Home » Forum » Contact met huiswerkbegeleiding

Contact met huiswerkbegeleiding?

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Pluk
Contact met huiswerkbegeleiding?

Vraag aan ouders die een kind op huiswerkbegeleiding hebben (gehad): hoe vaak hebben jullie contact met de huiswerkbegeleiding, wat bespreken jullie dan en hoe wordt dat opgepakt?

Ik vraag dat omdat ik wat zoekende ben. Wil het eigenlijk helemaal loslaten, maar ik merk ook wel dat de huiswerkbegeleiding het nog niet zo oppakt als ik denk dat zou moeten. Er wordt bijvoorbeeld alleen overhoord als het kind er zelf om vraagt. Mijn kind vraagt daar niet om en is dus in zes weken nog nooit overhoord, geen oefentoets, niks. Hij heeft nu zelf oefeningen opgezocht voor een bepaald vak. Aan de ene kant snap ik dat zelfstandigheid wordt gestimuleerd, maar ja, hij zit niet voor niks op huiswerkbegeleiding natuurlijk. Er zijn al een paar missers geweest. Een keertje vroeg hij mij op zondag te overhoren en kende hij er, ondanks drie keer leren op de begeleiding, echt helemaal niks van. Dat heeft hij toen diezelfde dag nog kunnen herstellen. Verder heb ik er helemaal niks meer van gezien, maar de eerste onvoldoende is binnen, voor een vak waarvan ik weet dat dat gewoon echt niet nodig is. Maakwerk wordt wel gecontroleerd, trouwens.

Ik ben dus in dubio: moet ik ze het samen laten ontdekken of moet ik me ermee bemoeien? Zoon is 15, niet meer de leeftijd om er zelf bovenop te zitten.

vlinder72
bij zoon

ontvingen wij elke dag een mail wat hij gedaan had en met een planning van de toetsen van de komende periode.

Ook stonden er tips voor hem in. Complimenten als hij hard gewerkt had. Tijdstip van binnenkomst en van vertrek.

Een kopie van die mail ging ook naar mijn zoon.

Eens in de zoveel tijd kwam er een cijferanalyse waarin stond hoe het ging. Welke vakken aandacht nodig hadden.

Overhoren deden ze altijd. Dat ging zeker niet op zijn initiatief maar op initiatief van daar.

Pluk
Jeetje

Dat klinkt uitgebreid. Wij horen helemaal niets...

Fransien
Hier ook behoorlijk veel

Hier was er ook een dagelijks verslag en werd er twee of drie keer overhoord voor iedere toets, ook als het kind in kwestie dat niet nodig vond. Twee keer als het kind het bij de eerste keer al goed kende, drie keer als dat niet zo was.
Die huiswerkbegeleiding van jou klinkt als heel makkelijk geld verdienen...

Zonnebloempje
Wel mee bemoeien

Zelf geen ervaring met huiswerkbegeleiding. Maar ik ga er vanuit, dat je er een aanzienlijk bedrag voor betaald. Dus bemoeienis zou ik helemaal niet raar vinden.

Mijntje
niet helemaal tevreden

Wij zijn ook niet helemaal tevreden. Mijn zoon (ruim 14) is heel beleefd en lijkt een voorbeeldige leerling, maar ik weet dat je hem niet altijd op zijn blauwe ogen moet geloven :-) Als hij het niet nodig vindt hem te overhoren bv. Hij heeft wat last van overmoed :-) Staat er in het verslag dat hij zegt dat zijn moeder hem nog gaat overhoren (wat hij vervolgens weigert) Hulp vragen is ook niet z'n sterkste kant.
Ik zie het nog even aan. Hij is in ieder geval drie middagen per week aan het werk. Het maakwerk doet hij keurig, stampen en toetsen leren is iets wat hij graag uitstelt en op zijn eigen manier wil doen, ondanks alle goede tips hoe hij het effectiever kan aanpakken.
Maar er is tenminste wat meer controle dan thuis; met dat ipadonderwijs weet je anders nooit of hij wel wat uitvoert op zijn zolderkamer :-) Ik heb trouwens wel gemaild of ze hem willen overhoren, ik hoop wel dat dat binnenkort gaat gebeuren, anders stoppen we er mee.

@Emma
bemoeien

Wat vindt hij zelf van de huiswerkbegeleiding? Vindt hij dat hij nu beter zijn huiswerk maakt en betere cijfers haalt of is het vooral gezellig? Bemoeien begint bij vragen aan je kind hoe het gaat. Daarna leg je natuurlijk uit dat het een hoop geld kost en dat het wel effectief moet zijn. Vervolgens naar de huiswerkbegeleiding. Bij een 15 jarige zou ik het zo doen.
Huiswerkbegeleiding die mij elke dag rapporteert, daar zou ik kriegel van zijn geworden en mijn kind ook.

Dendy Pearson
Ik vind

Ik vind 15 wel degelijk een leeftijd waarop je je ermee moet bemoeien eerlijk gezegt. De gemiddelde 15-jarige vindt schoolzaken veel minder belangrijk dan andere dingen, dus dat moeten de ouders dan even opvangen. 🤪
Daarbij neem ik aan dat je er ook voor betaald, dus ik zou dan ook resultaten willen zien.

Pluk
Geld

Kost inderdaad behoorlijk wat vind ik.

Mijntje, mijn kind lijkt op de jouwe, zelfde verhaal. Ook mooie blauwe ogen ;)

Emma, wat jij zegt heb ik al gedaan en dat begrijpt hij ook wel, maar het resultaat is dat hij dan zelf wat gaat zoeken ipv vragen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat hij dat leert, daarom heb ik zo lang gewacht, maar straks staat ie helemaal in de rode cijfers terwijl dat echt niet nodig is. Hij vindt het niet fijn, trouwens, maar het werkt wel, zegt ie.

Allemaal bedankt voor jullie reacties! Ik stap over mijn schroom heen, denk ik.