar te laten kijken. Ook om te besluiten of hij 'gewoon' zal blijven zitten of naar 4 Havo. En wat voor eventuele hulp we komend schooljaar het beste kunnen inschakelen.

Zelf kreeg ik dat rond mijn 14e: een intelligentie-onderzoek maar ook nog enkele andere dingen werden bekeken. Het was heel prettig daar en het rapport en de adviezen waren ook heel adequaat. Ik hoopte dat het Stebo in Utrecht (Nieuwegracht) nog bestond en even goed was.
Maar helaas: dat is nu Winford geworden en ze onderzoeken niet meer, maar zijn alleen nog een particuliere school. Maar zoiets wat ik vroeger had zoek ik dus.

Onderzoek

Bij een orthopedagogisch bureau kregen we een breder beeld van dochter, inclusief dyslexieonderzoek waar ze niet hoog op scoorde. Verder werd wel haar 'kloof' op diverse punten goed in beeld gebracht. Ook een training die ze kreeg op basisschoolleeftijd bij de plaatselijke speciale basisschool gaf haar een handvat over zichzelf dat nu nog belangrijk blijkt.

Voor een diagnose hadden we een psychiater nodig. Uiteindelijk zelfs een vrijgevestigde psychiater omdat we in een wirwar met de kinderbescherming terecht kwamen bij zo'n jeugd GGZ instelling.

Intelligentieonderzoek werd ons afgeraden en hebben we ook niet laten doen. Het is een momentopname en kan ook nog wel eens fout uitpakken bij een kind met autisme.

Dan maken ze de test niet goed uit onbegrip en scoren te laag en worden daarmee ineens niet meer voor vol aangezien.

En dan heb je ineens een probleem met school en hulpverlening. Dus zolang je geen hoogbegaafdheid of zoiets verwacht zou ik er niet aan beginnen. En bij HB zou ik daar een gespecialiseerd bureau voor zoeken.

Zoon testte al hoog op de gratis testjes op internet als basisschoolkind. Dat behoefde verder geen onderzoek. En dochter heeft ook aan een inschatting genoeg gehad.

Vraag je zelf af waarom je dat wil weten. En wat voor doel het dient. De diagnose is nodig voor voorzieningen als school of extra financiele middelen of toegang tot verzekerde zorg of toetstijdverlenging of zoiets op scholen. Maar een intelligentietest voegt niets toe.

Comenius

Wij hebben onze dochter laten testen op intelligentie bij Comenius in Bilthoven... Prettig bureau en snel aan de beurt.
Ik weet dat ze daar ook breder kunnen testen, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 17:48

Zonnebloempje, en inderdaad AnneJ

Bedankt Zonnebloempje. Als ik zie wat ze allemaal bij ACT Fivoor onderzoeken en behandelen, ben ik ook blij te lezen dat je er tevreden over was. Het lijkt veel gericht op gedrag. Maar ik zal erover denken om te bellen.

AnneJ, ik ken jouw verhaal voor zover ik het over de jaren heen gelezen heb.
Met name jouw verhaal (en ook van enkele anderen), is voor mij een reden om wantrouwend te staan tegenover hulp en 'bemoeienis' van anderen, aan mijn kinderen. Ook al weet ik dat het vast ook wel vaak goed gaat, heeft dit er wel voor gezorgd dat ik minder snel hulp heb gezocht, ook toen mijn dochter dat eigenlijk nodig had. Wij werden toen door de huisarts verwezen naar OPPU in De Bilt. Ik had haar bijna aangemeld, maar zonder ook maar íemand gesproken te hebben, moest ik online al extreem veel persoonlijke zaken invullen. Ook bij de rest van de website werd ik wat bezorgd vanwege wat ik op OO (o.a. van jou dus) had gelezen, en heb ik het toen niet doorgezet.
Het gaat gelukkig om jaren geleden en het gaat alweer een paar jaar uitstekend met haar, zonder hulp dus.

Ik dacht dus aan zelf betalen en niet per se met school delen. Helemaal afhankelijk van de uitslag en de adviezen, natuurlijk. Mijn doel is: zoon op het juiste schooltype, en met de juiste begeleiding (bijv. meer structuur, of bijles voor bepaalde vakken, of..?)

Tijgeroog

Tijgeroog

04-06-2019 om 17:55

Wij

Niet in jouw regio, maar wij hadden een kleinschalige praktijk voor kinderpsychologie en orthopedagogie. Zowel de huisarts als de juf op school hebben, onafhankelijk van elkaar, de naam van deze praktijk genoemd als een waar ze goede ervaringen mee hadden. Het ging hier alleen om een onderzoek, wij hadden verder geen noodzaak voor een behandeling.
Misschien dat dit wat richting geeft aan waar je naar kunt zoeken.

Sam

Sam

04-06-2019 om 17:56

Sociaal inzicht en de praktijk

Mijn ervaring met slimme mensen met autisme is dat ze vaak beter weten hoe het sociaal werkt dan ‘normale’ mensen. Problemen doen zich voor als de anderen zich niet aan de regels houden of bijvoorbeeld grenzen niet respecteren. Ik had bij mijn dochter geen autisme vermoed, wel ADD. Nu ik het weet is het overduidelijk, dat dan weer wel.

Naast onderzoek

Naast onderzoek kun je ook proberen zelf een beeld te vormen. En je wil er graag greep op krijgen, maar ga er maar vanuit dat het toch relatief onvoorspelbaar is hoe een puber het schoolwerk gaat oppakken en maken.
Heb je geen vertrouwd iemand op school waarmee je eens vrijblijvend kan delen wat je zorgen zijn? Of iemand in je kennisenkring of familie? Iemand die je zoon ook kent. Hier natuurlijk, maar dat doe je al.
Mijn zoon, slim als hij toch is, heeft er veel aan gehad dat hij is blijven zitten in 3HAVO. Voor mij was het heel duidelijk dat hij met zijn ASS zijn hoofd vol had van de kwartjes op sociaal gebied die vielen en zijn orientatie op zichzelf, de liefde en andere sociale zaken. Daar kon gewoon geen leerwerk meer bij.
Hij was eigenlijk een bespreekgeval maar daar ging zijn mentor voorliggen die hem puberlui vond. Ondanks dat ze bekend was met zijn diagnose geloofde ze niet in mijn 'theorie'.

Ik heb wel eens aan mijn zoon gevraagd hoe het kwam dat hij verder 4 en 5 Havo zo voorspoedig heeft gedaan? Hij had echter in beeld dat als hij op tijd was dat hij dan nog in aanmerking kwam voor een prestatiebeurs en zo geschiedde. Interne motivatie is ook zo bepalend. Dus het kan ook zin hebben om de mogelijkheden, in positieve zin, met je zoon te bespreken. Wat kun je eigenlijk met je HAVO? Als hij er een momentum voor heeft dan. Je kunt er niets 'ingieten'.

Niet in negatieve zin, want wie weet haalt je zoon het niet en dan is het een teleurstelling. Je gaat gewoon rustig door en ziet steeds opnieuw je opties. Jij kent je zoon het beste.
En soms moet je gewoon wat proberen. Ik heb hier altijd zelf het huiswerk begeleid omdat ik geen geschikte begeleiders kon vinden, een op een, maar inmiddels is het een booming industrie dus misschien is het wel handiger om (ook) daar naar te zoeken.

Zeistenaar

De problematiek van mijn zoon was niet zo erg hoor, als de website van ACT Fivoor doet voorkomen. Ze willen juist ook voorkomen, dat het zover komt.
Maar ik verwacht niet, dat je er ‘betaald’ onderzoek kan laten doen.

Tijd

Nog even los van het hoe en waarom en zelfs los van de wachtlijst. Als je het rapport van een volledig onderzoek dus intelligentietests, gedragsobservatie, concentratietests, inzicht wil in zijn leermethodes etc. dan red je dat niet meer voor de zomervakantie.

Wij hebben onze dochter (basisschoolkind) laten testen op alles en nog wat. Daar zat vanuit de huisarts spoed op omdat ze depressieve klachten had, helemaal vastliep qua prikkels waardoor ze amper wilde eten, driftbuien had en weigerde naar school te gaan. Door bemiddeling van de huisarts konden we binnen 3 weken terecht ipv 8 weken wat de wachtlijst was toen ik zelf belde. Het complete onderzoek, terugkoppeling en verslag heeft nog 6 weken geduurd. School vond het snel gaan maar je bent dus zo ruim 2 maanden onderweg voor je wat weet.

Je zult dus zonder rapport en in overleg met school een besluit moeten nemen over zittenblijven of afstromen.

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 21:03

Eowyn, Tijgeroog, Sam

Bedankt voor de nieuwe reacties. Eowyn, dat Bureau in Bilthoven is zeker ook een optie! Ik laat deze ook open staan in mijn lijstje, bedankt!

Tijgeroog, ik liet net een praktijk bij ons in Zeist zien aan mijn man die misschien wat was, alleen één man. Maar mijn man dacht dat het wel goed was om op zijn minst in een team te zitten (eventueel niet heel groot, maar wel groter dan 2). Bovendien leek deze ook vooral gericht op psychologische hulp geven. Terwijl wij in eerste instantie vooral willen kijken wat zoon kan en handvatten hoe wij en/of anderen hem kunnen begeleiden om uiteindelijk een succesvolle schoolcarriere af te kunnen sluiten.

Sam, dat zette me wel weer aan het denken: wel inzicht in de sociale interacties, maar de praktijk is anders. Op zich herken ik het niet zo erg dat mensen met ASS zo veel inzicht in de sociale interacties hebben. Ik heb misschien maar 5 voorbeelden, en bij hen is dat niet of nauwelijks zo voor zover ik weet.
Maar bij jouw dochter dus wel, en misschien bij meer mensen met ASS. Het zou mij niet heel erg verbazen als hij dat heeft, niet heel 'zwaar' dus. Maar ik hoef er niet per se een diagnose van - wel hulp voor met name school.

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 21:16

AnneJ, Zonnebloempje, AnnaNiem

AnneJ, ik probeer mij al heel lang een beeld te vormen. Eerlijk is eerlijk, mij ontbreekt vaak tijd om hem te begeleiden. Mijn man zou wel meer kunnen doen maar vindt het gauw zielig of vergeet het. Afgelopen weekend moest hij een verslag maken maar ging hij telkens iets anders doen. Op den duur ben ik vaak gaan kijken hoe ver hij was, positief stimuleren, zijn handschrift wat verbeteren (hopelijk onzichtbaar voor de docent). Nu heeft hij het ten minste wel af. Zou ik vaker moeten doen!

Maar...iemand op school die ik ken/vertrouw? Nee ik ken bijna niemand daar! Hij zit daar nu bijna 2 jaar en ik ken zijn mentor wel een beetje. Erg aardig. Vond in de herfst dat zoon wel een vwo-leerling was maar het gewoon nu niet zo goed deed. Ik weet niet of hij er nu nog zo over denkt (met de drieen, tweeen en enen die zoon haalt).
Uit mijn familie- of kennissenkring? Mijn ouders kennen hem zeer goed en leven mee met hoe het met hem gaat. Ze hebben er ook allerlei ideeen bij maar komen toch soms met wat dooddoeners als advies als 'hij moet er gewoon meer zijn schouders onder zetten! Doorpakken! Volgens mij doet hij veel te weinig!' (is ook zo, maar ja..). Volgens mij kunnen ze ook niet zo goed geloven dat hij het nog tot 4 vwo heeft gered. Dat begrijp ik wel; in een aantal opzichten vind ik dat ook.

Zonnebloempje, blij te horen dat het ook weer nog zó erg met je zoon ging! Maar inderdaad, het ziet er een beetje uit dat wij er niet zomaar terecht zouden kunnen.

AnnaNiem, je hebt ook helemaal gelijk. Wij zijn rijkelijk laat hiermee. Het was natuurlijk mooi als wij hem in ±april hadden laten onderzoeken, desnoods mei. We zullen inderdaad zelf (met hem / door hem) een keuze moeten maken: 4vwo nogmaals, of 4havo. Ik neig naar 4 havo, maar voor hem voelt dat wel een beetje aan als 'dubbel blijven zitten'.
Goed dat je dochter best snel terecht kon. Ik hoop dat het nu weer helemaal goed met haar gaat.
Ik denk dat hij maar moet besluiten (hij is ten slotte bijna 16) en dat we dan rond september hem laten onderzoeken, vanwege hulp naast school. Want als ook Havo lastig gaat, gaat zijn zelfbeeld nog verder omlaag

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 21:21

maar toch...

Was er maar een bureau, desnoods in iets wijdere omtrek (maar zoiets verwacht je toch wel in Utrecht?) dat echt een mix is van intelligentie testen, leerproblemen zien, leerstrategien trainen eventueel, en bij diverse vakken kan zien waar het schort (dus ook naar talen kijkt, en naar hiaten bij bijv. wiskunde/natuurkunde) en meteen met een schuin ook kijkt naar hoe het kind/de jongere zelf functioneert.

Nu kom ik vaak uit bij psychologenpraktijken waar ik na veel zoeken ergens ook een mogelijkheid tot een intelligentietest zie maar waar er vooral gepraat gaat worden over problemen, met de jongere. Ofwel je hebt natuurlijk huiswerk-achtige instituten, maar die doen niet eerst een onderzoek. Het lijkt weinig geïntegreerd (wat ik dus zelf wel heb ervaren rond mijn veertiende...)

Wellicht wel die Comenius in Bilthoven.
Nog iemand met een bureau? Desnoods verder weg?

Sam

Sam

04-06-2019 om 21:56

Intelligentie

Als hij een vwo-advies had en het de afgelopen jaren wel goed ging op school, moet er toch iets zijn wat is veranderd dit jaar. Zijn intelligentie is wel voldoende om vwo te kunnen doen. Ik zou dus wel inzetten op doubleren, en de tijd tot september gebruiken om uit te vinden wat er aan de hand is.

Zeistenaar

Zeistenaar

04-06-2019 om 22:13

nou....niet helemaal Sam

Op de basisschool soms I-scores, maar soms II. In groep 8 alleen nog I-scores, dus toen toch VWO-advies.
Eerst twee jaar gymnasiumstroom. Eerste jaar ging al heel matig. Vooral wat betreft lezen (ze moesten op die school vrij veel lezen (Nederlands en Engels), op zich wel goed. Maar vond hij dus lastig. Kwam nog wel goed.
In het tweede jaar ging het een stapje slechter. Het werd nog erg spannend. Allerslechtst gingen de talen. Ik weet nog dat hij 5 onvoldoendes stond. Uiteindelijk had hij een vijf teveel, maar dat was voor Latijn en/of Grieks en hij ging naar een andere school en geen gymnasium, dus dat mocht hij wel de laatste 2 maanden skippen. En hij ging nog net over.
In de derde (atheneum, andere school): ging vrij slecht. Het werd weer spannend. Net zoiets als in de tweede. Hij kon het nog ophalen, alleen Duits bleef wel heel ernstig, de rest viel uiteindelijk nog enigszins mee.
Dus ondanks al die lastige jaren, heeft hij het toch nog gered tot 4V! Maar nu staat hij vier x een 4 (waarvan voor Duits op zijn allerkrapst: 3,5), ook voor betavakken. Verder een keer een 5 en alle andere vakken een 6. Dat wordt 'em dus niet meer.

Het zou kunnen dat hij net als ik qua intelligentie een beetje tussen Havo en Vwo zit....

DJGerard

DJGerard

04-06-2019 om 22:50

Laten testen

Hoi Zeistenaar, wij hebben onze zoon laten testen in Amersfoort. Dit was een test voor intelligentie maar ook op vaardigheden. Zij doen deze testen op locatie. Overigens hebben ze binnenkort een open dag op 6 juli. Wie weet is het wat voor jullie. Zoek maar eens op 2de kans onderwijs in Amersfoort. Mocht je meer willen weten, stuur me dan maar een berichtje.

Kasten

Kasten

05-06-2019 om 00:11

AnneJ

Ben het niet helemaal eens met wat je zegt.
Mijn zoon heeft een disharmonisch intelligentie profiel en ondanks dat hij ook ADD heeft, heeft hij juist van dat profiel ontzettend veel last. Dit is d.m.v. een intelligentie test vast gesteld. Dit vereist van zowel school als mijn zoon een compleet andere aanpak.

En het kost inderdaad veel tijd, bij ons gingen er helaas ook meerdere maanden overheen.

Is het trouwens eigen keus of hij doubleert of havo 4 gaat doen? Bij ons was dat afhankelijk van de resultaten.

Ik kan je helaas niet helpen met een bureau, maar veel succes!

Ook Zeistenaar

Ook Zeistenaar

05-06-2019 om 08:33

Comenius

Ook hier ervaring met Comenius.

Alleen intelligentietest gedaan (achteraf wel spijt dat we niet meteen op meer hebben laten onderzoeken, maar zagen we toen nog geen echte aanleiding voor). We kregen eerst redelijk snel het mondeling advies, later het rapport.

Ik vond het heel fijn on te weten dat kind VWO-iq had (en niet hoogbegaafd of juist Gavo-iq) omdat we zo wisten dat hij in principe VWO moest kunnen en ook niet (igv hoogbegaafdheid) andere dingen nodig zou hebben.

Maar goed alleen iq is niet voldoende om het te redden.

Dus mijn advies zou zijn: wel een breed advies, ook met IQ (je hoeft het niet met school te delen als je het niet kloppend vindt) en mijn advies is om het wel zsm in gang te zetten en zelfs te vragen om jullie te bellen als er een gaatje vrij komt (dat gebeurt wel). IQ-uitslag is dan (mondeling) mogelijk voor de zomer beschikbaar en geeft jullie dan misschien iets van info die jullie mee kunnen nemen in jullie beslissing.

Nb Wij hebben de uitslag van de test niet eens met zoon gedeeld IQ, om hem niet meer druk te laten ervaren. Wel wat tips met hem gedeeld.

Succes, het is allemaal ingewikkeld als je zoekende bent wat er allemaal aan de hand is.

Niki73

Niki73

05-06-2019 om 10:01

Zeker door team laten testen, en IQ relativeren

Hoi!

Ik heb hier ervaring mee met mijn beide kinderen. Een brede test vereist echt dat hij door een team getest wordt, er zitten teveel specialistische aspecten aan (niet alleen intelligentie, ook grove en fijne motoriek, psychologie etc.). Dus zoek absoluut een multidisciplinair team! Liefst met een psychiater in het team, dan kan die meteen een eventuele diagnose stellen.

De brede test duurde bij mijn kinderen 5 resp. 6 dagdelen. Laat je niet afschepen met twee testjes van 2 uur ofzo. In die tijd kunnen ze nooit grondig naar alle aspecten kijken.

IQ-testen zijn nuttig voor redelijk normale kinderen, maar dan nog is het een momentopname. (Zorg in ieder geval dat hij van tevoren goed slaapt en eet.) Zodra er leer- of ontwikkelingsstoornissen in het spel zijn, zijn de testen onbetrouwbaar. Dit werd mij uitgebreid door beide (verschillende) teams uitgelegd. Mijn dochter is een typisch hoogbegaafd kind, IQ heel hoog, goede motoriek, veel talenten, hoge motivatie. Mijn zoon is zo mogelijk nog slimmer, als je met hem praat merk je dat al heel snel. Maar hij doet het niet zo best op school en uit de IQ-test kwam een intelligentie van rond de 100 (met stevige V-P-kloof). Hij heeft ook een reeks leerstoornissen en autisme, wat die lagere score verklaart. Als je je niet goed kunt concentreren, kun je je aandacht niet bij de test houden. Als je dyslexie hebt, duurt het langer voordat je een vraag begrepen hebt en soms begrijp je hem verkeerd. Als je DCD hebt en je handschrift niet goed leesbaar is, kunnen vragen die je goed beantwoord hebt, toch foutgerekend worden. Etc. Dat betekent een lagere score op je testen, maar niet dat je niet bijster slim bent! Het was goed dat dat bij het uitslaggesprek goed uitgelegd werd. Ook de psychologe die de test had afgenomen, vond dat het resultaat van de IQ-test totaal niet strookte met haar indruk van zoon. Tegelijkertijd zei ze dat de test aantoont dat hij in ieder geval voldoende intelligent is om zijn opleiding af te ronden (100 zou genoeg moeten zijn) en dat de problemen dus elders liggen. Wij hebbende IQ-uitslag niet met school gedeeld, alleen mondeling met de zorgcoördinator en erbij gezegd dat het niet in zijn dossier mag, behalve: normale intelligentie. De leerstoornissen hebben we wel gedeeld met school, daarvoor krijgt hij nu extra hulp. En dat helpt!

Gelegenheidsnick

Gelegenheidsnick

05-06-2019 om 10:04

intelligentie niveau

Ik werd een beetje getriggerd door post #20 waar je de CITO scores en resultaten in de eerste 3 jaar beschrijft en op basis daarvan concludeert dat hij qua intelligentie misschien tussen HAVO en VWO in zit.

Het verhaal dat je vertelt matcht bijna 1 op 1 met dat van mijn dochter alleen loopt zij (na 2x met de hakken over de sloot over geaan te zijn) in 3VWO al vast met een rapport met 4-en en 5-en.

Afgelopen voorjaar een intelligentietest laten doen omdat het onduidelijk was waar het probleem vandaan komt (ADHD/ ASS diagnose lag er al) . Daar kwam een IQ van boven de 130 uit. VWO zou op basis van intelligentie dus geen enkel probleem moeten zijn. Afstromen naar HAVO zal het probleem dus ook waarschijnlijk niet oplossen.

Probleem lijkt eerder te zijn dat ze nooit heeft leren leren en alles tot nu toe min of meer heeft gedaan met wat ze van de les had onthouden. En dat red ze niet meer nu het niveau hoger wordt en er meer inzicht wordt verlangd. Aan ons nu dus de schone taak om te zorgen dat er een adequate leerstrategie wordt gevonden.

Het antwoord daarop hebben we helaas nog niet gevonden.

Niki73

Niki73

05-06-2019 om 10:25

Leerstrategie

Wij hebben daarvoor professionele huiswerkbegeleiding ingeschakeld, omdat zoon inmiddels ook een puber is die dat soort dingen niet meer van zijn ouders wil aannemen. Kost wat, maar het helpt wel! Vreemde ogen dwingen.

testpsycholoog

Wij hebben in groep 7 voor onze zoon een test laten doen bij De Testpsycholoog. Een landelijk opererend bureau. We waren heel tevreden over de aanpak, het rapport en het contact. Dit is de site: https://detestpsycholoog.nl/

Trijs

Trijs

05-06-2019 om 22:36

Tip?

Ik heb niet alles gelezen maar deel alleen een mogelijke tip: wij waren een aantal jaar geleden zeer tevreden over UPPP (Utrechtse psychologen- en pedagogenpraktijk).
Wij kregen zelf slecht helder wat er met zoon aan de hand was. Ze hebben heel breed gekeken: intelligentie, neuropsychologisch onderzoek, onderzoek naar ADHD en autisme en stemmingsproblematiek.
We hebben daar geen behandeling voor zoon gehad (was ook niet onze vraag en leek ook niet zinvol); wel een paar begeleidingsgesprekken als ouders na de uitslagen. Doel daarvan was overleggen over hoe we de verkregen kennis konden gebruiken in begeleiding van zoon. Veel aan gehad, ook jaren later nog.

Hsp

Hsp

06-06-2019 om 10:19

Bureau Bilthoven

Hier ook goede ervaring met Comenius in Bilthoven.
Wij hadden onze zoon breed laten testen, zowel IQ, didactisch als sociaal-emotioneel.
Zeer goede verslaglegging en observaties waardoor we wisten dat hij veel meer voorliep dan we dachten.
Hij heeft daar ook nog therapie gehad ivm een lichte angststoornis door onveilige schoolsituatie.
Hou in je achterhoofd dat er misschien sprake is van dyslexie. Bij kinderen die goed kunnen compenseren, ondanks de dyslexie, vallen vaak door de mand in 3 of 4 VWO.

Zeistenaar

Zeistenaar

06-06-2019 om 13:46

bedankt weer!

Bedankt weer, alle nieuwe reacties!
Het is zo goed om te lezen.
Ik heb nu even weinig tijd om verder te reageren maar ga hier verder vandaag nog mee aan de slag. Bellen, minimaal naar Comenius.

O ja, Hsp, ik heb ook inderdaad aan dyslexie (maar gecompenseerd) gedacht, al heel lang. Zoon speelt een muziekinstrument en zijn docent zegt dit al jaren.
En hij wordt nog steeds wel liever voorgelezen....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.